Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

31.10.1960: Ο Γεώργιoς Γρίβας- Διγεvής εξαγγέλλει τηv oριστική απόφαση τoυ vα πoλιτευθεί και δίδει στη δημoσιότητα τo πoλιτικό τoυ πρόγραμμα.

S-1490

31.10.1960: Ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΡΙΒΑΣ ΕΞΑΓΓΕΛΛΕΙ ΤΙΣ ΟΡΙΣΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΟΛΙΤΕΥΘΕΙ ΚΑΙ ΔΙΔΕΙ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Ο Γεώργιος Γρίβας

Μέχρι τον Οκτώβριο του 1960 και λίγους μόνο μήνες μετά την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Πολιτείας στο νησί, στην Αθήνα ήταν ξεκάθαρο, από τις επανειλημμένες δηλώσεις του Στρατηγού Γεωργιου Γρίβα- Διγενή ότι άρχισε ήδη να πολιτεύεται και να ενεργεί και να σκέφτεται ως πολιτικός και όχι ως στρατηγός και ο ηγέτης του επαναστατικού κινήματος της Κύπρου.

Η τελική του απόφαση ανακοινώθηκε στις 31 Οκτωβρίου 1960 έγινε με διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό στο οποίο τόνιζε:

" Οταν ύστερα από απουσία τεσσεράμιση ετών στην Κύπρο επέστρεψα στην Ελλάδα, είχα πλήρη και δικαιολογημένη έγνοια για την κατάσταση που επικρατούσε στη χώρα μας.

" Και δεν σκόπευα να αναμιχθώ στην πολιτική. Είχα εκπληρώσει ως Ελληνας το καθήκο μου προς την Πατρίδα και δικαιούμουν να αναπαυθώ ύστερα απο ένα βίο πλήρη μακρών και σκληρών εθνικών αγώνων.

" Γι' αυτό δεν ενέδιδα στις επανειλημμένες και επίμονες εκκλήσεις, οι οποίες μου γίνονταν για να να ηγηθώ μιας νέας πολιτικής κίνησης.

" Η προσεκτική όμως μελέτη της κατάστασης όπου ο κομματισμός και η φαυλοκρατία συναγωνίζονται να μεταβάλουν την Πατρίδα μας σε ερείπεια, η ανεργία, η πενία του αγροτικού και εργατοϋπαλληλικού κόσμου, η δεινή θέση των επαγγελματιών και βιοτεχνών, η στέρηση σε πολλούς και αυτού ακόμη του επιουσίου, ενώ προβάλλει εξ αντιθέτου προκλητική η διαβίωση εκείνων που πλούτισαν ύποπτα, η γελεία εγκατάλειψη εκείνων στους οποίους στηρίχθηκε η τιμή και η ανεξαρτησία της πατρίδας μας σε ώρα κινδύνου, η ολοένα εντεινόμενη απογοήτευση των λαϊκών μαζών και ιδιαίτερα της εγκαταλελειμμένης νεότητας, η προγραμματισμένη και ύπουλη προσπάθεια δημιουργίας πόλωσης προς εξυπηρέτηση κομματικών μόνο σκοπών, που δημιουργεί σοβαρότατους κινδύνους για το Εθνος, η καταρράκωση της εθνικής αξιοπρέπειας, όλα αυτά ΜΟΥ ΕΠΕΒΑΛΟΝ να αναθεωρήσω την αρχική μου απόφαση.

" Δεν ήτο παραδεκτόν για μένα να παραμείνω ήσυχος και απαθής κάτω από την ιδιωτική μου στέγη, απολαμβάνοντας τις τιμές τις οποίες η Πατρίδα μου απένειμε, τιμώντας στο πρόσωπο του Αρχηγού τον απαράμιλλο απελευθερωτικό αγώνα του Ελληνικού Κυπριακού λαού, καθ' ην στιγμή ο υπέροχος ελληνικός λαός πάσχει, αγωνιά και μου ζητά να θέσω στη διάθεση του τις υπηρεσίες μου.

" Και πήρα την απόφαση ΝΑ ΚΑΤΕΛΘΩ στον πολιτικό στίβο υπακούοντας στη γνώριμη φωνή, η οποία με διέτασσε, με ενέπνεε, μου έδιδε πίστη, θάρρος και αποφασιστικότητα σε όλες τις δύσκολες στιγμές της ζωής μου, τη φωνή του ΚΑΘΗΚΟΝΤΟΣ προς την Πατρίδα για να επιτελέσω για μια ακόμη φορά εκείνο το οποίο οφείλω σ αυτήν για να δώσω ό,τι ακόμη μου απομένει για την Ελλάδα.

