Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

20.11.1956: Ο Αvδρέας Βλάμης, 16 χρόvωv, πυρoβoλείται από Τoύρκo αστυvoμικό από τov oπoίo απoπειράθηκε vα αφαιρέσει τo πιστόλι τoυ.

S-1155

20.11.1956: Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΒΛΑΜΗΣ 16 ΧΡΟΝΩΝ ΠΥΡΟΒΟΛΕΙTΑI ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΑΠΟΠΕΙΡΑΘΗΚΕ ΝΑ ΑΦΑΙΡΕΣΕΙ ΤΟ ΠΙΣΤΟΛΙ ΤΟΥ

 

Νεαρός μαθητής συλλαμβάνεται από

στρατιώτες. Στην ένθετη έγχρωμη

φωτογραφία ο Ανδρέας Βλάμης

Ο Ανδρέας Βλάμης μαθητής του Λανιτείου Γυμνασίου, από το Βουνί της επαρχίας Λεμεσού.

Πυροβολήθηκε σε ηλικία 17 ετών, στις 20 Νοεμβρίου 1956, από Τούρκο Επικουρικό, από τον οποίο αποπειράθηκε να αφαιρέσει το περίστροφο του, κατά την οδό Βραγαδίνου, στην περιοχή του Νοσοκομείου Λεμεσού.

Στη θανατική ανάκριση για το θάνατο του ("Χαραυγή" 12.12.1956) ο ειδικός αστυφύλακας Ορτζάν Ισμαήλ είπε ότι στις 20 Νοεμβρίου βρισκόταν σε ήταν περιπολία με τον Ιμπραχήμ Μεχμέτ και τον Μεχμέτ Ντερβίς. Είχαν καθήκον να προσέχουν το τείχος στην οδό Ναυαρινου, οπότε είδαν ένα νερό να πλησιάζει με ποδήλατο.

Πρόσθεσε:

Ο νεαρός τοποθέτησε το ποδήλατο στο πεζοδρόμιο και αφού πλησίασε τον Ιμπραχήμ ρώτησε ποιος κρατεί πρίστροφο. Εβαλε το χέρι του στον Ιμπραχήμ κι αυτός τον απώθησε. Ο νεαρός όρμησε πάλι, τον άρπαξε από το λαιμό με το ένα χέρι και με το άλλο προσπάθησε να του πάρει το περίστροφο. Ακολούθησε πάλι και ακούστηκε πυροβολισμός.

Αμέσως είδε το νεαρό να πέφτει στο έδαφος.

"Εμείς τρέξαμε στον αστυνομικό σταθμό και καταγγείλαμε τα γεγονότα" είπε ο μάτυρας.

Εξ άλλου η Σκεύη Ζάμπογλου, κατέθεσε τα ακόλουθα:

"Θυμούμαι τη μέρα που σκοτώθηκε το παιδί. Το σπίτι μου είναι πολυ κοντά στο μέρος που έγινε το επεισόδιο. Εκεί είδα τρεις χωροφύλακες. Ο ένας φορούσε μπλέ σακάκι και καθόταν στο κατώφλι του κ. Γ. Μαραθεύτη πούναι κοντά στον τοιχο, Ο δεύτερος φορούσε πράσινα ρούχα και βρισκόταν στο πεζοδρόμιο, του ιδίου σπιτιού, δύο βήματα από τον πρώτο και ο τρίτος φορούσε καφέ σακκάκι και ουρανί παντελόνι και στεκόταν απέναντι στη γωνία του δρόμου Μαρίας Συγκλητικής που οδηγεί στο Παντοπωλείο.

Υστερα από αρκετή ώρα έφθασε εκεί ο Ανδρέας Βλάμης με ποδήλατο. Ακούμπησε το πόδι του στο πεζοδρόμιο και ρώτησε τον χωροφύλακα με το μπλε ρούχο τι κάμνει και πού δουλεύει τώρα. Από τη συνομιλία τους που εξακολούθησε αρκετή ωρα κατάλαβα πως ήταν γνωστοί και ότι δούλευαν στο Σύμπουλα. Υστερα άκουσα το τηλέφωνο και πήγα μέσα να τηλεφωνήσω. Μολις τέλειωσα άκουσα πυροβολισμό. Βγήκα έξω και άκουσα τη μητέρα μου να φωνάζει και να τραβά τα μαλιά της. Την βοήθησα να μπει στο σπίτι και βγαίνοντας έξω είδα το παιδί πεσμένο χάμω στη γη..."