Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

18.2.1968: Μικρoεπεισόδια κατά της πρoεκλoγικές συγκεvτρώσεις τoυ Τάκη Ευδόκα, εvώ o Γλαύκoς Κληρίδης χαρακτηρίζει τov αvθυπoψήφιo τoυ Μακαρίoυ "vεoσύλλεκτo".

S- 1777

18.2.1968: ΜΙΚΡΟΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΚΑΤΑ ΤΙΣ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΑΚΗ ΕΥΔΟΚΑ ΕΝΩ Ο ΓΛΑΥΚΟΣ ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟΝ ΑΝΘΥΠΟΨΗΦΙΟ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΟΥ ΝΕΟΣΥΛΛΕΚΤΟ

Γλαύκος Κληρίδης: Χαρακτήρισε τον Τάκη Ευδόκα Νεοσύλλεκτο

Ενώ ο Τάκης Ευδόκας οργάνωνε προεκλογικές συγκεντρώσεις, ο Μακάριος απέφυγε κάτι τέτοιο, αλλά το έκαμαν οι υποστηρικτές τους όπως συνέβη στην περίπτωση του Γλαύκου Κληρίδη.

Ο Τάκης Ευδόκας πραγματοποίησε την πρώτη του συγκέντρωση το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου στη Λεμεσό και τη δεύτερη στις 18 στην Αμμόχωστο και όπως σημείωνε η εφεμερίδα "Κύπρος" στις 19 Φεβρουαρίου 1968 στις συγκεντρώσεις "η πρΟσέλευσις οπαδών της παρατάξεως του δεν ήτο ενθαρρυντική".

Στις 18 Φεβρουαρίου πραγματοποίησε και ο Γλαύκος Κληρίδης την πρώτη του προεκλογική ομιλία στο Λευκόνοικο.

Ομως ενώ τα όσα είπε ο Τάκης Ευδόκας τα άκουσαν μόνο όσοι παρέστησαν στην εκδήλωση ή μπόρεσαν να ακούσουν από τον θόρυβο που δημιουργούσαν οπαδοί του Μακαρίου, τα όσα ανέφερε ο Γλαύκος Κληρίδης μεταδόθηκαν και από το Κυπριακό ραδιόφωνο και τα άκουσε όλος ο κυπριακός λαός.

Για τη συγκέντρωση της Λεμεσού στην οποία μίλησε ο Τάκης Ευδόκας έγραφε η εφημερίδα " Ο Φιλελεύθερος" στις 8 Φεβρουαρίου παραδεχόμενος τα έκτρωπα που είχαν σημειωθεί:

"Εις δημοψήφισμα υπέρ του Εθνάρχου Μακαρίου μετέτρεψεν η πόλις της Λεμεσού την πρώτην δημοσίαν προεκλογικήν εμφάνισιν του ανθυποψηφίου του Μακαριωτάτου, ψυχιάτρου Τάκη Ευδόκα. Παρά τας αγωνιώδεις ποσπαθείας των ελαχίστων οπαδών του κ. Ευδοκα, η συγκέντρωσις εις την αίθουσαν του συνδέσμου εφέδρων Λεμεσού, όπου ούτος ωμίλησεν ήτο πενιχροτάτη, ενωπιον 100 έως 200 ατόμων και εις παγεράν ατμόσφαιραν ωμίλησεν ο ψυχίατρος κ. Ευδόκας, ενώ την αυτήν ώραν έξωθι του οικήματος του Συνδέσμου Εφέδρων χιλιάδες λαού κατέκλυσαν την οδόν Γλάδστωνος και τους γύρω χώρους με πανώ που έφερον συνθήματα υπέρ του Μακαριωτάτου και προέβαιναν εις ενθουσιώδεις εκδηλώσεις υπέρ του Εθνάρχου.