"Δεν φιλοδοξώ να γίνω κομματικός ηγέτης. Επιθυμώ να ηγηθώ κίνησης εθνικής, κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής εξυγίανσης του τόπου, μετά δε την εκπλήρωση της αποστολής μου αυτής, να επανέλθω στον ιδιωτικό βίο με τη συνείδηση ήσυχη ότι έδωσα ό,τι είχα για την Ελλάδα και συνέβαλα στην ευημερία του μαρτυρικού λαού μας.

" Με τη φανατική πίστη ενός εθνικού αγωνιστή και με την σιδηρά θέληση να μη ορροδήσω ενώπιον κανενός εμποδίου, από τον εθνικό στίβο της Κύπρου, εισέρχομαι στον πολιτικό στίβο της Ελλάδας, αλλά και πάλι για ένα ιερό και εθνικό αγώνα για τη σωτηρία της Πατρίδας.

"Ο ΗΘΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΜΟΣ με την επιβολή των αυστηρότερων ΚΥΡΩΣΕΩΝ και με την εφαρμογή της αρχής του ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ στους διαχειριστές του δημόσιου χρήματος και της

Βολές Γεωργίου Γρίβα εναντίον Κωνσταντίνου Καραμανλή (Ελευθερία 29 11 1960)

κρατικής εξουσίας και η ΑΝΑΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ της χώρας μας που εδράζεται στην ισοπολιτεία, την ισονομία, την εθνική ενότητα, την υγιή κοινωνική οργάνωση και τον απροφάσιστο σεβασμό των ελευθέρων μας θεσμών, θα είναι οι δυο πόλοι της πολιτικής μου ως Κυβερνήτη περιβεβλημένου με την εμπιστοσύνη του Ελληνικού Λαού και έχοντας βαθύ το αίσθημα της ευθύνης έναντι του Εθνους και του λαού.

" Και καλώ όλους εκείνους, οι οποίοι αγαπούν την Ελλάδα, ανεξάρτητα από πολιτική ιδεολογία και κομματική τοποθέτηση, να σταθούν παράπλευροι μου και συμπαραστάτες μου.

" Απευθύνομαι κυρίως στις λαϊκές μάζες, στο λαό που εργάζεται και μοχθεί, υπέρ του οποίου κυρίως θα εργασθώ για να εξασφαλίσω το ΨΩΜΙ του.

" Καλώ ιδιαίτερα σε συνεργασία τους εκλεκτούς εκείνους Ελληνες, οι οποίοι απογοητευμένοι από τις συννθήκες άσκησης της πολιτικής στη χώρα μας, αποφεύγουν, ως διαπίστωσα, να αναμιχθούν σ αυτήν, με συνέπεια να στερείται η πατρίδα των υπηρεσιών των εκλεκτών αυτών τέκνων της,

" Καλώ προ παντός τη ΝΕΟΛΑΙΑ της Ελλάδας και τη γενεά του πολέμου και της εθνικής αντίστασης να σταθούν παρά το πλευρό μου και επί κεφαλής της ανανεωτικής κίνησης, της οποίας αναλαμβάνω την ηγεσία.

" Είμαι βέβαιος ότι τα ελληνικά νειάτα, τα οποία στην Κύπρο μου έδωσαν τη δύναμη να αντιμετωπίσω μια αυτοκρατορία για τέσσερα έτη, θα με βοηθήσουν και τώρα στο νέο αλλά εξ ίσου τιτάνιο αγώνα, τον οποίο αναλαμβάνω, για την ανάπλαση μιας νέας Ελλάδας, να θέσει στη διάθεση μου τον ενθουσιασμό, τη δίψα για μεγάλα έργα και προ παντός την πίστη για το πεπρωμένο του Εθνους.

" Είμαι ακράδαντα πεπεισμένος ότι ολοι ενωμένοι θα επιτύχουμε να δημιουργήσουμε ένα κράτος δικαίου και ισοπολιτείας, θεμελειωμένο στην εθνική αξιοπρέπεια, την αρετή, τη χρηστή Διοίκηση και την οικονομική και κοινωνική δικαιοσύνη.

" Αυτό υπόσχομαι. Και θα πράξω ό,τι υπόσχομαι.

" Στον ελληνικό λαό απόκειται να πράξει το ίδιο του καθήκον. Η σωτηρία του βρίσκεται στα δικά του χέρια".

ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΓΡΙΒΑ

Παράλληλα ο Στρατηγός Γρίβας έδωσε στη δημοσιότητα και το πολιτικό του πρόγραμμα κάτω από τον τίτλο " Τί θα πραγματοποιήσουμε".

Παρ' όλον ότι ο Γρίβας τόνιζε ότι δεν ήθελε και ούτε επιδίωκε τη συνεργασία των Κομμουνιστών, η φιλοσοφία και οι στόχοι του όλου προγράμματος του έδιναν την εντύπωση προγράμματος κεντρώας ή αριστερής φιλοσοφίας.

Σ' αυτό υπήρχαν πολλές φράσεις και αιτήματα τα οποία τίθεντο κυρίως απο την αριστερή παράταξη ή το κέντρο ώστε να ικανοποιούν τους κεντρώους ψηφοφόρους.

Υποσχόταν ο Διγενής στο Πολιτικό του πρόγραμμα:

ΠΡΩΤΟ : Ανήκουμε στη Δύση, Θα παραμείνουμε πιστοί στις αμυντικές μας συμμαχίες. Αφωσιωμένοι στο ιδιεώδες της Ειρήνης θα καλλιεργούμε συνεχώς τη φιλία προς όλους τους λαούς. Θεμελιώδης αξίωση μας είναι η πλήρης ισοτιμία στη μεταχείρηση, ο σεβασμός της Εθνικής μας αξιοπρέπειας και η αποφυγή οποιασδήποτε ανάμιξης στις εσωτερικές μας υποθέσεις.

ΔΕΥΤΕΡΟ: Ο ηθικός καθαρμός και το Πόθεν Εσχες θα εφαρμοσθούν σε όλα τα κλιμάκια της πολιτικής και διοικητικής ιεραρχίας, δικαστικές επιτροπές θα ερευνήσουν τους φακέλους των

Ο Κωσνταντνος Καραμανλής ασπάζεται το χέρι του Μακαρίου. Ο Καραμανλής ήταν από τους λίγους πολιτικούς που ποτέ δεν έσκυβε για να φιλήσει το χέρι του κυπρίου Ιεράρχη. Προφανώς θεωρούσε μια τέτοια ενέργεια ότι σκύβοντας δηλαδή μπροστά του σήμαινε ότι τον αναγνώριζε ως ανώτερο του. Ο Καραμανλής πρόσεχε πολύ τους τύπους. Αντίθετα αντί να σκύβει εκείνος, έπαιρνε το χέρι του Μακαρίου και το ύψωνε προς τα πάνω και το φιλούσε από σεβασμό, έχοντας το σώμα του άκαμπτο

Υπουργείων και θα κληθούν να λογοδοτήσουν οι διαφθορείς της δημόσιας ζωής του τόπου, οι καταχραστές και διασπαθιστές του δημοσίου χρήματος, και οι εθνικώς αναξιοπρεπείς.

ΤΡΙΤΟ: Αναμόρφωση και αναδιάρθρωση του κράτους, Ουσιαστική εφαρμογή της αποκέντρωσης και αυτοδιοίκησης, μακράν γραφειοκρατικών εμποδίων. Δημιουργία κράτους έντιμου, το οποίο να προστατεύει τους πολίτες. Τα αξιώματα και οι θέσεις θα περιέρχονται στους ικανούς και άξιους. Θα υπάρχει αξιοκρατία και όχι φαυλοκρατία.

ΤΕΤΑΡΤΟ: Κατάργηση των έκτακτων μέτρων, τα οποία στην εφαρμογή τους απέβησαν μέτρα δίωξης των πολιτικών αντιπάλων και αποκατάσταση πραγματικής ισοπολιτείας και ισονομίας σε τρόπο ώστε να δώσουμε ευκαιρία να επανέλθουν στους εθνικούς κόλπους όσοι στο παρελθόν παραπλανήθηκαν. Παράλληλα όμως θα κτυπήσουμε αμείλικτα οποιονδήποτε θα ήθελε να ορθώσει το ανάστημά του εναντίον του κράτους είτε ήθελε ονειρευθεί κοινωνικές ανατροπές. Κράτος ισχυρό και δημοκρατικό δεν έχει να φοβηθεί από κανένα.

