Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

18.2.1964: Ο Τoύρκoς αvτιπρόσωπoς Τoυργκoύτ Μεvεμετζίoγλoυ καταγγέλλει τov Σπύρo Κυπριαvoύ για διαστρέβλωση γεγovότωv εvώ o Ελληvας αvτιπρόσωπoς Δημήτρης Μπίσιoς τάσσεται στo πλευρό της Κύπρoυ.

S-1555

18.2.1964: Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΡΓΚΟΥΤ ΜΕΝΕΜΕΝΤΖΙΟΓΛΟΥ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΤΟΝ ΣΠΥΡΟ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ ΓΙΑ ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΣΗ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ ΕΝΩ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΙΤΣΙΟΣ ΤΑΣΣΕΤΑΙ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

Δημήτρης Μπίτσιος

Μετά την ομιλία του υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου Σπύρου Κυπριανού στο Συμβούλιο Ασφαλείας στην κυπριακή προσφυγή, ο ρώσος αντιπρόσωπος Φεντορένκο εισηγήθηκε αναβολή της συζήτησης για να μελετηθούν τα όσα είπε ο Σπύρος Κυπριανού, αλλά αυτό δεν έγινε αποδεκτό και τα μέλη του Σώματος αποφάσισαν συνέχιση της συζήτησης με επόμενο ομιλητή τον τούρκο αντιπρόσωπο Τοργκούτ Μενεμεντζίογλου.

Ο Τούρκος αντιπρόσωπος είπεν ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας άκουσε "μιαν ασυνήθη διαστρέβλωση των γεγονότων "από το στόμα του κ. Κυπριανού.

Το κυπριακό πρόβλημα, είπε, μπορεί να λυθεί εάν συζητηθεί ανοικτά, με πνεύμα καλής πίστης και με όλα τα χαρτιά στο τραπέζι.

Η Τουρκία, πρόσθεσε ο Τούρκος αντιπρόσωπος, θα κάμει κάθε τι που εξαρτάται από την ίδια για να βοηθήσει στην επίτευξη ευτυχισμένης ζωής και για τις δυο κοινότητες στην Κύπρο.

Πρόσθεσε: Το θέμα του τερματισμού της αιματοχυσίας και της βίας είναι επείγον. Καθ'ην στιγμή το Συμβούλιο συνέρχεται μια άλλη μεγάλη τραγωδία εκτυλίσσεται στην Κύπρο. Μόνο μετά την επιστροφή της ομαλότητας μπορούμε να στρέψουμε τα μάτια μας προς τα πρααγματικά και άλλα ζητήματα. Η Τουρκία έκαμε κάθε τι για να βοηθήσει στον τερματισμό της βίας και επέδειξε μεγάλη αυτοσυγκράτηση και μετριοπάθεια παρά τις σοβαρές προκλήσεις.

Η Τουρκία είναι η πρώτη, η οποία δέχθηκε την ιδέα για μια πολυεθνική ειρηνευτική δύναμη από φιλικές χώρες καθώς και την ιδέα διορισμού ενός μεσολαβητού ο οποίος να βοηθούσε τα ενδιαφερόμενα μέρη να εξεύρουν μια διευθέτηση της διαφοράς.

Το Συβούλιο καλείται να αποφασίσει κατά πόσον διεθνείς συμφωνίες μπορούν να καταργηθούν ή να ανασταλούν ή να τροποποιηθούν με μια απόφαση του.

Η Κυπριακή Κυβέρνηση απώλεσε τη συνταγματικό χαρακτήρα της διότι ο Αντιπρόεδρος αυτής και τα τουρκικά μέλη του Υπουγικού Συμβουλίου δεν λαμβάνονται πλέον υπόψη. Δεν υπάρχουν νόμιμες δυνάμεις με το μέρος του νόμου. Ολα τα όπλα από τις αποθήκες της Κυβέρνησης διενεμήθησαν σε ανεύθυνα στοιχεία, τα οποία συνενώθηκαν με την αστυνομική δύναμη.

Τώρα, τα μέλη της αστυνομικής δύναμης μαζί εκτελούν σφαγές, λεηλασίες, εμπρησμούς στη νήσο. Καταβλήθηκαν πολλές προσπάθειες για την εξεύρεση μιας ειρηνικής λύσης, αλλά ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος τις απέρριψε.

Μια μεγάλη μερίδα της κοινής γνώμης έχει αρχίσει να αντιλαμβάνεται ότι οι Ελληνες Κύπριοι ηγέτες δεν επιθυμούν οποιανδήπορτε δύναμη αστυνόμευσης στη νήσο, αλλά αντίθετα θα επιθυμούσε ένα είδος απόφασης των Ηνωμένων Εθνών την οποίαν θα μπορούσαν να ερμηνεύσουν ως κατάργηση διεθνών συνθηκών.

Τέλος ο Τούρκος αντιπρόσωπος υποστήριξε αίτηση του τουρκοκύπριου αντιπροέδρου όπως μιλήσει εκ μέρους της τουρκοκυπριακής κοινότητας ενώπιον του Συμβουλίου.

ΟΜΙΛΙΑ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΠΙΤΣΙΟΥ

Ο Ελληνας αντιπρόσωπος Δημήτρης Μπίτισος, δεν είχε πολλά να πει στην ομιλία του.

Ο Ελληνας αντιπρόσωπος είπε ότι η χώρα του υποστηρίζει την προσφυγή της Κυπριακής Κυβέρνησης με την οποία τα μέλη του Σώματος καλούνταν να σεβασθούν την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της νήσου.

Ο Δημήτρης Μπίτσιος είπεν ότι το Συμβούλιο πρέπει να λάβει μέτρα για την εξομάλυνση της παρούσης κρίσιμης κατάστασης στην Κύπρο και όπως βοηθήσει στη δημιουργία διεθνούς δύναμης για την ειρήνευση της νήσου, η οποία θα τελεί υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Ελληνας αντιπρόσωπος κατέληξε ότι η απειλή της επέμβασης μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ειρήνη και σημείωσε ότι ο διαμελισμός θα έθετε εκ νέου το όλο κυπριακό πρόβλημα.