Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

28.1.1968: Η Παγκύπρια Συvδιάσκεψη τoυ ΑΚΕΛ τρoπoπoιεί τo καταστατικό τoυ Κόμματoς στo oπoίo τovίζεται ότι τo ΑΚΕΛ αγωvίζεται για τηv εθvική τoυ απoκατάσταση (Εvωση) με τηv ελεύθερη άσκηση τoυ δικαιώματoς της Αυτoδιάθεσης.

S-1769B

28.1.1968: ΕΝΩ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΣΥΝΕΡΧΕΤΑΙ ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΑΚΕΛ Η ΟΠΟΊΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΤΟΝΙΖΕΤΑΙ ΟΤΙ ΤΟ ΑΚΕΛ ΑΓΩΝΙΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΤΟΥ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ (Ενωση) ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΑΘΕΣΗΣ. Η ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΕΓΚΡΙΝΕΙ ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΜΑΚΑΡΙΟ

Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Εζεκίας Παπαϊωάννου φθάνει στο Προεδρικό Μέγαρο. Τον ακολουθεί ο Β Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Αντρέας Φάντης. Το ΑΚΕΛ τάχθηκε ολόψυχα στις εκλογές του 1968 υπέρ της επανεκλογής του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου

Στις 28 Ιανουαρίου 1968 ενώ συνεχιζόταν η προεκλογική εκστρατεία συνήλθε στη Λευκωσία η Παγκύπρια Συνδιάσκεψη του ΑΚΕΛ η οποία βασικά τροποποίησε και συμπλήρωσε το Καταστατικό του ΑΚΕΛ όπως συνέβη και στο δέκατο συνέδριο του Κόμματος το Μάρτη του 1946. Το Καταστατικό που τροποποιήθηκε στις δύο αυτές περιπτώσεις ήταν εκείνο που είχε εγκριθεί από την Παγκύπρια Συνδιάσκεψη του Κόμματος τον Απρίλη του 1946.

Παράλληλα η Συνδιάσκεψη ενέκρινε ψήφισμα συμπαράστασης στον Πρόεδρο Μακάριο και κάλεσε τα μέλη του να τον επανεκλέξουν στο προεδρικό αξίωμα.

Το Καταστατικό έχει ως εξής:

ΑΡΘΡΟΝ 1. Το Ανορθωτικό Κόμμα Εργαζομένου Λαού (ΑΚΕΛ) είναι το πρωτοπόρο οργανωμένο τμήμα της εργατικής τάξης, η ανώτερη μορφή οργάνωσης της εργατικής τάξης.

Αγωνιζόμενη για την απαλλαγή της Κύπρου από κάθε ιμπεριαλιστική εξάρτηση της Κύπρου, αλλά και για τη δική της απολύτρωση από κάθε είδους οικονομική εκμετάλλευση και πολιτικο-κοινωνική καταπίεση, εργατική τάξη αγωνίζεται παράλληλα και για την απελευθέρωση όλων των εργαζομένων. Από την άποψη αυτή το ΑΚΕΛ, κόμμα της εργατικής τάξης, είναι και κόμμα όλου του εργαζομένου κυπριακού λαού.

Το κόμμα που καθοδηγείται από τη θεωρία του μαρξισμού- λενινισμού, το ΑΚΕΛ, έχει σαν απώτερο τελικό του σκοπό την οικοδόμηση της σοσιαλιστικής κοινωνίας.

Στο σημερινό στάδιο του αγώνα που είναι εθνικο-απελευθερωτικό και αντι-ιμπεριαλιστικό, το ΑΚΕΛ αγωνίζεται για την απαλλαγή της Κύπρου από κάθε δέσμευση και ιμπεριαλιστική εξάρτηση, για την αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων και την πλήρη αποστρατικοποίηση της νήσου και για τη δημιουργία όλων των αναγκαίων όρων που θα επιτρέψουν στον κυπριακό λαό να πραγματοποιήσει την εθνική του αποκατάσταση με την ελεύθερη άσκηση του δικαιώματος της αυτοδιάθεσης. Παράλληλα το ΑΚΕΛ αγωνίζεται για την ειρήνη και τη δημοκρατία, για την υπεράσπιση των πολιτικών ελευθεριών του λαού και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για την προαγωγή των οικονομικών συμφερόντων, των εργατοϋπαλλήλων και όλων των εργαζομένων και για την προστασία τους από την οικονομική, πολιτική και πνευματική καταπίεση.

Το ψήφισμα της οργανωτικής Συνδιάσκεψης του ΑΚΕΛ του 1968 με το οποίο το κόμμα τασσόταν υπέρ της επανεκλογής του Μακαρίου

Στον εθνικο-απελευθερωτικό αντι-ιμπεριαλιστικό αγώνα, κύριος εχθρός του κυπριακού λαού, είναι ο ιμπεριαλισμός και τα όργανά του, εναντίον των οποίων πρέπει να διεξάγεται ανειρήνευτη, αδιάλλαχτη, χωρίς συμβιβασμούς πάλη.

Κινητήριες δυνάμεις σ' αυτό τον αγώνα είναι οι εργάτες, οι αγρότες, οι επαγγελματίες και βιοτέχνες, η διανόηση, η εθνικιστική τάξη- όλος ο λαός, Ελληνες, Τούρκοι, Αρμένιοι κ.α. εκτός εκείνων που έχουν συνδέσει ή ταυτίσει τα συμφέροντα τους με τον ιμπεριαλιασμό.