ΠΕΜΠΤΟ: Οι υπάλληλοι θα είναι αποκλειστικά τεταγμένοι για την αυστηρή εφαρμογή των νόμων και θεραπεία των νομίμων αναγκών του πολίτη. Το Κομματικό κράτος και το κράτος του "ρουσφετιού" θα καταργηθούν, ο δε πολίτης δεν θα χρειάζεται σημειώματα ή ύποπτους μεσάζοντες για τη διεκπεραίωση των υποθέσεων του με το κράτος. Επιπρόσθετα, θα επιδιωχθεί πλήρης εξυγίανση και ανανέωση του υπαλληλικού κλάδου καθώς και υλική αμοιβή των υπαλλήλων, του δημοσίου και των συναφών οργανισμών εξασφαλίζοντας την αξιοπρεπή διαβίωση. Κατάργηση της πολυθεσίας.

ΕΚΤΟ: Η εργασία αποτελεί δικαίωμα. Πρωταρχική υποχρέωση του κράτους θα είναι η ριζική αντιμετώπιση του δραματικού προβλήματος της υποαπασχόλησης και ανεργίας. Ο εργάτης θα καταστεί ουσιαστικός παράγοντας της οικονομίας του τόπου. Θα παύσει η αντιδικάια εργοδότου και εργάτου και θα καθιερωθεί η συνεργασία. Θα επιδιωχθεί η δικαιότερη αμοιβή του σκληρού μόχθου των εργαζομενων.

ΕΒΔΟΜΟ: Θα κτυπήσουμε την οικονομική ολιγαρχία, η οποία εκμεταλλεύεται την εργασία. Η μεγάλη απόσταση μεταξύ πλούτου και φτώχειας πρέπει να περιορισθεί, διότι δημιουργεί κοινωνικές αναταραχές και οδηγεί σε εθνικούς κινδύνους.

ΟΓΔΟΟ: Εξασφάλιση ελεύθερου Δημοκρατικού συνδικαλισμού.

ΕΝΝΑΤΟ: Αιματηρές οικονομίες και ευρύτατη περικοπή δαπανών προς μείωση των φορολογικών βαρών των επαγγελματιών, των μεσαίων και των αγροτικών τέξεων. Ο ιδρώτας του φορολογούμενου πρέπει να διατίθεται όπου πρέπει και όπως πρέπει, υπέρ του συνόλου. Τα δημόσια έργα θα εκτελούνται μόνο βάσει αδιάβλητων δημοπρσιών οι δε μέχρι σήμερον παραβάσεις θα ελεγχθούν αυστηρά.

ΔΕΚΑΤΟ: Η κοιωνική ασφάλιση είναι δικαίωμα των εργαζομένων και υποχρέωση του κράτους να την εξασφαλίσει με αναδιοργάνωση των ασφαλιστικών οργανισμών.

ΕΝΤΕΚΑΤΟ: Οι ένοπλες δυνάμεις ανήκουν στο Εθνος και όχι σε οποιονδήποτε συγρότημα, όπως τείνουν να καταστούν με τις συνεχείς κομματικές εκκαθαρίσεις. Φιλοδοξούμε

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 9 12 1960

να επιτύχουμε την ανύψωση τους στο επίπεδο της αξίας των κατορθωμάτων τους και της αποστολής τους. Ευρύτατος και εκτεταμένος περιορισμός των στρατιωτικών δαπανών είναι δυνατός χωρίς μείωση της στρατιωτικής ισχύος του Εθνους σε τρόπο ώστε οι οικονομίες που επιτυγχάνονται να διαστεθούν για την ανακούφιση των μαζών.

ΔΩΔΕΚΑΤΟ: Εκείνοι στους οποίους στηρίχθηκε η τιμή και ανεξαρτησία της πατρίδας σε ώρα κινδύνων δεν είναι δυνατό να αγνοούνται και να στερούνται των μέσων συντήρησης.

ΔΕΚΑΤΟ ΤΡΙΤΟ: Ολες οι τάξεις συνταξιούχων δεν είναι δυνατόν να πένονται.

ΔΕΚΑΤΟ ΤΕΤΑΡΤΟ: H Λαϊκή στέγη επεκτεινόμενη και στην ύπαιθρο θα καταστεί βασική μας επιδίωξη. Η προσφυγική αποκατάσταση θα ολοκληρωθεί και δεν μπορεί περαιτέρω να αναβληθεί, διότι αποτελεί αναγνώριση αναφαίρετων δικαιωμάτων τους.

