Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

29.5.64Ο 1ος Αρχ. της Ε.Φ, στρατηγός Καραγιάvvης απoκαλύπτει τov τρόπo πoυ άρχισε με τεράστιες δυσκoλίες η κλήση τωv κυπρίωv για εκπαίδευση στα όπλα και τov αγώvα τoυ για εξασφάλιση πιστώσεωv για δημιoυργία στρατoπέδωv και αγoρά oπλισμoύ και τoρπιλλακάτωv

S-1588

29.5.1964: Ο ΠΡΩΤΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΦΡΟΥΡΑΣ ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΑΠOΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΑΡΧΙΣΕ ΜΕ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ Η ΚΛΗΣΗ ΤΩΝ ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΑ ΟΠΛΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ ΠΙΣΤΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΩΝ ΚΑΙ ΑΓΟΡΑΣ ΟΠΛΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΡΠΙΛΛΑΚΑΤΩΝ. Η ΕΛΛΑΔΑ ΖΗΤΕΙ ΑΝΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΙΔΡΥΣΗΣ ΤΗΣ Ε.Φ. ΕΝΩ ΔΕΝ ΕΝΙΣΧΥΕΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΣΤΟΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΗ ΑΠΟ ΕΚΕΙΝΗΝ

Σε ένα νέο άρθρο στην εφημερίδα "Εθνικός Κήρυξ" της Ελλάδας, (αναδημοσίευση στην κυπριακή εφημερίδα Ο ΦΙΛΕΥΘΕΡΟΣ στις 17.6.1965) ο Στρατηγός Γεώργιος Καραγιάννης, πρώτος Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, αναφέρεται στην εκπαίδευση των Ελλήνων Κυπρίων που κλήθηκαν στη Δύναμη, στην Αμυνα της Κύπρου και τη δημιουργία των πρώτην κέντρων εκπαιδεύσεως.

Ο Στρατηγός Καραγιάννης αναφέρεται επίσης στον αγώνα για εξασφάλιση οπλισμού και αποκαλύπτει ότι ενώ "η Κυπριακή Κυβέρνησις δεν διέθετε χρήματα" η Ελληνική Κυβέρνηση "δεν εβοήθησε προς τούτο, ίσως διότι δεν ήθελε την Κύπρον αυτάρκη εις αμυντικήν ισχύν, ίνα είναι εξηρτημένη εξ αυτής".

Εγραφε ο Στρατηγός Καραγιάννης:

"Μετά την επιστροφήν μου εις Κύπρον επεδόθην μετά ζήλου εις την προεργασίαν διά την έναρξιν δημιουργίας τακτικού στρατού. Το σχέδιον μου περιελάμβανε τα κάτωθι βασικά σημεία:

Α). Αμυνα της νήσου διά της υπαρχούσης ήδη επί εθελοντικής βάσεως Εθνοφρουράς και προοδευτική αντικατάστασις ταύτης υπό των δημιουργηθησομένων τακτικών μονάδων.

Β). Εκπαίδευσις της Εθνικής Φρουράς.

Γ). Καταρτισμός και ψήφισις νόμου περί στρατολογίας.

Δ). Σύνταξις κανονισμού λειτουγίας του στρατεύματος.

Ε). Κατασκευή Κέντρων Εκπαιδεύσεως.

Στ) Συγκέντρωσις των αναγκαίων πάσης φύσεως υλικών.

Διά την πραγματοποίησιν του σχεδίου μου τούτου συνήντησα ανυπερβλήτους δυσχερείας. Δεν με συμπαρεστάθησαν όσον έδει ούτε η Κυπριακή, ούτε η Ελληνική Κυβέρνησις.

Η Κυπριακή Κυβέρνησις με υπωπτεύετο, ως όργανον του Στρατηγού Γρίβα- Διγενή και εδίσταζε να με βοηθήση, ελλείψει εμπιστοσύνης.

