Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

7.2.1964: Οι Τoύρκoι εφαρμόζoυv σχέδιo τoυς για μεταφoρά τωv oμoφύλωv τoυς σε αμιγείς θηλάκoυς (επίσημα αvακoιvωθέvτα από 1-31 Iαvoυαρίoυ 1964).

S-1548

7.2.1964: ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΝ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΟΜΟΦΥΛΩΝ ΤΟΥΣ ΣΕ ΑΜΙΓΕΙΣ ΘΗΛΑΚΟΥΣ ( Επίσημα ανακοινωθέντα από Ι -31 Ιανουαρίου 1964)

Χαρ. Χριστοφίδης από τους πρώτους πεσόντες στη Λευκωσία

Στις 7 Φεβρουαρίου 1964, δεκαπέντε μόλις ημέρες μετά την έναρξη των διακοινοτικών συγκρούσεων, ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος έκαμε την πιο κάτω δήλωση:

"Τα χθεσινά επεισόδια εις το Τουρκικόν χωρίον Αγιος Σωζόμενος, η τουρκική ενέδρα κατ' αρχάς παρά την υδραντλίαν και η ένοπλος αντίστασις βραδύτερον κατά των ανδρών της Αστυνομίας και Χωροφυλακής, οίτινες επεχείρησαν να ερευνήσουν την υπόθεσιν και να ανακαλύψουν τους δράστας, δεν είναι άσχετα προς τα σημερινά εις την περιοχήν της Κυρηνείας. Ταύτα είναι μέρος γενικωτέρου σχεδίου προς δημιουργίαν ταραχών και εντάσεως, την οποίαν η τουρκική ηγεσία προτίθεται να εκμεταλλευθή εις βάρος της Κύπρου.

Ο κ. Λέλλος Δημητριάδης εκπρόσωπος του Ελληνικού Κυπριακού λαού ες την Μικτήν Επιτροπήν Επαφής, επέσυρε σήμερον την προσοχήν των μελών αυτής εις τα επεισόδια ταύτα και υπέδειξε τον υποκρυπτόμενον σκοπόν των Τούρκων. Ούτοι προσπαθούν, διά συνεχούς προκλήσεως, της δημιουργίας επεισοδίων, ενεδρών και απαγωγής Ελλήνων ως ομήρων να εμπλέξουν τον ελληνικόν Κυπριακόν λαόν εις ένοπλον σύγκρουσιν μετ' αυτών, διά να παρουσιασθούν ότι δήθεν κινδυνεύουν από τους Ελληνας και δεν είναι ασφαλείς".

Η δήλωση του Προέδρου Μακαρίου δεν έγινε εντελώς τυχαία. Η Κυπριακή Κυβέρνηση αποδέχθηκε τερματισμό των συγκρούσεων από το τέλος του 1963 αφοπλισμό των ενόπλων και παραχώρηση της εξουσίας στην Αστυνομία και τη Χωροφυλακή.

Ακόμα αποδέχθηκε την ανάληψη της ασφάλειας στις επικίνδυνες, όπως χαρακτηρίζονταν περιοχές, ιδιαίτερα στη Λευκωσία, εγκαταλείποντας κάποιες εξουσίες που της παρείχε το Σύνταγμα, σε μια προσπάθεια ειρήνευσης.

Ωστόσο η τουρκοκυπριακή ηγεσία, και ιδιαίτερα η εξτρεμιστική που υποκινείτο από την Αγκυρα άρχισε να εφαρμόζει σταδιακά, αλλά σταθερά το σχέδιο που είχε αποκαλυφθεί στο γραφείο του Υπουργού Υγείας Πλουμέρ, υπό ημερομηνία 14.9.1963 και το οποίο προέβλεπε:

ΠΡΩΤΟ: Δημιουργία κυβέρνησης που θα απαρτίζεται εξ ολοκλήρου από Τούρκους και αναγνώριση της από την Αγκυρα.

ΔΕΥΤΕΡΟ: Επέμβαση της Τουρκίας ενόπλως στην Κύπρο για προστασία της λεγόμενης Κυβέρνησης που θα δημιουργηθεί.

ΤΡΙΤΟ: Οι Τούρκοι βουλευτές θα αποτελέσουν μέλη της νέας τουρκικής δημοκρατίας.

ΤΕΤΑΡΤΟ: Οταν αρχίσουν οι συγκρούσεις η διασκορπισμένη σε όλο το νησί τουρκική κοινότητα πρέπει να συγκεντρωθεί διά της βίας σε μια περιοχή και να υποχρεωθεί να την υπερασπίσει.

ΠΕΜΠΤΟ: Οι δημόσιοι υπάλληλοι θα αποτελέσουν μέλη της νέας Κυβέρνησης.

Την "άμυνα" αυτής της διοίκησης θα αναλάμβανε η ένοπλη οργάνωση ΤΜΤ, η οποία είχε ήδη εξοπλισθεί σε αφάνταστο βαθμό και διέθετε γύρω στις 5000 άνδρες πλήρως εξοπλισμένους, όπως διαφάνηκε εκ των υστέρων αι διοικείτο από Τούρκους αξιωματικούς που αποστέλλονταν μυστικά απ' ευθείας ασπό το Τουρκικό Γενικό Επιτελείο Στρατού της Αγκυρας με ψευδώνυμα.

Η πρώτη ενέργεια των Τούρκων Υπουργών και βουλευτών είχε ήδη γίνει και αποχώρησαν από την Κυβέρνηση και εγκαταστάθηκαν στπν τουρκικό τομέα της Λευκωσίας ο οποίος περιλάμβανε μια μεγάλη περιοχή μέχρι τον Αγιο Ιλαρίωνα, στην ορεινή περιοχή του Πενταδακτύλου στα κράσπεδα της Κερύνειας.

Στην περιοχή αυτή διέμενε και ο αντιπρόεδρος Φαζίλ Κουτσιούκ ο οποιος διακινείτο στις άλλες περιοχές μαζί με τους τουρκοκύπριους βουλευτές με τη βοήθεια των βρεττανών που είχαν ιδρύσει την ειρηνευτική δύναμη στο νησί.

Ο πεσών αστυνομκκός Τάσος Κωνσταντίνου

Ο Κουτσιούκ δεν παρίστατο σε συνεδρίες του υπουργικού όπως επίσης και οι Τούρκοι υπουργοί ενώ ο Ραούφ Ντενκτάς βρισκόταν στο εξωτερικό όπου είχε μεταφέρει μάλιστα και την οικογένειά του με τη βοήθεια των βρεττανών. Σύμφωνα με την εφημερίδα ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ που δημοσίευε και σχετική φωτογραφία στις 7 Ιανουαρίου 1964 η σύζυγος του Ραούφ Ντενκτάς αναχώρησε αεροπορικώς στο Λονδίνο με τις τρεις θυγατέρες της από το αεροδρόμιο Λευκωσίας. Τις συνόδευαν βρεττανοί στρατιώτες και ο Πρόεδρος της Βουλής Γλαύκος Κληρίδης.

