Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

31.7.1958: Ο Αvτρέας Σoυρoυκλής πέφτει από σφαίρα βρετταvoύ στρατιώτη κovτά στo χωριό τoυ, τoυς Τρoύλλoυς.

S-1208

31.7.1958: Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΟΥΡΟΥΚΛΗΣ ΠΕΦΤΕΙ ΑΠΟ ΣΦΑΙΡΑ ΒΡΕTΤΑΝΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΤΟΥ, ΤΟΥΣ ΤΡΟΥΛΛΟΥΣ

Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος τελεί τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του Ανδρέα Σουρουκλή στους Τρούλλους μετά το τέλος του αγώνα


Αντρέας Σουρουκλής

Ο Ανδρέας Σουρουκλής γεννήθηκε στις 26 Οκτωβρίου 1932 στους Τρούλλους και μπήκε στον αγώνα από πολύ νωρίς κι αργότερα δημιούργησε στο σπίτι του κρησφύγετο, όπου έμενε ο Μιχαλάκης Παρίδης, το 1958.

Στις 31 Ιουλίου 1958 ο Σουρουκλής πήρε μέρος σε ενέδρα που στήθηκε από οκτώ αγωνιστές εναντίον των Αγγλων έξω από τους Tρούλλους.

Οι αγωνιστσές έβαλαν εναντίον των Αγγλων, το αυτοκίνητο τους ανατράπηκε κι οι αγωνιστές άρχισαν να αποχωρούν, σύμφωνα με τις οδηγίες του Αρχηγού της ΕΟΚΑ, Γεωργίου Γρίβα- Διγενή, ότι έπρεπε να κτυπούν και να φεύγουν και ποτέ να μη δίνουν κατά μέτωπο μάχη με τον εχθρό λόγω της υπεροπλίας που πάντοτε διέθετε.

Ηταν μια φεγγαρόλουστη νύκτα κι ένας άγγλος επισήμανε το Σουρουκλή κι έβαλε εναντίον του με αποτέλεσμα να τον τραυματίσει.

Σε λίγο οι Αγγλοι τον πλησίασαν και τον αποτελείωσαν.