Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

7.12.1965: Εvoπλoι απειλoύv τη ζωή τoυ Κυβερvητικoύ εκπρoσώπoυ Μιλτιάδη Χριστoδoύλoυ εvαvτίov τoυ oπoίoυ διεvεργήθηκε αργότερα απόπειρα δoλoφvίας.

S-1668

7.12.1965: ΕΝΟΠΛΟΙ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΜΙΛΤΙΑΔΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ ΔΙΕΝΕΡΓΗΘΗΚΕ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ

Μιλτιάδης Χριστοδούλου

Στα 1965 ο Πρόεδρος Μακάριος διόρισε στη θέση του Διευθυντή του Γραφείου Δημοσίων Πληροφοριών τον Μιλτιάδη Χριστοδούλου, ένα δημοσιογράφο που γεννήθηκε στην Αγλαντζιά στις 12 Αυγούστου 1919.

Ο Μιλτιάδης Χριστοδούλου είχε πλούσιο παρελθόν τόσο στον τύπο όσο και στην πολιτική ζωή του τόπου.

Ηταν από τα ιδρυτικά μέλη του ΑΚΕΛ και εργάστηκε σε διάφορες εφημερίδες, ενώ από το 1956 μέχρι το 1959 διηύθυνε το Ελληνικό περιοδικό "Τάϊμς Οφ Σάϋπρους".

Από το 1961 είχε ιδρύσει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων που χρηματοδοτείτο, με πενιχρά τότε μέσα, από την Κυπριακή Κυβέρνηση.

Ηταν στενός συνεργάτης του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου και από την αρχή ο Γεώργιος Γρίβας- Διγενής έβαλλε εναντίον του ως πρώην Κομμουνιστή.

Σε μια από τις επιστολές του στον Υπουργό Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας στις 22 Φεβρουαρίου 1965 (Κρίσιμα Ντοκουμέντα, τόμος Γ, σελ. 58) αποκάλυπτε ότι είχαν γίνει παραστάσεις στην Ελληνική Κυβέρνηση για να τερματίσει τις υπηρεσίες του από τη θέση του αναποκριτή του Αθηναϊκού Πρακτορείου.

Εγραφε ο Γρίβας στην επιστολή του:

"Ούτω ο κομμουνιστής Χριστοδούλου, παρά τας παραστάσεις τινών εξακολουθεί να είναι ο ενταύθα ανταποκριτής του Αθηναϊκού Πρακτορείου, ως να μην υπάρχουν άλλα άτομα προσφέροντα υπηρεσίαν εις τον Κυπριακόν αγώνα και δυνάμενα να αναλάβουν μίαν τοιαύτην θέσιν. Εις διάσκεψιν τύπου δοθείσαν την εσπέραν της 19ης τρέχ. υπό του Υπουργού κ. Κυπριανού υπέβαλε την ακόλουθον ερώτησιν τελείως άσχετον προς το θέμα: "Διατί ο Γρίβας εκφωνεί πολιτικούς λόγους εις τα μνημόσυνα;"

Παρά τις κατηγορίες εναντίον του ο Πρόεδρος Μακάριος διόρισε τον Μιλτιάδη Χριστοδούλου Διευθυντή του Γραφείου Δημοσίων Πληροφοριών και με τον διορισμό του έγινε πλέον το κόκκινο πανί, γιατί από τη θέση του έπρεπε να απαντά εκ μέρους του Προέδρου Μακαρίου στις διάφορες κατηγορίες.

Χειμαρρώδεις και νευρικός άνθρωπος ο Μιλτιάδης Χριστοδούλου πολλές φορές, στα επόμενα κυρίως χρόνια, ορυόταν στους διαδρόμους του Γραφείου Δημοσίων Πληροφοριών, ενώ σε κάποιο στάδιο θεωρείτο ως υπερυπουργός γιατί απαγόρευε ακόμα και στους Υπουργούς και να δίδουν συνεντεύξεις, εάν δεν περνούσαν από το γραφείο του οι γραπτές ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

Σε κάποιο στάδιο, σαν άρχισε η σύγκρουση της εφημερίδας "Πατρίς" που αντιπολιτευόταν τον Πρόεδρο Μακάριο, ο ιδιος έδωσε οδηγίες να μη εξυπηρετείται η εφημερίδα από τις θυρίδες του Γραφείου Δημοσίων Πληροφοριών με τις επίσημες ανακοινώσεις.

Αυτό ήταν και το μοιραίο λάθος του που τον έφερε αντιμέτωπο με τους φανατικούς αντιμακαριακούς ενόπλους.

Στις 7 Δεκεμβρίου 1965, ενώ κατευθυνόταν με το αυτοκίνητο του πίσω από την Παιδαγωγική Ακαδημία δύο ένοπλοι προσωπιδοφόροι έκαμαν την εμφάνιση τους και σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση "τον ηπείλησαν ότι θα τον εκτελέσουν εάν προ του τέλους της εβδομάδος δεν επιτρέψη την διανομήν Επισήμων Ανακοινωθέντων προς την εφημερίδα "Πατρίς".

Ο δεύτρος προσωπικοδοφόρος πήρε ένα φάκελο που μετέφερε μαζί του στο αυτοκίνητο του ο Μιλτιάδης Χριστοδούλου και τον οποίο βρήκε αργότερα η Αστυνομία.

ΚΥΠΡΟΣ 11 1 1965

Οι δύο ένοπλοι είπαν στο Μιλτιάδη Χριστοδούλου να μη φοβάται διότι "δεν θα σε εκτελέσωμεν απόψε, αλλά εάν μέχρι τέλους της εβδομάδος δεν ανοίξης την θυρίδα της "Πατρίδος" θα σε καθαρίσωμεν".

Το επεισόδιο ήταν το πρώτο στο οποίο απειλείτο η ζωή ενός Κυβερνητικού υπαλλήλου, με τέτοιο γκαγκστερικό τρόπο, αλλά όχι το μοναδικό εναντίον του Μιλτιάδη Χριστοδούλου.

Αργότερα όταν άρχισε δράση η παράνομη οργάνωση Εθνικό Μέτωπο, στα τέλη της δεκαετίας του 1960, άλλοι ένοπλοι διενήργησαν απόπειρα δολοφονίας του, αλλά δεν τα κατάφεραν και πάλι, αλλά τον τραυμάτισαν.

Η απόπειρα έγινε στις 21 Αυγούστου 1969. Ενώ ο Μιλτιάδης Χριστοδούλου επέστρεφε στο σπίτι του στην Αγλαντζιά με παλιούς συμμαθητές του, ένα αυτοκίνητο που τον ακολουθούσε έκαμε σήμα με τα φώτα του ότι ήθελε να προσπεράσει.

Ο Χριστοδούλου έδωσε μέρος, αλλά ενώ το άγνωστο αυτοκίνητο προχωρούσε παράλληλα για να προσπεράσει ένας από τους επιβάτες του άνοιξε πυρ με αυτόματο.

Ο Χριστοδούλου δέχθηκε τρεις σφαίρες που όλες τον τραυμάτισαν επιπόλεα, ενώ άλλες σφαίρες σφηνώθηκαν στο αυτοκίνητο του.

Η απόφαση λήφθηκε σύμφωνα με στελέχη του Εθνικού Μετώπου γιατί ο Μιλτιάδης Χριστοδούλου ήταν κομμουνιστής.