Στον τουρκικό τομέα της Λευκωσίας έγινε προσπάθεια να μεταφερθούν επίσης διά της βίας αρκετές χιλιάδες τουρκοκύπριοι ώστε να ενισχυθεί ο θήλακας.

Προσπάθεια συγκέντρωσης των τουρκοκυπρίων έγινε και σε άλλους 32 θήλακες, μικρούς ή μεγάλες, στην υπόλοιπη Κύπρο, όπως παραδέχθηκε αργότερα ο Ραούφ Ντενκτάς.

Η Τουρκία είχε δώσει όση υποστήριξη μπορούσε στις ενέργειες των Τουρκοκυπρίων με την αποστολή των αεροπλάνων της που περιπολούσαν πάνω από τον ουρανό της Κύπρο και την έξοδο του στόλου της στη Μεσόγειο, στα ανοικτά της Κύπρου, που πίεζε απειλώντας με εισβολή.

Ομως, παρά τη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός οι Τούρκοκύπριοι σε ολόκληρο το νησί δημιουργούσαν συνεχώς επεισόδια και προκλήσεις.

Ας δούμε την εφαρμογή του σχεδίου αυτού τους πρώτους τρεις μήνες του 1964 μέσα από τα επίσημα ανακοινωθέντα της Αστυνομίας, η οποία κατέγραφε ημέρα με την ημέρα τα διάφορα γεγονότα:

29 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 1963:

- Ενωρίς σήμερον την πρωϊαν ερρίφθησαν πυροβολισμοί κατά αστυνομικών δυνάμεων εκ της διεθύνσεως της Τουρκικής συνοικίας της Λάρνακος. Δεν υπάρχουν θύματα.

- Ολίγον προ της μεσημβρίας της σήμερον κατηγγέλθη ότι Τούρκοι επυροβόλησαν δι' αυτομάτων όπλων εκ των τειχών της Λευκωσίας εναντίον θσεων της Αστυνομίας εις Παλλουριώτισσαν και πλησίον της περιοχής Τσακλαγιάν.

- Περί την μεσημβρίαν της σήμερον ωδηγήθη εις τον αστυνομικόν σταθμόν της πύλης Πάφου ο λοχαγός της ΤΟΥΡΔΥΚ Ερτουκάϋ Μουσταφά. Εξηκριβώθη ότι εις την οικίαν του είχεν εγκατασταθή πυροβολείον εκ του οποίου πολυβόλον έβαλλε κατά των αστυνομικών δυνάμεων από της 21ης μέχρι της 26ς Δεκεμβρίου.

- Ολίγον μετά την μεσημβρίαν της σήμερον Τούρκοι ήρχισαν να πυροβολούν εκ του τουρκικού Λυκείου, του ιατρείου του δρος Κουτσιούκ και της οδού Τσιμισκή εναντίον του Οικοτροφείου Αγίου Κασσιανού και εκ του Μιναρέ της Αγίας Σοφίας εναντίον της Λέσχης Παλλευκωσιαστικός.

- Περί την 6ην εσπερινήν της σήμερον Τούρκοι χρησιμοποιούντες την πρώην κλινικήν του δρος Πρωτοπαπά εις την ενορίαν Αγίου Κασσιανού επυβόλουν δι αυτομάτων όπλων εναντίον Ελληνικών οικιών.

1 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 1964

- Τέσσαρες Τούρκοι επετέθησαν σήμερον την πρωϊαν δι' όπλων κατά των μοναχών της Ι. Μονής Γαλακτοτροφούσης (Παλαιοημερολογιτών) παρά τον Κόρνον. Τεις Μοναχοί εφονεύθησαν, Ο Μακάριος 61 ετών, εκ Σαλαμιούς, ο Σώζιμος 59 ετών, εκ Βάσης, και ο δόκιμος Σπυρίδων, 12 ετών, εκ Φοινίου. Ετεροι δύο μοναχοί, ο Χρύσανθος 30 ετών, εκ Τρούλλων και ο Γαλακτίων 30 ετών, εκ Καϊμακλίου ετραυματίσθησαν σοβαρώς. Αγνοείται η τύχη του ηγουμένου

ΧΑΡΑΥΓΗ 25 1 1964

Χρυσοστόμου, ο οποίος ετραυματίσθη βαρύτατα. Ετραυματίσθη επίσης ο λαϊκός Παναγιώτης Ιωάννου, (Χατζηϊωάννου) 50 ετών, εκ Παναγιάς, όστις έτυχε να ευρίσκεται εις την Μονήν ασχολούμενος με οικοδομικάς εργασίας. Ο υιός αυτού Δημήτριος, όστις εβοήθει τον πατέρα του, εφονεύθη επίσης υπό των Τούρκων. Τέσσαρες μοναχοί διεσώθησαν καταφυγόντες κάτωθι της Αγίας Τραπέζης. Δύο εκ των επιτεθέντων Τούρκων ανεγνωρίσθησαν υπό των μοναχών

(Την επομένη διευκρινίσθη ότι ο Δημήτριος είχε τραυματισθεί).

2 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 1964:

- Κατ' αστυνομικήν ανακοίνωσιν, Ελληνες και Τούρκοι κάτοικοι εις την περιοχήν του χωρίου Λέμπας, της επαρχίας Πάφου, αντήλλασσον χθες πυρ εκ περικαχαρακωμένων θέσεων. Είς Ελλην εφονεύθη και εις Τούρκος ετραυματίσθη. Αι συγκρούσεις ετερματίσθησαν πρί την 8 μ.μ. της χθες. Οι Ελληνες απεχώρησαν των θέσεων των, ενώ οι Τούρκοι κάτοικοι της περιοχής εξακολουθούν να κατέχουν τας θέσεις των εις τον τουρκικήν τομέα του χωρίου. Καταβάλλονται προσπάθειαι διά συνάντησιν αντιπροσώπων των δυο κονοτήτων διά τον τερματισμόν των προστριβών.

- Μεταξύ της 9 μ.μ. και της 10.30 της χθες άπαντες οι Τούρκοι αστυνομικοί και χωροφύλακες Λεμεσού εγκατέλειψαν τους σταθμούς των και μετεκινήθησαν εις τον τουρκικόν τομέα της πόλεως. Ο επαρχιακός διοικητής της Χωροφυλακής Λεμεσού, όστις είναι Τούρκος, απεχώρησε την 11 μ.μ. της χθες.

- Κάτοικοι του χωρίου Αρόδων ανέφερεν ότι είδον δύο αγνώστου εθνικότητος πλοία με εσβεσμένα τα φώτα παρά τον Αγιον Γεώργιον τα οποία έστελλον σήματα.

