Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

22.4.1956: Ο Κυπριακός Τύπoς και τo Ελληvικό Iδρυμα Ραδιoφωvίας αφήvoυv αιχμές εvαvτίov τoυ Παπαϊώvvoυ ότι τηv απόδραση τoυ από τo Γεvικό Νoσoκoμείo Λευκωσίας oργάvωσαv oι Βρετταvoί.

S-1293

22.4.1956: ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑΣ ΑΦΗΝΟΥΝ ΑΙΧΜΕΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΟΤΙ ΤΗΝ ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΟΡΓΑΝΩΣΑΝ ΟΙ ΒΡΕΤΑΝΟΙ

Το τρίτο και τελευταίο μέρος του αφηγήματος του Ανδρέα Φάντη για την

απόδραση του Εζεκία Παπαϊωάννου στις 20 Απριλίου 1956, το οποίο

άρχισε να δημοσιεύεται ύστερα από έξι χρόνια, στην εφημερίδα ΧΑΡΑΥΓΗ στις

20 Απριλίου 1962. Στη μικρή φωτογραφια ο Γενικός Γραμμαέας του ΑΚΕΛ

Πριν ακόμα εγκατασταθεί στο Καϊμακλί ο Εζεκίας Παπαϊωάννου μετά την απόδραση του από το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, οι αγγλόφωνες εφημερίδες και ιδιαίτερα η "Τάϊμς Οφ Σάϋπρους", άρχισαν τα υπονοούμενα εναντίον του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ και ιδιαίτερα ότι φυγαδεύθηκε από τις Κεντρικές Φυλακές όπου κρατείτο από τους ίδιους τους βρεττανούς.

Ο Ανδρέας Φάντης στο αφήγημά του (20.4.1962) έγραψε στη " Χαραυγή" εκφραστικό όργανο του ΑΚΕΛ:

" Θα πρέπει να το πούμε και να το υπομνήσουμε: Οσον καιρό ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ κρυβόταν και εργαζοταν, κάτω από τις σκληρές συνθήκες παρανομίιας (μετά την απόδραση του και μέχρι να αρθεί το διάταγμα κράτησης του) στο Καϊμακλί, την Ομορφίτα, τον Αγιο Δομέτιο, την Ακρόπολη ή τον Λυκαβηττό (αυτές ήταν οι περιοχές όπου είχε μεταφερθεί αργότερα ο Εζεκίας Παπαϊωάννου και κρυβόταν, τα διάφορα φερέφωνα της αποικιοκρατίας και κάποιοι άλλοι εχθροι του Κόμματος έκαναν το παν για να υποβάλουν στον λαό την ιδέα ότι τάχα ήσαν οι Αγγλοι που τον φυγάδευσαν, οι Αγγλοι που τον έκρυβαν, οι Αγγλοι που τον χρησιμοποιούσαν. Ετσι κάποτε ο κ. Παπαϊωάννου φερόταν να βρίσκεται στο Λονδίνο (συμβουλάτορας της Κυβέρνησης Ηντεν) κάποτε στον εδώ ραδιοσταθμό (εκφωνητής και ραδιοσχολιατής) και κάποτε στα βουνά ή στο κυβερνείο (πράκτορας του Χάρτιγκ)... Η υποβολή αυτή γινόταν με χίλιους τρόπους, με τη βοήθεια ολόκληρου του σατανικού αποικιοκρατικού μηχανισμού.

Οι "Τάϊμς οφ Σάϋπρους" λ.χ, στο φύλλο τους της 22 4 1956 δεν θα γράψουν ότι ήσαν οι Αγγλοι που φυγάδευσαν τον Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, αλλ' ότι "τα δυσαρεστημένα μέλη του Κόμματος, πολλά υποψιάζονται με αφορμή τον εύκολο τρόπο δραπέτευσης του Παπαϊωννου".

Ενας τέτοιος τρόπος υποβολής, θα πρέπει να σκέφθηκαν οι μαστόροι της συκοφαντίας, ίσως αποδειχνόταν περισσότερο "αποδοτικός".

