Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

1.6.1955: Ο Πoλύκαρπoς Γιωρκάτζης καταλήγει στo αvτάρτικo με τov Γρηγόρη Αυξεvτίoυ. Η δεύτερη σύλληψη τoυ Πoλύκαρπoυ Γιωρκάτζη στη Λευκωσία από τoυς Αγγλoυς.

S-1250

1.6.1956: Ο ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΣ ΓΙΩΡΚΑΤΖΗΣ ΚΑΤΑΛΗΓΕΙ ΣΤΟ ΑΝΤΑΡΤΙΚΟ ΜΕ ΤΟΝ ΓΡΗΓΟΡΗ ΑΥΞΕΝΤΙΟΥ. Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΥ ΓΙΩΡΚΑΤΖΗ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΓΛΟΥΣ

Ο Πολύκαρπος

Γιωρκάτζης σε νεαρή

ηλικία μαζί με την

ξαδέλφη του

Αναστασία Ευαγγελία

Κουζουλή

Ο Πολύκαρπος Γιωρκάτζης, μετά την απόδραση του από τα κρατητήρια Κοκκινοτριμιθιάς κατέληξε με οδηγίες του Διγενή στην Πιτσιλιά, όπου βρισκόταν και ο Αυξεντίου με εντολές να οργανώασει τα χωριά της περιοχής.

Ακόμα έμεινε για λίγο στο Μαχαιρά με την ομάδα του Αυξεντίου ενώ αργότερα πήρε μέρος στην ενέδρα των Χαντριών που διηύθυνε προσωπικά ο Αυξεντίου, στην οποία πήραν μέρος 18 συνολικά αντάρτες.

Στις αρχές Απριλίου του 1956, δύο μόλις μήνες μετά την απόδραση του από τα Κρατητήρια της Κοκκινοτριμιθιάς και τη δράση του στο αντάρτικο της ΕΟΚΑ, ο Πολύκαρπος Γιωρκάτζης διατάχθηκε από τον αρχηγό της ΕΟΚΑ να επιστρέψει στη Λευκωσία, όπου ανέλαβε τομεάρχης της οργάνωσης με το ψευδώνυμο " Κικέρων".

Πριν καλά, καλά κατορθώσει να ενημερωθεί για την κατάσταση και να οργανώσει τον τομέα του έπεφτε και πάλι στα χέρια των Αγγλων την 1η Ιουνίου 1956.

Μιχαήλ Ασσιώτης, απέδρασε μαζί με τον

Πολύκαρπο Γιωρκάτζη από τα κρατητήρια

Κοκκινοτριμιθιάς

Ο Πολύκαρπος Γιωρκάτζης συγκάλεσε σύσκεψη συνεργατών του στο σπίτι του Ονησίφορου Αντωνίου που έφερε το ψευδώνυμο Χ2 στη συνοικία Νεάπολη στη Λευκωσία.

Στη σύσκεψη κλήθηκαν επίσης οι Νίκος Μουσιούτας (Κρίτωνας) και Τάσος Αλκείδης (Κένταυρος).

Ο Παύλος Στόκος ανέλαβε να τον συνοδεύσει στο σπίτι του Ονησίφορου Αντωνίου, από τη Μόρφου, στελέχους της ΕΟΚΑ, ο οποίος αυτή την περίοδο ήταν υπεύθυνος του Γραφείου Εξευρέσεως Εργασίας.

Ομως η Αστυνομία έκανε έφοδο και συνέλαβε όλη την ομάδα και τον Πολύκαρπο Γιωρκάτζη.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην Αστυνομία και αργότερα στα ανακριτήρια Ομορφίτας όπου υποβλήθηκαν και πάλι σε σκληρά βασανιστήρια.

Αυτά όλα τα βασανιστήρια ήταν για το Γιωρκάτζη κάτι το αναμενόμενο. Με δυο λόγια ύστερα από πολλά χρόνια περιέγραψε ως εξής αυτές τις στιγμές που ακολούθησαν τη σύλληψη του:

"Οι Τούρκοι αστυνομικοί με συνέλαβαν και κρατήθηκα αρχικά στην Ομορφίτα, όπου και βασανίστηκα. Ξέσχισαν τα ρούχα μου και με ξυλοκόπησαν άγρια. Στη συνέχεια μεταφέρθηκα στις Κεντρικές Φυλακές στο χώρο των "ειδικώς κρατουμένων προσώπων".

Ετσι για άλλη μια φορά ο Πολύκαρπος Γιωρκάτζης οδηγείτο στα κρατητήρια των Βρετανών- τις Κεντρικές Φυλακές αυτή τη φορά- που θεωρούνταν απόρθητο φρούριο- ή έτσι τουλάχιστον νόμιζαν οι Αγγλοι.