Για την πραγματοποίηση των σκοπών του εθνικο-απελευθερωτικού αγώνα, απαραίτητη είναι η συσπείρωση των κινητήριων δυνάμεων σ' ένα ενιαίο μέτωπο. Θεμελιός αυτού του μετώπου πρέπει να είναι η ενότητα της εργατικής τάξης και σπονδυλική του στήλη η εργατο-αγροτική συμμαχία. Το ΑΚΕΛ αγωνίζεται με συνέπεια και πρωτοστατεί σε κάθε προπάθεια για τη συγκρότηση αυτού του ενιαίου μετώπου.

Με την πατριωτική του συνέπεια και την αφοσίωση του στην πάλη για τη λευτεριά και για τα λαϊκά δίκαια, το ΑΚΕΛ αναδεικνύεται σαν η πρωτοποριακή δύναμη του κυπριακού λαού στον εθνικο-απελευθερωτικό αντι-ιμπεριαλιστικό αγώνα.

Πιστό στις αρχές της διεθνιστικής αλληλεγγύης και συνεργασίας το το ΑΚΕΛ υπερασπίζει την ενότητα του παγκόσμου εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος σαν πρωταρχικό παράγοντα για την πρόοδο του σοσιαλιστικού συστήματος και τη νίκη των αντι-ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

ΙΙ. ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΑΚΕΛ- ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥΣ.

ΑΡΘΡΟΝ 2. Μέλος του ΑΚΕΛ θεωρείται ο καθένας που παραδέχεται τις πραγματικές αρχές και το καταστατικό του Κόμματος, συμφωνεί με την πολιτική γραμμή και τακτική του, ανήκει και δουλεύει σε μια από τις οργανώσεις του, πληρώνει την συνδρομή του και κατέχει την κομματική ταυτότητα.

ΑΡΘΡΟΝ 3. Το μέλος του ΑΚΕΛ έχει υποχρέωση:

α). Να τηρεί το καταστατικό του Κόμματος και να δουλεύει όσο του επιτρέπουν οι δυνάμεις και οι δυνατότητες του για την πραγματοποίηση του Προγράμματος του Κόμματος.

β). Να βελτιώνει την ιδεολογική μαρξιστική-λενινιστική του κατάρτιση και ν' αναπτύσσει τις πολιτικές του ικανότητες.

γ). Να πειθαρχεί στις αποφάσεις του ΑΚΕΛ, να συμμετέχει στην κομματική δρατηριότητα και στην πολιτική ζωή της χώρας, να εφαρμόζει στην πράξη την πολιτική του κόμματος.

ΧΑΡΑΥΓΗ 16 8 1968

δ). Να αναπτύσσει πρωτοποριακό ρόλο στα καθημερινά ζητήματα της ζωής και της πάλης των μαζών μέσα στο περιβάλλον του, να στηρίζει και αναπτύσσει, επίμονα, και σταθερά την επιρροή του Κόμματος μέσα στους εργάτες και τους άλλους εργαζόμενους. Να ανήκει στην επαγγελματική του οργάνωση και να δουλεύει για τη διαφώτιση και την οργάνωση των εργαζομένων στην επαγγελματική τους οργάνωση η σε άλλη μαζική οργάνωση.

ε). Να διαφυλάττει την ενότητα του Κόμματος σαν κόρη οφθαλμού. Να περιφρουρεί το Κόμμα από κτυπήματα του εχθρού αναπτύσσοντας τη επαγρύπνηση του κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.

ΑΡΘΡΟΝ 4. Το μέλος του ΑΚΕΛ έχει το δικαίωμα:

α). Να παίρνει ελεύθερα μέρος στη συζήτηση για τη χάραξη της πολιτικής γραμμής και της τακτικής του Κόμματος: Να παίρνει ελεύθερα μέρος στη συζήτηση, στη λήψη και την εφαρμογή των αποφάσεων.

β). Να εκφράζει μέσα στις κομματικές οργανώσεις ελεύθερα τη γνώμη του για τη δράση οποιοουδήποτε μέλους ή στελέχους ή και καθοδηγητικής οργάνωσης του Κόμματος.

γ). Να παίρνει μέρος στην εκλογή των καθοδηγητικών οργάνων και να εκλεγεται σ' αυτά.

δ). Να απευθύνεται μέσω της κομματικής του οργάνωσης για κομματικά ή άλλα ζητήματα, σ' οποιαδήποτε καθοδηγητικό κομματικό οργανισμό, μέχρι την Κ.Ε. και την Κ.Ε.Ε.

ΑΡΘΡΟΝ 5. Η εγγραφή στο κόμμα γίνεται μόνο ατομικά. Το κόμμα στρατολογεί τα μέλη του ανάμεσα από τους εργάτες, αγρότες, βιοτέχνες, εγαζόμενους, στην πόλη και στο χωριό, επιστήμονες και διανοούμενους και άλλους κυπρίους πατριώτες που είναι πάνω από 16 χρόνων, ανεξάρτητα από φύλο ή εθνικότητα.

Για να γίνει ένας δεκτός στο κόμμα πρέπει:

- να αποδέχεται τους σκοπούς του Κόμματος σύμφωνα με το άρθρο 2.

- να τον συστήσουν δύο μέλη του Κόμματος που τον γνωρίζουν καλά.

- για την εγγραφή του αποφασίζει η Κ.Ο με απλή πλειοψηφια, μετά την έγκριση του παραλαμβάνει αμέσως την κομματική ταυτότητα.

- προσχώρηση στο κόμμα απλών μελών από άλλες πολιτικές οργανώσεις μπορεί να γίνει μόνο ύστερα από έγκριση της Ε.Ε. Καθοδηγητικά στελέχη άλλων πολιτικών οργανώσεων ή άλλα πολιτεύομενα στοιχεία γίνονται δεκτά στο κόμμα ύστερα παό έγκριση της Κ.Ε.

