Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

29.1.1964: Iδρύεται Iερή Φάλαγγα Ελλήvωv Κυπρίωv από απoστράτoυς τoυ Πρώτoυ και τoυ Δευτέρoυ Παγκoσμίoυ Πoλέμoυ.

S-1571

29.1.1964: ΙΔΡΥΕΤΑΙ ΙΕΡΗ ΦΑΛΑΓΓΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΥΠΡΙΩΝ ΑΠΟ ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΥΣ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

Νίκος κόσης, επιτελάρχης του ΑΚΡΙΤΑ

Ενώ συνεχίζονταν οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για επίλυση του Κυπριακού στο Λονδίνο, με την Τουρκία να απειλεί με εισβολή, και τη Ρωσία να παρεμβαίνει στην κρίση, κινητοποιήθηκε κάθε διαθέσιμη δύναμη για αντιμετώπιση μιας τέτοιας ενέργειας της Τουρκίας.

Οι "ιδιωτικοι" στρατοί όπως χαρακτηρίστηκαν οι οργανωμένες δυνάμεις που διέθεταν οι Βάσος Λυσσαρίδης και Νίκος Σαμψών και οι δυνάμεις του ΑΚΡΙΤΑ είχαν προσφέρει στα πρώτα βήματα σημαντική βοήθεια για αντιμετώπιση της τουρκικης ανταρσίας του Δεκεμβρίου του 1963.

Βάσος Λυσσαριης, αρχηγός ἱδιωτικού" στρατού

Οι μεγαλύτεροι και πιο πεπειραμένοι που ήσαν μάλιστα και μπαρουτοκαπνισμένοι από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά κυρίως από το Δεύτερο, έστω και σε κάποια ηλικία, έδωσαν το παρόν τους με μια ευρεία συγκέντρωση που έγινε στις 29 Ιανουαρίου 1964 και συγκρότησαν Ιερή Φάλαγγα Παλαιών Πολεμιστών.

Η φάλαγγα συγκροτήθηκε από 5.000 τουλάχιστον αποστράτους οι οποίοι διακήρυξαν την απόφαση τους να πάρουν τα όπλα και να αγωνιστούν για απόκρουση ενδεχόμενης τουρκικής εισβολής.

Νίκος Σαμψών, διέθετε ένοπλες ομάδες

Οι απόστρατοι συγκεντρώθηκαν στο οίκημα των Δημοσίων Υπαλλήλων στη Λευκωσία και ανταποκρινόμενοι σε έκκληση του Στρατηγού και Αρχηγού του Κυπριακου Στρατού Μενέλαου Παντελίδη, ύψωσαν τα χέρια και έδωσαν τον όρκο "να πέσουν μαχόμενοι υπέρ της σωτηρίας της κινδυνευούσης πατρίδος".

Αργότερα μάλιστα υπέγραψαν σχετικό έγγραφο με το οποίο βεβαίωναν ότι θα προσέφεραν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους.

Στους συγκεντρωθέντες μίλησαν οι Μιχαλάκης Ευθυβούλου, πρώην αξιωματικός του Κυπριακού Συντάγματος και Χρίστος Ηλιοφώτου, αξιωματικός της Κυπριακής Εθελοντικής Δύναμης, εκ μέρους της Επιτροπής Ελλήνων Αξιωματικών του Κυπριακού Συτάγματος.

Ο Χρίστος Ηλιοφώτου, που ήταν και ο κύριος ομιλητής, ανέφερε ότι επρόκειτο για εγερτήριο σάλπισμα για προσφορά στην πατριδα που κινδύνευε και πρόσθεσε:

" Τα δραματικά γεγονότα των τελευταίων ημερών είναι γνωστά σε όλους μας. Οι κίνδυνοι που απειλούν την χώρα μας, ολόκληρο τον ελληνικό λαό της, που πάντα θέλησε την ειρήνη και την συνεργασία μαζί με τους σύνοικους Τούρκους είναι μεγάλοι. Εξτρεμιστικά τουρκικά στοιχεία ξεσήκωσαν τον σκοτωμό ανάμεσα στο λαό μας και ζητούν να καταλύσουν το κράτος και την Κυβέρνηση μας.

