Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

15.2.1968: Αρχιεπίσκoπoς Μακάριoς και Τάκης Ευδόκας υπoβάλλoυv υπoψηφιότητα για τις πρoεδρικές εκλoγές.

S-1775

15.2.1968: ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΜΑΚΑΡΙΟΣ ΚΑΙ ΤΑΚΗΣ ΕΥΔΟΚΑΣ ΥΠΟΒΑΛΛΟΥΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ 16 2 1968

Στις 15 Φεβρουρίου υπέβαλαν υποψηφιότητα για την προεδρία της Δημοκρατίας ο Αρχιεπισκοπος Μακάριος, από την Παναγιά της Πάφου, ο Ψυχίατρος Τάκης Ευδόκας από την Πάχνα και ο ατοκιστής εργολάβος ελαιοχρωματιστής, Λοϊζος Σέπος, από το Δαλι.

Την υποψηφιότητα του Μακαρίου πρότειναν και υποστήριξαν γονείς των ηρώων του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ.

Την υποψηφιότητα του Μακαρίου πρότεινε ο Χριστοφής Κ. Μάτσης, πατέρας του ήρωα Κυριάκου Μάτση και υποστήριξαν οι Σάββας Καραολής, πατέρας του απαγχονισθέντος Μιχαλάκη Καραολή, Γρηγόρης Παναγίδης, πατέρας του απαγχονισθέντος Ανδρέα Παναγίδη, Μιχαήλ Θεοχάρους, πατέρας του απαγχονισθέντος Χαρίλαου Μιχαήλ, Χριστόφορος Μαυρομμάτης, πατέρας του απαγχονισθέντος Στέλιου Μαυρομάτη, Κυριάκος Δράκος, πατέρας του ήρωα Μάρκου Δράκου, Πιερής Αυξεντίου, πατέρας του ήρωα Γρηγόρη Αυξεντίου, Μιλτιάδης Θεοδώρου, πατέρας του απαγχονισθέντος Ευαγόρα Παλληκαρίδη και Χαρίλαος Ζάκος πατέρας του απαγχονισθέντος Ανδρέα Ζάκου.

Την υποψηφιότητα του Τάκη Ευδόκα πρότεινε ο Γλαύκος Ι. Κασουλίδης και υποστήριξαν οι Κώστας Χριστοδουλίδης, Κώστας Δημητρίου, Χρίστος Ζεμπύλας, Γεώργιος Κάϊζερ, Πολύκαρπος Πετρίδης, Κωστάκης Κυριάκου, Ρένος Χριστοδουλίδης και Αριστοκλέους Αυγουστή.

Την υποψηφιότητα του Λοϊζου Σέπου πρότεινε ο Σάββας Σ. Νικολάου και υποστήριξαν οι Γεώργιος Σκορδής, Πέτρος Γ. Πιέρος, Πέτρος Γ. Κτωρίδης, Θεοδόσης Ν. Χάματσος, Ανδρέας Γιαπατός, Αγγελική Φιλίππου, Μιχαήλ Κυριάκου και Αντώνιος Χρήστου.

Ωστόσο, όπως ανακοίνωσε ο έφορος εκλογής Α. Αναστασίου, Γενικός Διευθυντής του υπουργείου Εσωτερικών, ο Θεοδοσης Χάματσος δεν περιλαμβανόταν στους εκλογικούς καταλόγους κι' έτσι η υποφηφιότητα του Λοϊζου Σέπου ακυρώθηκε.

Ετσι ουσιαστικά η μάχη θα δινόταν μεταξύ του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου και του Τάκη Ευδόκα, όπως είχε προγραμματισθεί από την αρχή, γιατί ο Λοϊζός Σέπος δεν θεωρείτο σοβαρή υποψηφιότητα επειδή ο Σέπος σε κάθε μετέπειτα εκλογή διεκδικούσε είτε τη προεδρία της Δημοκρατίας είτε έδρα στη Βουλή, όπως έκανε και προηγουμένως στην Αυστραλία όπου βρισκόταν, με σύνθημα την παραχώρηση δανείων χωρίς τόκους εξού και ονομαζόταν " Ατοκης" ή "Ατοκιστής".

