Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

25.4.1964: Εκκαθαριστική Επιχείρηση της Εθvoφρoυράς στηv περιoχή τoυ Αγίoυ Iλαρίωvα (τα κυριώτερα γεγovότα από 25.4.1964-30.4.1964).

S-1576

25.4.1964: ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΟΦΡΟΥΡΑΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗΝ ΤΟΥ ΦΡΟΥΡΙΟΥ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΛΑΡΙΩΝΑ (Τα κυριότερα γεγονότα από 25.4.1964- 30.4.1964)

Μέλη της Εθελοντικής Εθνοφρουράς απομακρύνουν την τουρκική σημαία από το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία στον Πενταδάκτυλο, το οποίο ανακατέλαβαν

Στα τέλη Απριλίου οι κυβερνητικές δυνάμεις εξαπέλυσαν εκκαθαριστικές επιχειρήσεις εναντίον των Τούρκων στην περιοχή Πενταδακτύλου, όπου προωθούσαν σιγά, σιγά, αλλά σταθερά, τη δημιουργία θύλακα, ο οποίος θα κάλυπτε μια μεγάλη περιοχή που θα ξεκινούσε από την τουρκική συνοικία της Λευκωσίας και θα τέλειωνε στο Φρούριο του Αγίου Ιλαρίωνα.

Το φρούριο αυτό που βρισκόταν ψηλά στον Πενταδάκτυλο, συνδεόταν με τη Λευκωσία με τον παλαιό δρόμο Λευκωσίας- Κερύνειας, είχαν καταλάβει οι Τούρκοι, ενώ οι ελληνικές δυνάμεις, με τα μέσα που διέθεταν ήταν πολύ δύσκολο να τους εκδιώξουν και να το επανακαταλάβουν.

Στο θύλακα αυτό βρίσκονταν μερικά τουρκικά χωριά ή περιοχές όπως η Αγύρτα, η Φώττα, το Κρινί, η Γομαρίστρα, το Κιόνελι, Μιντζέλι και οι Χαμίτ Μάντρες.

Παρά το δύσκολο της επιχείρησης, οι ελληνικές δυνάμεις, που ενισχύθηκαν στο μεταξύ και από μέλη της Εθελοντικής Εθνοφρουράς, εξαπέλυσαν στις 25 Απριλίου γενική επίθεση εναντίον των τουρκικών δυνάμεων στην περιοχή νότια του Πενταδακτύλου, οι δε Τούρκοι στα χωριά Φώττα, Κρινί και Αγύρτα αναγκάστηκαν να τα εκκενώσουν. Κατά τις επιχειρήσεις σκοτώθηκε ο Κώστας Γαλακτίου, εθελοντής εθνοφρουρός από την Κερύνεια.

Στόχος της επιχείρησης που έληξε με επιτυχία ήταν να αποκατασταθεί η επικοινωνία μεταξύ των χωριών της περιοχής Πενταδακτύλου όπως ο Λάρνακας της Λαπήθου, η Λάπηθος, το Αγριδάκι, ο Σύσκληπος, ο Αγιος Ερμόλαος, τα Φτέρυχα και το Κάρμι, που ουσιαστικά παρέμεναν εγκλωβισμένα και εκτεθειμένα στις διαθέσεις των Τούρκων που ήλεγχαν από τα διάφορα υψώματα και τα χωριά και την κυκλοφορία από τα υψώματα Γομαρίστρας, Προφήτη Ηλία, Αγίου Παύλου και Κουρτέλλας, πράγμα που επιτεύχθηκε.

Η εφημερίδα "Κύπρος" (27.4) σε ρεπορτάζ της έγραψε σχετικά για την επιχείρηση:

"Με την ελληνικήν πολεμικήν ιαχήν ΑΕΡΑ- ΑΕΡΑ από μαχητές μας ήρχισαν την σαρωτικήν έφοδόν των την πρωϊαν του Σαββάτου (25.4) κατά των τουρκικών οχυρών εις Αγιον Ιλαρίωνα. Οι πλαγιές του βουνών αντιλαλούσαν την ιαχή μας και το κροτάλισμα των όπλων. Αυτά εδήλωσε προς συντάκτην μας ο εκ των μελών των Δυνάμεων Ασφαλείας Λευτεράκης Χαραλάμπους, ο οποίος επήρε μέρος στην επικήν αυτήν επιχείρησιν ήλθε δε χθες εις Λευκωσίαν διά να τύχη ιατρικής εξετάσεως λόγω ελαφρού τραυματισμού του εις το πρόσωπον. Ο Λευτεράκης μας περιέγραψε την συπεριφοράν ενός των αιχμαλώτων, του Ταξίν Χουσείν, ευθύς μετά την σύλληψιν του.