Η Ελληνική Κυβέρνησις εκινείτο άνευ σχεδίου με τελείαν προχειρότητα και ατολμίαν. Αποτέλεσμα τούτου υπήρξεν ότι η πραγματοποίησις των σχεδίων μου καθυστέρησεν επικινδύνως και ο δημιουργηθείς στρατός εστερείτο των απαραιτήτων ειδικών όπλων, με αποτέλεσμα να μην αισθάνεται η Κυπριακή Κυβέρνησις αποτελεσματικήν την ελληνικήν συνδρομήν και ανεζήτει ως εκ τούτου θετικωτέραν και αποτελεσματικωτέραν προστασίαν, παραδοθείσα τελικώς εις την Σοβιετικήν Ρωσσίαν.

Αλλά ας δούμε πως εξειλίχθησαν τα γεγονότα:

Α. ΑΜΥΝΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

Η υπάχουσα δύναμις της Εθνικής Φρουράς περιελάμβανε μόνον τμήματα πεζικού, εξωπλισμένα με αρκετά βαρέα όπλα, ανεπαρκή όμως διά την εκπλήρωσιν αποστολής μάχης, εναντίον τακτικών εχθρικών δυνάμεων, ισχυρώς εξωπλισμένων.

Ενα μέρος των δυνάμεων τούτων ήτο διεσπασμένον καθ' άπασαν την νήσον, εκράτει υπό την απειλήν των όπλων τους Τ/κ και ήτο έτοιμον, αν διετάσσετο, να επιτεθή κατ' αυτών και να τους καταστρέψη. Προς τούτο είχον συνταχθή σχετικά σχέδια, υπό δοικήσεων τακτικών συγκροτημάτων, τα οποία είχον ανατεθή κατά επαρχίαν. Αι υπάρχουσαι δυνάμεις εκρίνοντο επαρκείς προς τον σκοπόν τούτον, αλλά συν τη προόδω των αμυντικών έργων των Τ/κ και της

H Κύπρος είναι τουρκική αναφέρει τουρκική αφίσα που παρουσιάζει μια τουρκάλλα να προσβλέπει προς την Αγκυρα

ενισχύσεως του οπλισμού των, ενισχύοντο διά νέου οπλισμού και αι Ε/κ δυνάμεις, ώστε η υπεροχή τούτων να είναι σταθερά.

Ετερον μέρος των δυνάμεων της Εθνικής Φρουράς το και καλύτερον εξωπλισμένον, είχεν αποστολήν την απόκρουσιν εχθρικής εισβολής εις την νήσον.

Αι δυνάμεις αύται εκρίνοντο επαρκείς εις αριθμόν, αλλά παρουσίαζον σημαντικάς αδυναμίας και θα συνήντων μεγάλας δυσκολίας εις την εκπλήρωσιν της αποστολής των.

Δεν διέθετον ικανούς βαθμοφόρους, εστερούντο πειθαρχίας, ο οπολισμός των ήτο ελαφρός και μόνον από της αποστάσεως των 1000 μέτρων θα ηδύνατο να προσβάλωσι τα αποβατικά τμήματα του εχθρού.

Εμπόδια θαλάσσια δεν είχον δημιουργηθή και ναρκοπέδια ακτών δεν υπήρχον. Σύστημα προειδοποιήσεως δεν διετίθετο και υπήρχε φόβος να αντιληφθώμεν τον επιτιθέμενον εχθρόν, όταν θα ευρίσκετο εις μικράν απόστασιν από των θέσεων μας.

Σύστημα ελέγχου των ακτών δεν υπήρχε και με τα εξοπλισθέντα αλιευτικά καϊκια δεν εσημειώσαμεν ικανοποιητικάς επιτυχίας.

Διά την συντριβήν του εχθρού εβασιζόμεθα επί της ψυχής των ανδρών μας, η οποία ήτο το ισχυρότερον όπλον μας, επί των όπλων του πεζικού και επί των βρατραχανθρώπων, τους οποίους είχομεν εκπαιδεύσει.