Η πρώτη δημόσια εμφάνισις του κ. Ευδόκα απέδειξε πλήρως την απομόνωσιν εις την οποίαν ούτος ευρίσκεται και την παλλαϊκήν υποστήριξιν της οποίας τυγχάνει ο Μακαριώτατος υπό του λαού της δευτέρας κυπριακής πόλεως. Αι αστυνομικαί δυνάμεις ευρίσκοντο εις τον τόπον της συγκεντρώσεως εν επιφυλακή και ουδέν επεισόδιον εσημειώθη".

Στη συγκέντρωση στην Αμμόχωστο υποστηρικτές του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου προσπάθησαν να γελοιοποιήσουν τον Τάκην Ευδόκα μέσω ενός φυλλαδίου

Αναφερόταν στο φυλλάδιο:

ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΙΣ: Ο νέος, ο όμοφος, ο λεβέντης, ο καραπουγιουκλής, ο νέος υποψήφιος Πρόεδρος έρχεται στην πόλη μας με όλα τα θεραπευτικά της σχιζοφρένειας, της μαλακίας, της παραλυσίας και μιας άλλης σοβαρής αρρώστειας του κώλου.

Τον ξέρετε; Είναι ο Ευδόκας ο Κολώκας, ο σαραντατριζοκολώκας.

Οσοι έχετε ανάγκην της θεραπείας του να κοπιάσετε η ώρα 6 μ.μ. σήμερον Κυριακή, άνωθεν του φώτο Βασιλείου εις την οδόν Δημοκρατίας. Θα παίρνωνται και φωτογραφίες.

ΕΚ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ"

Το φυλάδιο καταδίκασε αμέσως το Πατριωτικό Μέτωπο ως ανάρμοστο και απαράδεκτο.

Πρόσθετε σε ανακοίνωση του το Πατριωτικό Μέτωπο:

"Η εκλογική Επτροπή του Πατριωτικού Μετώπου Αμμοχώστου, λαβούσα γνώσιν του περιεχομένου φυλλαδίου υπό τον τίτλον "Προεκλογική Συγκέντρωσις" και υπογραφομένου υπό

ΕΘΝΙΚΗ 19 2 1968

κάποιας "Οργανωτικής Επιτροπής Αμμοχώστου" δηλοί κατηγορηματικώς ότι το φυλλάδιον τούτο προς το υβριστικόν και απαράδεκτον περιεχόμενον του οποίου διαφωνεί πλήρως δεν έχει εκδοθεί υπ' αυτής.

Το εν λόγω φυλλάδιον εξεδόθη προφανώς υπό ανευθύνων προσώπων, με εμφανή πρόθεσιν να παρακαλέση σύγχυσιν εις τον λαόν".

Η συγκέντρωση διέρρευσε μέσα σε μικρά επεισόδια όταν υποστηρικτές του Ευδόκα "κατά την εφημερίδα "Κύπρο" (19.2.1968) διαμαρτυρήθηκαν "διά συγκέντρωσιν υποστηρικτών του Αρχιεπισκόπου, οι οποίοι συνηθροίσθησαν κάτωθι του οικήματος εις το οποίον ωμίλησε ο κ. Ευδόκας και εκράυγαζον συνθήματα υπέρ του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου", αλλά "η αστυνομία η οποία εφρούρει κατόρθωσε να διατηρήση την τάξιν και να αποφευχθούν δυσάρεστες εξελίξεις".

Ο Τάκης Ευδόκας, σύμφωνα με την ιδία εφημερίδα, "αφιέρωσεν ολόκληρον το κείμενον της ομιλίας του εις άσκησιν κριτικής του έργου της Κυβερνήσεως, τόσον εις το πολιτικό θέμα, όσον και εις την αντίκρυσιν των εσωτερικών προβλημάτων", ενώ "κατηγόρησεν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ωμίλησε περί "εξωνημένων και συστηματικώς πολεμικών της Ελλάδος δημοσιογράφων".