Ο Χουσεϊν ήτο κατατρομαγμένος αλλ' αμέσως αντελήφθη ότι η ζωή του εσώθη διότι ανεφέρθη εις αυτόν ότι δεν έπρεπε να φοβάται ότι θα πάθη πλέον ο,τιδήποτε. Είσασθε εγγλέζοι εσείς οι κοκκινοσκούφηδες ηρώτησεν ο Χουσείν τον Λευτεράκην. Γιατί τόσον πολλοί κοκκινοσκούφηδες;

Ο Τούρκος αιχμάλωτος εξέλαβε ίσως και εκ συγχύσεως, ως Αγγλους τους μαχητές, οι οποίοι έφερον κόκκινα μπερέ.

Εις μίαν στιγμήν της εφόδου Τούρκος αξιωματικός απεπειράθη να προκαλέση σύγχυσιν εις τους αντιπάλους φωνάζων "Γκιαούρηδες είσθε περικυκλωμένοι, παραδοθήτε". Και η

ΧΑΡΑΥΓΗ 15 4 1964

απάντησις υπήρξεν άμεσως: "Τάγμα έφοδος". Και οι βουνοπλαγιές αντηχούσαν την ιαχήν ΑΕΡΑ- ΑΕΡΑ που ωδήγησε στην νίκη".

Στο επίσημον ανακοινωθέν της 25ης Απριλίου αναφερόταν:

"Αι δυνάμεις Ασφαλείας διεξήγαγον την νύκτα της χθες επιχείρησιν εις την οροσειράν του Πενταδακτύλου εκ της περιοχής Αγίου Ιλαρίωνος προς εκκαθάρισιν αυτής εκ των εγκατασταθέντων εκεί Τούρκων συμμοριτών.

Ως γνωστόν, οι Τούρκοι τρομοκράται, είχον εγκαταστήσει από τριμήνου ωχυρωμένας θέσεις επί υψωμάτων, εκ των οποίων έβαλλον σχεδόν καθημερινώς εναντίον των Ελληνικών χωρίων εκατέρωθεν της οροσειράς, τρομοκρατούντες τους κατοίκους αυτών.

Τελευταίως η τρομοκρατική δράσις των Τούρκων συμμοριτών ενετάθη τόσον, ώστε οι κάτοικοι να μη δύνανται να εξέλθουν των χωρίων των διά να μεταβούν εις τους αγρούς των και η συγκοινωνία αυτών να παραλύση σχεδόν πλήρως.

Εκ της τρομοκρατικής δράσεως των Τούρκων είχον πληγή σκληρότερον τα χωρία Κάρμι και Φτέρυχα, όπου και αυτοί οι μαθηταί είχον αποβή επανειλημμένως στόχος των πυρών των στασιαστών.

Η χθεσινοβραδυνή επιτυχής επιχείρησις, η οποία σκοπόν είχε να αποκαταστήση τον νόμο και την τάξιν εις την περιοχήν και να απολυτρώση ταύτην εκ του τρομορατικού άγους, ήρχισε δι' επιθέσεως εναντίον των τουρκικών τρομοκρατικών φωλεών, των εγκατεστημένων εις υψώματα δεσπόζοντα του Λάρνακος της Λαπήθου.

Τα τμήματα των Δυνάμεων Ασφαλείας συνέτριψαν πάσαν αντίστασιν των Τούρκων συμμοριτών εις την περιοχήν της Γομαρίστρας και προωθήθησαν προς ανατολάς, εκκαθαρίζοντα τα ισχυρώς ωχυρωμένα φυλάκια των στασιαστών.

Μέχρι της αυγής οι άνδρες των Δυνάμεων Ασφαλείας κατέλαβον όλα τα υψώματα μέχρι του φρουρίου Αγίου Ιλαρίωνος και εσταθεροποίησαν τας θέσεις των εις μικράν απόστασιν εξ αυτού.