Εζήτησα κατεπειγόντως την προμήθειαν τεσσάρων ραντάρ και εξ τορπιλλακάτων, ίνα είμεθα εις θέσιν να αντιληφθώμεν τον εχθρόν εγκαίρως και τον πρσβάλωμεν ευθύς ως προσήγγιζε τα χωρικά μας ύδατα, των οποίων εζήτησα την επέκτασιν εις έξη μίλια.

Ουδείς με κατενόει και αι αιτήσεις μου παρ' ουδενός εισηκούοντο. Η Κυπριακή Κυβέρνησις εύρισκεν ότι δεν ηδύνατο να σηκώση το βάρος των απαιτουμένων δαπανών, ο δε στρατηγός Γρίβας- Διγενής ευρίσκετο εις διαρκή διαφωνίαν με τους αρμοδίους των Αθηνών και ουδεμίαν επ' αυτών απάντησιν μας έδιδε.

Κατόπιν μυρίων επικλίσεων κατορθώθη τελικώς να προμηθευθώμεν τα αιτούμενα τέσσαρα ραντάρ, τα οποία μόλις περί τα τέλη Ιουλίου ετέθησαν εις λειτουργίαν.

Εν τω μεταξύ ο έλεγχος των ακτών εγίνετο με τρία μικρά αεροσκάφη, αποσταλέντα παρά των εν Αμερική Ε/κ και τα οποία εχειρίζοντο Ε/κ αστυνομικοί, με επικεφαλής τον αγνόν πατριώτην και γενναίον μαχητήν υπαστυνόμον Ψυλλίδην.

Την κρίσιμον ταύτην στιγμήν ενεφανίσθη εις Κύπρον ο απόδημος Ε/κ Λεβέντης Αναστάσιος, ένας φλογερός πατριώτης, αγνός Ελλην, ο οποίος εδώρησεν εις την Κυπριακήν Δημοκρατίαν 100.000 λίρας. Και βαδύτερον ετέρας 50.000.

Διά των χρημάτων τούτων και ετέρων ποσών προσφερθέντων υπό της ναυσιπλοϊας Ποταμιάνου, της εταιρείας Νομικού και άλλων πλουσίων Ελλήνων πατριωτών, ηγοράσθησαν δύο περιπολικά σκάφη, ταχύτητος 23 κόμβων παρά της εταιρείας Νομικού, τα οποία εξοπλισθέντα αφίχθησαν εις Κύπρον την 5ην Αγούστου.

Διά των σκαφών τούτων, φερόντων τα ονόματα Αρίων και Φαέθων κατωρθώσαμεν να θέσωμεν υπό τον έλεγχον μας τας ακτάς και εν συνδυασμώ προς τα ραντάρ, επετύχομεν μίαν σχετικήν απαγόρευσιν προσεγγίσεως των ακτών της νήσου υπό μερικών τουρκικών σκαφών, διά των οποίων εγίνετο ο ανεφοδιασμός των Τ/κ.

Εκκληση τούρκου στρατιώτη στον Κεμάλ Αττατούρκ (ΚΥΠΡΟΣ 20 4 1964)

Παραλλήλως προς την εξασφάλισιν των ανωτέρω μέσων, ο Μακαριώτατος διέθεσεν 100.000 λίρας κατά τα μέσα Ιουνίου δια την οχύρωσιν των ακτών, η οποία ήρξατο εντατικώς και αμέσως.

Ενώ εις τους προαναφερθέντας τομείς η πρόοδος ήτο σημαντική, η προετοιμασία διά την πρόσκλησιν ηλικιών εχώλενεν.

