Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

11.2.1968: Κιvητoπoιείται η φιλoμακαρική παράταξη

S-1774

11.2.1968: ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ Η ΦΙΛΟΜΑΚΑΡΙΑΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΕΝΩ Ο "ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ" ΣΕ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙ ΟΤΙ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΟΥ ΠΟΥ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ, Ο ΑΔΕΛΦΟΣ ΚΑΙ Ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ, ΘΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΕΝΤΑΦΙΑΣΜΟ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΝ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΛΑΟΥ, ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΣΤΟΝ ΕΧΘΡΟ ΚΑΙ ΣΥΝΘΗΚΟΛΟΓΗΣΗ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ ΝΟΘΩΝ ΛΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΔΙΧΟΤΟΜΗΣΗ

Ο ΑΓΩΝ 16 2 1968

Παρά το γεγονός ότι οι πληροφορίες και εκτιμήσεις έλεγαν ότι ο Τακης Ευδόκας δεν θα εξασφάλιζε παρά ελάχιστη υποστήριξη το μακαριακό μέτωπο κινήθηκε για να την εκμηδενίσει και αυτήν. Στόχος ήταν ο Πρόεδρος Μακάριος να επανεκλεγεί με όσο το δυνατό πιο πολλές ψήφους.

Το Μακαριακό μέτωπο ήλεγχε όλο τον κρατικό μηχανισμό με επικεφαλής τον πανίσχυρο υπουργό Εσωτερικών και Αμυνας Πολύκαρπο Γιωρκάτζη.

Ακόμα ήταν το Πατριωτικό Μέτωπο, το κόμμα των αγωνιστών που υποστήριζε αναφανδόν τον Πρόεδρο Μακάριο με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Βουλής Γλαύκο Κληρίδη.

Η επιτύχια του Μακαρίου ήταν εξασφαλισμένη. Το ερώτημα ήταν πόσο μεγάλη θα ήταν.

Λέγεται ότι μεταξύ Πολύκαρπου Γιωρκάτζη και Προέδρου Μακαρίου είχε γίνει, σε κάποιο στάδιο ο ακόλουθος διάλογος:

- Μακαριώτατε, 97% είναι αρκετά;

- Οχι, μωρέ πολλά είναι.

Ομως ο Πολύκαρπος Γιωρκάτζης ήταν σιγουρος για μια επιτυχία του Μακαρίου σε αυτό το επίπεδο.

Το μακαριακό μέτωπο, στο πλαίσιο της εκστρατείας του, παρουσίασε την υποψηφιότηα του Τάκη Ευδόκα ως υποψηφιότητα που υποβαλλόταν κατ' εντολή εξωκυπριακών κύκλων.

Εγραφε σχετικά η εφημερίδα "Ο Φιλελεύθερος" στις 10 Φεβρουαρίου:

" Ανακοίνωσαν και επισήμως χθες οι αντιαμακαριακοί κύκλοι την απόφασιν των να κατελθουν εις τας εκλογάς.

Εις ένα μικρόν τεμάχιον χάρτου με τριάκοντα λέξεις περιλαμβαομένων των άρθρων και των προθέσεων, επιβεβαιώνουν ότι ανθυποψήφιος του Εθνάρχου Μακαρίου είναι ο κ. Τάκης Ευδόκας. Και υπόσχονται ότι θ' ανακοινώσουν λεπτομερείας αύριον Κυριακήν".

Εν τω μεταξύ ο κ. Τάκης Ευδόκας εδήλωσε χθες προς συντάκτην του "Φ" ότι την Δευτέραν ή την Τρίτην θα καλέση δημοσιογραφικήν διάσκεψιν και θ' απαντήση εις ερωτήματα των αντιπροσώπων του τύπου".

Ο ΑΓΩΝ 17 2 1968

Πληροφορούμεθα εγκύρως ότι οι αντιμακαριακοί κύκλοι κατέρχονται εις τας εκλογάς κατ' ενολήν εξωκυπριακών παραγόντων, και λόγω δεσμών με αυτούς ήσαν αναγκασμένοι να πειθαρχήσουν εις την έξωθεν εντολήν. Και θα προπαγανδίζουν διά της μεθόδου του ψιθύρου, υπέρ της αποχής από τας εκλογάς.