Μεταξύ των καταληφθέντων υψωμάτων περιλαμβάνονται εκείνα του Αγίου Παύλου, της Γομαρίστρας, του Προφήτου Ηλία, ύψους δύο χιλιάδων εννεακοσίων ένδεκα ποδών και της Κουρτέλας ύψους δύο χιλιάδων οκτακοσίων δέκα ποδών.

Ούτω εκ της επιχειρήσεως των Δυνάμεων Ασφαλείας απηλευθερώθησαν εκ της τρομοκρατικής δράσεως των Τούρκων συμμοριτών όλα τα εκατέρωθεν της οροσειράς Ελληνικά χωρία Λάρνακας της Λαπήθου, Λάπηθος, Αγριδάκι, Σύσκληπος, Αγιος Ερμόλαος, Φτέρυχα και Κάρμι.

Εις χείρας των δυνάμεων του κράτους περιήλθον μεγάλη ποσότης βαρέως οπλισμού και πολεμοφοδίων, ως και στρατιωτικά οχήματα και άλλο υλικόν.

Αι ακριβείς απώλειαι των Τούρκων τρομοκρατών δεν εγνώθησαν μέχρι στιμής.

Εκ των ανδρών των δυνάμεων του κράτους εφονεύθη εις και ετραυματίσθη έτερος.

Ο φονευθείς είναι ο Κώστας Γαλακτίου εκ Κυρηνείας.

- Κατ' ανακοίνωσιν του Γραφείου Δημοσίων Πληροφοριών αι Δυνάμεις Ασφαλείας, αίτινες εξεδίωξαν τους τρομοκράτας εκ του υψώματος του Προφήτου Ηλία διεπίστωσαν ότι μια μικρά ιστορική εκκλησία, η οποία ευρίσκεται εις την βουνοκορφήν, εβεβηλώθη. Οι τρομοκράται εχρησιμοποίουν την εκκλησίαν ως πυροβολείον. Είχον καταστρέψει τελείως τα εντός αυτής

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 26 4 1964

εικόνας και είχον λερώσει τους τοίχους με συνθήματα. Η εικών του Προφήτου Ηλια εις τον οποίον είναι αφιερωμένη η Εκκλησία, εχρησιμοποιείτο υπό των τρομοκρατών ως τράπεζα.

- Κατά νυκτερινήν ανακοίνωσιν του Γραφείου Δημοσίων Πληροφοριών ο επιθεωρητής της Χωροφυλακής Λάρνακος Φίλιος Τσιγαρίδης, από τον Λυθροδόντα, επυροβολήθη σήμερον το απόγευμα και ετραυματίσθη κρισίμως εις το στήθος υπό Τούρκων τρομοκρατών εις Αγιον Θεόδωρον, εις την επαρχίαν Λάρνακος, καθ' ον χρόνον διεσταύρωνε την οδόν του χωρίου. Ο τραυματισθείς απέθανε βραδύτερον περί την 8ην νυκτερινήν, καθ' ον χρόνον διεκομίζετο εις το νοσοκομείον Δεκελείας δι' ελικοπτέρου παρασχεθέντος υπό της Ειρηνευτικής Δυναμεως των Ηνωμένων Εθνών.

- Την 10.30 πρωϊνήν της σήμερον ο Διοικητής της Ειρηνευτικής Δυνάμεως των Ηνωμένων Εθνών στατηγός Γκυάνι, ο Συνταγματάρχης Μπλέηκ της Διεθνούς Δυνάμεως, ο Επαρχος Λάρνακος και ο επαρχιακός Αρχηγός Χωροφυλακής Λάρνακος συνεκρότησαν σύσκεψιν εις τον σταθμόν χωροφυλακής Κοφίνου κατά την οποίαν συνεζήτησαν την κατάστασιν εις το χωρίον Αγιον Θεόδωρον. Μετά το πέρας της συνεδρίας, άπαντες επεσκέφθησαν το χωρίον όπου ο Στρατηγός Γκυάνι ωμίλησε προς τον Ελληνα και τον Τούρκον Μουκτάρην του χωρίου και εκάλεσεν αυτούς να συμβουλεύσουν τα μέλη των οικείων των κοινοτήτων, όπως καταπαύσουν το πυρ. Οι δύο Μουτκτάραι υπεσχέθησαν να πράξουν τούτο.

