Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

16.8.1960: Οι πρώτoι διoρισμoί: Υπoυργικό, Γεvικός Εισαγγελέας Γεvικός Ελεγκτής, Επιτρoπή Δημόσιας Υπηρεσίας, Αρχηγoί της Αστυvoμίας και της Χωρoφυλακής και τα μέλη τoυ Αvωτάτoυ Συvταγματικoύ Δικαστηρίoυ και τoυ Αvωτάτoυ δικαστηρίoυ.

S-1468

16.8.1960: ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ: ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ, ΓΕΝΙΚΟΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ, ΓΕΝΙΚΟΣ ΕΛΕΓΚΤΗΣ, ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ, ΟΙ ΑΡΧΗΓΟΙ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΧΩΡΟΦΥΛΑΚΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΑΝΩΤΑΤΟΥ ΣΥΝTΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΝΩΤΑΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ

Κρίτων Τορναρίτης (αριστερά) με τον

Πρόεδρο Μακάριο και τον Κυβερνήτη

Σερ Χιου Φουτ. Ο Τορναριτης ήταν

από τους πρώτους διορισμούς που

έκαμε ο Πρόεδρος Μακάριος

Στις 16 Αυγούστου, ημέρα τρίτη, κυκλοφόρησε και η πρώτη έκδοση της εφημερίδας της Κυπριακής Κυβέρνησης (Επίσημος Εφημερίς της Κυπριακής Δημοκρατίας αριθμός 1).

Στην έκδοση αυτή ανακοινώνονταν οι αποφάσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Αρχιεπισκόπου Μακαρίου και του Αντιπροέδρου Φαζίλ Κουτσιουκ.

Και οι 9 ανακοινώσεις που δημοσιεύθηκαν στην έκδοση αυτή έχουν ως εξής:

ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ: Με την απόφαση αυτή δημοσιεύονταν οι αποφάσεις των δυο πολιτειακών αρχόντων για τον διορισμό των ακολούθων ως μελών του υπουργικού Συμβουλίου:

Ανδρέας Αραούζος, υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας

Πολύκαρπος Γιωργκάτζης, υπουργός Εσωτερικών.

Ρηγίνος Θεοχάρη, υπουργός Οικονομικών,

Σπύρος Κυπριανού, υπουργός Δικαιοσύνης,

Νιαζί Μανιέρα, υπουργός Υγείας,

Οσμάν Ορέκ, υπουργός Αμυνας

Ανδρέας Παπαδόπουλος, υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων,

Χαράλμπος Χασάπης:

Διορίστηκε αρχηγός

της Αστυνομιας

Τάσσος Παπαδόπουλος, υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων,

Φαζίλ Πλουμέρ, υπουργός Γεωργίας και Φυσικών Πόρων.

ΓΕΝΙΚΟΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Με τη δεύτερη ανακοίνωση ανακοινωνόταν ο διορισμός του Κρίτωνα Τορναρίτη, ως Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας και του Οκτάϊ Φεριντούν ως βοηθού Γενικού Εισαγγελέα.

ΓΕΝΙΚΟΣ ΕΛΕΓΚΤΗΣ: Με την τρίτη ανακοίνωση ανακοινωνόταν ο διορισμός του Ρουστέμ Ζιχνή Τατάρ, ως Γενικού Ελεγκτή και του Ιωάννη Στάθη, ως βοηθού Γενικού Ελεγκτή.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ: Με την τέταρτη ανακοίνωση ανακοινωνόταν ο διορισμός των πιο κάτω ως προέδρου και μελών της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας: Γεώργιος Θεοχαρίδης, Πρόεδρος και μέλη Γεώργιος Μιχαήλ Γεωργίου, Δημήτρης Θεοχάρη, Κωνσταντίνος Λάπας, Χαράλαμπος Μιχαηλίδης, Δημήτριος Προτέστος, Χρίστος Μιχαήλ Τρυφωνίδης, Σαπρί Κονούρ, Ραγίπ Μαλιαλί και Μεχμέτ Ναζίμ.

ΓΕΝΙΚΟΣ ΛΟΓΙΣΤΗΣ: Με την Πέμπτη ανακοίνωση ανακοινώνόταν ο διορισμός του Χριστάκη Κώστα Στεφανή, ως Γενικού Λογιστή και του Μουσταφά Ερτογρούλ Γκιουβέν, ως Βοηθού Γενικού Λογιστή.

ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ: Με την έκτη ανακοίνωση διοριζόταν ο Χαράλαμπος Κωνσταντίνου Χασάπης, ως αρχηγός της Αστυνομίας και ο Μεχμέτ Ρεφήκ ως υπαρχηγός της Αστυνομίας.

Γ. Θεοχαρίδης,

πρόεδρος της ΕΔΥ

ΧΩΡΟΦΥΛΑΚΗ: Με την έβδομη ανακοίνωση ανακοινωνόταν ο διορισμός του Αχμέτ Νιαζή ως αρχηγού της Χωροφυλακής και του Σάββα Αντωνίου, ως υπαρχηγού της Χωροφυλακής.

ΑΝΩΤΑΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ: Με την όγδοη ανακοίνωση ανακοινωνόταν ο διορισμός των Μιχαλάκη Αντωνίου Τριανταφυλλίδη και Μεχμέτ Νετζιαττί Μουνήρ ως δικαστών του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου (ο διορισμός του Προέδρου Γερμανού Ερνστ Φόρτχοφ έγινε αργότερα).

ΑΝΩΤΑΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ: Με την έννατη ανακοίνωση ανακοινωνόταν ο διορισμός των Γεωργίου Σωτηρίου Βασιλειάδη και Μεχμέτ Ζεκιά ως δικαστών του Ανωτάτου Δικαστηρίου.