- Περί τους 40 έως 50 ένοπλοι Τουρκοι εθεάθησαν την 1ην μ.μ. της σήμερον βαδίζοντες εκ Κτήματος προς το χωρίον Χλώρακα. Δέκα λεπτά αργότερον επέστρεψαν εις την τουρκικήν συνοικίαν του Κτήματος.

- Ο Τουρκος Λοχίας του σταθμού Χωροφυλακής Κουκλιών (Πάφου) εγκατέλειψε σήμερον τον σταθμόν του. Ο Τούρκος υπεύθυνος του σταθμού Χωροφυλακής Γιαλιάς, εγκατέλειψε τον σταθμόν του, ο οποίος είναι τώρα επηνδρωμένος δι' Ελλήνων Χωροφυλάκων.

12 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 1964:

Η ηγεσία της παρανόμου Τουρκοκυπριακής οργανώσεως διαπιστώνουσα την απροθυμίαν των φιλησύχων Τούρκων της υπαίθρου να συντελέσουν εις τα σχέδια των, εξαναγκάζει αυτούς διά της απειλής των όπλων να εγκαταλείψουν τα μικτά χωρία των και να συγκεντρωθούν εις άλλα καθαρώς τουρκικά χωρία.

Τοιουτοτρόπως οι τούρκοι κάτοικοι του χωρίου Νήσου διετάχθησαν να εγκαταλείψουν σήμερον τη πρωϊαν το χωρίον των και μετέβησαν εις Λουρουτζίναν.

Εις τους Τούρκους κατοίκους Ιδαλίου, οι οποίοι προ ολίγων ημερών υπέγραψαν κοινήν δήλωσιν μετά των Ελλήνων δι' ειρηνικήν συμβίωσιν, εδόθη επίσης διαταγή να εγκαταλείψουν το χωρίον των και να μεταβούν εις Λουρουτζίναν. Οταν ούτοι εφάνησαν απρόθυμοι, ενεφανίσθησαν ένοπλοι Τουρκοκύπριοι τρομοκράται, οι οποίοι τους ηπείλησαν ότι θα τους εκτελέσουν εάν δεν συμμορφωθούν προς την διαταγήν να μετοικήσουν εις καθαρώς τουρκικόν χωρίον.

Πρόμοια γεγονότα συνέβησαν και εις χωρία της Πάφου.

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ 24 1 1964

Τοιουτοτρόπως Τούρκοι διαμένοντες εις τον ελληνικόν τομέα του χωρίου Κούκλια, διετάχθησαν και μετώκησαν εις τον τουρκικόν τομέα του χωρίου.

Ταύτα αποδεικνύουν πόσον αι ενέργειαι της Τουρκοκυπριακής ηγεσίας ευρίσκονται εις αντίθεσιν προς την διάθεσιν των Τούρκων κατοίκων της νήσου δι ειρηνικήν συμβίωσιν εν τη νήσω, ως και την τρομοκρατίαν, την οποίαν τούρκοι εξαπέλυσαν κατά της ιδικής των κοινότητος.

13 ΙΑΝΟΥΡΙΟΥ 1964

- Ενοπλοι Τουρκοι ηνάγκασαν σήμερον τους Τούρκους κατοίκους του Παλαικύθρου και του Νέου Χωρίου Κυθρέας να μετοικήσουν εις το χωρίον Επηχώ. Επίσης ηνάγκασαν τους Τούρκους κατοίκους του Διορίου να μετοικήσουν εις Αγίαν Ειρήνην.

Τούρκος κάτοικος Ιδαλίου κλαίων εδήλωσε σήμερον εις Ελληνα κάτοικον Ιδαλίου, ότι η τρομοκρατία, την οποία ασκεί εις βάρος της κοινότητος των η τουρκοκυπριακή ηγεσία, είναι αφάνταστος, προσέθεσε δε ότι τους αναγκάζουν δι' ενόπλου απειλής να εγκαταλείψουν τα μικτά χωρία και να εγκατασταθούν εις άλλα καθαρώς τουρκικά, διά να φανή ότι δήθεν είναι αδύνατος η κοινή συμβίωσις Ελλήνων και Τούρκων εν Κύπρω.

14 ΙΑΝΟΥΡΙΟΥ 1964

- Ολοι οι Τούρκοι κάτοικοι Παλαικύθρου εξαιρέσει τριάκοντα μετώκησαν χθες εις το χωρίον Επηχώ. Οι υπόλοιποι αναμένονται να αναχωρήσουν σήμερον.

15 ΙΑΝΟΥΡΙΟΥ 1964

- Δύο τουρκικαί οικογένειαι αποτελούμεναι εξ οκτώ προσώπων εγκατέλειψαν χθες το χωρίον Λάπηθος

- Ο Χαρουτίν Σαχναζαριάν, όστις διαμένει εις την επί της οδού Μεντούχ Ασσάφ αρ. 7 οικίαν εν Λευκωσία, κατήγγειλεν εις την Αστυνομίαν, ότι την 14ην Ιανουαρίου, διετάχθη υπό Τούρκων οπλοφόρων όπως εκκενώση την εν λόγω οικίαν μέχρι του απογεύματος της ιδίας ημέρας. Ούτος μετεκόμισεν εις οικίαν συγγενούς του.

16 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 1964

- Περί την 4ην μ.μ. ώραν της χθες 64 εκ των 79 κατοίκων του τουρκικού χωρίου Τραπεζού εγκατέλειψαν τας οικίας των και μετώκησαν εις Ορτάκιογιου. Μεταφορικά μέσα παρεσχέθησαν εις αυτούς υπό των Τούρκων Λευκωσίας.

- Τρία λεωφορεία ανήκοντα εις Ελληνας κυπρίους ελιθοβολήθησαν και επυροβολήθησαν καθ' ον χρόνον διήρχοντο περί την 3.30 μ.μ. ώραν της χθες πλησίον του τουρκικού χωρίου Μαρί. Ουδείς ετραυματίσθη και ουδεμία ζημία προεκλήθη εις τα οχήματα.

16 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 1964

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ 265 1 1964

- Ο εκ Λευκωσίας Ντικράν Μελικιάν, κατήγγειλεν εις την αστυνομίαν ότι Τούρκοι διέρρηξαν την κατά την οδόν Αιξήρου οικίαν του και εγκατεστάθησαν εντός αυτής.

- Περί την 1ην μ.μ. της σήμερον δύο λεωφορεία ελιθοβολήθησαν καθ' ον χρόνον διήρχοντο πλησίον του τουρκικού χωρίου Μαρί. Προεκλήθη ελαφρά ζημία εις τα οχήματα. Ετερον αυτοκίνητον επυροβολήθη καθ' ον χρόνον διήρχετο πλησίον του αυτού χωρίου. Ουδείς ετραυματίσθη, το οπίσθιον όμως μέρος του οχήματος υπέστη ζημίας εκ σφαιρών.