25 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1964: Ο 78έτης Ξενοφών Γεωργίου εξ Αγίου Θεοδώρου Λάρνακος ανευρέθη την πρωϊαν της σήμερον νεκρός εις την αυλήν της οικίας του εις Αγιον Θεόδωρον.

Ούτος έφερε τραύμα εις την κεφαλήν προεξενηθέν εκ σφαίρας. Πιστεύεται ότι εφονεύθη εκ των πυρών των Τούρκων τρομοκρατών.

26 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1964: Εις Αγιον Θεόδωρον, της επαρχίας Λάρνακος, επεκράτει ηρεμία καθ' όλην την νύκτα της χθες, σήμερον όμως την πρωϊαν ήρχισε σφοδρά μάχη.

27 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1964: Εις την περιοχήν του Αγίου Ιλαρίωνος οι εντός του φρουρίου Τούρκοι στασιασταί ήρχισαν σήμερον ολίγον προ της μεσημβρίας να βάλλουν εναντίον των θέσεων των Δυνάμεων Ασφαλείας. Το πυρ ανταπεδόθη. Περί την μεσημβρίαν επετεύχθη προσωρινή κατάπαυσις του πυρός, προτού όμως εκπνεύση η ορισθείσα προθεσμία, οι Τούρκοι στασιασταί ήρχισαν και πάλιν να βάλλουν κατά των δυνάμεων του κράτους.

Κατόπιν τούτου αι Δυναμεις Ασφαλείας ανταπέδωσαν το πυρ και ταυτοχρόνως ανεδιπλώθησαν περισφίγγουσαι τον κλοιόν των πέριξ των στασιαστών.

28 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1964: Επίσημος εκπρόσωπος προέβη απόψε εις την ακόλουθον δήλωσιν αναφορικώς προς την πρόσφατον επιχείρησιν των Δυνάμεων Ασφαλείας εις την Οροσειράν Πενταδακτύλου:

Ως είναι γνωστόν, προ τριών μηνών Τούρκοι στασιασταί εγκατέστησαν ωχυρωμένας θέσεις επί των βουνοκορυφών κατά μήκος της Οροσειράς του Πενταδακτύλου, των δεσποζουσών των Ελληνικών χωρίων εις αμφοτέρας τας πλευράς της οροσειράς, εκ των οποίων επυροβόλουν σχεδόν καθημερινώς εναντίον των κατοίκων, καθιστώντες ούτω σχεδόν αδύνατον εις αυτούς την επίδοσν των εις τας ειρηνικάς των ασχολίας και παραλύοντες σχεδόν εξ ολοκλήρου την ομαλήν ζωήν εις την περιοχήν.

Επιπλέον οι Τούροι, ακολουθούντες πολιτικήν διεισδύσεως κατά μήκος της οροσειράς, προωθήθησαν εις θέσεις εκ των οποίων ηδύναντο να αποκόψουν την οδόν Λευκωσίας- Μύρτου- Κυρηνείας αποκλείοντες ούτω την μόνην επομένουσαν οδόν προς την Κυρήνειαν δεδομένου ότι είχον αποκόψει ήδη την κυρίαν οδόν Λευκωσίας- Κυρηνείας.

Κατά τας τελευταίας ολίγας ημέρας η δραστηριότης των Τούρκων τρομοκρατών ενετάθη εις τοιούτον βαθμόν, ώστε ακόμη και μαθηταί να καταστούν στόχος των ανάνδρων επιθέσεων των.

Παρατίθενται κατωτέρω ειδικά τινα παραδείγματα τουρκικών τρομοκρατικών ενεργειών εις την περιοχήν:

1. Το χωρίον Κάρμι εβάλλετο από της 8ης Απριλίου 1964, εκ των τουρκοκρατουμένων θέσεων εις το Φρούριον Αγίου Ιλαρίωνος. Την 13ην και 14ην Απριλίου, 1964, οι Τούρκοι έβαλλον κατά του χωρίου τούτου δι' όλης της ημέρας, κατά δε το απόγευμα της 14ης ήνοιξαν

ΧΑΡΑΥΓΗ 18 4 1964

πυρ κατά των μαθητών του δημοτικού σχολείου καθ ον χρόνον ούτοι επέστρεφον εκ του σχολείου.