ΔΕΚΑΤΟ ΠΕΜΠΤΟ: Μέριμνα για την Παιδεία για να καταρτίσουμε τους ικανούς και κατάλληλους για τις σύγχρονες οικονομικές και τεχνικές συνθήκες, αλλά κυρίως και για να μορφώσουμε χαρακτήρες και διαπλάσουμε ψυχές. Κάθε θυσία για την Παιδεία είναι επιβεβλημένη. Η νεότητα θα διαπαιδαγωγηθεί κατά τρόπον ώστε να είναι πρωτοπόρος σε κάθε ωραίο και υψηλό. Σ αυτή την θα εμπιστευθούμε με τη συμπαράσταση και καθοδήγηση μας στην επιτέλεση έργων μεγάλης πνοής.

ΔΕΚΑΤΟ ΕΚΤΟ: Θα τεθεί οριστικό τέρμα στην άδικη και άνιση ανάπτυξη του Κέντρου έναντι της επαρχίας. Με ριζική μεταβολή του Οικονομικού προγραμματισμού και για καταρτισμό περιφερειακών προγραμμάτων, θα επιδιωχεί η σύμμετρη οικονομική ανάπτυξη και πρόοδος όλων των περιφερειών της χώρας. Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα.

ΔΕΚΑΤΟ ΕΒΔΟΜΟ: Ιδιαίτερα η στοργή και η μέριμνα του κράτους θα στραφεί προς τον αγροτικό κόσμο της χώρας, τη μεγάλη αυτή δεξαμενή των εθνικών μας δυνάμεων. Θα επιδιωχθεί η αύξηση της παραγωγής με την παροχή των αναγκαίων μέσων, και ο υποβιβασμός του κόστους με την ελάττωση του τόκου και των τιμών των εφοδίων που χορηγούνται απο την αγροτική Τράπεζα. Θα γίνει ριζική αναδιοργάνωση της αγροτικής τράπεζας για να καταστεί αυτή πραγματικό όργανο εξυπηρέτησης του αγρότη. Θα αξιοποιηθεί ο μόχθος του αγρότη με την προστασία των τιμών των προϊόντων του και με την εξασφάλιση αγορών στο εξωτερικό προς όλες τις κατευθύνσεις. θα επιδιωχθεί η σταθεροποίηση των τιμών των γεωργικών και βιομηχανικών προϊόντων σε επίπεδα που θα ικανοποιούν τον αγρότη. Προς προστασία του αγροτικού μας κόσμου, θα επεκταθεί οπωσδήποτε η κοινωνική ασφάλιση σ' αυτόν με τη συνταξιοδότηση, λόγω γήρατος και αναπηρίας και με την παροχή πλήρους ιατρικής, φαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης

Τέλος για την αντιμετώπιση των κρίσιμων πράγματι περιστάσεων που διέρχεται σήμερον ο αγροτικός μας πληθυσμός θα επιδιωχθεί η ρύθμιση των χρεών προς την Αγροτική Τράπεζα κατά τρόπο που πραγματικά θα τον ανακουφίσει.

Προειδοποιούνται όλα τα όργανα της Διοίκησης και της Τάξεως ότι όσα από αυτά τολμήσουν να φατριάσουν υπέρ του κυβερνώντος κόμματος θα παταχθούν αμείλικτα.

Οι σχετικές κυρώσεις θα φθάσουν μέχρι στέρησης της σύνταξης τους.

Η εκκληση του Στρατηγού Γρίβα προς τον πολιτικό κόσμο βρήκε τελικά κάποια απήχηση, κυρίως μεταξύ των μικρών κομμάτων, της αντιπολίτευσης πράγμα που έδινε στην Κίνηση του Γρίβα και αντιπροσώπευση στη Βουλή, εφ όσον μόνο το Κόμμα του Κατσώτα δεν αντιπροσωπευόταν σ αυτήν.

Ρένος Κυριακίδης, στενός συνεργάτης του Γεώργιου Γρίβα στην Αθήνα. Δήλωσε ότι ο λαός αισθάνθηκε ανακούφιση από την απόφαση του να κατέλθει στις εκλογές

Η δήλωση του Γρίβα ότι δεν ίδρυε Κόμμα αλλά Εθνική Κίνηση Αλλαγής, στην οποία όλοι ήσαν ευπρόσδεκτοι, κέρδιζε τελικά έδαφος, ενώ όλοι ήλπιζαν να κερδίσουν κι από την αίγλη του Διγενή ως απελευθερωτή της Κύπρου.

