Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

1960-1963: Η πιo δύσκoλη περίoδoς στηv Iστoρία της Κυπριακής Δημoκρατίας όπoυ Ελληvες και Τoύρκoι έμoιαζαv με ζεύγoς διαζευγμέvωv πoυ ζoύσαv κάτω από τηv ίδια στέγη.

S-1472

1960-63: Η ΠΙΟ ΔΥΣΚΟΛΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΟΠΟΥ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΕΜΟΙΑΖΑΝ ΜΕ ΖΕΥΓΟΣ ΔΚΑΖΕΥΓΜΕΝΩΝ ΠΟΥ ΖΟΥΣΑΝ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΣΤΕΓΗ

Μακάριος, πρώτος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας

Η περίοδος του 1960-1963 ήταν μια από τις πιο δραματικές της σύγχρονης πολιτικής Ιστορίας της Κύπρου.

Κι' αυτό γιατί αυτά τα χρόνια είχαν τις επιπτώσεις τους στη μετέπειτα πορεία της Κυπριακής Δημοκρατίας με τελικό αποτέλεσμα την τουρκική εισβολή και την κατάληψη του 40% του Κυπριακού εδάφους.

Σ' αυτά τα δύσκολα χρόνια μπορεί ο αναγνώστης να διαπιστώσει τις ευρύτερες πολιτικές και επεκτατικές επιδιώξεις της Αγκυρας, που πάντοτε θεωρούσε την Κύπρο σαν ένα από τους στόχους της.

Ακόμα ο αναγνώστης μπορεί να διαπιστώσει πόσο κακό μπορεί να κάμει σε ένα τόπο η αλλοφροσύνη, ο φανατισμός, η παρασπονδία, η έλλειψη διάθεσης προς συνδιαλλαγή και διάλογο, ιδιαίτερα όταν αυτά γίνουν οδηγός μεταξύ ορισμένων ηγετών.

Φαζίλ Κουτσιούκ, πρώτος Αντιπρόεδρος της Κύπριακής Δημοκρατίας

Ετσι, αφού η Κύπρος δέθηκε ουσιαστικά χειροπόδαρα στη Ζυρίχη και το Λονδίνο το 1959, με ένα δοτό Σύνταγμα που ήταν πολύ δύσκολο να εφαρμοσθεί κι' αφού η Τουρκία εξασφάλισε παράλληλα για τον εαυτό της και τους Τουρκοκύπριους υπερδικαιώματα, τα οποία πήραν αγωνιζόμενοι εναντίον της προσπάθειας των Ελλήνων να απαλλαγούν από την αποικοκρατία, κι' αφού έστειλε στρατό στην Κύπρο για πρώτη φορά μετά από 80 χρόνια, έθεσε σε εφαρμογή τα ευρύτερα σχέδιά της με τη βοήθεια των εκξτρεμιστών της τουρκοκυπριακής κοινότητας, τους οποίους εκπαίδευσε και εξόπλισε.

Στα κεφάλαια που σχετίζονται με την περίοδο 1960-1963 ο αναγνώστης μπορεί να ενημερωθεί για τα πρώτα δύσκολα χρόνια της Κυπριακής Ανεξαρτησίας με τις συγκρούσεις στη Βουλή και την Κυβέρνηση μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων για λειτουργία του Κυπριακού κράτους, όπως τους "καυγάδες" για τα φορολογικά Νομοσχέδια, την ίδρυση του Κυπριακού Στρατού, την αδέσμευτη εξωτερική πολιτική και την εφαρμογή της πρόνοιας του Συντάγματος 70:30 στη Δημόσια Υπηρεσία και τη δημιουργία χωριστών Δημαρχείων.

Ακόμα μπορεί να δει με κάθε δυνατή λεπτομέρεια τις δυκολίες εφαρμογής του Συντάγματος, τις προσπάθειες τροποποίησης του ώστε να γίνει πιο λειτουργήσιμο και τις πρώτες διακοινοτικές συγκρούσεις του 1963 με μια ευρεία ανασκόπηση της πορείας και των επιδιώξεων της Τουρκίας από τη δεκαετία του 1920 μετά τις συμφωνίες από το τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου.