Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

17.7.1958: Ο Νικόλας Θ. Iωάvvoυ σκoτώvεται σε μυστηριώδες δυστύχημα στη Βρετταvία όπoυ είχε συλλάβει σχέδιo για απόδραση εξoρίστωv στελεχώv της ΕΟΚΑ από βρετταvικές φυλακές.

S-1206

17.8.1958: Ο ΝΙΚΟΛΑΣ Θ. ΙΩΑΝΝΟΥ ΣΚΟΤΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΕΣ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΣΤΗ ΒΡΕΤΤΑΝΙΑ ΟΠΟΥ ΕΙΧΕ ΣΥΛΛΑΒΕΙ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΕΞΟΡΙΣΤΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΗΣ ΕΟΚΑ ΑΠΟ ΒΡΕΤΤΑΝΙΚΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ

Νικόλας Ιωάννου

Ο Νίκος Ιωάννου, γεννήθηκε στο Καϊμακλί και σπούδαζε Μηχανολογία σε Πολυτεχνείο του Λονδίνου. Συνέλαβε σχέδιο για απόδραση εξορίστων της ΕΟΚΑ από τις φυλακές Γόργουντ Σκραπς με τη βοήθεια Ιρλανδών επαναστατών καταδίκων.

Σκοτώθηκε σε ηλικία 19 ετών στις 17 Ιουλίου 1958, παρά το Πάμπερυ της Οξφόρδης, σε μυστηριώδη σύγκρουση της μοτοσυκλέττας του με φορτηγό αυτοκίνητο.

Ο θάνατος του θεωρείται έργο τους Ιντέλιντζενς Σέρβις κι αυτό, γιατί ο οδηγός του μοιραίου αυτοκινήτου ήταν ένας από τους φρουρούς των φυλακών Γόργουντ, ο οποίος κατά ανεξήγητο και μυστηριώδη τρόπο βρέθηκε στο δρόμο του.(Αλλα στοιχεία στο φάκελο S-1270)