Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

18.3.1959: Η Βoυλή τωv Ελλήvωv αvακηρύσσει τov αρχηγό της ΕΟΚΑ Γεώργιo Γρίβα- Διγεvή άξιov της πατρίδoς.

S-1379

18.3.1959: Η ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΝΑΚΗΡΥΣΣΕΙ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΤΗΣ ΕΟΚΑ ΓΕΩΡΓΙΟ ΓΡΙΒΑ- ΔΙΓΕΝΗ ΑΞΙΟΝ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔOΣ

Ο αρχηγός της ΕΟΚΑ Γεώργιος Γρίβας Διγενής κρατά στην

αγκαλιά του τη σύζυγό του Κική κατά την παλλαϊκή

υποδοχή που του επιφύλαξε ο ελληνικός λαός και η

ελληνική Κυβέρνηση στο αεροδρόμιο του Ελληνικού κατά

την άφιξή του στην Αθήνα μετά το τέλος του αγώνα

Τον αραχηγό της ΕΟΚΑ Γεώργιο Γρίβα- Διγενή περίμεναν πολύ μεγάλες τιμές μετά την επιστροφή του στην Αθήνα στις 17 Μαρτίου 1959, με τη λήξη του αγώνα της ΕΟΚΑ.

Την αμέσως επόμενη ημέρα, 18 Μαρτίου, η Βουλή των Ελλήνων τον ανακήρυξε "Αξιον της Πατρίδος".

Αυτό έγινε πριν η Βουλή των Ελλήνων εισέλθει στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίας της ημέρας εκείνης.

Ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας Θέμελης παίρνοντας το λόγο είπε ότι η Κυβέρνηση της Ελλάδας εκτιμώντας τις υπηρεσίες του Αρχηγού της ΕΟΚΑ στον Απελευθερωτικό Αγώνα της Κύπρου κατέθεσε Νομοσχέδιο με το οποίο ο Γρίβας προαγόταν σε Αντιστράτηγο και παρέχονταν σ' αυτόν και στην οικογένεια του ο μισθός εν ενεργεία Αντιστρατήγου.

Ολοι στη Βουλή είχαν πολύ καλά λόγια να πουν για τον Αρχηγό της ΕΟΚΑ και τη δράση του εναντίον των Αγγλων.

Ο Υπουργός Αμυνας Θέμελης είπε καταχειροκροτούμενος:

"Κύριοι Βουλευταί, η Κυβέρνησις εκτιμώσα τας υπηρεσίας τας οποίας προσέφερεν ο Αντισυνταγματάρχης εν αποστρατεία Γεώργος Γρίβας κατά τον απελευθερωτικόν αγώνα της Κύπρου, υποβάλλει την πρότασιν, όπως η Βουλή επιτρέψη την κατάθεσιν, σχεδίου νόμου, διά του οποίου τιμής ένεκεν ο αντισυνταγματάρχης Πεζικού εν αποστρατεία Γ. Γρίβας προάγεται εις τον βαθμόν τον οποίον κατέχουν νεώτεροι του εν τη επετηρίδι, ήτοι εις τον βαθμόν του Αντιστρατήγου. Η Κυβέρνησις είναι βεβαία ότι η Εθνική αντιπροσωπεία συμμεριζόμενη τα αισθήματα και τας απόψεις αυτής, ως προς την τιμητικήν διάκρισιν που πρέπει να γίνη δι' έναν πραγματικόν ήρωα, ο οποίος ετίμησε τόσον την γενέτειρά του Κύπρον, όσον και τον Ελληνικόν στρατόν εκ των κόλπων του οποίου προήλθε θα θελήση να ψηφίση ομοφώνως το κατατεθησόμενον σχέδιον Νόμου κατά την αποψινήν συνεδρίασιν.

Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο Αρχηγός των Φιλελευθερων Σοφοκλής Βενιζέλος:

Ο Γεώργιος |Γρίβας χαιρετά τον

ελληνικό λαό κατά την άφιξη του

στην Αθήνα. Πίσω του (με μαύρο

καπέλο) βρίσκονται ο υπουργός

Εξωτερικών Ευάγγελος Αβέρωφ και

ο σωματοφύλακας του Μακαρίου

Θανάσης Πουλλίτσας που

συνόδευσε τον αρχηγό της ΕΟΚΑ

από την Κύπρο στην Αθήνα

"Κύριε Πρόεδρε, εζήτησα τον λόγο διότι νόμισα ότι είναι χρέος του Κόμματος των Φιλελευθέρων του οποίου έχω την τιμήν να ηγούμαι, να χαιρετήσω την εις Αθήνας άφιξιν του θρυλικού Διγενή. Ο αντισυνταγματάρχης Γρίβας διεξήγαγεν επί τετραετίαν έναν ηρωϊκόν, αλλά άνισον αγώνα, εναντίον μιας κραταιάς αυτοκρατορίας, την οποία συχνά περιήγαγεν εις πολύ δύσκολον θέσιν. Νομίζω ότι χρέος της Εθνικής αντιπροσπείας θα ήτο να εκφρασθή η ευγνωμοσύνη των εκπροσώπων του Εθνους προς τον ηρωϊκόν Διγενή και δι αυτού προς όλους τους αγωνιστάς της Κύπρου, διά τας προσφερθείσας μεγάλας υπηρεσίας των. Είμαι βέβαιος ότι η Βουλή θα δεχθή διά ψηφίσματος ότι ο Διγενής υπήρξε άξιος της πατρίδος

Καλά λόγα είπε και ο βουλευτής της ΕΔΑ Ηλίας Ηλιού:

"Η ΕΔΑ απονέμει την πρέπουσαν τιμήν εις τον Συνταγματάρχην Γρίβαν και συμφωνεί με την πρότασιν του Αρχηγού των Φιλελευθέρων να εκφρασθή εν τω προσώπω του Συνταγματάρχου Γρίβα εις όλους τους επωνύμους και ανωνύμους ήρωας και μάρτυρας της Κυπριακής ελευθερίας η ευγνωμοσύνη της Εθνικής Αντιπροσωπείας.

Πάνω στην ίδια γραμμή μίλησε και ο Λεωνίδας Κύρκος εκ μέρους του Αρχηγού της Δημοκρατικής Ενωσης ενώ ο Στέφανος Στεφανόπουλος, αρχηγός του Λαϊκού Κοινωνικού Κόμματος πρόσθεσε:

Αξιωματικός της Αστυνομίας

ασπάζεται τον στρατηγό Γρίβα

κατά την άφιξη του στην Αθήνα

καθώς βρίσκεται μέσα στο

αυτοκίνητο του μαζί με τη

σύζυγό του Κική

" Κύριε Πρόεδρε, συμφωνούμε απολύτως με την πρότασιν και της Κυβερνήσεως και του Αρχηγού των Φιλελευθέρων. Ο Θρυλικός Διγενής πράγματι επί κεφαλής τετραετούς αγώνος απελευθέρωσης έγραψε σελίδας αφθάστου δόξης και διά την Ελλάδα και διά την Κύπρον. Τιμώντες τον Γρίβαν ταυτοχρόνως τιμώμεν εν τω προσώπω αυτού ολόκληρον τον Κυπριακόν απελευθερωτικού αγώνα, τιμώμεν τα θύματα του αγώνος αυτού και όλους τους Κυπρίους αγωνιστάς, προς τους οποίους αιωνία θα είναι η ευγνωμοσύνη του Εθνους.

Ο Γεώργιος Παπανδρέου είχε πολύ καλά λόγια για το Διγενή:

"Κύριε Πρόεδρε, ομιλών επί των συμφωνιών του Λονδίνου είχον διακηρύξει ότι ο Διγενής είναι άξιος της καθολικής ευγνωμοσύνης του Εθνους και είχον προσθέσει ότι ανήκει πλέον εις τους μύθους της Ελληνικής Ιστορίας, οι οποίοι θα παραδίδωνται από γενεάς εις γενεάν, διά να λέγουν ότι ένας άνθρωπος μόνος, με την ελληνικήν του ψυχήν, κατόρθωσε να νικήση μίαν μεγάλην αυτοκρατορίαν. Η ψυχή του ενέπνευσε τον Κυπριακόν λαόν, ενέπνευσε την ψυχήν της Κυπριακής Νεολαίας, ενέπνευσε επίσης από την Κύπρο και εις ολόκληρον την νεότητα της Ελλάδος. θεωρώ τιμήν και καθήκον της Εθνικής Αντιπροσωπείας να εκδώση ψήφισμα δια του οποίου να εκφράση θαυμασμόν και ευγνωμοσύνην προς τον αγωνισθέντα Κυπριακόν λαόν, να κλίνη ευλαβώς ενώπιον της μνήμης των αθανάτων νεκρών του αγώνος και να κηρύξη τον Συνταγματάρχην Αντιστράτηγον Γεώργιον Γρίβαν, άξιον της ελληνικής πατρίδος.