Διά την εκπαίδευσιν της Εθνικής Φρουράς εδημιουργήθησαν εντός των πρώτων ημερών του Μαϊου ανά εν κέντρον εκπαιδεύσεως εις εκάστην επαρχίαν. Εις τα κέντρα ταύτα εξεπαιδεύοντο εις ή δύο λόχοι, επί 15 ημέρας. Εξερχόμενοι ανελάμβανον υπηρεσίαν επί 24ώρου βάσεως επί εν εισέτι δεκαπενθήμερον και εν συνεχεία εισήρχοντο εις το ισχύον σύστημα υπηρεσίας εν τη Εθνική Φρουρά κατά το οποίον εν εκάστω λόχω μόνον το 20% των ανδρών ευρίσκετο επί των θέσεων μάχης καθ' όλον το 24ωρον οι δε λοιποί άνδρες ησχολούντο με τας εργασίας των και κατόπιν ειδοποιήσεως διά διαφόρων σημάτων συναγερμού.

Τα αποτελέσματα της εκπαιδεύσεως απεδείχθησαν καταπληκτικά, διότι οι εκπαιδευθέντες λόχοι παρουσίαζον αξιοθαύμαστον συνοχήν και ιδεώδες στρατιωτικόν πνεύμα. Η πειθαρχία πυρός κατέστη ζηλευτή και όχι μόνον οι άνδρες δεν επυροβόλουν ασκόπως, αλλά και πυροβολούμενοι υπό των Τ/κ δεν απήντων.

Η μαχητική αξία των μονάδων συνετηρείτο διά συνεχούς εκπαιδεύσεως των ανδρών εις τας μονάδας των συγκεντρουμένης ολοκλήρου της δυνάμεως των, άπαξ τουλάχιστον της εβομάδος δι' εκτέλεσιν ασκήσεων.

Ο καταρτισμός και η ψήφισις του νόμου περί στρατολογίας εβράδυνεν αδικαιολογήτως, δεν επίεζα δε τα πράγματα διά την σύνταξιν του λόγω της διαφωνίας μου προς την Κυπριακήν Κυβέρνησιν. Κατόπιν πολλών προσπαθειών και χρησιμοποιήσεως πολλών προσώπων, επείσθη ο Μακαριώττος ότι η στρατολογία έπρεπε να είναι καθολική και υποχρεωτική επ' ουδενί όμως λόγω εδέχθη θητείαν πλέον των εξ μηνών.

Βάσει των προϋποθέσεων τούτων συνετάχθη το σχετικόν νομοσχέδιον, ανηγγέλθη δε διά του Τύπου και του Ραδιοφώνου ότι τούτο κατετέθη εις την Βουλήν την 28ην Μαϊου, την δε 1ην Ιουνίου θα εψηψίζετο εις ειδικήν σύνοδον των βουλευτών. Την εσπέραν της 29ης Μαϊου

Εφημερίδα ΤΟ ΦΩΣ , 2 5 1964

ελάβομεν σήμα της Ελληνικής Κυβερνήσεως, διά του οποίου μας συνίστα να αναβάλωμεν δι' ευθετώτερον χρόνον την ψήφισιν του στρατολογικού νόμου, διότι η Τουρκία και η Μεγάλη Βρεττανία επέδωσαν διακοίνωσιν διαμαρτυρίας διά την αποφασισθείσαν δημιουργίαν τακτικού κυπριακού στρατού, η δε Τουρκία κινητοποιήσασα τον στόλον της άρχισε και πάλιν τας απειλάς.

Συνήντησα τον Μακαριώτατον και συμφωνήσαμεν να μη λάβωμεν υπ' όψιν μας την σύστασιν της Ελληνικής Κυβερνήσεως και να χωρήσωμεν χωρίς διασταγμόν εις την ψήφισιν του νόμου και την επιστράτεσιν, διότι αν υποχωρούσαμεν εις την περίπτωσιν αυτήν η δημιουργία τακτικού Κυπριακού Στρατού θα εξηρτάτο από την επιθυμίαν της Τουρκίας και θα εματαιούτο οριστικώς.

