Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

14.5.1964: Η Αστυvoμία συλλαμβάvει εvvέα εκπαιδευμέvoυς Τoύρκoυς πoυ έστειλε o Ραoύφ Ντεvκτάς για vα πoλεμήσoυv εvαvτίov τωv Ελλήvωv και τωv δυvάμεωv τoυ κράτoυς.

S-1578

14.5.1964: Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΕΙ ΕΝΝΕΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΠΟΥ ΕΣΤΕΙΛΕ Ο ΡΑΟΥΦ ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠOΛΕΜΗΣΟΥΝ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΝΟΜΙΜΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

 Οι συλληφθέντες τουρκοκύπρκιοι που επέστρεψαν στην Κύπρο ύστερα από στρατιωτική εκπαίδευση στην Τουρκία

Μετά την άρνηση της Κυπριακής κυβέρνησης να επιτρέψει στον Ραούφ Ντενκτάς να επιστρέψει στην Κύπρο αλλά και γιατί και ο ίδιος φοβόταν μήπως συλληφθεί για παράνομες δραστηριότητες του, εγκαταστάθηκε στην Αγκυρα όπου μεριμνούσε για την εκπαίδευση τουρκοκυπρίων σε στρατιωτικά στρατόπεδα της Τουρκίας.

Αυτό γινόταν σε συνεργασία με τον πρεσβευτή της Κυπριακής Δημοκρατίας στην τουρκική πρωτεύουσα Μεχμέτ Ερτογρούλογλου.

Οι εκπαιδευόμενοι στη συνέχεια διοχετεύονταν στην Κύπρο μυστικά με πλοιάρια και άλλους τρόπους, για να πολεμήσουν εναντίον του νομίμου κράτους.

Μια τέτοια αποστολή εκπαιδευμένων Τουρκοκυπρίων έπεσε στα χέρια της Αστυνομίας. Η αποστολή αποτελείτο από εννέα τουρκοκύπριους νέους που είχαν στρατολογηθεί στην Αγγλία και έφθασαν αεροπορικώς στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας.

Οι τουρκοκύπριοι αυτοί ήσαν:

1. Μεχμέτ Σαλήχ, από τη Μελάνδρα Πάφου. Γεννήθηκε στις 4.6.1945. Αναχώρησε από την Κύπρο στην Αγγλία το 1960.

2. Μουσταφά Σαλήχ από τη Λεύκα. Γεννήθηκε στις 7.12.1940 . Αναχώρησε για την Αγγλία το 1960 όπου εγκαταστάθηκε.

3. Ιρφάν Ντερβίς από τη Μελάνδρα Πάφου. Γεννήθηκε στις 27.12.1942. Αναχώρησε στο Λονδίνο στις 11.1.1961 όπου εργαζόταν.

4. Χασσάν Χουσεϊν από την Πέτρα του Διγενή, ταπετσάρης. Γεννήθηκε στις 3.12.1943 και αναχώρησε στην Αγγλία στις 4.12.1961.

5. Μπαϊράμ Μεχμέτ, από το Προδρόμι Πάφου. Βρεττανός Υπήκοος. Γεννήθηκε στις 18.12.1935 και αναχώρησε για την Αγγλία το 1956.

6. Γκιουνάϊ Χασσάν από τον Κορνόκηπο, εργάτης. Γεννήθηκε στις 18.12.1935.

7. Σαλήχ Χουσεϊν, από το Πλατάνι Αμμοχώστου. Γεννήθηκε στις 15.4.1932.

8. Αλή Μεχμέτ από τις Κάτω Αρόδες. Γεννήθηκε στις 30.9.1940.

9. Αμπουλλαζίζ Ρετζιέπ, από τον Αγιο θεόδωρο Λάρνακας. Γεννήθηκε στις 29.8.1932.

Μαζί με τους εννέα τουρκοκύπριους συνελήφθη και ο Αχμέτ Σουρουρή, από τη Βηρυτό, συνταξιούχος υπάλληλος που γεννήθηκε το 1900 στη Βηρυτό και διέμενε στην Αγκυρα. Εναντίον του δεν προέκυψαν οποιαδήποτε στοιχεία.

Οι τουρκοκύπριοι κρατήθηκαν από την Αστυνομία και ύστερα από ανάκριση αποκάλυψαν τα πάντα. Στις 29 Μαϊου παρουσιάστηκαν σε δημοσιογραφική διάσκεψη από το Γενικό Διεθυντή του Υπουργείου Εσωτερικών Αντωνάκη Αναστασίου ο οποίος έδωσε στη

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 30 5 1964

δημοσιότητα αποκαλυπτικές λεπτομέρειες των καταθέσεωνπου έδωσαν. Επίσης τους έδωσε τη δυνατότητα να απαντήσουν και σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

Ο Αντωνάκης Αναστασίου ανέφερε και τα εξής:

Οι εννέα διέμεναν στο Λονδίνο. Ολοι προέβησαν σε δηλώσεις ομολογούντες ότι ενώ βρίσκονταν στην Αγγλία εξαναγκάστηκαν από τουρκοκύπριους να μεταβούν στην Τουρκία για εξάσκηση.