Εκ μέρους της ΕΡΕ ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος μίλησε τελευταίος:

Ο αρχηγός της ΕΟΚΑ Γεώργιος Γρίβας Διγενής

χαιρετά το κοινό καθώς μεταφέρεται με

ανοικτό αυτοκίνητο από το αεροδρόμιο στο

σπίτι του μαζί με τη σύζυγο του Κική

Η ΕΡΕ εκφράζει δι' εμού τα αυτά αισθήματα σεβασμού και θαυμασμού, τα οποία οι αξιότιμοι αρχηγοί και εκπρόσωποι των άλλων κομμάτων προ ολίγου διεδήλωσαν προς τον Γεώργιον Γρίβαν, τον γενναίον στρατιώτην, του οποίου η γενναιότης θα μείνη παραδειγματική.

Μολονότι η Ελληνική Κυβέρνησις όπως πάντοτε εδηλώθη και όπως είναι γνωστόν ουδεμίαν είχε και ούτε ήτο δυνατόν να έχη σχέσιν προς τον ένοπλον αγώνα, ο οποιος διεξήχθη ουδέποτε απέκρυψε τον σεβασμόν της προς τους αγωνιστάς. Ιδιαίτατα δε εν Κύπρω, σήμερον, μετά την λήξιν του αγώνος αυτού- λήξιν που απετέλεσε συνάρτησιν της λύσεως η οποία επετεύχθη δια της συμπράξεως όλων των παραγόντων Ελλάδος, Μεγάλης Βρετανίας, Τουρκίας, των Ελλήνων της Κύπρου υπό την ηγεσίαν του Εθνάρχου Μακαρίου και της Τουρκικής Κοινότητας- σήμερον λέγω έχει καθήκον έναντι της ιστορίας να εκφράση τον θαυμσμόν της απέναντι του ηγέτου του αγώνος εν Κύπρω, του Γεωργίου Γρίβα και όλων εκείνων οι οποίοι υπό την έμπνευσιν και την ηγεσίαν του ηγωνίσθησαν.

Μετά τους πανηγυρικούς λόγους η Βουλή προχώρησε σε ομόφωνο ψήφισμα με το οποίο ο Διγενής προαγόταν σε Στρατηγό και ανακηρυσσόταν άξιος της πατρίδος.

Αναφερόταν στο σχετικό ψήφισμα:

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 20 4 1959

"Η Βουλή των Ελλήνων, τιμώσα τον γενναίον στρατιώτην και άπαντας τους λοιπούς υπό την ηγεσίαν του αγωνισθέντας διά την ελευθερίαν της Κύπρου, αποτίει φόρον τιμής προς τους ηρωϊκούς νεκρούς και τα θύματα του ενδόξου αγώνος, εκφράζει δε την βαθείαν ευγνωμοσύνην του Εθνους προς πάντας τους γενναίους μαχητάς, κηρύσσει τον ένδοξον και ηρωϊκόν αξιωματικόν του Ελληνικού Στρατού Γεώργιον Γρίβαν- Διγενήν άξιον της πατρίδος".

(Μεταγλώττιση)

"Η Βουλή των Ελλήνων, τιμώντας το γενναίο στρατιώτη και όλους τους λοιπούς υπό την ηγεσία του αγωνισθέντες για την ελευθερία της Κύπρου, αποτίει φόρο τιμής προς τους ηρωϊκούς νεκρούς και τα θύματα του ένδοξου αγώνα, εκφράζει δε τη βαθειά ευγνωμοσύνη του Εθνους προς όλους τους γενναίους μαχητές, κηρύσσει τον ένδοξο και ηρωϊκό αξιωματικό του Ελληνικού Στρατού Γεώργιο Γρίβα- Διγενή άξιο της πατρίδας".