- Οι Τούρκοι κάτοικοι της Λαπήθου ηρνήθησαν σήμερον να εγκαταλείψουν το χωρίον των όταν τρία Τουρκικά λεωφορεία μετέβησαν περί την 3.30 απογευματινήν εις το χωρίον, διά να μεταφέρουν τούτους εις Λευκωσίαν.

18 IΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 1964

Την πρωϊαν της σήμερον τουρκικόν λεωφορείον επεσκέφθη το χωρίον Αγία Μαρίνα με σκοπόν την μεταφοράν Τουρκικών οικογενειών εκ του χωρίου εις Καζιβερά και Λευκωσίαν. Ο Τούρκος οδηγός του λεωφορείου επληροφόρησε τους κατοίκους ότι υπάρχει έλλειψις τροφίμων εις τον τουρκικόν τομέα της Λευκωσίας, αλλά παρ' όλον τούτο οι Τούρκοι ώφειλαν να εγκαταλείψουν το χωρίον. Οι περί τους εξήκοντα Τούρκοι κάτοικοι του χωρίου ηρνήθησαν να εγκαταλείψουν το χωρίον των, οι δε Ελληνες κάτοικοι της Αγίας Μαρίνας διαβεβαίωσαν τους τούρκους ομοχωρίους των, ότι ουδέν είχον να φοβηθούν και ότι είναι περί πλέον πρόθυμοι να τους φιλοξενήσουν εις τας οικίας των. Ανδρες της Χωροφυλακής διεβεβαίωσαν τους Τούρκους κατοίκους του χωρίου ότι θα τους παρασχεθή πάσα δυνατή ασφάλεια.

19 ΙΑΝΟΥΡΙΟΥ 1964

Μεταξύ της 16ης και της 19ης Ιανουαρίου, 1964, οι Τούρκοι κάτοικοι του χωρίου Ανώγυρα εξηναγκάσθησαν υπό της τουρκικής τρομοκρατικής οργανώσεως να μετακινηθούν εις Ευδήμου (Αυδήμου). Τρεις τουρκικαί οικογένειαι παρέδωσαν τα κλειδιά των οικιών των εις Ελληνικάς οικογενείας, τας οποίας παρεκάλεσαν να φροντίζουν τα υπάρχοντα των. Ετερος Τούρκος παρεκάλεσε Ελληνα να περιποιήται τον αμπελώνα του και να φροντίση να γίνη εγκαίρως το κλάδευμα. Ο Ελλην συνεφώνησε να πράξη τούτο άνευ οιασδήποτε αμοιβής. Προ της μετακινήσεως των εις Ευδήμου, οι πλείστοι των Τούρκων επεσκέφθησαν τον Ελληνα Μουκτάρην και είπον εις αυτόν: Εξηναγκάσθημεν να εγακταλείψωμεν το χωρίον, αλλ' ελπίζομεν να επιστρέψωμεν και να ζήσωμεν μαζι ειρηνικώς ως και προηγουμένως.

- Ενδεκα εκ των δεκαπέντε Τούρκων, οίτινιες παρέμειναν εις το χωρίον Τραπέζου, μετέβησαν χθες εις Λευκωσίαν και Μιντζέλι, διά να μεταφέρουν τας οικογενείας των εις το χωρίον. Μέχρι της στιγμής ούτοι δεν επέστρεψαν. Οι πραμείναντες εις το χωρίον Τούρκοι υποψιάζονται ότι οι ομοχώριοι των κρατούνται υπό των Τούρκων τρομοκρατών παρά την θέλησιν των. Τούρκοι εξτρεμισταί μετέβησαν σήμερον διά φορτηγού αυτοκινήτου εκ Λευκωσίας εις Τραπεζού και διέταξαν τον Αχμέτ Μπεγιάζ να φορτώση το ποίμνιον του εις το αυτοκίνητον, διά να μεταφερθή τούτο εις το χωρίον Καζάφανι. Ο Μπεγιάζ υπήκουσεν, αλλ η σύζυγος του ηρνήθη και ούτω το ζεύγος εξακολουθεί να παραμένη εις το χωρίον.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 16 2 1964

- Την 1.30 μ.μ. της σήμερον καθ ον χρονον ο εκ Πολεμίου Παναγιώτης Κόκκινος διήρχετο διά του αυτοκινήτου του μετά του εκ Πάνω Αρόδων Πέτρου Ιωάννου, διά του χωρίου Κάτω Αρόδες, εύρε την οδόν την συνδέουσαν το χωρίον Πάνω Αρόδες μετά των χωρίων Κάτω Αρόδες, Δρούσια και Ινια αποφραγμένην διά κορμών δένδρων. Οταν εσταμάτησεν επυροβολήθη διά κυνηγετικού όπλου υπό Τούρκου και ετραυματίσθη εκ σφαιριδίων.

- Το υπ' αρ. εγγραφής ΑΑ830 αυτοκίνητον, ανήκον εις τον εκ Λευκωσίας Γεώργιον Σωκράτους Γεωργιάδην, εκλάπη υπό Τούρκων μεταξύ της 21ης Δεκεμβρίου 1963 και της 7ης Ιανουαρίου 1964. Το αυτοκίνητον ήτο εσταθμευμένον έξωθι του Αλευρομύλου Σεβέρη κατά την οδόν Ιλαρίωνος. Το διαμέρισμα του Φεωργιάδη ελεηλατήθη και εκλάπησαν εξ αυτού έπιπλα και άλλα αντικείμενα αξίας χιλίων περίπου λιρών.

20 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 1964

- Τούρκοι εξτρεμισταί μετέβησαν σήμερον εντός τεσσάρων φορτηγών αυτοκινήτων εις την Αγίαν Μαρίναν Σκυλλούρας, διά να μεταφέρουν Τούρκους κατοίκους, καθώς και τον σίτον εκ της Τουρκικής Συνεργατικής Εταιρείας. Οι Τούρκοι κάτοικοι ηρνήθησαν να αναχωρήσουν, ταυτοχρόνως δε απηγόρευσαν την μεταφοράν του σίτου.

- Ο Τούρκος Μουχτάρης της Τραπεζού, όστις προηγουμένως ηναγκάσθη υπό Τούρκων στασιαστών να αναχωρήση μετά της οικογενείας του εις Λευκωσίαν, επανήλθε τώρα εις το χωρίον, άνευ της οικογενείας του. Περί την 10.45 π.μ. της σήμερον Τούρκοι εξτρεμισταί μετέβησαν εις Τραπεζού προς τον σκοπόν της μτακινήσεως Τούρκων κατοίκων. Ο Μουχτάρης ηρνήθη να αναχωρήση, τονίσας ότι αι συνθήκαι διαβιώσεως των βιαίως μεταφερομένων Τούρκων ήσαν αθλιέσταται. Εμέμφθη επίσης τους Τούρκους ηγέτας διά την σημερινήν αξιοθρήνητον κατάστασιν εν Κύπρω.