Επιδιώκουν έτσι εάν επιτύχουν μεγάλον ποσοστόν αποχών να αποκτήσουν έρεισμα διά να δύνανται να λέγουν ότι ο λαός ναι μεν τους εψήφισεν, αλλ' ούτε και τον Μακάριον επιθυμεί ως ηγέτην".

Με την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Τάκη Ευδόκα από τη λεγόμενη Ενωτική Παράταξη άρχισε η δραστηριοποίηση και του Πατριωτικου Μετώπου.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Μετώπου συνήλθε στις 10 Φεβρουαρίου και σ' αυτήν παρέστησαν οι ακόλουθοι: Π. Τουμαζής, Ν. Αγγελίδης, Στ. Μιχαηλίδης, Τ. Γιαμάκης, Γ. Ποσκώτης, Π. Παυλάκης, Αντ, Αναστασιάδης, Μιχ. Σαββίδης, Γλαύκος Κληρίδης, Λ. Δημητριάδης, Χρ. Μιχαηλίδης, Π. Σιβιτανίδης, Γ. Ιωαννίδης, Ι. Καρσεράς, Β. Λυσσαρίδης και Γ. Σάντης.

Από τη σύσκεψη απουσίαζε ο Νίκος Κόσης που βρισκόταν στο εξωτερικό και ο Χαρίδημος Χατζηχάρος που ασθενούσε.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε καταρτισμός προεκλογικού προγράμματος και η πραγματοποίηση συγκεντρώσεων στις πόλεις και την ύπαιθρο,

Αποφασίστηκε ακόμα η οργάνωση προεκλογικών γραφείων σε όλες τις πόλεις και τις κοινότητες.

Στη σύσκεψη σύμφωνα με την φιλομακαριακή εφημερίδα "Φιλελεύθερος" (11.2.68) αντηλλάγησαν απόψεις και εξήχθησαν τα ακόλουθα δυο βασικά συμπεράσματα και λήφθηκαν αποφάσεις:

ΠΡΩΤΟ: Επειδή η εκλογή του Μακαριωτάτου προδικάζεται πανηγυρική, είναι δυνατό ορισμένοι να επιδείξουν αδιαφορία και να μη προσέλθουν στις κάλπες. Η κάθε αποχή θα αποτελέσει και ένα επιχείρημα για την αντιπολίτευση για μελλοντικές επιθέσεις εναντίον του Μακαρίου.

ΔΕΥΤΕΡΟ: Εχθροί της κυπριακής υπόθεσης ενδέχεται να προκαλέσουν διάφορα επεισόδια με αποκλειστικό σκοπό τη δυσφήμιση του Μακαρίου και της εσωτερικής πολιτικής του με απότερο σκοπό τη φθορά του κύρους του. Επιβάλλεται συνεπώς όπως ο λαός τηρήσει ευπρέπεια και επιδείξει σύνεση κατά την προεκλογική περίοδο και την ημέρα των εκλογών.

Την ίδια ημέρα (11.2) σε πρωτοσέλιδο άρθρο του "Ο Φιλελεύθερος" έγραφε ότι ο Μακάριος είναι για όλους ο πατέρας, ο αδελφός, ο δάσκαλος και τους καλούσε να ψηφίσουν Μακάριο και μόνο Μακάριο.

Κάτω από τον τίτλο "αι επιδιώξεις των αντιμακαριακών" έγραφε:

ΑΓΩΝ 10 2 1968

"Ουδένα εξένισεν η απόφασις των γνωστών αντιμακαριακών κύκλων, έστω και διαφωνούντων- να καταθέσουν υποψηφιότητα διά τας προεδρικάς εκλογάς, είναι προφανείς οι σκοποί και αι επιδιώξεις των και ουδενός διαφεύγουν την αντίληψιν.

Εις το πρώτον στάδιον επιδίωξις των ήτο να εξαναγκάσουν τον Πρόεδρον της Κυπριακής Δημοκρατίας Αρχιεπίσκοπον Μακάριον να υποβάλη παραίτησιν του, αφού απέτυχον εις την προσπάθειαν των ταύτην εσκέφθησαν να υποβάλουν ανθυποψήφιον του Εθνάρχου Μακαρίου διά να διεκδικήσουν το προεδρικόν αξίωμα παρακινούμενοι και από εξωκυπριακούς παράγοντες.

Και επέλεξαν κατόπιν μακρών προσπαθειών τον Ψυχίατρον κ. Τ. Ευδόκαν. Δεν θα ασχοληθώμεν με τον υποψήφιον των και την πολιτικήν των γνωστών αντιμακαριακών, οι οποίοι συνεμάχησαν εις το παρελθόν με διαφόρους καταστάσεις διά να αποστρέψουν την εκλογήν του Μακαριωτάτου, αλλά θα ηθέλαμεν να τονίσωμεν τι θα εσήμαινεν η απομάκρυνσις του Εθνάρχου εκ της θέσεως του Προέδρου της Δημοκρατίας διά να αντιληφθή και ο τελευταίος των κυπρίων την τραγωδίαν εις την οποίαν θα οδηγούμεθα εις τοιούτον ενδεχόμενον.

Το εθνικόν μας θέμα ευρίσκεται σήμερον εις μίαν δύσκολον καμπήν. Διήλθεν όμως και από πλέον κρισίμους και δυσχερείς καμπάς και μόνον η επιδεξιότητα και μόνον η επιδεξιότης, η δύναμις του χαρακτήρος και η ορθή κρίσις και ο χειρισμός του προβλήματος μας υπό του Μακαριωτάτου απέτρεψαν ολεθρίας συνεπείας διά την Κύπρον, η οποία ωδηγείτο προς την διχοτόμησιν.

Υπό τας σημερινάς συνθήκας η παραίτησις του Προέδρου της Δημοκρατίας ή η αντικατάστασις του υπό οιουδήποτε και κυρίως υπό διεθνώς αγνώστου προσώπου θα ωδήγει προς την καταστροφήν, προς τον ενταφιασμόν των δικαίων μας, παράδοσιν εις τον εχθρόν και συνθηκολόγησιν με αποτέλεσμα την επιβολήν νόθων λύσεων εις την Κύπρον και την οριστικήν αναπόφευκτον διχοτόμησιν της ελληνικής μεγαλονήσου μας.

Αυτά θα συμβούν εάν η προσωπικότης του Μακαρίου, η οποία είναι γνωστή και τυγχάνει σεβασμού καθ' άπασαν την υψήλιον και το διεθνές προσωπικόν κύρος το οποίον έχει, ετίθεντο εις το περιθώριον και ανελάμβανε νέος άγνωστος Πρόεδρος, ο οποίος θα απετέλει μίαν ασήμαντον οντότητα, με παθητικόν και όχι ενεργητικόν αντίκτυπον διά την Κύπρον και τον αγώνα της.

Πέραν όμως του διεθνούς πεδίου, ο Εθνάρχης Μακάριος χρειάζεται και εις το εσωτερικόν. Αποτελεί ούτος τον συνδετικόν κρίκον όλων των στρωμάτων όλων των Οργανώσεων του Κυπριακού λαού, συγκεντρώνει τους πάντας υπό το τιμημένον ράσον του και δύναται από θέσεως ισχύος να τοποθετή τας απόψεις του Κυπριακού λαού.

Διά τούτο ο Μακάριος πρέπει να παραμείνη Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είναι το εχέγγυον επιτυχίας του αγώνος μας, ο ανασταλτικός παράγων εις πάσαν προσπάθειαν επιβολής νόθων λύσεων. Ο Εθνάρχης είναι ο ηγέτης που δεύτερος του δεν υπάρχει, ο ΜΟΝΟΣ ο οποίος δύναται και θα μας οδηγήση εις τον ορθόν δρόμον. Αναλίσκει εαυτόν εις την υπηρεσίαν του λαού επί τόσα έτη, είναι ο πατέρας, ο αδελφός, ο δάσκαλος. Αυτός πρέπει να καθοδηγή και ημείς να τον ακολουθώμεν. Πάσα άλλη οδός θα ωδήγει εις τον όλεθρον τον κυπριακόν ελληνισμόν.