Πρόσθετε η εφημερίδα:

"Διά τα εσωτερικά προβλήματα ο κ. Ευδόκας, ουδέν απολύτως θετικόν στοιχείον εύρε να καταλογίση υπέρ της Κυβερνήσεως, αντιθέτως επέκρινε την πολιτικήν της, εις όλους τους τομείς, ειπών χαρακτηριστικώς μεταξύ άλλων και το εξής:

Η σήψις δυστυχώς καλπάζει και απειλεί αυτήν ταύτην την κοινωνίαν μας, δημιουργεί τας πλέον δυσοιώνους προϋποθέσεις διά την ζωήν των, τέκνων μας. Παρασύρει η δασώδης αύτη κατάστασις εις αφάνειαν ανθρώπους διαθέτοντας και γνώσιν και φρόνημα και ακεραιότητα και πάθος διά την δημιουργίαν μιας καλυτέρας κοινωνίας. Καλούμεν όθεν τον υπερήφανον λαόν μας εις ένα γενικόν συναγερμόν".

Ο κ. Ευδόκας επέκρινε τον Αρχιεπίσκοπον "διότι στηρίζεται εις τα δεκανίκια του Κομμουνισμού των οποίων η ισχύς ανέρχεται εις 40%" και διεκήρυξεν ότι "νίκη του Μακαρίου σημαίνει κυρίως νίκην του Κομμουνισμού".

Ο κ. Ευδόκας ελάχιστα ανέφερεν εν σχέσει με πρόγραμμα δράσεως του, περιορισθείς να είπη ότι πλην της πολιτικής του γραμμής της ενώσεως "θα αγωνισθή με όλας τας δυνάμεις διά την αποκατάστασιν της ανυπάρκτου κοινωνικής δικαιοσύνης, η οποία επιβάλλει μεταξύ άλλων και την αξιοκρατίαν".

Η "Κύπρος" παρατηρούσε ακόμη:

ΕΘΝΙΚΗ 19 2 1968

"Εκ της προσεκτικής αναγνώσεως της ομιλίας του κ. Ευδόκα διαπιστούται, ότι ο ανθυποψήφιος του Αρχιεπισκόπου τηρεί ευμενή θέσιν έναντι του σχεδίου Ατσησον προς λύσιν του κυπριακού.

Ο κ. Ευδόκας διά της χθεσινής ομιλίας του δεν κατωνόμασε το σχέδιον Ατσησον, αλλά πρέπει αυτό να ηννόει όταν έλεγε τα εξής:

" Αλλο το εφικτόν και άλλο το ευκταίον, διακηρύττουν μοιρολατρικώς οι κατέχοντες τους θώκους, ελέω Ζυρίχης, αλλά μήπως το 1964 δεν προετάθη καμμία λύσις; Και όμως τότε εκόπτεσθο ότι την απορρίπτει διότι εζητούσατε γνησίαν ένωσιν. Και ούτε καν συνεζητήθη. Εξόσων διέρρευσαν τότε αφέθη να νοηθή ότι κέντρον της λύσεως εκείνης ήτο η ένωσις. Και όμως την απερρίψατε. Ενώ ήτο εφικτή, την απορρίψατε διότι απλούστατα αποστρέφεσθε την Ενωσιν, όπως ο διάβολος το λιβάνι".

Την ίδια μέρα ο Γλαύκος Κληρίδης, επικεφαλής του εκλογικού επιτελείου του Πατριωτικού Μετώπου μαζί με τον υπουργό Εσωτερικών Πολύκαρπο Γιωρκάτζη και τον Ανδρέα Αζίνα, διοικητή του Συνεργατισμού, ανέφερε, σύμφωνα με την εφημερίδα "Κύπρος", στις 19.2.1968, ότι "ο αντίπαλος του Μακαρίου είναι νεοσύλλεκτος και δεν δύναται να αναλάβη την ηγεσίαν" και ότι "αι υπηρεσίαι του Αρχιεπισκόπου είναι απαραίτητοι, εάν δε ούτος απεσύρετο, τούτο θα απετέλει πλήγμα διά τον αγώνα της Κύπρου".