- Τούρκοι αστυνομικοί και Χωροφύλακες επεσκέφθησαν σήμερον τον Περιφερειακόν Αρχηγείον Λεμεσού και, τη βοηθεία Τούρκων πολιτών μετακόμισαν τα προσωπικά των αντικείμενα, ως επίσης και την περιουσίαν της Τουρκικής Συνεργατικής Αποθήκης, ήτις στεγάζεται εις το Περιφερειακόν Αρχηγείον.

21 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 1964

- Η Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου εν τη προσπαθεία της όπως επισκευάση τας τηλεφωνικάς γραμμάς, αι οποίαι κατά τας τελευταίας εβδομάδας κακοβούλως αι συστηματικώς αποκόπτονται απέστειλε σήμερον 21ην Ιανουαρίου, 1964, συνεργεία τεχνιτών της εκ Κτήματος

και Λεμεσού προς τον σκοπόν επισκευής των γραμμών των 11 χωρίων της επαρχίας Πάφου, των οποίων αι τηλεφωνικαί γραμμαί απεκόπησαν. Τα συνεργεία ταύτα συνωδεύοντο υπό Δυνάμεων Ασφαλείας.

Πρώτες ημέρες των συγκρούσεων: Γυναικόπαδα αφήνονται ελεύθερα από τον Τράχωνα όπου απήχθησαν από τους Τούρκους

Περί την 12ην μεσημβρινήν ώραν καθ' ον χρόνον οι τεχνίται ειργάζοντο επί των γραμμών έξωθι των χωρίων Φασούλας και Σουσκιού, ένοπλοι Τούρκοι επετέθησαν πυροβολούντες κατ' αυτών. Εν τω μεταξύ κατέφθασαν ενισχύσεις αστυνομικών και χωροφυλάκων εκ Κτήματος και Κουκλιών ομού μετ' Αγγλων στρατιωτών. Παρά ταύτα οι πυροβολισμοί συνεχίσθησαν μέχρι της 2ας μ.μ. ότε οι τεχνίται κατώρθωσαν να διαφύγουν εις Κτημα. Αυτή ήτο η υποδοχή των Τούρκων προς τους ανθρώπους οι οποίοι εφρόντισαν διά την λειτουργίαν των τηλεφώνων των χωρίων των.

22 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 1964

- Η Χωροφυλακή Κυρηνείας ανακοινοί ότι 300 περίπου Τούρκοι εξηναγκάσθησαν μέχρι τούδε, υπό φανατικών ομοφύλων των να εγκαταλείψουν τας οικίας των εις Διόριος, χωρίον με μικτόν πληθυσμόν και να μετοικήσουν εις Καμπυλήν, χωρίον με καθαρώς τουρκικόν πληθυσμόν.

Οι Τούρκοι κάτοικοι του χωρίου Αγίας Ειρήνης ανέφερον χθες εις την Χωροφυλακήν, ότι μετά μεγάλης λύπης εγκατέλειπον το χωρίον των, δεν ηδύναντο όμως να πράξουν διαφοροτρόπως, καθότι ηπειλήθησαν με θάνατον υπό Τούρκων Τρομοκρατών. Εις τούτων προσέθεσεν ότι Τούρκοι τρομοκράται είπον ότι υπάρχει εν ισχύϊ στρατιωτικός νόμος προς τον οποίον είναι αναγκαία η συμμόρφωσις ότι τα δάση είναι κατειλημμένα υπό Τούρκων στρατιωτών και ότι έκαστος Τούρκος πρέπει να υπακούη εις τας διδομένας διαταγάς.

- Εις το χωρίον Μονιάτης της επαρχίας Λεμεσού, Τούρκοι στασιασταί εξηνάγκασαν 96 Τούρκους κατοίκους να εγκαταλείψουν το χωρίον μεταφέροντες τούτους εις Πολεμίδια, Παραμάλι και Τσιφλικούδια. Μία οικογένεια εξ επτά μελών ηρνήθη επιμόνως να εγκαταλείψη το χωρίον και παρέμεινεν εις τούτο με την απόφασιν να ζήση μεταξύ των Ελλήνων φίλων της.

Εταιροι είκοσι επτά χωρικοί ηναγκάσθησαν χθες να εγκαταλείψουν τας οικίας των εις Κοιλάνι της επαρχίας Λεμεσού. Ούτοι ωδηγήθησαν υπό Τούρκων στασιαστών εις την πόλιν Λεμεσού. Μία Τουρκάλλα ηρνήθη επιμόνως να αναχωρήση και τελικώς παρέμεινεν εις το χωρίον της.

- Τούρκοι κάτοικοι του χωρίου Αγιος Γεώργιος Πάφου απέφραξαν κατά το απόγευμα χθες την οδόν Κτήματος-Αγίου Νικολάου και επυροβόλησαν εναντίον Ελληνος όστις διήρχετο εντός του αυτοκινήτου μεταβαίνων εις το χωρίον του. Ο εν λόγω Ελλην ονομάζεται Τάκης Αριστείδου, κατάγεται εκ Φιλούσας και μετέβαινεν εις το χωρίον του εκ Κτήματος. Ετραυματίσθη σοβαρώς εις την κεφαλήν και μετεφέρθη εις το Νοσοκομείον Λεμεσού.

23 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 1964

- Το Τουρκικόν Προσωπικόν και οι Τούρκοι ασθενείς του Σανατορίου Κυπερούντας εγκατέλειψαν το Σανατόριον την 19ην Ιανουαρίου.

- Περί την 11.45 μ.μ. της χθες ηκούσθησαν εις τα χωρία Κελοκέδαρα και Αρχιμανδρίτα πυροβολισμοί αυτομάτων όπλων προερχόμενοι εκ του χωρίου Μαμώνια.

- Ο Σουλεϊμάν Αλή, ο μόνος Τούρκος όστις ηρνήθη να εγκαταλείψει το χωρίον Κοιλάνι την 21ην Ιανουαρίου, όταν οι ομόφυλοι του εγκατέλειψαν τας οικίας των, μετεφέρθη βιαίως χθες εκ του χωρίου υπό του υιού του και του επί θυγατρί γαμβρού του.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 16 2 1964

- Απασαι αι 20 οικογένειαι αι διαμένουσαι εις Κολόσσι μετώκησαν εις Επισκοπήν κατόπιν οδηγιών των Τούρκων Τρομοκρατών.