2. Την 13ην και 14ην Απριλίου 1964 ερρίφθησαν υπό των Τούρκων τρεις όλμοι οίτινες εξερράγησαν έξωθι του χωρίου.

3. Την 12ην και 13ην Απριλίου 1964 ένοπλοι Τούρκοι ήνοιξαν πυρ κατά ποιμένων, οίτινες έβοσκον τα ποίμνια των εις το χωρίον Φτέρυχα.

Εν όψει των ανωτέρω αι Δυνάμεις Ασφαλείας ώφειλον να αναλάβουν δράσιν αμέσως διά να παρεμποδίσουν την περαιτέρω διείσδυσιν των Τούρκων τρομοκρατών, ήτις θα ηδύνατο να θέση εις κίνδυνο και άλλα ελληνικά χωρία εις την περιοχην, να αποκαταστήσουν ομαλάς συνθήκας εις τα ελληνικά χωρία τα μαστιζόμενα υπό των Τούρκων τρομοκρατών και να διατηρήσουν την ελευθέραν προσπέλασιν εις την Κυρήνειαν εκ Λευκωσίας μέσω της οδού Μύρτου.

Συνεπεία της επιχειρήσεως οι Τούρκοι ηναγκάσθησαν να εγκαταλείψουν τας θέσεις των και ούτω αποκατεστάθη η ομαλότης εις την περιοχήν, άνευ σοβαρών απωλειών μεταξύ των ενόπλων Τούρκων.

Δέον ωσαύτως να τονισθή ότι η περιοχή εις την οποίαν έλαβε χώραν η επιχείρησις, ούσα βραχώδης και ως εκ τούτου εντελώς ακατοίκητος, απέκλειεν οιονδήποτε κίνδυνον προκλήσεως θυμάτων μεταξύ του τουρκικού αμάχου πληθυσμού.

- Ελλην Κύπριος ποιμήν, ονόματι Αντώνης Ρινής επυροβολήθη υπό τούρκων στασιαστών προερχομένων εκ του χωρίου Πέργαμος, εις την επαρχίαν Αμμοχώστου, καθ' ον χρόνον έβοσκε το ποίμνιον του εις την τοποθεσίαν Κλούβος επί των συνόρων Λύσης και Περγάμου. Εντός ολίγου κατέφθασαν εις την σκηνήν του επεισοδίου Δυνάμεις Ασφαλείας εκ Λύσης και επηκολούθησεν ανταλλαγή πυροβολισμών.

- Κατά την 8ην μ.μ. η κατάστασις ήτο ήρεμος. Κατά την 9ην μ.μ. της σήμερον τούρκοι στασιασταί έρριψαν 8-9 πυροβολισμούς εναντίον του φυλακίου της χωροφυλακής έξωθι των Καζιβερών. Το πυρ ανταπεδόθη.

29 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1964: Αι δυνάμεις Ασφαλείας εις την περιοχήν Αγίου Ιλαρίωνος διετάχθησαν σήμερον όπως καταπαύσουν το πυρ, δεδομένου ότι ο αντικειμενικός σκοπός της επιχειρήσεως έχει ήδη επιτευχθή. Τα πέριξ ελληνικά χωρία απηλλάγησαν της τουρκικής τρομοκρατίας και Δυνάμεις Ασφαλείας, αφού εσταθεροποίησαν τας θέσεις των, ελέγχουν τώρα την περιοχήν. Οι Τούρκοι στασιασταί έπαυσαν πλέον να αποτελούν απειλήν εις την περιοχήν ταύτην.