Την πρωϊαν της 1ης Ιουνίου ο νόμος εψηφίσθη εις την πρώτην ανάγνωσιν υπό της Βουλής των αντιπροσώπων. Η επιστράτευσις όμως ήρχισε την 15ην Ιουνίου, διότι εβράδυνεν η αποπεράτωσις των στρατοπέδων εκπαιδεύσεως ελλείψει πιστώσεων.

Η επί του θέματος τούτου πρόοδος μας ήτο βραδεία διότι έπρεπε να συνταχθώσιν ειδικοί κανονισμοί, οι οποίοι να καθορίζωσι τας λεπτομερείας της συγκροτήσεως του στρατεύματος, τας υποχρεώσεις των διαφόρων βαθμούχων της στρατιωτικής επαρχίας, τας προβλεπομένας κυρώσεις, το σύστημα λειτουργίας των μονάδων.

Οι ξένοι κανονισμοί δεν ήτο δυνατόν να μεταφρασθώσιν διότι η προσαρμογή των εις τα ειδικά δεδομένα της Κύπρου ήτο αναγκαία.

Συνεκροτήσαμεν ειδικάς επιτροπάς συντάξεως των κανονισμών, αλλά η εργασία εβράδυνε και δεν προεβλέπετο η ολοκλήρωσις ταύτης προ της παρελεύσεως εξαμήνου.

Εν τω μεταξύ η λειτουργία του στρατεύαματος εβασίζετο επί μόνης της καλής θελήσεως επί μόνης της καλής θελήσεως αξιωματικών και ανδρών και επί του πατριωτισμού τούτων.

Αμέσως μετά την επιστροφήν μου εξ Αθηνών την 5ην Μαϊου εν συσκέψει μετά των επιτελών μου, κατήρτισα σχέδιον εκπαιδεύσεως των επιστρατευθησομένων ανδρών, προς δημιουργίαν τακτικού στρατού.

Απεφάσισα την συγκρότησιν οκτώ κέντρων εκαιδεύσεως.

Πέντε διά την εκπαίδευσιν ανά ενός Τάγματος Πεζικού εμπολέμου συνθέσεως. Εν διά την εκπαίδευσιν του πυροβολικού, εν διά την εκπαιδευσιν των τεθωρακισμένων των βαρέων όπλων περζικού και των ειδικοτήτων πάσης φύσεως και εν διά την εκπαίδευσιν καταδρομικών μονάδων.

Τα στρατόπεδα ταύτα κατά το πλείστον ήσαν εγκαταλελειμμέναι βρεττανικαί στρατιωτικαί εγκαταστάσεις, έχουσαι ανάγκην τροποποιήσεων και συμπληρώσεων, διά να καταστώσιν ικαναί να δεχθώσι τας υπό συγκρότησιν μονάδας.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 7 5 1964

Εζητήθη πίστωσις προς τούτο 100.000 λιρών και αντί τούτων μας διετέθησαν μόνον 10.000.

Εκ του γεγονότος τούτου λήγοντος Μαϊου η πρόοδος των εργασιών ήτο απογοητευτικώς μικρά. Εξηναγκάσθην να δώσω εντολήν διενεργείας εράνου μεταξύ των ευπορωτέρων κατοίκων και εκάλεσα τους Αξιωματικούς εις ολοκληρωτικήν πνευματικήν και ψυχικήν κινητοποίησιν διά την αποπεράτωσιν των στρατοπέδων, διότι άνευ αυτών δεν ήτο εφικτή η ανάπτυξις Τακτικού Στρατού, δημιουργουμένων ούτω μυρίων κινδύνων διά την ελευθερίαν της Κύπρου.