- Την 4ην μ.μ., της σήμερον ο Αγγελος Λουκά εκ Τρυπημένης, ηλικίας 16 ετών, ανευρέθη νεκρός φέρων τραύματα προεξηθέντα διά μαχαίρας, εις την περιοχήν Κάτω Περβόλια του χωρίου.

24 ΙΑΝΟΥΡΙΟΥ 1974

- Εχουν τώρα γίνει γνωσταί αι κάτωθι λεπτομέρειαι εν σχέσει με την υπό Τούρκων στασιαστών απαγωγήν και απόλυσιν χθες του Μπογόζ Μαχτεζιάν. Ο Μαχτεζιάν μετέβη την πρωϊαν της χθες εις το κατάστημά του, εις το παλαιόν γυναικοπάζαορν, ημποδίσθη όμως υπό Τούρκων αστυνομικών θα ανοίξη τούτο, διότι ως του ελέχθη ήτο ανάγκη όπως εξασφαλισθή η άδεια του λειτουργού Επαφής, ευρισκομένου εις την οικίαν του δρος Κουτσιούκ. Δεν κατέστη όμως δυνατή επαφή μετά του εν λόγω προσώπου και ο Μαχτεζιάν μετεφέρθη εις τον αστυνομικόν σταθμόν της Πύλης Κυρηνείας, όπου του εγένετο πρότασις όπως πωλήση τα δερμάτινα εμπορεύματα του. Τελικώς απελύθη επετράπη δε εις αυτόν να μεταφέρη μεθ' εαυτού μικρόν αριθμόν ειδών εκ του καταστήματος του.

- Περί την 9ην πρωϊνήν ώραν της χθες Τούρκοι εξτρεμισταί εκ του χωρίου Μανδριά μετέβησαν εις Αρχιμανδρίταν εντός τεσσάρων αυτοκινήτων. Ούτοι συνεκέντρωσαν τους 85 Τούρκους κατοίκους του χωρίου εντός οικίας, όπου τους επίεσαν, όπως εγκαταλείψουν τας οικίας των. Εν τέλει τριάκοντα εξ αυτών εγκατέλειψαν το χωρίον εντός των τεσσάρων αυτοκινήτων, κατευθυνόμενοι προς τα Μανδριά. Μέχρι τούδε αι σχέσεις μταξύ των Ελλήνων και Τούρκων κατοίκων του χωρίου υπήρξαν αρμονικαί.

- Περί την 10.15 μ.μ. ώραν της χθες ερρίθη βόμβα εις την πλατείαν του χωρίου Τίμη εκ του τουρκικού τομέως του χωρίου. Την ιδίαν στιγμήν Τούρκοι ήρχισαν πυροβολούντες διά κυνηγετικών και αυτομάτων όπλων κατά Ελληνικών οικιών. Οι Ελληνες κάτοικοι προσεπάθησαν να επικοινωνήσουν τηλεφωνικώς μετά του Κτήματος, αντελήφθησαν όμως ότι αι γραμμαί είχον αποκοπή. Κατόπιν τούτου, ούτοι επικοινώνησαν μετά του χωρίου Αμαργέτη, ταυτοχρόνως δε ήρχισαν υπερασπιζοντες εαυτούς. Μέλη της Χωροφυλακής έσπευσαν εις την σκηνήν του επεισοδίου και απεκατέστησαν την τάξιν. Δεν υπάρχουν θύματα.

-Την πρωϊαν της σήμερον ηκούσθη αριθμός πυροβολισμών εις την περιοχήν των χωρίων Χαμίτ Μάνδρες και Ορτάκιογιου. Πισεύεται ότι οι Τούρκοι εξασκούνται εις την χρήσιν όπλων.

- Οι Ναπολέων Νικηφόρου και Νικόλας Γεωργίου, ηλικίας 35 ετών, εφονευθησαν την νύκτα της χθες υπό Τούρκων εις την οδόν Θερμοπυλών εν Κτήματι. Οι δυο Ελληνες εφονεύθησαν καθ' ον χρόνον ταξίδευον διά του αυτοκινήτων των διά της ως άνω οδού μεταβαίνοντες εις το χωρίον Εμπαν.

Ο εκ Λαπάθου Φλουρέντζος Μιχαήλ απήχθη υπό Τούρκων σήμερον το απόγευμα εις το Παλαιόν Γυναικοπάζαρον και ωδηγήθη εις τον Κεντρικόν Αστυνομικόν Σταθμόν. Ούτος υπεβλήθη εις ανάκρισιν και απελύθη τρεις ώρας βραδύτερον.

25 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 1964

- Παρά την πίεσιν την ασκουμένην υπό Τούρκων φανατικών επί των Τούρκων κατοίκων του χωρίου Αγίας Ειρήνης της επαρχίας Κυρηνείας, ούτοι αρνούνται να εγκαταλείψουν τας

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 14 2 1964

οικίας των. Οι εν λόγω Τούρκοι δεν αποκρύπτουν την ευχαρίστησιν των διότι παραμένουν εις το χωρίον και έρχονται εις επαφήν μετά των Ελλήνων φίλων των, εμμένουν δε εις την απόφασιν των να μη εγκαταλείψουν το χωρίον.

-Δεκατέσσαρες τουρκικαί οικογένειαι του χωρίου Αγίας Αννης, της επαρχίας Λάρνακος, εξηναγκάσθησαν να εγκαταλείψουν τας οικίας των. Τρεις οικογένειαι επροτίμησαν να παραμείνουν εις το χωρίον άνκαι υπάρχουν φόβοι ότι εν τέλει αύται θα υποκύψουν εις τας απειλάς των Τούρκων στασιατών.

- Απαντες οι απομείναντες 55 Τούρκοι κάτοικοι του χωρίου Πάνω Αρχιμανδρίτα πλήν ενός γέροντος μετώκησαν σήμερον εις τα χωρία Μαρόνα, Σουσκιού και Μανδριά, κατόπιν τρομακτικής πιέσως ασκηθείσης επ αυτών υπό ενόπλων Τούρκων τρομοκρατών. Κατά την αναχώρησιν των εκ του χωρίου ούτοι παρέδωσαν τας κλείδας των οικιών των εις τους Ελληνας φίλους των και παρεκάλεσαν αυτούς να φροντίζουν την περιουσιαν και τας καλλιέργειας των. Εις εκ των αποχωρούντων Τούρκων ενεπιστεύθη την φροντίδα των ζώων του εις Ελληνας γείτονας του. Ο γέρων Τούρκος, όστις απεφάσισε να παραμείνη εις το χωρίον, εδήλωσε ότι ουδέποτε θα εγκαταλείψη τους Ελληνας φίλους του, κατηγόρησε δε τους Τούρκους εξτρεμιστάς διά την παρούσαν αναμωλίαν.

