Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

9.8.1960: Η τελευταία συvεδρία της Μεταβατικής Κυβέρvησης. Πώς στήθηκε τo πρώτo κυπριακό κράτoς. Διoρισμoί τωv κρατικώv αξιωματoύχωv και τωv Σωμάτωv Ασφαλείας. Διαφωvίες Ελληvoκυπρίωv και Τoυρκoκυπρίωv για τo 70:30.

S-1463

9.8.1960: Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ. ΠΩΣ ΣΤΗΘΗΚΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΚΡAΤΟΣ. ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ. ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΩΝ-ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ 70:30.

O πρώτος αρχηγός του Κυπριακού Στρατού Μενέλαος Πανελίδης, ένας από τους ανθρώπους εκπαίδευε στην Ελλάδα υποψήφια μέλη της επαναστατικής οργάνωσης ΕΟΚΑ (1955-59)

Η ετοιμασία του Κυπριακού κράτους δεν ήταν το πιο εύκολο πράγμα που είχαν να κάμουν ο Πρόεδρος Μακάριος και ο Αντιπρόεδρος Φαζίλ Κουτσιούκ. Επρεπε να μεταφέρουν στην πράξη τη συμφωνία της Ζυρίχης με τις πολύπλοκες πρόνοιες της και γενικά έπρεπε να στηθεί ένα κράτος από το μηδέν ουσιαστικά μια και όλα τα καίρια πόστα κατείχαν αυτή την περίοδο βρεττανοί.

Το κράτος χρειαζόταν ακόμα τη διεθνή αντιπροσώπευση του και να εξετάσει τους δεσμούς που θα είχε μελλοντικά με τη διεθνή κοινότητα.

Ολα αυτά αποτέλεσαν αντικείμενο επανειλημμένων συσκέψεων και συναντήσεων του Προέδρου Μακαρίου με τον Φαζίλ Κουτσιούκ με τον αποχωρούντα Κυβερνήτη Σερ Χιου Φουτ.

Οι επαφές αυτές πραγματοποιούνταν παράλληλα με τις συνομιλίες που διεξάγονταν από διάφορες επιτροπές για την ετοιμασία του συντάγματος της Δημοκρατίας, την επίτευξη συμφωνίας για τις βάσεις και τη διενέργεια των εκλογών για την ανάδειξη των μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων και των Κοινοτικών Βουλών.

Φρίξος Πετρίδης, εκπαιδευτικός: Διορίστηκε πρώτος Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΡΙΚ

Ας δούμε μερικά από αυτά τα βήματα που έγιναν την περίοδο αυτή μέχρι τις 9 Αυγούστου που η Μεταβατική Κυβέρνηση είχε συνέλθει στην τελευταία της συνεδρία λίγο πριν από την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στις 16 Αυγούστου.

Σε πρώτο στάδιο διορίστηκε επιτροπή για αναδιοργάνωση της Δημόσιας Υπηρεσίας. Στη συνέχεια στις 19 Ιανουαρίου διορίστηκαν προσωρινά οι Π. Δίκαιος Πρώτος Λειτουργός Αρχαιοτήτων, Θ. Γ. Ιωνίδης, πρώτος Λειτουργός Προσόδων, Ι. Κ. Λακερίδης Αρχιμηχανικός του Τμήματος Δημοσίων Εργων, ο Π. Γ. Πετρόπουλος ανώτερος λειτουργός Μεταλλείων, ο Τ. Νακόζης ανώτερος Λειτουγός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Μ. Α.Φλωρίδης ανώτερος επιθεωρητής εργοστασίων, Μ. Ι. Σουλεϊμάν ανώτερος λειτουργός Εργοδότησης και Μ. Δ. Σπαρσής ανώτερος λειτουργός βιομηχανικών σχέσεων.

Στις 27 Ιανουαρίου εγνώσθη (Ελευθερία 28.1.1960) ότι προτάθηκαν ως έπαρχοι οι Αντώνιος Αναστασίου, Χριστόφορος Κυθραιώτης, Δημήτριος Παραλίκης Χριστόδουλος Βενιαμίν και Αχμέτ Σαμή, ενώ η επαρχία Κερύνειας συμψηφίστηκε με τη Λευκωσία.

Ωστόσο αργότερα (26 Ιουλιου) αποφασίστηκαν τα εξής για τις θέσεις των επάρχων: Λευκωσίας -Κερύνειας Α. Κ. Αναστασίου, βοηθοί διοικητές Λευκωσίας Ν. Γ. Λανίτης και Δ. Νιχάτ, βοηθός διοικητής Κερύνειας Κ.Μ. Στεφανίδης, Αμμοχώστου Α. Σαμί, Λάρνακας Χρ. Κυθραιώτης, Λεμεσού Χρ. Βενιαμίν και βοηθός ο Κ. Χασάν και έπαρχος Πάφου ο Δ. Παραλίκης.

Στη συνέχεια υπήρξαν και πάλι αλλαγές γιατί ο Αντωνάκης Αναστασίου διορίστηκε στο υπουργείο Εσωσερικών.