30 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1964: Ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

Αι Κυβερνητικαί Δυνάμεις Ασφαλείας διετάχθησαν ψες να καταπαύσουν το πυρ κατά των τουρκικών θέσεων, εις πείσμα των επιμόνων προκλήσεων των Τούρκων τρομοκρατών. Οι Τούρκοι επωφελήθησαν και πάλιν της καταπαύσεως του πυρός. Την 1.45 πρωϊνήν της σήμερον, υπό την προκάλυψιν του σκότους και προφανώς ελπίζοντες να αιφνιδιάσουν τας δυνάμεις Ασφαλείας, εξαπέλυσαν συνδυασμένην επίθεσιν κατά των Κυβερνητικών θέσεων, από υψώματα εγγύς του φρουρίου του Αγίου Ιλαρίωνος και από το χωρίον Αγύρταν. Η επίθεσις

Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος με το Δώρο Ηλία, επικεφαλής λόχου Λυσσαριδικών στον Πενταδάκτυλο (Κυπριακός Τύπος 6 5 1964)

απωθήθη και οι Τούρκοι υπεχρεώθησαν να επανέλθουν εις τας προτέρας θέσεις των, εγκαταλείποντες όπλα και πολεμοφόδια. Πιστεύεται ότι δύο τούρκοι εφονεύθησαν κατά την διάρκειαν της επιθέσεως. Βραδύτερον περί την 2.45 πρωϊνήν, Τούρκοι εξ Αγύρτας έβαλον δι' όλμων κατά ελληνικών θέσεων δεσποζουσών του χωρίου και προσεπάθησαν να προωθήσουν ενόπλους συμμορίας προς τας ελληνικάς θέσεις.

Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΛΑΡΙΩΝΟΣ: Η επιχείρηση των ελληνικών δυνάμεων εναντίον του Αγίου Ιλαρίωνος ήταν πραγματικά εντυπωσιακή και οι εθελοντές Εθνοφρουροί, πολλοί από τους οποίους ανήκαν στις ομάδες Λυσσαρίδη, με επικεφαλής τον Δώρον Ηλία, κατόρθωσαν να φθάσουν σε απόσταση 80 μέτρων από το Φρούριο του Αγίου Ιλαρίωνα, όπου είχαν οχυρωθεί οι Τούρκοι και προκαλούσαν. Ωστόσο οι άνδρες των Δυνάμεων Ασφαλείας διατάχθηκαν να τερματίσουν την προώθηση τους κι έτσι το Φρούριο έμεινε στα χέρια των Τούρκων.

Περιγραφή έδιναν οι απεσταλμένοι του "Φιλελευθέρου" στην περιοχή όπου είχαν μεταβεί αργότερα τόσο ο Υπουργός Εσωτερικών και Αμύνης Πολύκαρπος Γιωρκάτζης και ο βουλευτής Βάσος Λυσσαρίδης.

Ας δούμε μερικά σημεία από τις ανταποκρίσεις που δημοσιεύθηκαν στις 28, 29 μαι 30 Απριλίου:

28 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1984: Η πτώσις του φρουρίου του Αγίου Ιλαρίνος, το οποίον οι Τούρκοι τρομοκράται, με την βοήθειαν των Μεχμετζίτ μετέβαλον εις απόρθητον ως επίστευον οχυρόν, θεωρείται πλέον όχι μόνον βεβαία, αλλά και ως επικειμένη.

Ο πέριξ του φρουρίου ασφυκτικός κλοιός των ηρωϊκών μαχητών μας, αγωνιζομένων με απαράμιλλον γενναιότητα και αυτοθυσία, διά να απαλλάξουν την οροσειράν του Πενταδακτύλου εκ του ενόπλου συμμοριτισμού, περισφίγγεται ολοέν και περισσότερον.

Στον Πενταδάκτυλο και ο Υπουργός Εσωτερικών Πολύκαρπος Γιωρκάτζης. Διακρίνεται καθήμενος δεύτερος από δεξιά. Μαζί του οι απεσταλμένοι των κυπριακών εφημερίδων

Καθ' ην στιγμήν γράφονται αι γραμμαί αυταί, αι προκεχωρημέναι μονάδες μας των ορεινών καταδρομών ευρίσκονται εις απόστασιν 300 μόνον μέτρων εκ του φρουρίου, επί των απέναντι αυτού βουνοκορφών, προωθούμεναι ραγδαίως και σταθεροποιούσαι θέσεις δεσποζούσας πάντων των τουρκικών οχυρών φυλακίων.

Θέμα επιβιώσεως της ανταρσίας επί του Αγίου Ιλαρίωνος και επί ολοκλήρου της οροσειράς του Πενταδακτύλου δεν υφίσταται πλέον. Μίαν εκλογήν έχουν αυτήν την στιγμήν οι πανικοβλημένοι συμμορίται: Η να κατασυντριβούν εις τα οχυρά των ή να τραπούν εις άτακτον φυγήν προς τα άντρα των εις Κιόνελι, Μιντζέλι και Λευκωσίαν.

