Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

25.10.1960: Σκληρή αvτιπαράθεση στη Βoυλή μεταξύ Ελλήvωv και Τoύρκωv όταv Τoύρκoς βoυλευτής χαρακτηρίζει τηv ΕΟΚΑ τρoμoκρατία.

S-1480

25.10.1960: ΣKΛΗΡΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΜΕΤΑΞΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΩΝ ΟΤΑΝ ΤΟΥΡΚΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΟΚΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

Βάσος Λυσσαρίδης: Αντέδρασε έντονα όταν Τούρκος βουλευτής αποκάλεσε την ΕΟΚΑ ως τρομοκρατία

Πριν καλά καλά στεριώσει η νέα Δημοκρατία οι φωνές της παραλογίας και από τις δύο πλευρές εντείνονταν παρά να κατασιγάζουν.

Πολλά γεγονότα που διαδραματίζονταν, στα οποία ο φανατισμός και το συναίσθημα ξεπερνούσαν τη λογική και συνέχιζαν να χύνουν λάδι στη φωτιά- πέραν της διαφοράς για τα δημαρχεία, τα φορολογικά νομοσχέδια, το Στρατό και το 70:30 στη Δημόσια Υπηρεσία που κυριαρχούσαν στην καθημερινή ημερήσια διάταξη.

Τα γεγονότα ήταν εκείνα που συνέβαιναν καθημερινά στις σχέσεις των δύο κοινοτήτων- αιματηρά και μη- που πρόσθεταν όμως στη διάσπαση των Ελλήνων και Τούρκων.

Οι σφαγές χώρισαν τους Ελληνες και τους Τούρκους το καλοκαίρι του 1958, ήταν πολύ νωπές στη μνήμη για να ξεχασθεί τόσο εύκολα.

Κι' έτσι η παραμικρή παρεξήγηση αποτελούσε αιτία έκρηξης.

Οι κατηγορίες απο τουρκικής πλευράς εναντίον της ΕΟΚΑ, πράγμα που έθιγε όλους τους βουλευτές του Πατριωτικού Μετώπου, που ήσαν όλοι άνθρωποι που προέρχονταν από τις τάξεις της, έφθασαν μέχρι τη Βουλή και στις 25 Οκτωβρίου 1960 ο βουλευτής Κεμάλ Ντενίζ την χαρακτήρισε την οργάνωση τρομοκρατία.

Αυτό ήταν φυσικό να προκαλέσει ανάφλεξη. Και στη Βουλή έγινε μια από τις πιο έντονες συζητήσεις που γνώρισε το Σώμα:

ΦΕΙΔΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΙΔΗΣ: Να μου επιτραπεί να εκφράσω την αγανάκτηση και την πικρία των Ελλήνων Βουλευτών για τον χαρακτηρισμό από τον κ. Ντενίζ του απελευθερωτικού αγώνα ως τρομοκρατίας. Χάρις στην τρομοκρατία αυτή ο κ. Ντενίζ έχει την τιμή να κατέχει τη θέση του βουλευτή. Ο χαρακτηρισμός του υπήρξε ατυχής, απαράδεκτος και προκλητικός.

ΓΛΑΥΚΟΣ ΚΛΗΡΙΔΗΣ (Πρόεδρος): Ο κ. Παρασκευαϊδης έπρεπε να διαμαρτυρθεί για τον χαρακτηρισμό, αλλά δεν δικαιούτο να προχωρήσει και να εξαγάγει συμπεράσματα διότι το θέμα δεν βρίσκεται ενώπιον της Βουλής προς συζήτηση.

ΛΕΥΚΙΟΣ ΡΟΔΟΣΘΕΝΟΥΣ: Επιθυμώ να θέσω θέμα τάξεως προς αποφυγήν παρεξηγήσεων στο μέλλον.

ΚΛΗΡΙΔΗΣ: Δεν μπορείτε να θέσετε τέτοιο θέμα τάξεως.

Ακολούθησε σύντομο διάλειμμα στη διάρκεια του οποίου ο Ντενίζ επισκέφθηκε τον Πρόεδρο της Βουλής και ζήτησε από αυτόν όπως μετά την επανάληψη της συνεδρίας του δοθεί ο λόγος για να τροποποιήσει τη λέξη "τρομοκρατία" με τις λέξεις "έκτακτη κατάσταση", πράγμα που έκαμε.

ΚΛΗΡΙΔΗΣ (μετά την επανάληψη της συνεδρίας): Θα ήθελα να αποφεύγονται φράσεις οι οποίες δυνατό να θίγουν πρόσωπα που βρίσκονται εντός ή εκτός της Βουλής.

ΡΟΔΟΣΘΕΝΟΥΣ: Ο κ. Ντενίζ θα είχε την καλή διάθεση να χρησμοποιήσει τις λέξεις απελευθερωτικός αγώνας αντί των λέξεων έκτακτη κατάσταση.

ΛΥΣΣΑΡΙΔΗΣ: Δεδομένου ότι πολλοί "τρομοκράτες" παρευρίσκονται στην αίθουσα της Βουλής και καμιά απολογία δεν έγινε από τον Τούρκο βουλευτή που χρησιμοποίησε τη λέξη "τρομοκρατία", αλλά περιορίστηκε να αλλάξει τη φράση με τις λέξεις "εκτακτη κατάσταση", δεν δεχόμαστε την αλλαγή αυτή και εισηγούμαι όπως το θέμα εγγραφεί στην ημερήσια διάταξη προς συζήτηση.

ΡΟΔΟΣΘΕΝΟΥΣ: Ηρώτησα τον βουλευτή κ. Ντενίζ αν έχει τη διάθεση να αντικαταστήσει τη λέξη "τρομοκρατία" με τις λέξεις" απελευθερωτικός αγώνας" και να απολογηθεί για την

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 17 8 1960

άστοχη χρησιμοποίηση της φράσης, η οποία δημιουργεί παρεξηγήσεις μεταξύ των Ελλήνων και των Τούρκων βουλευτών.

ΚΛΗΡΙΔΗΣ: Εφ' όσον ο κ. Ντενίζ δεν ζήτησε το λόγο, σημαίνει ότι δεν επιθυμεί να απολογηθεί και η Βουλή δεν μπορεί να αναμένει μέχρις ότου απαντήσει.

Τελικά μετά το πέρας της συζήτησης ο Ντενίζ πήρε το λόγο και διευκρίνισε ότι με τη φράση του εκείνη δεν επιδίωκε να θίξει οποιονδήποτε και πρόσθεσε ότι χρησιμοποίησε τη φρασεολογία αυτή από συνήθεια.

ΛΥΣΣΑΡΙΔΗΣ: Μετά από την έκφραση της λύπης του κ. Ντενίζ δεν προτίθεμαι να ζητήσω τη εγγραφή του θέματος προς συζήτηση. Είμαι βέβαιος ότι ο κ. Ντενίζ δεν θα επαναλάβει το σφάλμα του.

ΡΟΔΟΣΘΕΝΟΥΣ: Συμφωνώ και θεωρώ το θέμα λήξαν.