ΑΡΘΡΟΝ 6. Μετακίνηση ενός μέλους από μια οργάνωση του Κόμματος σε άλλη ή απο ένα χωριό σε άλλο, για μόνιμη ή προσωρινή διαμονή πέραν των δυο μηνών, πρέπει να γίνεται, ύστερα από συνεννόηση με την κομματική του οργάνωση, για τη μετακίνηση στελεχών χρειάζεται η έγκριση των σωμάτων στα οποία ανήκουν και επικύρωση από την αμέσως ανώτερη οργάνωση.

ΙΙΙ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΑΚΕΛ

ΧΑΡΑΥΓΗ 26 8 2968

ΑΡΘΡΟΝ 7. Το ΑΚΕΛ είναι συγκροτημένο πάνω στην αρχή του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού, στηρίζεται δηλαδή, στην εσωκομματική δημοκρατία, τη συγκεντρωτική καθοδήγηση και τη συνειδητή πειθαρχία, η εσωκομματική δημοκρατία εξασφαλίζει σε όλα τα μέρη δραστήρια συμμετοχή στη ζωή του Κόμματος, στην επεξεργασία της γραμμής και της τακτικής του, στη συζήτηση και λύση όλων των προβλημάτων που αντιμετωπίζει.

Εσωκομματική δημοκρατία εξασφαλίζει την κριτική και αυτοκριτική, το ζωντανό και σηστηματικό έλεγχο για την ορθότητα των κομματικών αποφάσεων και την εκτέλεση των αποφάσεων, την διαπίστωση των αδυναμιών και ελλείψεων στη δουλιά όλων των κομματικών οργάνων, των μελών και στελεχών, από τα κάτω ίσαμε τα πάνω.

Εσωκομματική δημοκρατία σημαίνει ανάπτυξη της αρχής της συλλογικής καθοδήγησης, ελεύθερη, ισότιμη και δημοκρατική συζήτηση, σε κάθε κομματικό οργανισμό, ανάπτυξη της πρωτοβουλίας κάθε μέλους του Κόμματος, κάθε κομματικής οργάνωσης βάσης, κάθε κομματικής επιτροπής, για την άμεση αντιμετώπιση όλων των γεγονότων στον τομέα της δράσης τους, με βάση της γενικές αποφάσεις του Κόμματος.

Εσωκομματική δημοκρατία σημαίνει δραστήρια συμμετοχή όλων των μελών του κόμματος στην ανάδειξη, εκλογή ή αντικατάσταση των καθοδηγητικών οργάνων του, από την καθοδήγηση της κομματικής οργάνωσης βάσης, ως την Κ.Ε. και την Κ.Ε.Ε. και λογοδοσία αυτών των σωμάτων στις οργανώσεις που τα ανέδειξαν.

Συγκεντρωτική καθοδήγηση σημαίνει ότι όλες οι κομματικές οργανώσεις δουλεύουν κάτω από ένα ενιαίο κέντρο- την Κ.Ε. που οι αποφάσεις της είναι δεσμευτικές για όλους τους οργανισμούς και όλα τα μέλη του Κόμματος.

Συγκεντρωτική καθοδήγηση σημαίνει ότι το Κόμμα δεν είναι μια τυχαία συνένωση μονάδων, αλλά ένα άθροισμα οργανώσεων που αποτελούν μια συμπαγή συγκεντρωτική οργάνωση, που ζει και δουλεύει σαν ενιαίο συμπαγές σύνολο.

Η συνειδητή πειθαρχία είναι απαραίτητη για την εκπλήρωση των σκοπών του ΑΚΕΛ και για την πραγματοποίηση του ιστορικού του προορισμού. Συνειδητή πειθαρχία σημαίει ότι η μειοψηφία υποτάσσεται στην πλειοψηφία, δέχεται τις αποφάσεις της, τις οποίες είναι υποχρεωμένη να υποστηρίζει σταθερά και συνειδητά στους κατώτερους οργανισμούς.

Και τα τρία αυτά στοιχεία του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού είναι ενιαία και αδιαχώριστα. Μόνο με την πρακτική εφαρμογή του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού εξασφαλίζεται η διατήρηση της εσωτερικής ενότητας του Κόμματος, η ανάπτυξη της μαχητικότητας του και η εναρμόνιση της όλης δουλιάς του.

ΙV. Η ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΚΕΛ.

ΑΡΘΡΟΝ 8. Ανώτατο καθοδηγητικό όργανο του ΑΚΕΛ ενίαι το Συνέδριο που εκλέγει την Κ.Ε. και την Κ.Ε.Ε. του κόμματος.

Η ΧΑΡΑΥΓΗ (13 2 1967) με σκίτσο του Γ. Μαυγογένη σατιρίζει την πορεία του Τάκη Ευδόκα στις εκλογές με αντίπαλο τον Μακάριο

Ανώτατο καθοδηγητικό όργανο της Κομματικής οργάνωσης μιας επαρχίας είναι η επαρχιακή συνδιάσκεψη που εκλέγει την Επαρχιακή Επιτροπή.

"Ανώτατο καθοδηγητικό όργανο της οργάνωσης Πόλης είναι η συνδιάσκεψη ή συνέλευση της οργάνωσης Πόλης, που εκλέγει τη Επιτροπή Πόλης.

Ανώτατο καθοδηγητικό όργανο της κομματικής οργάνωσης μιας περιφέρειας είναι η περιφερειακή συνδιάσκεψη ή συνέλευση που εκλέγει την Περιφερειακή Επιτροπή.

Ανμώτατο καθοδηγητικό όργανο της κομματικής Οργάνωσης ενός συμπλέγματος είναι η συνδιάσκεψη ή η συνέλευση αυτής της οργάνωσης που εκλέγει τη συμπλεγματική Επιτροπή.