29 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1964: Ακρως οδυνηρά και απελπιστική διά τους ουσιαστικώς πολιορκημένου Τούρκους τρομοκράτας εξακολουθεί να είναι η κατάστασις εις το μέτωπον του φρουρίου του Αγίου Ιλαρίωνος καθ' όλην την έκτασιν του οποίου αι νόμιμοι δυνάμεις του κράτους περιέσφιγγον χθες διά νέων στρατηγικών προωθήσεων, έτσι περισσότερον τον ασφυκτικόν κλοιόν των πέριξ του μέχρι πρό τινων ακόμη ημερών θεωρουμένου ως απορθήτου Κάστρου.

Η δράση των γενναίων μαχητών της Εθνοφρουράς και των λόχων των ορεινών μας καταδρομών εστράφη καθ' όλην την διάρκειαν της χθες προς δύο κυρίως κατευθύνσεις:

1. Εις το σφυροκόπημα των εχθρικών θέσεων επί του φρουρίου εις την γειτνιάζουσαν προς αυτό χαράδραν εις την ανατολικοτέραν βουνοκορφήν προς την κυρίαν οδόν Λευκωσίας-Αγίου Ιλαρίωνος διά ομοβροντιών βαρέων ολμοβολών.

2. Εις πολυβολισμόν του παρανόμου αεροπορικού διαύλου παρά το Κρινί με τρομερά πυρά "βίκερς".

Κατά τα άλλα η κατάστασις εχαρακτηρίζετο από μάλλον σπουραδικά ανταλλασσόμενα πυρά, τα οποία κατά το απόγευμα είχαν διακοπή σχεδόν εξ ολοκλήρου.

30 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1964: Ο αντικειμενικός σκοπός της αρξαμένης το παρελθόν Σάββατον επιχειρήσεως των δυνάμεων Ασφαλείας του κράτους εις την περιοχήν Αγίου Ιλαρίωνος έχει ήδη επιτευχθή.

Τα πέριξ ελληνικά χωρία έχουν απαλλαγή της τουρκικής τρομοκρατίας και αι Δυνάμεις Ασφαλείας, αι οποίαι εσταθεροποίησαν τας θέσεις των ελέγχουν την περιοχήν, ενώ οι Τούρκοι συμμορίται έπαυσαν πλέον να αποτελούν απειλήν διά τους ελληνικούς πληθυσμούς της περιοχής.

Κατόπιν τούτου αι εις την περιοχήν ευρισκόμεναι δυνάμεις του κράτους διετάχθησαν χθες όπως καταπαύσουν το πυρ.

Εν τω μεταξύ οι ηρωϊκοί εθνοφρουροί μας εξακολουθούν να κατέχουν τας στρατηγικάς των θέσεις πανέτοιμοι ανά πάσαν στιγμήν να πατάξουν ανηλεώς πάσαν επιθετικήν απόπειραν των συμμοριτών, οι οποίοι εγκλωβισμένοι πλέον εις τας φωλεάς των, εντός του φρουρίου, ευρίσκονται εν απογνώσει, διατηρούν δε τας θέσεις των κατ' ανωτέραν διαταγήν, διά να μη δοθή η εντύπωσις περί ολοκληρωτικής ήττης των.

Ηδη πλείστοι τούτων έχουν αποχωρήσει χαρακτηριστικώς δε ξένοι δημοσιογράφοι επισκεφθέντες χθες το φρούριον, τη συνοδεία Καναδών στρατιωτών, διεπίστωσαν ότι ελάχιστος αριθμός τουρκοκυπρίων ευρίσκονται επί ολοκλήρου του συγκροτήματος του φρουρίου και ότι ούτοι ευρίσκονται εν πραγματική απογνώσει, με το ηθικόν των καταρρακωμένον.

Ειδικώτερον εις των ξένων δημοσιογράφων, ο οποίος περιέδευσεν όλας τας περιοχάς του φρουρίου δεν κατώρθωσε να μετρήση περισσοτέρας της μιας δωδεκάδας ληστοσυμμοριτών.