ΑΓΩΝ 14 2 1968

Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος δήλωσε μετά την υποβολή της υποψηφιότητας του ότι αυτή είχε την έννοια της επιθυμίας για συνέχιση της προσφοράς των υπηρεσιών του προς τον Κυπριακό λαό.

Ανέφερε στη δήλωση του ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος:

Ο Τάκης Ευδόκας καταθέτει την υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές

"Ως εθνικόν καθήκον εθεώρησα την υπό τας σημερινάς δυσκόλους διά την Κύπρον συνθήκας συνέχισιν της προσφοράς των υπηρεσιών μου προς τον Κυπριακόν λαόν. Αυτήν την έννοιαν και σημασίαν έχει δι' εμέ η υποβληθείσα σήμερον υποψηφιότης μου διά τας προσεχείς προεδρικάς εκλογάς. Δεν πολιτεύομαι και δεν θα αναλάβω προεκλογικήν εκστρατεία ως κοινός πολιτευτής διά να πείσω τον λαόν όπως δεχθεί τας υπηρεσίας μου. Δηλώ απλώς ότι αι υπηρεσίαι μου είναι εις την διάθεσιν του λαού, εάν ο λαός νομίζη ότι λόγω της κρισίμου καμπής του κυπριακού αγώνος και άλλων συνθηκών έχει ανάγκην των υπηρεσιών μου, δεν έχω το δικαίωμα αρνήσεως. Υπόκειμαι εις την υποχρέωσιν της επιστρατεύσεως και θα καταβάλω όλας τας δυνάμεις μου διά να φανώ αντάξιος των προσδοκιών του λαού.

Εύχομαι εις τον Θεόν όπως ευοδώση τας προπαθείας του Κυπριακού λαού να εξέλθη των σημερινών δυσκόλων περιστάσεων διά να δυνηθώ ούτω απαλλασσόμενος, άλλων υποχρεώσεων να αφοσιωθώ αποκλειστικώς εις τα εκκλησιαστικά μου καθήκοντα".

Ο Τάκης Ευδόκας συγκάλεσε διάσκεψη τύπου στο "Χίλτον" κατά την οποίαν ανέγνωσε τις προγραμματικές του δηλώσεις και ανέφερε ότι οι σκοποί της καθόδου του στις εκλογες είναι η "ύπαρξις ομαλού και πολιτικού βίου και η αντικατάστασις του πολιτικού μονολόγου με τον δημιουργικόν πολιτικόν διάλογον".

Είπε επίσης ότι άλλος σκοπός είναι η απελευθέρωση των πνευματικών ανθρώπων, η διαφώτιση του κυπριακού λαού και η ανάληψη απ' αυτόν των ευθυνών για τον πολιτικό του βίο.

Δικαίωμα ψήφου στις εκλογές είχαν 247.333 ψηφοφόροι από τους οποίους οι 118.333 ήσαν άνδρες και οι 129.225 γυναίκες.

Στις εκλογές του 1959 ο αριθμός των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων ήταν 238.879.

Η διαλογή των ψήφων θα γινόταν στο οίκημα της Συντεχνίας των Δημοσίων Υπαλλήλων, αφού συγκενρώνονταν και οι 388 κάλπες από όλες τις επαρχίες.

ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΩΝ ΨΗΦΟΦΔΕΛΤΙΩΝ: Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση τα ονόματα των δύο υποψηφίων θα τοποθετούνταν οι φωτογραφίες των δυο υποψηφίων. Στα αριστερά, σε χρώμα κυανούν θα ήταν η φωτογραφία του Τάκη Ευδόκα και δεξιά, σε χρώμα λευκό, η φωτογραφία του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου.

Σύνθημα στις εκλογές, του Μακαριακού Μετώπου ήταν όλες οι ψήφοι στον Μακάριο. Κι' αυτό γιατί ενώ θεωρείτο σίγουρη επανεκλογή του Μακαρίου οι υποστηρικτές του στόχευαν όπως μη χαθεί καμιά ψήφος και όλες να πάνε στον Μακάριο, ώστε η αντιπολίτευση να μη εκμεταλλευθεί τις αποχές.