Δύο ειδήσεις της εφημερίδας Ο ΑΓΩΝ γα την προεκλογιή εκστρατεία υπέρ του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου. Ανω σις 14 Φεβρουαρίου και κάτω στις 16

Ας το καταστήσωμεν συνείδησιν και τώρα που καλούμεθα εις τας επάλξεις, ας αγωνισθώμεν σύσσωμοι διά την να αντηχήση απ' άκρου εις άκρον της Κύπρου η ιαχή: ΜΑΚΑΡΙΟΝ ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ ΜΑΚΑΡΙΟΝ".

Η ανεξάρτητη εβδομαδιαία "Κύπρος", μια από τις εφημερίδες που επέκρινε ακόμα τον Μακάριο χωρίς να θεωρείται αντιμακριακή, με αρχισυντάκτη τον πρώην κομμουνιστή Χριστάκη Κατσαμπά υποστήριζε ότι με τον Τάκη Ευδόκα είχαν απομονωθεί οι έξαλλοι κύκλοι της "Πατρίδας" οι οποίοι απέφυγαν μάλιστα να χαιρετίσουν την εκλογή του.

Ο Τάκης Ευδόκας σημείωνε η εφημερίδα ήταν Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της "Πατριδας", αλλά δεν άντεξε παρά δυο μήνες και παραιτήθηκε.

Εγραφε η "Κύπρος":

"Πολιτικοί κύκλοι σχολιάζοντας την υπόδειξιν υπό της αντιπολιτεύσεως του κ. Τάκη Ευδόκα ως ανθυποψηφίου του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου εδήλουν ότι καθρεπτίζει το γεγονός αυτό την απομόνωσιν εις την οποίαν περιήλθον οι στείροι κύκλοι της "Πατρίδος".

Ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθετήσεως και ιδεολογίας πρέπει να δικαιολογηθή ότι ο κ. Ευδόκας χαίρει φήμης μετριοπαθούς ανδρός.

Και ακρβώς αυτό το γεγονός είναι που μαρτυρεί ότι οι έξαλλοι και στείροι της "Πατρίδος" κύκλοι περιήλθον διά της υποψηφιότητας του κ. Ευδόκα εις απομόνωσιν.

Κύριος εκφραστής των αντιτιθεμένων προς τον κ. Τάκην Ευδόκα είναι ο κ. Σωκράτης Ηλιάδης ο οποίος όμως εξακολουθεί να έχη υπό τον έλεγχον του, το δημοσιογραφικόν όργανον της αντιπολιτεύσεως, την "Πατρίδα".

Και ούτω εξηγείται και η χλιαρά στάσις της εφημερίδος έναντι της υποψηφιότητος του κ. Ευδόκα την οποίαν ούτε εχαιρέτισεν ούτε υπεστήριξεν ουσιαστικώς από των στηλών της.

Ως γνωστόν αι διαφωνίαι μεταξύ του κ. Ευδόκα και "Πατρίδος" χρονολογούνται από δύο ετών, ότε ο κ. Τάκης Ευδόκας εξελέγη, χωρίς να το γνωρίζη, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της εφημερίδος. Απεδέχθη τότε την εκλογήν, αλλά παρέμεινεν εις την θέσιν του μόνον επί δύο μήνας, διότι οι όροι που είχε θέσει δεν εγένοντο αποδεκτοί υπό του του κ. Σωκράτη Ηλιάδη, ο οποίος καί επιφανειακώς παρεχώρησε δι' άλλους την αρχηγίαν ήθελεν εις την πραγματικότητα να γίνεται ότι εκείνος ήθελε".

Η "Κύπρος" υποστήριζε μάλιστα το αίτημα της αντιπολίτευσης όπως χρησιμοποιήσει το ραδιόφωνο και την τηλεόραση κατά την προεκλογικήν εκστρατεία.