Ανώτατο καθοδηγητικό όργανο της κομματικής οργάνωσης ενός χωριού είναι η ετήσια γενική συνέλευση της ομάδας ή των ομάδων του χωριού από την οποία εκλέγεται και η Χωριτική Επιτροπή.

Ανώτατο καθοδηγητικό όργανο της κομματικής οργάνωσης βάσης είναι η ετήσια γενική συνέλευση που εκλέγει και το Γραφείο της Κ.Ο.

ΑΡΘΡΟΝ 9. Η εκλογή των κοθοδηγητικών σωμάτων γίνεται με μυστική ψηφοφορία εκτός αν το αντίστοιχο σώμα αποφασίσει διαφορετικά, θεωρουνται εκλεγμένοι εκείνοι που πήραν τις περισσότερες ψήφους.

ΑΡΘΡΟΝ 10: Για την καθημερινή καθοδηγητική και εχτελεστική δουλιά οι κομματικές επιτροπές εκλέγουν την γραμματεία τους που λογοδοτεί στις ολομέλειες αυτών των σωμάτων.

ΑΡΘΡΟΝ 11: Ο αριθμός των τακτικών και αναπληρωματικών μελών της Κ.Ε. και της Κ.Ε.Ε. καθορίζεται από κοινού από την Κ.Ε. και την Κ.Ε.Ε. και επικυρώνεται από το συνέδριο.

Ο Αριθμός των μελών των επιτροπών Πόλης και των Περιφερειακών Επιτροπών καθορίζεται από τα αντίστοιχα σώματα σε συνεννόηση με την Ε.Ε. και επικυρώνεται από τις αντίστοιχες συνδιασκέψεις ή συνελεύσεις, σε καμμιά περίπτωση όμως δεν ξεπερνά τον αριθμό των μελών των Ε.Ε.

Ο αριθμός των μελών των συμπλεγματικών και χωριτικών επιτροπών καθορίζεται από τα αντίστοιχα σώματα σε συνεννόηση με τον αμέσως ανώτερο οργανισμό.

Η Κ.Ε. και οι Ε.Ε. με την έγκριση της Κ.Ε. έχουν το δικαλίωμα να αυξήσουν τον αριθμό των τακτικών μελών τους, προσλαμβάνοντας αριθμό στελεχών μέχρι του 1/3 των τακτικών μελών τους. Εννοείται ότι τα μέλη που προσλαμβάνονται μ' αυτό τον τρόπο θα έχουν όλα τα δικαιώματα των τακτικών μελών.

ΧΑΡΑΥΓΗ 13 1 1968

ΑΡΘΡΟΝ 12. Ολες οι κομματικές οργανώσεις αντιμετωπίζουν τακτικά τους προβλήματα με δική τους πρωτοβουλία, πάντα μέσα στα πλαίσια της πολιτικής γραμμής και τακτικής και των γενικών αποφάσεων του Κόμματος.

ΑΡΘΡΟΝ 13. για σκοπούς καθοδήγησης για την προώθηση αποφάσεων και για την ανάπτυξη στελεχών, οι κομματικές οργανώσεις καλούν τακτικά συσκέψεις στελεχών. Οι συσκέψεις αυτές έχουν συμβουλευτικό χαραχτήρα.

ΑΡΘΡΟΝ 14. Για την καλύτερη μελέτη και επεξεργασία διαφόρων ζητημάτων και για την πραχτική εφαρμογή των αποφάσεων του Κόμματος, η Κ.Ε. και οι Ε.Ε. οργανώνουν βοηθητικά γραφεία. Τέτοια γραφεία είναι α) οργανωτικό, β) οικονομικό, γ) μόρφωσης, δ) διαφώτισης και προπαγάνδας και άλλα.

Η Κ.Ε. και οι Ε.Ε. καταρτίζουν κανονισμούς λειτουργίας για τα βοηθητικά τους γραφεία.

V. ΑΝΩΤΕΡΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΟΥ ΑΚΕΛ

ΑΡΘΡΟΝ 15. Το συνέδριο είναι το ανώτατο όργανο του Κόμματος, τακτικά συνέδρια του καλούνται από την Κ. Ε. μια φορά κάθε τέσσερα χρόνια. Εκτακτο συνέδριο μπορεί να συγκληθεί α) με πρωτοβουλία της Κ.Ε. και β) αφού το ζητήσουν μέσω της κομματικής οργάνωσης τους, το εν τρίτο του αριθμού των μελών του Κόμματος, η ημερήσια διάταξη γίνεται γνωστή τουλάχιστο δυο μήνες πριν από την καθορισμένη ημερομηνία του συνεδρίου, το ποσοστό αντιπροσώπευσης και ο τρόπος εκλογής των αντιπροσώπων καθορίζεται από την Κ.Ε. Οι αντιπρόσωποι για το συνέδριο πρέπει νάχουν τρία τουλάχιστον χρόνια αδιάκοπης και σταθερής κομματικής ζωής. Οι νέες οργανώσεις βάσης έχουν το δικαίωμα να στείλουν αντιπροσώπους στο συνέδριο χωρίς να δεσμεύονται απ' αυτό τον όρο για την κομματική τους οικία.

Η Κ.Ε. και η Κ.Ε.Ε. από κοινού καθορίζουν τον τρόπο υποβολής υποψηφίων για τη νέα Κ.Ε. και την Κ.Ε.Ε. που πρέπει να είναι σύμφωνος με τις αρχές του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού. Οι υποψήφιοι για την Κ. Ε. και την Κ.Ε.Ε. πρέπει να έχουν τουλάχιστον εφτά χρόνια αδιάκοπης και σταθερής κομματικής ζωής.

