Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

4.8.1958: Ο Πλάτωv Στυλιαvoύ υπoκύπτει σε βασαvιστήρια στα oπoία υπoβλήθηκε από τoυς βρετταvoύς στρατιώτες.

S-1210

4.8.1958: Ο ΠΛΑΤΩΝ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ ΥΠΟΚΥΠΤΕΙ ΣE ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ ΣΤΑ ΟΠΟΙΑ ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΒΡΕΤΤΑΝΟΥΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ

Πλάτων Στυλιανού

Ο Πλάτων Στυλιανού γεννήθηκε στο χωριό Βουνί της επαρχίας Λεμεσού.

Πέθανε στις 4 Αυγούστου 1958 στο Νοσοκομείο Ακρωτηρίου, σε ηλικία 32 ετών από βασανιστήρια.

Ο Πλάτων Στυλιανού διατελούσε υπό κράτηση στο Λανίτειο Γυμνάσιο Λεμεσού και είχε μεταφερθεί στο Λανίτειο στη διάρκεια των μαζικών συλλήψεων του Αυγούστου του 1958, στις οποίες είχαν προβεί οι βρεττανοί κατά τις διακοινοτικές συγκρούσεις.

Τέσσερις κάτοικοι Νατάς οι οποίοι κακοποιήθηκαν από τους βρετανούς (από

αριστερά): Πρόδρομος Ξενοφώντος, Οδυσσέας Δημοσθένους, Κυριάκος Χριστοφή

και Κυριάκος Γεωργίου

Ο συγκρατούμενος του Πλάτωνα, Ανδρέας Κουζούπης κατέθεσε στη θανατική ανάκριση (Χαραυγή 27.9.58) ότι στις 4 Αυγούστου δύο Τούρκοι τον παρέλαβαν από το Λανίτειο μαζί με τον Πλάτωνα και τους μετέφεραν σε αυτοκίνητο.

Ο ιερέας Θελέτρας

Παπαθεοφύλακτος

Χριστοδούλου: Οι

άγγλοι του έκαψαν

τα γένια στις 14 9 58

Μόλις το όχημα βγήκε από το Λανίτειο τους διέταξαν είπε, να τοποθετήσουν ένα χάρτινο σακούλι του τσιμέντου στο κεφάλι που δημιουργούσε γι' αυτούς αποπνικτική ατμόσφαιρα ενώ αργότερα τους άφησαν για 20-25 λεπτά μέσα στο αυτοκίνητο με τα σακούλια στο κεφάλι μέσα στον καυτό ήλιο.

Λίγο, αργότερα, είπε, ήρθε πάλι ο φρουρός του και αφού έβγαλε τις χειροπέδες διέταξε τον Πλάτωνα να κατεβεί από το αυτοκίνητο ενώ τον ίδιο τον μετέφεραν σε αίθουσα βασανιστηρίων.

Πρόσθεσε:

Με τοποθέτησαν σε ένα μέρος που έπεφτε νερό από πάνω. Τότε μου είπαν: Αν δεν μας πης γα την οργάνωση θα σε σκοτώσουμε. Μιλούσαν αγγλικά, τουρκικά και σπασμένα ελληνικά. Εγώ είπα ότι δεν ξέρω τίποτε για την οργάνωση οπότε άρχισαν να με κτυπούν με τα χέρια και τους γρόνθους στο στομάχι, στο στήθος και να με τραβούν από τα απόκρυφα. Κατόπιν με τοποθέτησαν μπρούμυττα, μου έθεσαν άλλο σακούλι στο λαιμό και μέβαλαν κάτω από τρεχάτο νερό που έφτανε ως το στόμα μου, σε σημείο που δεν μπορούσα να αναπνεύσω. Υστερα με

Ο μαθητής του Λανιτείου

Α. Χατζηνεοφύτου

ο οποίος βασανίστηκε

από τους άγγλους

πήραν πάλι πίσω στο αυτοκίνητο και μετά 15 λεπτά με οδήγησαν στο ίδιο μέρος. Με τοποθέτησαν σε ένα κρεβάτι χωρίς στρώμα και μ' αρχισαν πάλι τις γροθιές.

Συνέχισε υπονοώντας ότι ο Πλάτων Στυλιανού υπέφερε τα ίδια με εκείνον:

"Ενώ βρισκόμουν σ' αυτή τη θέση αντιλήφθηκα κάποιο άλλο πρόσωπο που έκανε τα ίδια όπως κι εγώ όταν ήμουν κάτω από το νερό και δεν μπορούσα να αναπνεύσω".

Παρά τη μαρτυρία για βασανιστήρια το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι "οι υποψιες για κακοποίηση (του Στυλιανού) είναι αβάσιμες γιατί δεν υπάρχει μαρτυρία που να τις δικαιολογεί".