Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

31.8.1956: Ο Iωvάς Νικoλάoυ πέφτει στη μάχη τoυ Γεvικoύ Νoσκoμείoυ Λευκωσίας κατά τηv απόδραση τoυ Πoλύκαρπoυ Γεωρκάτζη.

S-1147

31 8 1956: Ο ΙΩΝΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΕΦΤΕΙ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΥ ΓΙΩΡΚΑΤΖΗ.

Ι. Νικολάου

Ο Ιωνάς Νικολάου, από το Γέρι, έπεσε στη Μάχη του Νοσοκομείου, στην προσπάθεια της ομάδας του να απελευθερώσει τον Πολύκαρπο Γιωρκάτζη.

Στις 31 Αυγούστου 1957 η ομάδα του Γερίου-χωριού ανατολικά της Λευκωσίας, διατάχθηκε να δράσει στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και να απελευθερώσει τον αγωνιστή Πολύκαρπο Γιωρκάτζη, ηγετικό στέλεχος της Οργάνωσης που κρατείτο στις Κεντρικές Φυλακές και την ημέρα αυτή θα μεταφερόταν για θεραπεία στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Οι ήρωες Ιωνάς Νικολάου και Κυριάκος Κολοκάσης που έπεσαν το 1955 και Κυριάκος Κακουλλή που έπεσε το 1964, στο Ηρώο, που βρίσκεται στο προαύλιο της εκκλησίας του χωριού τους, το Γέρι

\ Την ομάδα του Γερίου αποτελούσαν εκτός από τον Ιωνά Νκολάου οι Κυριάκος Κολοκάσης και Σπύρος Κυριάκου. Επικεφαλής της ομάδας τέθηκε ο δημοσιογράφος Νίκος Σαμψών.

Μαζί τους έδρασαν και άλλοι αγωνιστές που θα φρόντιζαν για τις βασικές λεπτομέρειες της επιχείρησης, όπως μεταφορά των αγωνιστών στο νοσοκομείο με αυτοκίνητο και απομάκρυνση τους μαζί με τον Πολύκαρπο Γιωρκάτζη αν αποδεικνυόταν επιτυχής η απόπειρα απελευθέρωσης του.

Τα πράγματα όμως δεν πήγαν καλά, τουλάχιστον στο ένα μέρος της επιχείρησης. Γιατί ενώ απελευθερώθηκε ο Γιωρκάτζης και κατόρθωσε να αφαιρέσει την χειροπέδη με την οποία ήταν προσδεδεμένος με το χέρι Αστυνομικού, βρετανός φρουρός έβαλε εναντίον των αγωνιστών με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο από αυτούς, ο Ιωνάς Νκολάου και ο Κυριάκος Κολοκάσης.

Περισσότερα για την επιχείρηση στους φακέλους 1251 και 1252.