ΑΡΘΡΟΝ 16. Το συνέδριο του ΑΚΕΛ

α) ακούει, ελέγχει και επικυρώνει την εκθεση-λογοδοσία της Κ.Ε. και της Κ.Ε.Ε. ως και την εξελεγμένη οικονομική έκθεση.

β). τροποποιεί το Πρόγραμμα και το Καταστατικό του κόμματος.

γ) χαράσσει τη γενική πολιτική γρμμή και τακτική του Κόμματος.

δ) εκλέγει την Κ.Ε. και την Κ.Ε.Ε. του κόμματος που είναι υπόλογες για τη δράση τους προς το συνέδριο.

ΑΡΘΡΟΝ 17. Η ολομέλεια της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ συνέρχεται μια φορά κάθε έξη μήνες σε ταχτή συνεδρίαση και έκτακτα όταν θεωρηθεί αναγκαίο από το Πολτικό Γραφείο ή τη Κεντρική Γραμματεία ή όταν το ζητήσει το ένα τρίτο των μελών της Κ.Ε.

ΧΑΡΑΥΓΗ 20 8 1968

Τα αναπληρωματικά μέλη της Κ.Ε. και τα μέλη της Κ.Ε.Ε. παίρνουν μέρος στις ολομέλειες της Κ.Ε. με συμβουλευτική ψήφο.

Η Κ.Ε. σε σοβαρές περιπτώσεις καλεί συνδιασκέψεις στις οποίες παίρνουν μέρος τακτικά και αναπληρωματικά μέλη της Κ.Ε. και της Κ.Ε.Ε. και αντιπρόσωποι των επαρχιακών οργανώσεων.

Η Κ.Ε. καθοδηγεί ολόκληρη τη δράση του κόμματος στο διάστημα που μεσολαβεί από το ένα συνέδριο στο άλλο. Για την καθημερινή καθοδηγητική δουλιά η Κ.Ε. εκλέγει από τα μέλη της το Πολιτικό Γραφείο (ΠΓ), ενώ για την καθημερινή εκτελεστική και οργανωτική δουλιά του Κόμματος εκλέγει από τα μέλη της στην πρώτη μετά την εκλογή της συνεδρίαση τη γρμματεία, τον Γενικό Γραμματέα και τον Βοηθό Γενικό Γραμματέα.

Η Κ.Ε. αποφασίζει για τον αριθμό των μελών του Π.Γ και της Κεντρικής Γραμματείας, ο αριθμός των μελών του Π.Γ. σε κάθε περίπτωση δεν ξεπερνά το ένα τρίτο των τακτικών μελών της Κ.Ε.

ΑΡΘΡΟΝ 18. Το Π.Γ. της Κ.Ε. είναι υπεύθυνο για την καθημερινή πολιτική δουλιά του Κόμματος, για την οποία και λογοδοτεί στην Κ.Ε. Το Π.Γ. αντιπροσωπεύει το κόμμα στις σχέσεις του με τα άλλα κόμματα και οργανώσεις, εσωτερικού και εξωτερικού την Κυβέρνηση και άλλες υπηρεσίες, το Π.Γ. είναι υπεύθυνο για το κεντρικό κομματικό ταμείο.

Το Π.Γ. ανέρχεται τακτικά τουλάχιστον κάθε μήνα, έκτακτα δε όταν το θεωρήσει αναγκαίο η Κ. Γραμματεία ή όταν το ζητήσει το ένα τρίτο των μελών.

ΑΡΘΡΟΝ 19. Η Κρεντρική Επιτροπή Ελέγχου:

α) Ελέγχει πως εφαρμόζονται οι αποφάσεις του συνεδρίου και της Κ.Ε. του Κόμματος.

β) Κατανέμει ευθύνες στους υπαίτιους για παράβαση του Προγράμματος του Καταστατικού και της κομματικής πειθαρχίας.

γ) Ελέγχει τα οικονομικά του Κόμματος.

δ). Παρακολουθεί την έγκαιρη εξέταση των διαφόρων υποθέσεων, από τα κεντρικά και τα επαρχιακά όργανα του Κόμματος.

ε). Κατατοπίζει το κόμμα, μέσω της Κ.Ε. πάνω στη δράση της.

στ). Για τον λεπτομερή καθορισμό των καθηκόντων της, η Κ.Ε.Ε. συντάσσει κανονισμούς που εγκρίνονται σε κοινή συνεδρίαση της Κ.Ε. και της Κ.Ε.Ε.

VI ΕΠΑΡΧΙΑΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΚΕΛ

ΑΡΘΡΟΝ 20. Ανώτατο όργανο της επαρχιακής οργάνωσης είναι η επαρχιακή συνδιάσκεψη και στο διάστημα ανάμεσα σε δυο συνδιασκέψεις η Επαρχιακή Επτροπή. Στη δράση της η επαρχιακή οργάνωση καθοδηγείται από τις αποφάσεις των ανωτέρων καθοδηγητικών οργάνων του Κόμματος.

ΧΑΡΑΥΓΗ 25 8 1968: Με αυτόν τον τόπο το ΑΚΕΛ αντιμετωπίζει την εισβολή των σοβιετικών στη Τσεχοσλοβακία

ΑΡΘΡΟΝ 21. Ταχτική συνδιάσκεψη της Επαρχιακής οργάνωσης συγκαλείται από τη Ε.Ε. κάθε τρία χρόνια και έχτακτα.

α). όταν το αποφασίσει η Κ.Ε. του Κόμματος.

β). όταν το αποφασίσει η Ε.Ε. σε συνεννόηση με τη Κ.Ε.