Για το ποια ήταν η ανταπόκριση που βρήκε η Κίνηση Γρίβα μεταξύ του λαού μίλησε ο στενός του συνεργάτης Ρένος Κυριακίδης, σε συνέντευξη του τα Χριστούγεννα του 1960 στην εφημερίδα "Ελευθερία":

" Ολος ο λαός δέχθηκε με ανακούφιση την κάθοδο του Διγενή στην πολιτική, διότι ο λαός είναι ανήσυχος για το μέλλον της πατρίδας του και αναζητεί ένα αδιάβλητο και άξιο αρχηγό. Τηλεγραφήματα αμέτρητα έφθαναν στα γραφεία του από όλες τις τάξεις του λαού και από όλα τα μέρη της χώρας. Πολιτευτές, διανοούμενοι, συνδικαλιστές, αγρότες αλλά κυρίως η σπουδάζουσα νεολαία, η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη ελπίδα της Ελλάδας και γενικά όλα τα ανήσυχα εκείνα πνεύματα που διψούν για αλλαγή για τη βελτίωση του τόπου, ησθάνθησαν άφατη χαρά και ζωηρό ενθουσιασμό για την Κίνηση Γρίβα".

Και η στάση των Κομμάτων;

Πρόσθεσε ο Κυριακίδης:

" Ολοι οι πολιτικοί άνδρες οι οποίοι δεν υπέκυψαν στις ξενικές επιρροές και κρατήθηκαν μακρυά απο σκότιους ανθελληνικούς σκοπούς, βρήκαν τον αρχηγό τους στο πρόσωπο του Διγενή. Και σ' αυτούς στηρίζεται ο Στρατηγός για να τον βοηθήσουν στην επιτυχία της κίνησης του για την εθνική του αναδημιουργία. Συγκεκριμένα το Λαϊκό Κόμμα του κ. Στεφανόπουλου, η ΕΠΕΚ του κ. Παπαπολίτη, το κόμμα του στρατηγού Κατσώτα, το Κόμμα των Εθνικοφρόνων του Τουρκοβασίλη τάχθηκαν ανπιφύλακτα με την Κίνηση Γρίβα. Επίσης μεγάλες ζυμώσεις γίνονται στις τάξεις της Νέας Πολιτικής Κίνησης, η οποία κατ ουσίαν είναι με το Διγενή".

Ο Ρένος Κυριακίδης ήταν πολύ αισιόδοξος στις προβλέψεις του:

" Ο αρχηγός αποβλέπει με πίστη προς το 80% του ελληνικού λαού, ο οποίος ανήκε προηγουμένως στα δυο μεγάλα κόμματα της χώρας, το Λαϊκό και το Φιλελεύθερο, ότι θα τον ακολουθήσουν στην αναγεννητική του προσπάθεια. Μόνο το 10% του λαού ανήκουν πραγματικά στην ΕΔΑ και άλλα 10% στην ΕΡΕ, οι οποίες και οι δυο είναι ξενοκίνητες και δεν αντιπροσωπεύουν τα συμφέροντα και τις γνήσιες επιδιώξεις του λαού".

Οι υποστηρικτές του Γρίβα πίστευαν ότι σ' αυτή την περίοδο ουσιαστικά τρεις ήσαν οι μεγάλες δυνάμεις που θα διεκδικούσαν τις επικείμενες εκλογές: Η Εθνική Ριζοσπαστική Ενωση υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, η ΕΔΑ της Αριστεράς και η Εθνική Κίνηση Γρίβα.

Από την Κύπρο ο Γεώργιος Γρίβας έπαιρνε πολύ ενθουσιώδη μηνύματα από τον Κυπριακό λαό που τον συνέχαιρε για την ενέργειά του.

Ωστόσο τα μηνύματα δεν αποτελούσαν τις ψήφους εκείνες που θα του έδιναν την Πρωθυπουργία στην Ελλάδα, ενώ από την άλλη από την κίνηση είχαν μείνει έξω σημαντικές δυνάμεις όπως το Κόμμα του Γεώργιου Παπανδρέου που αρνείτο συνεργασία με τον Διγενή.

Ωστόσο ο Στρατηγός Γρίβας ενισχυμένος από τις νέες προσχωρήσεις άρχισε στη συνέχεια μια νέα περιοδεία στην Ελλάδα και στις ομιλίες του χρησιμοποιούσε τώρα περισσότερο το πολύ γνώριμο του και καυτό για την περίοδο εκείνη θέμα προκειμένου να πλήττει την Ελληνική Κυβέρνηση: Το Κυπριακό.

Ετσι κάμνοντας έναρξη της εκστρατείας του από τη Λάρισσα στις 28 Νοεμβρίου ο Στρατηγός χαρακτήρισε το Κυπριακό ως τη μεγαλύτερη εθνική προδοσία, η οποία διεπράχθη ποτέ σε βάρος του Ελληνισμού.

Η παρούσα κυβέρνηση, είπε ο Στρατηγός Γρίβας προσπαθεί σιγά σιγά να εξαλείψει κάθε ίχνος εθνικού ιδανικού και αξιοπρέπειας. Το Κυπριακο δεν είναι το μόνο, αν και είναι η μεγαλύτερη εθνική προδοσία η οποία διεπράχθη ποτέ σε βάρος του ελληνισμού.

Ακόμα υποσχέθηκε να εκκαθαρίσει την κόπρο του Αυγεία για να δημιουργηθούν δημόσιοι άνδρες με αίσθημα ευθύνης.

Στεφανος Στεφανόπουλος. Υποστήριξε την κίνηση Γρίβα, στην αρχή τουλάχιστον

Σύνθημα, είπε ο Στρατηγός, είναι κανένας πεινασμένος διότι κάθε πολίτης έχει δικαίωμα να κερδιζει α προς το ζην από την Εξουσία, εξασφαλίζοντας ψωμί, στέγη και ιατρική περίθαλψη.

Αν μου δοθεί η εμπιστοσύνη, πρόσθεσε, θα προχωρήσω στην ειρηνική επανάσταση, θα δημιουργήσω κράτος του λαού και όχι πλουτοκρατίας.

Η εγκράτεια και η ολιγάρκεια και η αρετή είναι κόσμημα του πολιτικού. Εγώ είμαι πτωχός και πτωχός έχω επιστρέψω στο σπίτι μου μετά την εκπλήρωση του καθήκοντς μου και μόλις ευημερήσει ο λαός και αναδειχθούν νέοι άνδρες.

Στη Θράκη ο Στρατηγός αντιμετώπισε μια έκπληξη. Τον επισκέφθηκαν οι εκπρόσωποι του μουσουλμανικού στοιχείου της περιφέρειας Ροδόπης Χασάν Χατίπογλου, πρώην βουλευτής και Χουσεϊν Παάογλου Χαφούζ, που του ανακοίνωσαν ότι προσχωρούσαν στην κίνηση του.

Σε ομιλία του ο Γρίβας ανέφερε μάλιστα ότι Ελληνες και Τούρκοι έζησαν πάντοτε ως φίλοι και μόνο από υποδαυλίσεις ξένων οι σχέσεις τους κατέστησαν εχθρικές.

Αυτό έκαμαν, είπε, και οι Αγγλοι στην Κύπρο. Ο Χάρτιγκ είχε ζητήσει από τους Μεντερές και Ζορλού να υποκινήσουν το τουρκικό στοιχείο της Κύπρου εναντίον των Ελλήνων. Η πρώτη αντίδραση τους, όμως, ήταν αρνητική με το δικαιολογητικό ότι ήταν αδύνατο να στραφούν εναντίον των Ελλήνων οι Τούρκοι. Βαθμηδόν όμως οι Αγγλοι κατόρθωσαν να δημιουργήσουν διαμάχη μεταξύ των δυο κοινοτήτων με τα γνωστά στην Κύπρο αποτελέσματα.

Εξ άλλου στην Κομοτινή ο Στρατηγός κατέστησε σαφές ότι δεν είναι τουρκοφάγος και υποστήριξε το σύνθημα ότι οι Τούρκοι είναι αδελφοί μας.

" Πρέπει να αγαπούμε τους Τούρκους ως πραγματικούς αδελφούς μας. Δεν είμαι τουρκοφάγος ως θέλουν να με εμφανίσουν. Εζησα μαζί τους στο χωριό μου στην Κύπρο και φερόμαστε μεταξύ μας ως αδελφοί. Οι Τούρκοι της Κύπρου είναι προοδευτικοί και αγαπούσαν τους Ελληνες" είπε ο Στρατηγός.

Μετά την περιοδεία του ο Γρίβας ζήτησε ακρόαση από το Βασιλέα στον οποία εξέθεσε τις απόψεις του από την επαφή του από το λαό.