Τη συκοφαντική αυτή εκστρατεία που πρόδιδε παρά τυφλό μίσος προς το λαϊκό κίνημα και την ηγεσία του, το ΑΚΕΛ κατήγγειλε ανοικτά στο λαό:

Ο βρετανός ηγετικός παράγοντας του

Εργατικού Κόμματος Τζων Χατς (αρστερά)

στη φωτογραφία πραγματοποιεί επαφές

στην Κύπρο. Στη φωτογραφία διακρίνεται

με τους Ανδρέα Ζιαρτίδη (κέντρο) και

Γιώργο Χριστοδουλίδη, στελέχη του ΑΚΕΛ

σε δεξίωση του δημάρχου Λευκωσίας

Θεμιστοκλή Δέρβη

"Η Κ.Ε. του ΑΚΕΛ- έλεγε μια προκήρυξη του Κόμματος υπό ημερομηνία 15.6.1956- θεωρεί επιβεβλημένο πατριωτικό καθήκον της και καταγγείλει προς τον Κυπριακό λαό την εσκεμμένη εκστρατεία συκοφαντίας που διάφοροι εχθροί του Κόμματος, του λαού και της υπόθσης του άρχισαν ενάντια στον Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Ε. Παπαϊωαννου, από την επομένη κιόλας της διαφυγής του από το Νοσοκομείο Λευκωσίας. Αυτή τη συκοφαντική εκστρατεία άνοιξε πρώτη η εγγλέζικη εφημερίδα " Τάϊμς οφ Σάϋπρους" γνωστή για τα αντιλαϊκά της φρονήματα, που σε δημοσίευμά της διατύπωνε υπαινιγμούς για τη διαφυγή του Γ.Γ. και μιλούσε διά διάσπαση στους κόλπους της ηγεσίας του Κόμματος, πράγμα που η Κ. Ε. διέψευσε κατηγορηματικα με σύντομη ανακοίνωση της... Λίγες μέρες αργότερα το ραδιόφωνο της Αθήνας επανέλαβε την εσκεμμένη συκοφαντία, ότι είναι οι εγγλεζοι που βοήθησαν τον Γ.Γ. να διαφύγει από το νοσοκομείο, για να τον χρησιμοποιήσουν δήθεν διά τους δικούς τους σκοπούς...".

Η προκήρυξη του ΑΚΕΛ τόνιζε από τότε ότι οργανωμένη αυτή συκοφαντία εξυπηρετεί "μόνο τους εχθρούς του λαού και της ιερής του υπόθεσης":

Αυτό το όργιο της εσκεμμένης και οργανωμένης συκοφαντίας- ρωτούσε η προκήρυξη του ΑΚΕΛ, που αποσκοπεί;

Μήπως στη διάσπαση του λαού, τη δημιουργία κατάλληλου κλίματος για εμφύλιο σπαραγμό στην κατάλληλη στιγμή, για την εξυπηρέτηση ξένων προς την κυπριακή υπόθεση συμφερόντων;

Επιδιώκει μήπως στη δημιουργία σύγχυσης ανάμεσα σε ακατατόπιστα στρώματα του λαού για να συγκαλυφθεί η πολιτική της Κυβέρνησης Καραμανλή, που αφού οδήγησε τον Κυπριακό λαό στο σημερινό τραγικό αδιέξοδο, τον εγκατέλειψε;

Με πέπλο την συκοφαντία επιδιώκεται να συγκαλυφθεί η αρνητική για το κυπριακό πολιτική της Κυβέρνησης Καραμανλή το αιματοκύλισμα των διαδηλωτών υπέρ της Κύπρου στους δρόμους της Αθήνας καθώς και το παραπέρα χαντάκωμα της κυπριακής εθνικής υπόθεσης. Ποιον ωφελεί αυτό που επιδιώκεται με την οργανωμένη αυτή συκοφαντία, σε μιάν περίοδο που ο Κυπριακός λαός υποβάλλεται σε τόσες ταλαιπωρίες και διοκιμασίες και το εθνικό μας ζήτημα βρίσκεται σε αδιέξοδο;

Ασφαλώς μόνο τους εχθρούς του λαού και της ιερής του υπόθεσης".

Η προκήρυξη διακήρυττε σε συνέχεια προς ολόκληρο τον Κυπριακό λαό ότι " ο Γ.Γ. του Κόμματος Ε. Παπαϊωάννου βρίσκεται από της πρώτης ημέρας της διαφυγής του στο πόστο του, στην υπηρεσία του λαού και της υπόθεσης του" και καλούσε όλο τον λάο- δεξιούς, αριστερούς, ανεξάρτητους, Ελληνες, Τούρκους- όπως πέρα από όποιες ιδεολογικές ή άλλες διαφορές, συνενωθεί σε μια κοινή προσπάθεια " για να βγει ο τόπος από το σημερινό τραγικό αδιέξοδο και να προωθηθεί το Κυπριακό με βάση την αρχή της αυτοδιάθεσης".

" Το ΑΚΕΛ, κατέληγε η προκήρυξη- καλεί τον Κυπριακό λαό να διατηρήσει, αναπτύξει και σφυρηλατήσει ακόμα πιο πολύ την ενότητα, η οποία κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, είναι πολύτιμη και απαραίτητη για την εξυπηρέτηση των λαϊκών και εθνικών του συμφερόντων".