γ). όταν το ζήτήσουν μέσω της κομματικής οργάνωσης τους το ένα τρίτο των μελών του αποτελούν τη κομματική οργάνωση της επαρχίας.

ΑΡΘΡΟΝ 22. Το ποσοστό ανιπροσώπευσης στην επαρχιακή συνδιάσκεψη και ο τρόπος εκλογής των αντιπροσώπων καθώς και ο τρόπος υποβολής των υποψηφίων για την επαρχιακή Επτροπή καθορίζεται από την Ε.Ε. σε συνεννόηση με την Κ.Ε. του Κόμματος. Οι υποψήφιοι για την Ε. Ε. πρέπει νάχουν τουλάχιστον πέντε χρόνια αδιάκοπης και σταθερής κομματικής ζωής.

Η επαρχιακή συνδιάσκεψη ακούει, ελέγχει και επικυρώνει την έκθεση- λογοδοσία της Ε.Ε. την εξελεγμένη οικονομική έκθεση, συζητά τα διάφορα προβλήματα της κομματικής οργάνωσης της επαρχίας και εκλέγει την Επαρχιακή Επιτροπή.

Για τον αριθμό των μελών της Ε.Ε. ισχύουν οι πρόνοιες του άρθρου 11.

ΑΡΘΡΟΝ 23. Κάθε Ε.Ε. εκλέγει τη γραμματεία της και τον Γραμματέα της. Ο αριθμος των μελών της Επαρχιακής Γραμματείας αποφασίζεται από την Ε.Ε. Ο επαρχ. γραμματέας πρέπει νάχει τουλάχιστον εφτά χρόνια σταθερή κομματικής ζωής.

Για τους σκοπούς πρόσληψης μελών στην Ε.Ε. ισχύουν οι πρόνοιες του άρθρου 11.

Οι ολομέλειες των Ε.Ε. συνέρχονται μια φορά κάθε τρεις μήνες. Εκτακτες συνεδριάσεις συγκαλούνται α) όταν θεωρηθεί αναγκαίο από την Επαρχιακή Γραμματεία, β) όταν το ζητήσει η Κ.Ε.του κόμματος, και γ) όταν το ζητήσει το ένα τρίτο των μελών της Ε.Ε.

VII. ΚΑΤΩΤΕΡΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΚΕΛ

ΑΡΘΡΟΝ 24. Επιτροπές Πόλης:

Ανώτατο όργανο για την κομμτική δουλιά στις πόλεις και τα προάστεια είναι η συνδιάσκεψη ή συνέλευση της Πόλης και στο διάστημα ανάμεσα σε δυο συνδιασκέψεις ή συνελεύσεις, η Επιτροπή Πόλης. Στη δράση της η Ε.Π. καθοδηγείται από τις αποφάσεις των ανωτέρων καθοδηγητικών οργάνων του κόμματος.

Ο δικτάτορας Γεώργιος Παπαδόπουλος προσκυνά τον σταυρό του (ΧΑΡΑΥΓΗ 27 4 1968)

ΑΡΘΡΟΝ 25. Τακτική συνδιάσκεψη ή συνέλευση της κομματικής οργάνωσης Πόλης συγκαλείται από τη Ε.Π. τουλάχιστον κάθε δυο χρόνια και έκτακτα α) όταν το αποφασίσει η Ε.Ε. β) όταν το αποφασίσει η Ε.Π. σε συνέννόηση με την Ε.Ε. γ) όταν το ζητήσει μέσω των κομματικών του οργανώσεων το ένα τρίτο των μελών της κομματικής οργάνωσης Πόλης.

ΑΡΘΡΟΝ 26. Το ποσοστό αντιπροσώπευσης στη συνδιάσκεψη Πόλης, ο τρόπος εκλογής αντιπροσώπων και η υπόδειξη υποψηφίων για την Ε.Π. από τις οργανώσεις βάσεις του Κόμματος καθορζονται από την Ε.Π. σε συνεννόηση με την Ε.Ε. Οι συνδιασκέψεις ή συνελεύσεις της κομματικής οργάνωσης πόλης ακούουν ελέγχουν και επικυρώνουν την έκθεση της Ε.Π. συζητούν τα διάφορα ζητήματα της κομματικής οργάνωσης Πόλης και ελέγχουν την Επιτροπή Πόλης.

ΑΡΘΡΟΝ 27. Ο αριθμός των μελών της Ε.Π. καθορίζεται σε συνεννόηση με την Ε.Ε. και επικυρώνεται τελικά από τη συνδιάσκεψη ή συνέλευση της κομματικής οργάνωσης Πόλης.

Κάθε Ε.Π. εκλέγει τη Γραμματεία και τον Γραμματέα της. Ο Γραμματέας της Ε.Π. πρέπει νάχει τουλάχιστον πέντε χρόνια σταθερής κομματικής ζωής.

Οι ολομέλειες των Επιτροπών Πολης συνέρχονται ταχτικά κάθε δυο μήνες και έχτακτα α) όταν κριθεί απαραίτητο από τη γραμματεία της Ε.Π., β) όταν το ζητήσει η Ε.Ε., γ) όταν το ζητήσει το ένα τρίτο των μελών της Ε.Π.

ΑΡΘΡΟΝ 28. Συμπλεγματικές Επιτροπές.

Υπό την ευθύνη και τον έλεγχο της Ε.Π. δημιουργούνται συμπλεγματικές οργανώσεις που συνενώνουν και καθοδηγούν τις κομματικές οργανώσεις βάσης μιας περιοχής ή προαστείου ή αριθμό επαγγελματικών ομάδων.