Οι νόμιμες δυνάμεις ασφαλείας αγωνίζονται με αποφασιστικότητα και αυτοθυσία για να αποκαταστήσουν τον Νόμο και την τάξη και να επαναφέρουν την ειρηνική συμβίωση στη νήσο μας. Το έργο τους, όμως δεν είναι και τόσο εύκολο, γιατί οι εξστρεμιστές Τούρκοι υποκινούνται και υποστηρίζονται από την Κυβέρνηση της Αγκυρας που απειλεί στρατιωτική επέμβαση για να επιβάλη ως φαντάζεται, τη διχοτόμηση.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 30 1 1964:Οι παλαίμαχοι ψηφίζουν τη συγκρότηση ιερής φάλαγγας (άνω και κάτω)

Αληθινά αντιμετωπίζουμε εμείς οι Ελληνες Κύπριοι κρίσιμες στιγμές. Το εθνικό μας καθήκον επιβάλλει σ' όλους ανεξαίρετα να προσφέρωμεν το άπαντον για την σωτηρία της Κύπρου μας. Μα αν ο κάθε πολίτης έχη καθήκον να προσφέρη το κάθε τι για την υποστήριξη στον αγώνα τς σωτηρίας του νησιού μας, το δικό μας καθήκον είναι υπέρ ποτέ επιτακτικό. Εμείς που σπεύσαμε τόσο πρόθυμα να ανταποκριθούμε στο προσκλητήριο σάλπισμα για τον αγώνα υπέρ της ελευθερίας κατά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο, δεν πρέπει να σταθούμε τώρα μακρυά από την ιερό αγώνα για την ελευθερία και τη δημοκρατία στη χώρα μας. Εχουμε επιτακτικό καθήκον να δώσουμε το παρόν μας στον υπέρ πάντων αγώνα της ελληνικής Κύπρου μας .

Ηλιοφώτου βασικός ομιλητής στη σύσκεψη για ίδρυση της Ιερής Φάλαγγας

Εμείς οι παλαιοί πολεμιστές έχουμε υποχρέωση να διακηρύξουμε από τον χώρο της σημερινής συγκέντρωσης μας την πίστη και την αφοσίωση μας στην εθνική μας ηγεσία και να δηλώσουμε πως είμαστε έτοιμοι να της προσφέρουμε κάθε βοήθεια στον αγώνα για την ελευθερία και την δημοκρατία, για τη διατήρηση της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κύπρου μας. Η φωνή της Ελληνικής συνείδησης μας μας καλεί όλους σήμερα στες επάλξεις. Κανείς δεν ημπορεί να προσφέρη την βοήθεια του, οσονδήποτε μικρή κι αν είναι, δεν πρέπει να λείψη από τον εθνικό συναγερμό της πατρίδας μας.

Διεξάγεται σήμερα αγώνας ιερός, αγώνας υπέρ βωμών και εστιών κι όλοι μας καλούμεθα να αφιερώσουμε σ' αυτό όλες μας τις δυνάμεις και να προσθέσουμε μια ακόμη λαμπρή σελίδα στην ένδοξη ιστορία του ευλογημένου ελληνικού γένους. Και θα την προσθέσουμε χωρίς καμμιά αμφιβολία, ας δώσουμε όλοι τα χέρια κι αγωνισθούμε σαν ένα σώμα και μια φωνή. Οι παλαιοί πολεμιστές καλούνται και πάλι να υψώσουν τη φωνή και το ανάστημα τους, όπως περήφανα το έπραξαν κατά τον Α και Β Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ας ενώσουμε τα χέρια κι ας είμαστε πάντοτε έτοιμοι να προσφέρουμε με θάρρος κι' αποφασιστικότητα κάθε βοήθεια που θα ζητούσε η Κύπρος μας. Οι στιγμές είναι κρίσιμες κι' η Ιστορία μας παρακολουθεί.

Φίλοι μου παλαιοί συμπολεμιστές, ας γρηγορούμεν".