Αναλυτικώτερα ο Γλαύκος Κληρίδης ανέφερε μεταξύ άλλων:

Ο Εθνάρχης και Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Αρχιεπίσκοπος Μακάριος εις πρόσφατον δήλωσιν του εχαρακτήρισεν ως εθνικόν καθήκον την υπό τας σημερινάς δυσκόλους διά την Κύπρον συνθήκας συνέχισιν της προσφοράς των υπηρεσιών του προς τον κυπριακόν λαόν, ετόνισεν ότι θεωρεί τον εαυτόν του ότι υπόκειται εις την υποχρέωσιν της επιστρατεύσεως και ότι θα καταβάλη όλας τας δυνάμεις του διά να φανή αντάξιος των προσδοκιών του λαού.

Είμαι βέβαιος ότι ο Κυπριακός λαός διά συντριπτικής πλειοψηφίας θα επιστρατεύση και πάλιν τον άξιον ηγέτην του, ο οποίος επί μακρόν χρόνον ηγωνίσθη και αγωνίζεται διά την ελευθερίαν της Κύπρου, ουδείς δύναται να διανοηθή ότι εις κρισίμους στιγμάς του κυπριακού αγώνος θα επιστρατευθή νεοσύλλεκτος διά να ανατεθή εις αυτόν η αρχηγία, Επιστρατεύονται οι νεοσύλλεκτοι διά να προσφέρουν εις τας τάξεις των αγωνιζομένων αλλ' ουχί διά να ανέλθουν εν μιά και μόνον νυκτί εις το αξίωμα του αρχηγού.

Ο Κυπριακός λαός κατανοεί πλήρως ότι αι υπηρεσίαι του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου εξακολουθούν να παραμένουν απαραίτητοι, θα απετέλει δε πραγματικόν πλήγμα διά τον διεξαγόμενον αγώνα εάν ούτος απεσύρετο κατά το παρόν στάδιον του προεδρικού αξιώματος, τούτο θα εσήμαινε στέρησιν της Κύπρου ουχί μόνον ενός πεπειραμένου και δοκιμασμένου ηγέτου, αλλά και ταυτοχρόνως στέρησιν του διεθνούς προσωπικού κύρους το οποίον διαθέτει".

Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος χαίρει της εμπστοσύνης της συντριπτικής πλειοψηφίας και αποτελεί τον συνδετικόν κρίκον όλων των στρωμάτων του κυπριακού λαού, δύναται επομένως, εξ ισχυράς θέσεως να αμύνεται των συμφερόντων της Κύπρου και να προβάλλη τας κυπριακάς απόψεις.

Υπάρχει όμως και μία μικρή ομάς γνωστών αντιμακαριακών, ο οποίοι μη δυνηθέντες να αναδειχθούν διά συνετών και θετικών ενεργειών, κατέφυγον εις την αντίδρασιν. Είναι εύκολος η ανεύθυνος επίκρισις, δυσχερές είναι το εποικοδομητικόν έργον. Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος μοχθών επικεφαλής του λαού του εις τον αγώνα διά την λύσιν του κυπριακού και εις τον εσωτερικόν τομέα διά την ανάπτυξιν της νήσου, απέδειξε την ικανότητα του διά σαφών και συγκεκριμένων έργων.

Ο Κυπριακός λαός γνωρίζει ότι κατά την διάρκειαν του συνεχιζομένου αγώνος ο Εθνάρχης του διά της θαρραλέας στάσεως του, παρά τας πολλάς και σκληράς πιέσεις απέρριψεν απαραδέκτους λύσεις, ισοδυναμούσας με την διχοτόμησιν της νήσου μας.

Είμαι βέβαιος ότι ο κυπριακός λαός θα εκλέξη και πάλιν τον άξιον ηγέτην του, η δε συνοπτική πλειοψηφία υπέρ της επανεκλογής του, θα ενισχύση το διεθνές κύρος του προς όφελος της Κύπρου".