Η φήμη του Πολύκαρπου Γιωρκάτζη βρισκόταν αυτή την περίοδο στο απώγειο της. Ηταν ο άνθρωπος που είχε καταφέρει να δραπετεύσει από τα χέρια των Αγγλων μέρα μεσημέρι κι η μυθιστορηματική απόδραση του μαζί με τους άλλους συναγωνιστές του, αναφέρονταν ως

Εφημερίδα ΕΘΝΟΣ 20 3 1957

παράδειγμα απ' όλους σαν άρχιζαν τα σχέδια απόδρασης τους από τα διάφορα κρατητήρια ή τις Κεντρικές Φυλακές.

Παράλληλα ο Γιωρκάτζης είχε επιδείξει πλούσια δράση στις τάξεις της ΕΟΚΑ. Κι' όλ' αυτά πρόσθεταν στη φήμη του.

Στις Κεντρικές Φυλακές όπου βρέθηκε μόνη έγνοια του και πάλι η απόδραση του.

Τα σχεδιά του κράτησαν τρεις μήνες. Εθεσε σε εφαρμογή ένα σχέδιο που αν επιτύγχανε θα του έδινε τη δυνατότητα να ξεφύγει από τα χέρια των Αγγλων. Ομως έπρεπε να βοηθήσουν κι οι Αγγλοι στην προσπάθειά του. Κι' αυτό θα γινόταν με το να βρεθεί τρόπος να τον μεταφέρουν για λίγες ώρες εκτός Φυλακών.

ΕΘΝΟΣ 20 7 1957

Σκαρφίστηκε έναν τρόπο. Θα έκαμνε τον άρρωστο οπότε οι Αγγλοι θα τον μετέφεραν στο Νοσοκομείο για εξέταση. Τα άλλα θα τα αναλάμβαναν οι συναγωνιστές του ή θα τα φρόντιζε ο ίδιος.

Επαφή με την ΕΟΚΑ υπήρχε συχνή μέσω του μυστικού ταχυδρομείου της οργάνωσης που οι Αγγλοι δεν μπορούσαν να ανακαλύψουν, εκτός αν υπήρχε προδοσία.

Τα πάντα χρησιμοποιούνταν προκειμένου να μεταφερθεί προς τα έξω μια μυστική πληροφορία ή για να ρθει κοντά του μια διαταγή του αρχηγού της ΕΟΚΑ.

Ετσι ο Πολύκαρπος Γιωρκάτζης άρχισε να παραπονείται για πόνους στο στομάχι. Στην αρχή οι Αγγλοι ήσαν ανένδοτοι. Ομως τα παράπονα του συνεχίζονταν με επιμονή. Δεν υπήρχε τρόπος να διαπιστωθεί η αλήθεια των ισχυρισμών του, παρά μόνο αν μεταφερόταν στο Νοσοκομείο για ακτινολογική εξέταση.

Ο γιατρός των Πρώτων Βοηθειών του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας Ανδρέας Μαρκίδης εκτελούσε εκείνη την περίοδο και καθήκοντα γιατρού των Κεντρικών Φυλακών. Κάθε πρωϊ και απόγευμα περνούσε από τις Φυλακές κι εξέταζε τους ασθενείς κρατουμένους.

Ο Γιωρκάτζης επέμενε στους ισχυρισμούς του.

Αφού είναι έτσι, του είπε, ο Ανδρέας Μαρκίδης, θα εισηγηθώ να σου βγάλουν μια πλάκα να δούμε τι συμβαίνει με το στομάχι σου.

Αναπήδησε από χαρά ο Πολύκαρπος Γιωρκάτζης. Ηταν η ευκαιρία που περίμενε.

Ηταν η 30η Αυγούστου 1956 το απόγευμα όταν ο Ανδρέας Μαρκίδης πέρασε από τις Κεντρικές Φυλακές και πάλι για το συνηθισμένο γύρο και για να δει τους ασθενείς του.

Ο Πολύκαρπος Γιωρκάτζης έτρεξε κοντά του.

- Γιατρέ μου είπαν να μείνω νηστικός ενώ μου έδωσαν καθαρτικό.

- Αφού είναι έτσι αύριο θα σε πάρουν στο Νοσοκομείο για να σου βγάλουν πλάκα, του απάντησε ο γιατρός.

Ηταν αυτό που ήθελε να πληροφορηθεί ο Πολύκαρπος Γιωρκάτζης, ο οποίος δεν απέκρυψε την ικανοποίηση του.

Η ώρα της εξόδου του από τις Φυλακές πλησίαζε. Επρεπε να δράσει κεραυνοβόλα.

Σε λίγο το μήνυμα έφυεγε στην ΕΟΚΑ που ανέλαβε να οργανώσει τη απόδραση του από το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, όπου θα μεταφερόταν.