- Υπάλληλοι της Αρχης Τηλεπικοινωνιών Κύπρου μετέβησαν περί την 4ην μ.μ. της σήμερον εις το χωρίον Καζιβερά, διά να επιδιορθώσουν τηλεφωνικήν γραμμήν παρημποδίσθησαν όμως εις την εργασίαν των υπό Τούρκων.

26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 1964

- Ανδρες του τουρκικού Συντάγματος και Τούρκοι στασιασταί Αστυνομικοί, ανεγείρουν οχυρόν εις οικίαν παρά την γέφυραν Φιλαδελφείας ήτις ευρίσκεται εις απόστασιν εκατόν υαρδών εκ του Αστυνομικού Σταθμού Νεαπόλεως, όστις κατέχεται υπό των Δυνάμεων Ασφαλείας.

- Η Χωροφυλακή Αμμοχώστου ανακοινοί ότι εξ Τούρκοι τρομοκράται εκ του τουρκικού χωρίου Κρίδια, επεσκέφθησαν χθες το μικτόν χωρίον Κώμην Κεπίρ και επίεσαν τους Τούρκους κατοίκους του να μετοικήσουν εις αμιγώς τουρκικά χωρία. Ολοι οι Τούρκοι ηρνήθησαν νν συμμορφωθούν προς τας δοθείσας οδηγίας πλην δύο οικογενειών αίτινες μετέβησαν εις Γαλάδκιαν.

- Η τουρκικής ιδιοκτησίας έπαυλις Νιούμαν, παρά την Κυρήνειαν, έχει εκκενωθή. Ολα τα εν αυτή ζώα εφορτώθησαν ψες επί ένδεκα αυτοκινήτων και μετέφεθησαν εις το τουρκικόν χωρίον Μιλντζέλι.

- Εκατόν εκ των διακοσίων Τούρκων κατοίκων Γεροσκήπου έχουν μετοικήσει εις τα χωρία Κολώνην και Μανδριά. Σήμερον ο Αστυνόμος της Χωροφυλακής Πάφου μετέβη εις Γεροσκήπου και ωμίλησε προς τους Τούρκους οίτινες παρέμειναν εις το χωρίον. Ούτοι ανέφεραν ότι όχι μόνον προτίθενται να παραμείνουν, αλλά και να προσπαθήσουν να επαναφέρουν τους ομοχωρίους των οίτινες έχουν ήδη εγκαταλείψει το χωρίον.

27 ΙΑΝΟΥΡΙΟΥ 1964

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 14 2 1964

- Οταν σήμερον την πρωίαν οι εργάται του εργοστασίου υποδημάτων "Αλφα" κατά την εν Λευκωσία οδόν Βικτωρίας μετέβησαν εις την εργασίαν των, προσήλθον επί τόπου Τούρκοι "αστυνομικοί" και επέμειναν όπως ερευνήσουν τους εργάτας κατά την είσοδον και την έξοδον των εκ του εργοστασίου. Οι εργάται ηρνήθησαν και απεχώρησαν, και κατόπιν τούτου το εργοστάσιον έκλεισε.

- Ελλην Κύπριος ξυλέμπορος παρεμποδίσθη σήμερον υπό Τούρκων "αστυνομικών" να μεταφέρη μέρος της ξυλείας του, ήτις φυλάττεται εις αποθήκην εις Ομορφίταν. Ο εν λόγω έμπορος μετέβη εις την αποθήκην με φορτηγά αυτοκίνητα διά να μεταφέρη την ξυλείαν αλλ αμέσως μετά την φόρτωσιν ταύτης εις τα αυτοκίνητα προσήλθον Τούρκοι "αστυνομικοί" οίτινες παρεμπόδισαν την αναχώρησιν των φορτηγών, τα οποία ακολούθως εξεφορτώθησαν και ανεχώρησαν κενά.

- Αρμένιος εκ Λευκωσίας κατήγγειλεν εις την Αστυνομίαν ότι η οικία του εις την εν Λευκωσία συνοικίαν Κασπαριάν, κατελήφθη υπό τούρκων άνευ της εξοσιοδοτήσεως του. Ο παραπονούμενος ηναγκάσθη να εγκαταλείψη την εν λογω οικίαν κατά τας αρχάς του τρέχοντος μηνός.

- Τούρκοι φανατικοί επιβαίνοντες εννέα φορτηγών αυτοκινήτων μετέβησαν σήμερον την πρωϊαν εις το μικτόν χωρίον Αρεδιού, της επαρχίας Λευκωσίας και κατόπιν πιέσως και απειλών ηνάγκασαν τους Τούρκους κατοίκους του χωρίου να εγκαταλειψουν τας οικίας των και να ακολουθήσουν τούτους εις Λευκωσίαν. Απαντες οι κάτοικοι πλην εννέα ανεχώρησαν. Εις εξ αυτών εδήλωσεν ότι ηπειλήθη με θάνατον εάν δεν έπειθε τους ομοχωρίους του να αναχωρήσουν.

- Τούρκοι φανατικοί επεσκέφθησαν ωσαύτως τα χωρία Ορούνταν και Αγίους Ηλιόφωτες της επαρχίας Λευκωσίας και εξηνάγκασαν τέσσαρας τουρκικάς οικογενείας (15 εν όλω πρόσωπα) εκ του πρώτου χωρίου και ένα Τούρκον εκ του δευτέρου χωρίου να μετακινηθούν εις Λευκωσίαν. Εις τους Τούρκους χωρικούς ελέχθη ότι τουρκικά αεροσκάφη θα έλθουν να βομβαρδίσουν χωρία. Διά την εν λόγω μετακίνησιν οι Τούρκοι φανατικοί εχρησιμοποίησαν δέκα φορτηγά αυτοκίνητα.

28 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 1964

- Τούρκοι στασιασταί έχουν ετοιμάσει χαρακώματα εις δύο διαφορετικά σημεία παρά τας κυρίας οδούς Αγίου Νικολάου- Αρσους και Αγίου Νικολάου-Μανδριών.

- Τεσσαράκοντα Οθωμανίδες και Τουρκόπαιδες εκ Συλίκου εξηναγκάσθηαν χθες να εγκαταλείψουν το χωρίον των και να μετοικήσουν εις Επισκοπήν. Διά την μετακίνησιν των εχρησιμοποιήθησαν ένδεκα φορτηγά αυτοκίνητα.

- Λόγω οδικού δυστυχήματος τρία πρόσωπα τα οποία επέβαινον των εν λόγω αυτοκινήτων ετραυματίσθησαν και διεκομίσθησαν εις ιδιωτικήν τουρκικήν κλινικήν εν Λεμεσώ. Ανδρες της χωροφυλακής επεσκέφθησαν την σκηνήν του δυστυχήματος και παρέσχον πάσαν δυνατήν βοήθειαν προς τους τραυματισθέντας.