Για σκοπούς καθοδήγησης των πιο πάνω συμπλεγμάτων εκλέγονται Συμπλεγματικές Επιτροπές. Η εκλογή τους γίνεται από γενική συνέλευση ή συνδιάσκεψη των ενδιαφερομένων κομματικών οργαώσεων βάσης, η οποία συκγαλείται μια φορά τον χρόνο, στην οποία και λογοδοτούν. Ο αριθμός των μελών των Συμπλεγματικών Επιτροπών καθορίζεται σε συνεννόηση με την Ε.Π.

ΑΡΘΡΟΝ 29. Περιφερειακές Επιτροπές:

α) Ανώτατο όργανο για την κομματική περιφερειακή συνδιάσκεψη η συνέλευση και στο διάστημα ανάμεσα σε δυο συνδυασμένες ή συνελεύσεις, η Περιφερειακή Επιτροπή. Στην δράση της Π.Ε. καθοδηγείται από τις αποφάσεις των ανώτερων καθοδηγητικών οργάνων του Κόμματος.

β) Περιφερειακές επιτροπές δημιουργούνται στην ύπαιθρο εκεί που θα το κρίνει αναγκαίο η Ε.Ε. Οι Π.Ε. συνενώνουν και καθοδηγούν τις κομματικές οργανώσεις βάσης της περιφέρειας τους.

Ο Αρχιεπίκοπος Μακάριος απομακρύνει τα οδοφράγματα και επιτρέπει την ελεύθερη διακίνηση των τουρκοκυπρίων (σκίτσο από τη ΧΑΡΑΥΓΗ της 9 3 1968)

γ) Για τη λειτουργία των Περιφερειακών Επιτροπών ισχύουν οι πρόνοιες των άρθρων 25, 26, 27 και 28.

δ) Οι κομματικές οργανώσεις των χωριών καθοδηγούνται από χωριτικές Επιτροπές. Οργανώσεις με λιγώτερα των 10 μελών εκλέγουν χωριτικό υπεύθυνο.

Οι Χ.Ε. εκλέγονται από γενικές συνελεύσεις των κομματικών οργανώσεων βάσης, που συγκαλούνται μια φορά το χρόνο, στις οποίες και λογοδοτούν.

Ο αριθμός των μελών των Χ.Ε. καθορίζεται σε συνεννόηση με την Π.Ε. ή όπου δεν υπάρχει τέτια με την Ε. Ε.

VIII ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΕΙΣ ΒΑΣΗΣ ΑΚΕΛ

ΑΡΘΡΟΝ 30. Θεμελιός του Κόμματος είναι οι οργανώσεις βάσης. Οργανώνονται στις μεταλλευτικές, βιομηχανικές και άλλες επιχειρήσεις, σε γραφεία υπηρεσίας και άλλους τόπους δουλιάς, σε συνοικίες σε χωριά, παντού όπου δουλεύουν ή ζουν εργαζόμενες μάζες.

Η δημιουργία κομματικής οργάνωσης βάσης, αποφασίζεται από την συμπλεγματική ή τη Χωριτική Επιτροπή και επικυρώνεται από τον αμέσως ανώτερο οργανισμό καθώς επίσης και από την Ε.Ε. ανάλογα με τις περιστάσεις.

Η Κ.Ο. βάσης απαρτίζεται από 3 ή περισσότερα μέλη. Οπου τα μέλη είναι λιγότερα από 3 συνδέονται απλώς με τον ανάλογο κομματικό οργανισμό, όπου ο αριθμός των μελών και οι συνθήκες επιβάλλουν και για λόγους καλύτερης διεξαγωγής της κομματικής δουλιάς δημιουργούνται περισσότερες από μια Κ.Ο.

ΑΡΘΡΟΝ 31. Κάθε Κομματική Οργάνωση βάσης καθοδηγείται από το Γραφείο της ή όπου δεν υπάρχει γραφείο από τον Γραμματέα. Ο Γραμματέας και τα μέλη του γραφείου εκλέγονται από τη συνέλευση της οργάνωσης. Η θητεία τους διαρκεί ένα χρόνο.

ΑΡΘΡΟΝ 32. Η Κομματική Οργάνωση βάσης είναι η πρωτοπόρα, η καθοδηγητική δύναμη των εργαζομένων αμάμεσα στους οποίους δουλεύει και τους συνδέει με το Κόμμα. Ανάμεσα στα καθήκοντα της είναι:

α) Η εκτέλεση των οργανωτικών της καθηκόντων. Η διαφωτιστική κ.α. δουλιά, η διοχέτευση και η πραχτική εφαρμογή των αποφάσεων του κόμματος μέσα στις μάζες του κύκλου της δράσης της.

β) Η δραστήρια συμμετοχή στην οικονομική, πολιτική και πολιτιστική ζωή της χώρας, η δουλιά για την οργάνωση των μαζών, η δουλιά μεσα στις μαζικές οργανώσεις, η κινητοποίηση των μαζών για την εχτέλεση των καθηκόντων που μπαίνου μπροστά στο κόμμα.

Η Κομματική Οργάνωση βάσης συνέρχεται ταχτικά μια φορά το μήνα και έχτατα α) όταν το θεωρήσει αναγκαίο το γραφείο της β) όταν το ζητήσει ο αμέσως ανώτερος οργανισμός, γ) όταν το ζητήσει το ένα τρίτο των μελών της

IX ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΟΜΜΑΤΙΚΗΣ ΠΕΙΘΑΡΧΙΑΣ

ΧΑΡΑΥΓΗ 14 2 1968

ΑΡΘΡΟΝ 33. Η πρώτη υποχρέωση όλων των μερών και των οργανώσεων του ΑΚΕΛ είναι η διαφύλαξη και η ενίσχυση της ενότητας του Κόμματος, η υπόσκαψη της κομματικής ενότητας και πειθαρχίας η απόπειρα δημιουργίας παρατάξεων και φράξιων μέσα στο Κόμμα, η παραβίαση των κανόνων προφύλαξης τιμωρούνται με αυστηρότητα. Η τιμωρία μπορεί να φθάσει και μέχρι τη διαγραφή από το κόμμα.

