Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

11.9.1966: Επεισόδια μεταξύ Ελλήvωv και Τoύρκωv με δύo vεκρoύς στo χωριό Αρσoς της επαρχίας Λάρvακας.

S-1736

11.9.1966: ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΒΑΖΟΥΝ ΦΩΤΙΕΣ ΚΑTΑΚΑΙΟΝΤΑΣ ΤΑ ΔΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΠΑΦΟΥ

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 2 6 1966

Το Σεπτέμβρη του 1966 με τον υδράργυρο να βρίσκεται στα ύψη οι τούρκοι έρριξαν όλη τους τη μανία εναντίον των δασών της Κύπρου στα οποία τοποθετούσαν πυρκαγιές κατακαίοντας το δασικό της πλούτο.

Σε μια περιοχή από την πόλη Χρυσοχούς μέχρι τη Λεύκα προκλήθηκαν στις 11 και 12 Σεπτεμβρίου 1966 40 συνολικά πυρκαγιές.

Η εφημερίδα "Φιλελεύθερος" έγραφε στις 13 Σεπτεμβρίου 1966:

Διασταύρωση των οδών Πάφου και Βικτωρίας στη Λευκωσία παρά τον αστυνομικό σταθμό Πύλης Πάφου. Η οδός Βικτωρίας ελεγχόταν από τους τούρκους

"Χαρακτηριστικόν είναι ότι οι τούρκοι (της περιοχής Λεύκας) εχρησιμοποίησαν διά την διεκπεραίωσιν του εγκληματικού έργου των υπερμεγέθη πυρεία μήκος μολυβδοκονδύλου, απομεινάρια των οποίων ανεύρον υπάλληλοι του δασονομείου πλησίον της περιοχής της πυρκαγιάς.

Ωσαύτως εις το χωρίον Αμπελικού οι τούρκοι έθεσαν πυρ εις 26 διαφορετικά σημεία του δάσους.

Διά κατάσβεσιν του πυρός το οποίον εξαπλούται ταχέως αγωνίζονται υπερανθρώπως περί τα 2000 πρόσωπα.

Εξ άλλου επίσημη ανακοίνωση στις 12 Σεπτεμβρίου επέρριπτε εκατό τοις εκατό την ευθύνη στους τούρκους:

"Η εκστρατεία καταστροφής των δασών του πρασίνου εις την οποίαν απεδύθησαν οι τούρκοι τρομοκράται από τις 3.30 π.μ. της προχθές συνεχίζεται αμείωτος, έχουν τεθή κακοβούλως 10 πυρκαϊαί συνεπεία των οποίων κατεστράφησαν δάση συνολικής εκτάσεως 1.500 στρεμμάτων και έχουν προκληθή ζημίαι ανερχόμεναι εις πλέον των 90.000 λιρών.

Χθες εξερράγησαν τέσσαρες νέαι πυρκαϊαί, δύο εξ αυτών επεσημάνθησαν την 3.30 μ.μ. παρά τας τοποθεσίας Στρέμματα και Αντρουκλος πλησίον της Λεύκας καθώς και παρά τον υδατοφράκτην της αυτής κωμοπόλεως έτεραι δε δύο την 2 μ.μ. και πάλιν εις την περιοχήν υδατοφράκτου Λεύκας".

Σε ένα επεισόδιο στην περιοχή Αμπελικού πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε ένας τουρκοκύπριος ο οποίος σύμφωνα με επίσημες πληροφορίες προσπαθούσε να τοποθετήσει

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 28 4 1966

πυρκαγιά και όταν κλήθηκε να σταματήσει τράπηκε σε φυγή με αποτέλεσμα να δεχθεί σφαίρες από τις δυνάμεις ασφαλείας που ασχολούνταν με την κατάσβεση των πυρκαγιών.

Ενας τουρκοκύπριος μάλιστα στην περιοχή Αμπελικού αποκάλυψε, σύμφωνα με τον "Φιλελεύθερο" ότι οι στρατιωτικοί αρχηγοί διέταξαν την πρόκληση των πυρκαγιών για να αναγκασθούν οι αρχές της Δημοκρατίας να αντιδράσουν και έτσι να αναγκασθεί η τουρκική Κυβέρνηση να επέμβει στην Κύπρο για να σώσει τον τουρκοκυπριακό πληθυσμό από τα χέρια των Ελλήνων.

Παρόμοια πυρκαγιά τέθηκε την επομένη (13.9) και στο τουρκικό χωριό Αρμενοχώρι της επαρχίας Λεμεσού. Η Αστυνομία εντόπισε πέντε διαφορετικές εστίες.

Τοποθέτηση πυρκαγιών ακολούθησε και τις επόμενες ημέρες σε περιοχές τουρκοκυριακών χωριών: Στην τοποθεσία Μαυρατζιές κοντά στο χωριό Παραμάλι και στην περιοχή Κόκκινα Φανάρια, στην τοποθεσία Ξεροπόταμος κοντά στο χωριό Μενόγια της επαρχίας Λάρνακας και στην τοποθεσία Παλλούρες στον Αγιο Θεόδωρο Λάρνακας.

Δέκα συνολικά πυρκαγιές εξερράγησαν στις περιοχές των χωριών Αγιος Ιωάννης και Βρέτσια στις 22 του μήνα.

Παράλληλα συνεχίστηκε και το όργιο αίματος. Στις 15 Ιανουαρίου στην περιοχή των χωριών Σύσκληπος και Πιλέρι στην επαρχία Κερύνειας, δολοφονήθηκε ο Νεόφυτος Χρίστου ηλικίας 28 ετών.

Ο Χρίστου κυνηγούσε με τους συγχωριανούς του Χρίστο Γεωργίου και Γεώργιο Μιχαήλ σε απόσταση 800 μέτρων από τα τουρκικά φυλάκια του υψώματος Καλαμπάκι.

Ξαφνικά εμφανίστηκαν μπροστά τους τέσσερις οπλοφόροι οι οποίοι αφού τους πλησίαζαν πυροβόλησαν τον Χρίστου σχεδόν εξ επαφής.