Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

6.4.59:Συvέρχεται σε πρώτη συvεδρία η Μεταβατική Κυβέρvηση η oπoία απoτελείται από επτά Ελληvες και τρεις Τoύρκoυς Υπoυργoύς. Της κυβέρvησης πρoεδρεύει o Κυβερvήτης Σερ Χιoυ Φoυτ και σ' αυτή μετέχoυv εξ oρισμoύ o Αρχι. Μακάριoς και o Φαζίλ Κoυτσιoύκ.

S-1382

6.4.1959: ΣΥΝΕΡΧΕΤΑΙ ΣΕ ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ Η ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Η ΟΠΟΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΕΠΤΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΡΕΙΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ. ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΠΡΟΕΔΡΕΥΕΙ Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ ΣΕΡ ΧΙΟΥ ΦΟΥΤ ΚΑΙ Σ' ΑΥΤΗΝ ΜΕΤΕΧΟΥΝ ΕΞ ΟΡΙΣΜΟΥ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΜΑΚΑΡΙΟΣ ΚΑΙ Ο ΦΑΖΙΛ ΚΟΥΤΣΙΟΥΚ

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 3 4 1959

Οι συμφωνίες Ζυρίχης- Λονδίνου έκλεισαν ένα σοβαρό κεφάλαιο αλλά ένα ακομα πιο κρίσιμο άνοιγε καθώς οι Κύπριοι αναλάμβαναν για πρώτη φορά στη μακραίωνη ιστορία τους την τύχη τους στα χέρια τους.

Ρηγίνος

Θεοχάρους

Στο πλαίσιο αυτό έπρεπε να συγκροτηθεί Μεταβατική Κυβέρνηση από Ελληνες και Τούρκους οι οποίοι μέχρι πριν από λίγους μήνες βρίσκονταν στα μαχαίρια και αλληλοσκοτώνονταν.

Εφημερίδα Cyprus Mail, 3 4 1959

Η ενέργεια απαιτούσε συμβιβασμό, υπομονή και εγκατάλειψη παθών αλλά και απόφαση για δημιουργία μιας ανεξάρτητης Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία δεν ήταν ο στόχος του αγώνα ούτε των Ελλήνων ούτε και των Τούρκων κατοίκων της Κύπρου.

Της Μεταβατικής Κυβέρνησης θα προήδρευε ο Κυβερνήτης και σ' αυτήν θα μετέσχαν οι εξ ορισμού ηγέτες των Ελλήνων και των Τούρκων δηλαδή ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος και ο Φαζίλ Κουτσιούκ, οι οποίοι και επέλεξαν και τους "υπουργούς" από τα μέλη των δυο κοινοτήτων.

Ομως υπήρχε ένα πρόβλημα. Ο Μακάριος επέλεξε για το υπουργείο Εσωτερικών τον Πολύκαρπο Γιωρκάτζη, γνωστό αγωνιστή της ΕΟΚΑ που αποκαλείτο Χουντίνι λόγω της ικανότητας του να δραπετεύει από τις φυλακές όπου οδηγείτο για τη δράση του.

Ο Κυβερνήτης και γενικότερα οι Αγγλοι δεν ήθελαν τον Πολύκαρπο Γιωρκάτζη στο πόσο αυτό γι' αυτό ανέλαβε μεταβατικός υπουργός Εσωτερικών ο Τάσσος Παπαδόπουλος και ο Πολύκαρπος Γιωρκάτζης ανέλαβε το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Οι διορισθέντες "υπουργοί" ήσαν οι ακόλουθοι:

Πασχάλης Πασχαλίδης, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Αντώνης Γεωργιάδης Συγκοινωνιών και Εργων, Ρηγίνος Θεοχάρους Οικονομικών, Τάσσος Παπαδόπουλος Εσωτερικών, Γλαύκος Κληρίδης, Δικαιοσύνης και Πολύκαρπος Γιωρκάτζης Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Ανδρέας Αζίνας υφυπουργός Γεωργίας.

Από τουρκικής πλευράς διορίστηκαν οι Φαζίλ Πλουμέρ, υπουργός Γεωργίας, Οσμάν Ορέκ Αμύνης και Νιαζί Μανιέρα Υγείας και Ν. Κιαζίμ υφυπουργός Οικονομικών.

Ταυτόχρονα ο Κυβερνήτης ανακοίνωσε τη σύσταση συμβουλευτικού Σώματος στο οποίο θα μετείχαν δήμαρχοι, εκπρόσωποι κομμάτων και οργανώσεων και άλλοι παράγοντες που θα είχαν όμως συμβουλευτικό ρόλο.

Η πρώτη συνεδρία της Μεταβατικής Κυβέρνησης έγινε στις 6 Απριλίου 1959.