Ο Μεχμέτ Σαλήχ διορίστηκε αρχηγός της ομάδας. Του δόθηκαν χρήματα για τα έξοδα όλων των μελών της ομάδας και έγιναν διευθετήσεις για τη μετάβαση τους στην Αγκυρα. Τους λέχθηκε ότι εκεί θα έπρεπε να έλθουν σε επαφή με τον πρεσβευτή της Κυπριακής Δημοκρατίας Μεχμέτ Ερτογρούλογλου. Πράγματι στην Αγκυρα τους δέχθηκε ο Ερτογρούλογλου, ο οποίος τους είπεν ότι θα εκπαιδεύονταν στη χρήση όπλων για να σταλούν στην Κύπρο να πολεμήσουν εναντίον των Ελλήνων.

Φαίνεται ότι ο κ. Ερτογρούλογλου είχε προβεί στις αναγκαίες διευθετήσεις για την εκπαίδευση τους. Αυτοί μεταφέρθηκαν σε στρατώνα παρά την Αγκυρα όπου αξιωματικοί του τουρκικού στρατού άρχισαν να τους εκπαιδεύουν στη χρήση όπλων.

Στον στρατόν εκπαιδεύονταν 978 συνολικά τουρκοκύπριοι από αξιωματικούς του τουρκικού στρατού.

Μετά από δεκαπενθήμερη εξάσκηση οι εννέα μεταφέρθηκαν και πάλι στην κυπριακή πρεσβεία όπου ο κ. Ερτογρούλογλου τους δήλωσε ότι είχε προβεί σε διευθετήσεις για τη μετάβαση τους στην Κύπρο. Εκεί συναντήθηκαν και με το Ραουφ Ντενκτάς, ο οποίος τους αποχαιρέτησε και τους είπεν ότι έρχονταν στην Κύπρο για να πολεμήσουν εναντίον των Ελλήνων για χάρη της φυλής τους και ότι αργότερα και ο ίδιος θα έφθανε στην Κύπρο.

Πριν από την αναχώρηση τους από την Αγκυρα τους λέχθηκε ότι τουρκικά αυτοκίνητα θα τους ανέμεναν στον αεροδρόμιο Λευκωσίας για να τους μεταφέρουν προς συνάντηση του δρος Κουτισούκ, ο οποίος και θα τους έδιδε οδηγίες για το ρόλο τους στην Κύπρο.

Μερικοι μάλιστα δήλωσαν ότι εξαναγκάστηκαν να κάμουν ότι έκαμαν.

Οι αποκαλύψεις ήταν συντριπτικές τόσο για την ανάμιξη του Ντενκτάς όσο και της επίσημης Αγκυρας στην εκγύμναση τουρκοκυπρίων.

Αυτό επεσήμανε και ο Υπουργός Εξωτερικών Σπύρος Κυπριανού σε δήλωση του την ίδια ημέρα:

"Οταν προ ολίγων ημερών συνελήφθησαν βάσει πληροφοριών εις το αεροδρόμιον Λευκωσίας εννέα Τούρκοι διαμένοντες εν Λονδίνω προερχόμενοι εκ Τουρκίας διετυπώθησαν από τουρκικής πλευράς διαμαρτυρίαι διά την σύλληψιν των. Εκ των σημερινών δηλώσεων και των καταθέσεων των εννέα τούτων τούρκων καταφαίνεται σαφώς ο λόγος της εις Κύπρον αποστολής των. Ταυτοχρόνως δε αποκαλύπτεται διά μίαν εισέτι φοράν ο ενεργός ρόλος της επισήμου Τουρκίας εις την απόπειραν των Τούρκων στασιαστών προς κατάλυσιν του κυπριακού κράτους και προώθησιν των τουρκικών διχοτομικών σχεδίων.

Η Τουρκία, ενώ επιδιώκει να εμφανίζεται διεθνώς ως κοπτομένη διά την ειρήνευσιν εν Κύπρω εις την πραγματικότητα υποσκάπτει την ειρήνην ενθαρρύνουσα και ενισχύουσα τους τουρκοκυπρίους στασιαστάς είτε διά των γνωστών απειλών περί επεμβάσεως είτε εμπράκτως διά της εκπαιδεύσεως τουρκοκυπρίων εις τα στρατόπεδα της και ως δι' άλλων μέσων.

Η Κυπριακή Κυβέρνησις προτίθεται να φέρη εις γνώσιν του Συμβουλίου Ασφαλείας τα νέα ταύτα στοιχεία περί των εις βάρος της Κύπρου ενεργειών της Τουρκίας.

Είναι ιδιαιτέρως λυπηρόν το γεγονός ότι ο εν Αγκύρα πρεσβευτής της Κύπρου κ. Ερτογρούλογλου ανεμείχθη εις τα εις βάρος του κυπριακού κράτους τουρκικά σχέδια. Ούτος θα υποστή βεβαίως τας συνεπείας των έναντι της Κυβερνήσεως και του κράτους ενεργειών του".