Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

2.6.1956: Ο Αvτρέας Παρακευάς εκτελείται από βρετταvό στρατιώτη σε ηλικία 16 ετώv ύστερα από ρίψη βόμβας εvαvτίov αγγλικής περιπόλoυ στηv Κώμα τoυ Γιαλoύ.

S-1143

2.6.1956: Ο ΑΝΤΡΕΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ ΕΚΤΕΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΒΡΕΤΤΑΝΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 16 ΕΤΩΝ ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΡΙΨΗ ΒΟΜΒΑΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΑΓΓΛΙΚΗΣ ΠΕΡΙΠΟΛΟΥ ΣΤΗΝ ΚΩΜΑ ΤΟΥ ΓΙΑΛΟΥ

Αντρέας Παρασκευάς

Ο Αντρέας Παρασκευάς γεννήθηκε στην Κώμα του Γιαλού στις 17 Ιουλίου 1940 κι έπεσε στις 2 Ιουνίου 1956 στο χωριό του, σε ηλικία μόλις 16 ετών.

Ο Ανδρέας Παρασκευάς διατάχθηκε από την ΕΟΚΑ να ρίψει βόμβα εναντίον Αγγλικής περιπόλου που θα περνούσε από το χωριό του.

Χωρίς δεύτερη σκέψη κρύφθηκε πίσω από τον τοίχο ενός σπιτιού και περίμενε.

Μόλις φάνηκε η περίπολος ο Παρασκευάς εκτέλεσε το καθήκον του τραυματίζοντας δυο βρετανούς στρατιώτες.

Ομως ένας άγγλος στρατιώτης που επέβαινε σε δεύτερο όχημα άνοιξε πυρ εναντίον του, καθώς αυτός θεάθηκε να απομακρύνεται από τη σκηνή με το ποδήλατό του, σκοτώνοντας τον.

Η Κατερίνα Παρασκευά,

μητέρα του Ανδρέα

και η αδελφή του

Ελλη με τα δυο της

παιδιά

Ο συναγωνιστής του Παναγιώτης Κούμουρος αφηγήθηκε στο "Χρονικό" του Διγενή:

"Την 30/6/1956 (ο Παρασκευάς) έρριψε βόμβα εναντίον τριών αυτοκινήτων Αγγλων, η οποία προς μεγάλην του λύπην δεν εξερράγη.

Δεν απηλπίσθη όμως και περίμενε, οπότε την 2/7/1956 εις το κέντρον της αγοράς του χωριού του είδε να περνούν στρατιωτικά αυτοκίνητα. Η αγάπη του προς την Πατρίδα, η επιθυμία του να δράση, η λύσσα του κατά του κατακτητού τον ώθησαν εις άμεσον δράσιν. Εκείνη η στιγμή ήτο που τον ανέβασε ψηλά και τον έκαμεν αθάνατον ήρωα, άξιο παληκάρι του θρυλικού αρχηγού.

Ερριψε τη βόμβα κατά πομπής αυτοκινήτων, αλλά κι' αυτή έπεσε στο λάστιχον του τροχού του οχήματος και έτσι εξερράγη μακρυά με αποτέλεσμα να κτυπηθή και να πεθάνη ο Σωτηράκης Κωνσταντίνου, μικρός μαθητής της Α. τάξεως του Δημοτικού Σχολειου Κώμας Γιαλού.

Σταμάτησαν οι Αγγλοι και τον καταδίωξαν. Ο Ανδρέας εν τάχει απεμακρύνετο επί ποδηλάτου, ηρνήθη δε να σταματήση όταν οι επί στέγης αναβάντες βρετανοί τον εκάλουν.

Σε απόστασιν περίπου 20 σκαλών από τον τόπον που ερρίφθη η βόμβα επυροβολήθη και διάτρητος έπεσεν εκ του ποδηλάτου του το οποίον εδωρήθη εις το Μουσείον Κυπριακού αγώνος.

Τον πήραν οι Αγγλοι μαζί τους στο Νοσοκομείον και τον έδωσαν την επαύριον εις τους δικούς του προς ταφήν.

Επικήδειον εξεφώνησε ο τότε γυμνασιάρχης του γυμνασίου Αιγαλούσης όστις με μεγάλην συγκίνησιν έδωσεν στο νεκρό του χέρι τον έλεγχο και το βραβείον το οποίον πήρεν όταν ακόμη ζούσε ως άριστος στην επίδοσιν και ήθος μαθητής της τάξεως.

Προς τιμή του η αίθουσα της Δ τάξεως του γυμνασίου εις ην εφοίτησεν ωνομάσθη αίθουσα Ανδρέα Παρασκευά".