Εφημερίδα ΕΘΝΟΣ 5 8 1959: Οι πρώτοι αρχηγοί και οι βοηθοί αρχηγοί της Αστυνομίας και της χωροφυλακής

Για τις θέσεις των επάρχων και βοηθών επάρχων προτάθηκαν τελικά οι ακόλουθοι:

Χρ.Λ. Κυθραιώτης για τις επαρχίες Λευκωσίας και Κερύνειας, Α. Σαμί Αμμοχώστου, Χρ. Βενιαμίν Λεμεσού, Φ.Β. Ζαχαριάδης Λάρνακας και Δ. Παραλίκης Πάφου.

Βοηθοί διοικητές ανέλαβαν οι Ν. Γ. Λανίτης και Δ. Νιχάτ για την επαρχία Λευκωσίας, Ζ. Χ. Βρυωνίδης για την Αμμόχωστο, Κ. Χασάν για την Λεμεσό, Κ. Μ. Στεφανίδης για την Κερύνεια.

Στις 3 Φεβρουαρίου διορίστηκε διευθυντής της Πολιτικής Αεροπορίας ο Γ. Ξενόπουλος, ανώτερος υπάλληλος της Χαλλ Μπλάϊθ, ο δε διορισμός του ανακοινώθηκε επίσημα στις 13 Μαρτίου με έναρξη ισχύος από την 1η Απριλίου.

Στις 13 Φεβρουαρίου ανέλαβε καθήκοντα στη Λάρνακα, η πρώτη Κυπρία γυναίκα Αστυνομικός η Νίτσα Σκεπαρνίδου από τη Λάρνακα.

Την ίδια μέρα εγνώσθη ότι ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος πρότεινε στον Κύπριο Στρατηγό του Ελληνικού Στρατού Μενέλαο Παντελίδη, για τη θέση του αρχηγού του Κυπριακού στρατού. Ο διορισμός του επικυρώθηκε στις 14 Ιουλίου.

Ο Διευθυντής Πολιτικής Αεροπορίας Γ. Ξενόπουλος

Στις 11 Ιουλίου ανακοινώθηκε η σύσταση επιτροπής για εφαρμογή της αναλογίας 70:30 στη δημόσια υπηρεσία.

Την επιτροπή αποτελούσαν οι οι υφυπουργοί Α. Κοντός και Τζ. Μουφτιζαντέ ο λειτουργός προσωπικού Χ. Αρτέμης και εκπρόσωποι του υπουργείου Οικονομικών και των συνδέσμων των δημοσίων υπαλλήλων των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων.

Στις 27 Ιουλίου ανακοινώθηκε η σύνθεση του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου που θα αποτελείτο από τους Ερνστ Φόρτσχωφ, Προέδρου και Μιχαλάκη Τριανταφυλλίδη και Νετζαττί Μουνίρ, μελών.

Προσωρινός αρχιδικαστής διορίστηκε ο Μεχμέτ Ζεκκιά.

Στις 4 Αυγούστου συμφωνήθηκε ότι η Αστυνομία και η Χωροφυλακή θα έχουν 181 αξιωματικούς, ενώ για τις θέσεις των Αρχηγών των δύο Σωμάτων προτάθηκαν οι Χαράλαμπος Χασάπης και Μεχμέτ Ρεφήκ ως Αρχηγός και Υπαρχηγός της

Οι υφυπουργοί παρά τω Προέδρω και Αντιπροέδρω Α. Κοντός (δεξιά) και Τζ. Μουφτιζατέ ( αριστερά)

Αστυνομίας και Αχμέτ Νιαζί και Σάββας Αντωνίου ως Αρχηγός και Υπαρχηγός της Χωροφυλακής.

Στις 4 Αυγούστου ανακοινώθηκε επίσης ο διορισμός των Συμβουλίων Ραδιοφώνου και τηλεόρασης. Διορίστηκαν οι εξής: Φρίξος Πετρίδης, υποδιευθυντής του Παγκυπρίου Γυμνασίου πρόεδρος, Στέλλα Σουλιώτου, Ευγένιος Κότσαπας Ρένος Σολομίδης, Χαλίτ Ριζά και Τεουφίκ Ριζά.

Χαλίτ Αλί Ριζά, μέλος του Συμβουλίου του ΡΙΚ

Για την Αρχή Εσωτερικών Τηλεπικοινωνιών διρίστηκαν οι ακόλουθοι: Γεώργιος Χαραλάμπους, Πρόεδρος, Νίκος Ρούσος, Γεώργιος Παρασκευαϊδης, Γιαννάκης Αγρότης,

Ανδρέας Κατσελλής, Μουσταφά Καναάν και Ραματάν Τζεμίλ.

Η ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας αποφασίστηκε για τις 16 Αυγούστου.

Ετσι στις 9 Αυγούστου συνήλθε σε τελευταία συνεδρία της η Μεταβατική Κυβέρνηση και μια από τις αποφάσεις της ήταν όπως μετά την ανακήρυξη της Δημοκρατίας και την ορκωμοσία του Προέδρου, του Αντιπροέδρου, των υπουργών και των βουλευτών της Κυπριακής Δημοκρατίας αποσταλεί τηλεγράφημα στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών με το οποίο θα ζητείται η εγγραφή της Κύπρου ως μέλους του Διεθνούς Οργανισμού.