Τα αποτελέσματα ήσαν καταπληκτικά. Οι Αξιωματικοί έφθασαν εις το σημείον να εργάζωνται και προσωπικώς εις χειρωνακτικάς εργασίας, δίδοντες τον τόνον της επιτακτικής Εθνικής ανάγκης, της ταχείας αποπερατώσεως των στρατοπέδων. Η προσφορά των κατοίκων ήτο συγκινητική. Ενθυμούμαι ότι εις την Λάρνακα εδημιουργήθη εξαίρετον στρατόπεδον εκ του μηδενός, αξίας 100.000 λιρών, πρωτοβουλία του επάρχου και του βουλευτού Τσιρκώτη.

Κατά τα μέσα Ιουνίου η Κυπριακή Κυβέρνησις διέθεσε το ποσόν των 100.000 λιρών, διά των οποίων συνεπληρώθησαν αι ανάγκαι των στρατοπέδων και ήρξαντο κατασκευαζόμενα μόνιμα οχυρωματικά έργα.

Ετσι ύστερα, από πολλά εμπόδια κατωρθώσαμεν τελικώς να αποπερατώσωμεν τα προβλεπόμενα στρατόπεδα, με καθυστέρησιν ενός μηνός περίπου και την 15ην Ιουνίου εκαλέσαμεν υπό τα όπλα τας πρώτας ηλικίας.

Διά την ανάπτυξιν Τακτικού Στρατού καθίστατο αναγκαία η συγκέντρωσις των πάσης φύσεως υλικών και η δημιουργία αναλόγων αποθεμάτων διά την εξασφάλισιν κανονικής και αδιαταράκτου ζωής του στρατεύματος.

Αποθήκαι δεν υπήρχον και δεν διετίθετο ουδέ εν ζεύγος αρβυλών.

Κατηρτίσθησαν σχέδια προμηθείας υλικών και εξησφαλίσθησαν αι απαραίτητοι αποσκευαί και τα όργανα διαχειρίσεως τούτων. Η συμπλήρωσις των υλικών εβράδυνε, διότι η διαδικασία ήτο μακρά και χρήματα επαρκή δεν διετίθεντο.

Η βραδύτης εξασφαλίσεως των υλικών εδημιούργησε δυσοίωνον προοπτικήν διά την έναρξιν επιστρατεύσεως.

Απεφάσισα να καλέσω κλάσεις υπό τα όπλα, παρά την έλλειψιν υλικού, λόγω του επείγοντος της ανάγκης ενισχύσεως της αμύνης της νήσου.

Ούτω καά την πρόσκλησιν των πρώτων κλάσεων, οι άνδρες διετάχθησαν να φέρωσι μεθ' εαυτών εκ των οικιών των πετσέτας, εσώρουχα, υδροδοχεία και πιάτα, αι δε κλίναι και τα στρώματα εξησφαλίσθησαν δι' εράνου μεταξύ των κατοίκων, οι οποίοι ευχαρίστως και με ενθουσιασμόν τα προσέφεραν.

Κατ' αυτόν τον τρόπον υπερπηδήθησαν πολλαί δυσχέρειαι και παρά τας αντιξοότητας κατωρθώσαμεν να δημιουργήσωμεν τας πρώτας τακτικάς μονάδας χάρις εις τον πατριωτισμόν των κυπρίων, τον εθνικόν φανατισμόν και την αυταπάρνησιν των αξιωματικών.

Διά της αναπτύξεως των τακτικών κυπριακών δυνάμεων, η άμυνα της νήσου καθίστατο τοσούτον ισχυρά, ώστε μετά βεβαιότητος να εκτιμώμεν, ότι είμεθα εις θέσιν να αποκρούσωμεν εχθρικήν εισβολήν.

Η θέσις μας όμως ήτο ολοκληρωτικώς αμυντική και οι Τούρκοι ηδύναντο παρά τα ληφθέντα μέτρα να παραβιάζουν τας ακτάς μας, ανεφοδιάζοντες τους Τ/κ διά πολεμικού υλικού και ανδρών.

Οι Τ/κ ήλεγχον πέντε παραλίους περιοχάς ανηκούσας εις ομάδας Τ/κ χωρίων.

Εις την Τηλλυρίαν, τας περιοχάς Μανσούρας και Λιμνίτου.

Εις την επαρχίαν Πάφου εις την περιοχήν Αυδήμου, παρά την βρεττανικήν βάσιν.

Εις την Καρπασίαν τας περιοχάς Γαληνοπόρνης και Πλατανισσού. Δεν διεθέτομεν ικανά πλωτά μέσα διά τον απόλυτον έλεγχον των ακτών αυτών. Εζήτησα κατ' επανάληψιν την προμήθειαν εξ τορπιλλακάτων, αλλά παρεβάλλετο η δυσκολία της εξευρέσεως των απαραιτήτων χρημάτων. Ετόνισα κατά κόρον εις την Κυπριακήν Κυβέρνησιν, ότι διά της προμηθείας τορπιλλακάτων θα είμεθα εις θέσιν και τας ακτά μας να ελέγχωμεν πλήρως και επιθετικάς δυνατότητας να αποκτήσωμεν κατά του τουρκικού στόλου.

Ο Μακαριώτατος μου απήντα ότι μόνον δι' εμπορικής συμφωνίας ηδύνατο να προμηθευθή τορπιλλακάτους παρά της Σοβιετικής Ρωσσίας, δι' ανταλλαγής αγροτικών προϊόντων, αλλ' ημποδίζετο υπό της Ελληνικής Κυβερνήσεως.

Τορπιλλακάτους όμως διέθετον πολλά κράτη και η προμήθειά των ήτο εύκολος, αν τα σχετικά κεφάλαια διετίθεντο παρά της Ελληνικής Κυβερνήσεως.

Ωσταύτως επεσήμανα συνεχώς τόσον εις την Κυπριακήν, όσον και εις την Ελληνικήν Κυβέρνησιν, την ανάγκην προμηθείας ασυρμάτων μάχης. Ουδέν εγένετο και επειδή ο Μακαριώτατος ησθάνετο την ανάγκην της προμηθείας των, η μόνη του διέξοδος ήτο η προμήθεια των παρά της Σοβιετικής Ενώσεως.

Τούτ' αυτό συνεβαινε διά την προμήθειαν αντιαρματικών όπλων, η οποία εκρίνετο σοβαρωτάτη, λόγω της υπεροχής της Τουρκικής αεροπορίας, οφειλομένης κυρίως εις την γεωγραφικήν θέσιν της Κύπρου.

Αι αδυναμίαι αυταί των κυπριακών τακτικών δυνάμεων ηδύνατο ευχερώς να ξεπερασθώσιν αν διετίθεντο τα αναγκαία χρηματικά ποσά, τα οποία δεν υπερέβαινον τα 400- 500 εκατομμύρια δραχμών. Αγορά εις την διάθεσιν μας υπήρχε και πολλαί βιομηχανίαι διά των πρακτόρων των μας επεσκέπτοντο και μας διεφήμιζον την αποτελεσματικότητα των πολεμικών των προϊόντων.

Η Κυπριακή Κυβέρνησις δεν διέθετε χρήματα και η Ελληνική Κυβέρνησις δεν εβοήθησε προς τούτο, ίσως διότι δεν ήθελε την Κύπρον αυτάρκη εις αμυντικήν ισχύν, ίνα είναι εξηρτημένη εξ αυτής.

Και το αποτέλεσμα της πολιτικής αυτής υπήρξεν η δημιουργία χαλαρών δεσμών μεταξύ Ελληνικής και Κυπριακής Κυβερνήσεως, η έλλειψς ειλκρινούς και στενής μεταξύ αυτών συνεργασίας και όταν διά της ατυχούς μάχης, της Μανσούρας η Κύπρος ησθάνθη την ανάγκην ισχυρού συμμάχου και προστάτου, εστράφη αύτη προς την Σοβιετικήν Ρωσίαν.