Μέλος του Κόμματος που αντιστρατεύεται τις κομματικές αποφάσεις, παραβιάζει την κομματική πειθαρχία, υποσκάπτει το κύρος του κομματικού οργανισμού ή στελέχους ή καταφεύγει σε ενέργειες που παραβλάπτουν τα συμφέροντα του Κόμματος, υπόκειται στις παρακάτω ποινές, ανάλογα με το παράπτωμα: α) Παρατήρηση, β) Παρατήρηση με προειδοποίηση, γ) Καθαίρεση από αξιώματα, δ) προσωρινή αποβολή μέχρι 6 μήνες, δ) αποβολή επ' αόριστον και στ) διαγραφή.

Αν το παράπτωμα γίνει από ολόκληρη οργάνωση, η τιμωρία μπορεί να φτάσει ως τη διάλυση αυτής της οργάνωσης και την αναδιοργάνωση της.

Δικαίωμα για τη διάλυση και αναδιοργάνωση μιας Επαρχιακής Οργάνωσης, έχει η Κ.Ε. Δικαίωμα για τη διάλυση και την αναδιοργάνωση μιας περιφερειακής οργάνωσης ή οργάνωσης Πόλης έχει η Ε.Ε. με την επικύρωση της Κ.Ε. Δικαίωμα γα τη διάλυση ή αναδιοργάνωση μιας συμπλεγματικής Οργάνωσης έχουν οι Ε.Π. και οι Π.Ε. με την επικύρωση της Ε.Ε. δικαίωμα για τη διάλυση και αναδιοργάνωση κατώτερης κομματικής οργάνωσης, έχουν οι αμέσως ανώτεροι κομματικοί οργανισμοί, σε όλες όμως τις περιπτώσεις επιβάλλεται επικύρωση από την Ε.Ε.

Τις ποινές (α) και (β) έχουν δικαίωμα να επιβάλουν όλοι οι κομματικοί οργανισμοί. Καθαίρεση κομματικού μέλους από αξιώματα επιβάλλεται από τον οργανισμό στον οποίο ανήκει το μέλος και επικυρώνεται από τον αμέσως ανώτερο οργανισμό. Αποβολή-προσωρινή ή επ' αόριστον- και διαγραφή μπορεί να γίνει ύστερα από έγκριση της Ε.Π. ή της Π.Ε. και όταν δεν υπάρχουν τέτιες από την Ε.Ε. Αν πρόκειται για μέλος της Ε.Ε.

ή της Κ.Ε. για όλες τις περπτώσεις χρειάζεται η έγκριση της Ε.Ε. ή της Κ.Ε. αντιστοίχως. Μέλη που αποβάλλονται προσωρινά από το κόμμα, οφείλουν να πληρώσουν τη συνδρομή τους και να πειθαρχούν γενικά στις αποφάσεις του Κόμματος στη διάρκεια της αποβολής τους.

Διαγράφονται από το κόμμα πρόσωπα που οι πράξεις και η διαγωγή τους δεν συμβιβάζονται με την ιδιότητα του μέλους του Κόμματος. Πρόσωπα που η κομματική ή ατομική συμπεριφορά τους δεν συμβιβάζεται με τις απαιτήσεις και αρχές της κομματικής ηθικής.

ΑΡΘΡΟΝ 34. Η λήψη απόφασης για οποιαδήποτε τιμωρία, ιδιαίτερα για διαγραφή από το Κόμμα ή για αποκατάσταση διαγραμμένου μέλους πρέπει να γίνεται με τη μεγαλύτερη προσοχή και συντροφική φροντίδα. Πρέπει να εξακριβώνεται το βάσιμο της κατηγορίας ή οι λόγοι που επιβάλλουν την διαγραφή ή την αποκατάσταση ενός μέλους.

ΑΡΘΡΟΝ 35. Κάθε μέλος που τιμωρήθηκε από μια κομματική οργάνωση, έχει το δικαίωμα να κάνει έφεση μέσα σ' ένα μήνα. Το ανώτερο κομματικό όργανο πρέπει να εξετάσει την έφεση το αργότερο σ' ένα μήνα από τη μέρα που την πήρε. Εφεση για τη διαγραφή μπορεί να φτάσει μέχρι την Κ.Ε. και την Κ.Ε.Ε.

Μέλη της Κ.Ε. η Κ.Ε.Ε. που τιμωρήθηκαν με καθαίρεση, προσωινή αποβολή ή διαγραφή έχουν δικαίωκα να κάνουν έφεση στο συνέδριο του Κόμματος.

Χ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΟΥ ΑΚΕΛ

ΑΡΘΡΟΝ 36. Οικονομικοί πόροι του Κόμματος είναι (α) οι συνδρομές των μελών, (β) άλλες εισφορές.

ΑΡΘΡΟΝ 37. Κάθε μέλος του κόμματος πληρώνει συνδρομή. Το ύψος της συνδρομής ως και ο τρόπος πληρωμής της καθοριζεται από τη Κ.Ε.

ΑΡΘΡΟΝ 38. Για οποιοδήποτε ζήτημα που δεν καλύπτεται από τις πρόνοιες του Καταστατικού του ΑΚΕΛ αποφασίζει η Κ.Ε. με βάση τις γενικές αρχές του Κόμματος.