Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

28.8.1955: Τα παιδικά χρόvια τoυ Πoλύκαρπoυ Γιωρκάτζη στo Παλαιχώρι. Η εκτέλεση τoυ αστυvoμικoύ συvεργάτη τωv Αγγλωv Ηρόδoτoυ Πoυλλή από τηv oμάδα τoυ Πoλύκαρπoυ Γιωρκάτζη.

S-1248

28.8.1955: ΤΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΥ ΓΙΩΡΚΑΤΖΗ ΣΤΟ ΠΑΛΑΙΧΩΡΙ ΚΑΙ Η ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΟΥ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ ΤΩΝ ΑΓΓΛΩΝ ΗΡΟΔΟΤΟΥ ΠΟΥΛΛΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΓΙΩΡΚΑΤΖΗ.

1950: Ο Πολύκαρπος Γιωρκάτζης σε ηλικία 20 χρόνων

Ο Πολύκαρπος ή Πόλυς Γιωρκάτζης γεννήθηκε στο χωριό Παλαιχώρι της επαρχίας Λευκωσιας, στις 24 Νοεμβρίου 1930.

Ηταν το πέμπτο παιδί της οικογένειας του Κωστή και της Πηνελόπης Τζιωρτζή -Γιωρκάτζη, που είχαν αποκτήσει επτά γιους και μια κόρη: Γιώργος, Λέλλα (Ελένη) Πανίκος, Αντρέας, Πόλυς (Πολύκαρπος), Πέτρος, Τάσος και Τηλέμαχος.

Μετά το δημοτικό του χωριού του φοίτησε στην Εμπορική Σχολή Σαμουήλ.

Σε ηλικία έξι με δώδεκα χρόνων παρακολουθούσε συχνά τα μαθήματα στο Κατηχητικό και έπαιρνε μέρος στις διάφορες εθνικές εκδηλώσεις και διαδηλώσεις εναντίον του βρεττανού κυρίαρχου, που οργάνωνε η νεολαία που ήταν συνδεδεμένη με την Εκκλησία και τις χριστιανικές οργανώσεις.

Ο Πολύκαρπος Γιωκάζης με τους γονείς του Κωστή και Πηνελόπη Τζιωρτζή-Γιωρκάτζη

Δύο από τους φίλους και συνεργάτες του αυτή την περίοδο είναι ο συγχωριανός του Μιχαλάκης Καραολής, μαθητής της Αγγλικής Σχολής και ο Μάρκος Δράκος από το χωριό Λεύκα, της επαρχίας Λευκωσίας, συνδικαλιστής και ηγετικό στέλεχος της νεολαίας ΠΕΟΝ που ήταν συνδεδεμένη στενά με την Ιερά Αρχιεπισκοπή και την οποία γαλουχούσε ο στρατολόγος της μυστικής οργάνωσης, Εθνική Οργάνωση Κυπρίων Αγωνιστών (ΕΟΚΑ), Πατήρ Σταύρος Παπαγαθαγγέλου.

Ο Μάρκος Δράκος ήταν και αυτός που συνέβαλε ώστε ο Πόλυς να δώσει τον όρκο της ΕΟΚΑ και να ενταχθεί στις τάξεις της.

Ο Διγενής τον επέλεξε για τις μυστικές υπηρεσίες και του έδωσε αρχικά το ψευδώνυμο "Κλήμης" και ύστερα "Κικέρων".

Μια από τις πρώτες πληροφορίες που εξασφάλισε ο Πολύκαρπος Γιωρκάτζης, όπως ο ίδιος αφηγήθηκε αργότερα ήταν ότι οι Αγγλοι ανέμεναν το πλοιάριο Αγιος Γεώργιος, το οποίο θα μετέφερε από την Ελλάδα στην Κύπρο οπλισμό για τις ανάγκες του αγώνα.

Ενημέρωσε σχετικά το Διγενή.

Ομως δεν χρειάστηκε να περάσει αρκετός καιρός από την έναρξη του αγώνα της ΕΟΚΑ κι ο Πολύκαρπος Γιωρκάτζης, άνθρωπος της δράσης, ανέλαβε την ευθύνη των ομάδων κρούσεως- εκτελέσεων της ΕΟΚΑ στη Λευκωσία.

με ένα από τους συνεργάτες του τον μετέπειτα ήρωα Μιχαήλ (Μάκη) Γιωργάλλα και τον Ανδρέα Παναγιώτου από τη φιλιά.

Σιγά σιγά η ομάδα άρχισε να διευρύνεται με την ένταξη σ' αυτήν του Μιχαλάκη Καραολή, κυβερνητικού υπαλλήλου, του Γεώργιου Ιωάννου, από το Καϊμακλί και υπαλλήλου στους

Μιχαλάκης

Καραολής,

στενός φίλος

του Γιωρκάτζη

Μάκης

Γιωργάλλας,

συνεργάτης

του Πολ.

Γιωρκάτζη

στρατώνες "Γούσλυ Μπάρρακς", του Λεωνίδα Στεφανίδη από το Λευκόνοικο και του Αργυρού Αργυρού.

Μια από τις πρώτες αποστολές της ομάδας ήταν η εκτέλεση του Αστυνομικού Ηρόδοτου Πουλλή τον οποίο η ΕΟΚΑ θεωρούσε συνεργάτη των Βρετανών στις 28 Αυγούστου 1955 στη Λευκωσία.

Σ' αυτή την επιχείρηση συνελήφθη ο Μιχαλάκης Καραολής ο οποίος καταδικάστηκε έχοντας ως κατήγορο του τον Ραούφ Ντενκτάς και απαγχονίστηκε από τους Αγγλους στις 10 Μαϊου 1956 μαζί με τον Ανδρέα Δημητρίου, από τον Αγιο Μάμα Λεμεσού που είχε καταδικασθεί σε θάνατο γιατί πυροβόλησε στην Αμμόχωστο εναντίον βρετανού.

Ο Καραολής ανέβηκε στο ικρίωμα χωρίς να αποκαλύψει ότι δεν ήταν αυτός που εκτέλεσε τον Πουλλή, γιατί όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων ο Πουλλής δεν έπεσε από τις σφαίρες του πιστολιού του, αλλά εκείνου του συντρόφου του.

Οι Πολύκαρπος Γιωρκάτζης και Ανδρέας Παναγιώτου συνελήφθησαν όμως και κλείστηκαν στα κρατητήρια Κοκκινοτριμιθιάς.