Την επομένη έδωσε συνέντευξη στον ανταποκριτή της εφημερίδας " Ελευθερίας" στην οποία τόνισε τι η επαφή του με το λαό τον έπεισε ότι έπρεπε να προχωρήσει.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Μετά την εκπλήρωση των σκοπών της εθνικής σας εξόρμησης έχετε την απόφση να αποσυρθείτε από την πολιτική;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Μετά την επιτυχία του σκοπού τον οποίο έταξα στον εαυτό μου, αλλά τότε μόνο και εφόσον ο λαός δεν θα έχει ανάγκην πλέον των υπηρεσιών μου, θα αποσυρθώ απο την πολιτική με τη συνείδηση ήρεμη ότι έπραξα μια ακόμη φορά, το καθήκον μου και πρόσφερα ότι είχα για την Ελλάδα.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Σε περίπτωση που αναλάβετε τη διακυβέρνηση της χώρας, κατά ποιον τρόπο σκέπτεσθε να εξυπηρετήσετε από τη θέση αυτή την Κύπρο;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Μια Ελλάδα που ευημερεί στο εσωτερικό και ισχυρή, και ευηπόληπτη στο εξωτερικό δεν είναι δυνατό παρά να εξυπηρετήσει και την Κύπρο.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Σκέφτεστε να επισκεφθείτε την Κύπρο;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δεν πρόκειται προς το παρόν να επισκεφθώ την Κύπρο παρ' όλον ότι η σκέψη μου είναι πάντοτε στον αγνό και ηρωϊκό λαό της με τον οποίο για τεσσαράμιση χρόνια αγωνίστηκα.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Με αφορμή τις ζωηρές εκδηλώσεις ενθουσιασμού του Κυπριακού λαού για την απόφαση σας να ηγηθείτε εθνικής αναδημιουργικής κίνησης στην Ελλάδα διατυπώθηκαν εδώ επικρίσεις ότι οι εκδηλώσεις αυτές αποτελούν επέμβαση των Κυπρίων στα εσωτερικά πολιτικά πράγματα της Ελλάδας. Θα θέλατε να εκφράσετε τη γνώμη σας γι' αυτό;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Εφ' όσον οι Ελληνες Κύπριοι είναι προ παντός Ελληνες με ελληνική συνείδηση, κατά ποια λογική θέλουν κάποιοι να τους αμφισβητήσουν το δικαίωμα από του να ενδιαφέρονται για την Ελλάδα και για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα;

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ανεξάρτητα από την προσχώρηση κομμάτων και πολιτικών προσωπικοτήτων στην Κ.Ε.Α, σκέπτεσθε να χρησιμοποιήσετε νέους άνδρες;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Προ παντός θα χρησιμοποιηθούν και θα δοκιμασθούν νέοι άνδρες, διότι σκοπός μου είναι η εξυγίανση του πολιτικού κόσμου της χώρας και η ανάδειξη νέων και ικανών πολιτικών ανδρών.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Παρ' όλον ότι γνωρίζω ότι από πολλού έχετε ασχοληθεί και ασχολείστε με τη μελέτη και την αντιμετώπιση των ζητημάτων της χώρας σε όλους τους τομείς της εθνικής ζωής, νομίζει σκόπιμο για γενικότερη ενημέρωση να σας ερωτήσω εάν έχετε καταρτίσει πλήρες πρόγραμμα για άμεση εφαρμογή σε περίπτωση ανάληψης της εξουσίας.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Βεβαίως έχω καταρτίσει πρόγραμμα διότι συνήθισα σε όλες μου τις ενέργειες να προχωρώ πάντοτε βάσει ενός προγράμματος. Τίποτε δεν υπόσχομαι το οποίο να μη έχω μελετήσει και να μη μπορώ να το εφαρμόσω.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Από την μέχρι τούδε άμεση επαφή σας με μεγάλες μάζες του Ελληνικού λαού, έχετε σχηματίσει την πεοποίθηση ότι ο λαός θα σας παράσχει τη δύναμη και τα μέσα να πραγματοποιήσετε το εθνικό σας πρόγραμμα;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η πνιγηρή και δυσμενής ατμόσφαιρα που επικρατεί παντού για την Κυβέρνηση και οι θερμές και πηγαίες εκδηλώσεις του λαού υπέρ της κίνησης μου με πείθουν ότι αυτήν την στιγμή η πλειοψηφία του ελληνικού λαού επιθυμεί διακαώς την διακυβέρνηση μου.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Θεωρείτε αναγκαία και προβλέπετε σύντομη την προσφυγή σε νέες εκλογές;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Νομίζω ότι η προσφυγή στις εκλογές δεν μπορεί να είναι μακρυά.