Η κηδεία στην Εμπα των Νίκου Γ. Ελληνα και Ναπολέοντα Νικηφόρου (ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ 26 1 1964)

- Το απόγευμα της χθες δύο ένοπλοι Τούρκοι Χωροφύλακες, συνοδευόμενοι υπό τριών Τούρκων πολιτών, επεσκέφθησαν το μικτόν χωριον Αγιον Ισίδωρον εις την επαρχίαν Πάφου, και εξηνάγκασαν τους τριάκοντα Τούρκους κατοίκους του να εγκαταλείψουν το χωρίον και να μετακινηθουν εις Πελαθούσαν. Μία Τούρκισσα ηρνήθη να εγκαταλείψη το χωρίον και εζήτησε την προστασίαν του Ελληνος μουκτάρου του χωρίου Στενής.

22 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 1964

- Οι περί τους 100 κάτοικοι του αμιγούς τουρκικού χωρίου Κάτω Κυβίδες εξηναγκάσθησαν χθες υπό Τούρκων τρομοκρατών να εγκαταλείψουν το χωρίον των και να μετοικήσουν εις Κάτω Πολεμίδια και Καντού. Ωσαύτως έτερα 55 γυναικόπαιδα Τουρκων εγκατέλειψαν χθες το χωρίον Συλίκου, διά να εγκατασταθούν εις τα χωρία Επισκοπή και Κάτω Πολεμίδια.

30 ΙΑΝΟΥΡΙΟΥ 1964

- Τούρκοι φανατικοί μετέβησαν χθες τις το χωρίον Αρεδιού της επαρχίας Λευκωσίας και παρέλαβον μετ' αυτών δέκα Τούρκους, εξ άνδρας και τέσσαρας γυναίκας, μεταφέροντας αυτούς εις Λευκωσίαν.

- Περίπολος της χωροφυλακής Λάρνακος ανεύρε τον Χουσεϊν Ριφάτ μετά του υιού του Αλτάϋ ενεδρεύοντας εις σημείον της οδού Λάρνακος- Λεμεσού, πλησίον του τουρκικού νεκροταφείου του χωρίου Μενόγια. Η περίπολος κατέσχε κυνηγετικόν όπλον και τέσσερα φυσίγγια, τα οποία ανεύρεν εις την κατοχήν των.

- Δεκατρείς Τούρκοι τρομοκράται φέροντες τέσσερα όπλα τύπου Στεν και εννέα τυφέκια ανέκοψαν αυτοκίνητον οδηγούμενον υπό Ελληνος εις το χωρίον Σταυρόκοννος, της Επαρχίας Πάφου, ενωρίς την εσπέραν της χθες και αφώπλισαν τον οδηγον, καθώς και τον χωροφύλακα, όστις συνώδευε τούτον εις Κτήμα. Το αυτοκίνητον μετέβαινεν εκ Σαλαμιού εις Κτήμα μεταφέρον ασθενή εις το νοσοκομείον. Ο οδηγός έφερε μεθ' εαυτού το κυνηγετικόν του όπλον δι' ασφάλειαν. Ο χωροφύλαξ επέβη του αυτοκινήτου εις Κελοκέδαρα, εκτελών καθήκοντα συνοδού. Οι Τούρκοι επέτρεψαν εις το αυτοκίνητον να συνεχίση το ταξίδιον του ειπόντες εις τον οδηγόν και τον συνοδεύοντα τούτον χωροφύλακα: Πέστε στον λοχία εις Κούλια να έλθη να τα πάρη τα όπλα αν τολμά.

Βρετανικά στρατεύματα παρέδωσαν αργότερον το τυφέκιον και το κυνηγετικόν εις την χωροφυλακήν Πάφου.

31 IANOYAΡΙOY 1964

- Τούρκοι στασιασταί μετέβησαν χθες εις Λακατάμιαν και εξηνάγκασαν τους δέκα Τούρκους κατοίκους του χωρίου να μετοικήσουν εις Λευκωσίαν.

- Τούρκοι τρομοκράται επεσκέφθησαν ωσαύτως την Περιστερώναν και διέταξαν τριάκοντα Τούρκους να μετοικήσουν εις Φώταν, Καζιβερά και Λεύκαν. Ωσαύτως δύο Τούρκοι κάτοικοι του χωρίου Αργάκι εξηναγκάσθησαν χθες να εγκαταλείψουν τας οικίας των και να μετοικήσουν εις Αγιον Θεόδωρον. Αφετέρου εις Πάφον Τούρκοι στασιασταί μετέβησαν εις Γαλαταρκάν και επίεσαν είκοσι ομοφύλους των να μετοικήσουν εις Βρέτσια. Τεσσαράκοντα Τούρκοι ηρνήθησαν να συμμορφωθούν προς τας δοθείσας οδηγίας και παρέμειναν εις το χωρίον.

- Τούρκοι φανατικοί μετέβησαν χθες, εντός αυτοκινήτων, εις Αγίαν Ειρήνην, της επαρχίας Κυρηνείας και παρέδωσαν τριάκοντα περίπου παραπήγματα εις τον ιδιοκτήτην τινός των τουρκικών καφενείων του χωρίου. Εν όψει του γεγονότος ότι δεν υπάρχει στεγαστικόν πρόβλημα εις το χωρίον δύναται να υποτεθή μετά βεβαιότητος ότι τα παραπήγματα θα χρησιμοποιηθούν υπό Τούρκων οίτινες θα εκριζωθούν υπό φανατικών ομοφύλων των εξ άλλων χωρίων.

- Περί την 4ην μ.μ. ώραν της σήμερον είκοσι ωπλισμένοι Τούρκοι συνηθροίσθησαν εις την οδόν Θερμοπυλών, εις Κτήμα και ημπόδιζον την διάβασιν Ελλήνων. Καθ' ον χρόνον το υπ' αρ. εγγραφής TAC835 αυτοκίνητον, το οποίον ωδήγει ο εκ Πέγειας Ευστάθιος Ζαχαρία και έφερε δύο Ελληνας επιβάτας, διήρχετο διά της ειρημένης οδού, εβλήθη δι' αυτομάτων όπλων. Συνεπεία τούτου το επιστέγασμα του κινητήρος του αυτοκινήτου υπέστη μικράν ζημίαν. Ουδείς των επιβατών έπαθε τι. Αστυνομικοί και χωροφύλακες μετέβησαν εις την σκηνήν του επεισοδίου, οι δε Τούρκοι απεχώρησαν. Βρετανικά στρατεύματα ευρίσκονται τώρα επί τόπου.

Tους επόμενους μήνες ακολούθησαν και άλλα επεισόδια τα οποία δείχνουν την πρόθεση των Τούρκων για εφαρμογή του σχεδίου απόσχισης από το κράτος.