Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

3.12.1955: Η Κύπρoς συγκλovίζεται από τη δράση της ΕΟΚΑ καθώς o Χάρτιγκ παίρvει μέτρα παραβιάζovτας όλα τα αvθρώπιvα δικαιώματα και τις ελευθερίες τωv πoλιτώv.

S-1110

3.12.1955: Η ΚΥΠΡΟΣ ΣΥΓΚΛΟΝΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΕΟΚΑ ΚΑΘΩΣ Ο ΧΑΡΤΙΓΚ ΠΑΙΡΝΕΙ ΜΕΤΡΑ ΠΑΡΑΒΙΑΖΟΝΤΑΣ ΟΛΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

Οι παράτολμες ενέργειες των σαμποτέρ της ΕΟΚΑ είναι το γνώρισμα της

δράσης τους. Στη φωτογραφία από έκρηξη βόμβας που σημειώθηκε στον

Κεντρικό Αστυνομικό σταθμό Λευκωσίας (PHOTO SMART)

Με τα σκληρά μέτρα που πήρε στην Κύπρο ο νέος κυβερνήτης Σερ Τζων Χάρτιγκ (κλείσιμο σχολείων, κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης (26.11.1955), απαγόρευση δημόσιων συγκεντρώσεων, λογοκρισία στον Τύπο και σε όλες τις επικοινωνίες, απελάσεις και είσοδος στρατιωτών στα σπίτια χωρίς εντάλματα) παραβιάζονταν όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι ελευθερίες των κυπρίων πολιτών.

Ομως παρά τα μέτρα, η δράση της ΕΟΚΑ εντεινόταν συνεχώς και μέχρι το Δεκέμβρη, όλη σχεδόν η Κύπρος συγκλονιζόταν από τις εκρήξεις βομβών, τις συγκρούσεις με μαθητές, τις διαδηλώσεις, τις ομαδικές συλλήψεις και τις παραιτήσεις κοινοταρχών και άλλων αρχών στα πλαίσια παθητικής αντίστασης στην οποία είχε καλέσει τον Κυπριακό λαό ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος.

Είναι χαρακτηριστικό το τριήμερο 3-6 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με αστυνομικές και άλλες ανακοινώσεις έγιναν τα πιο κάτω γεγονότα:

"- Χειροβομβίδα εξεσφενδονίσθη από την περιοχή του Γυμνασίου εναντίον στρατιωτικού αυτοκινήτου.

- Αλλη χειροβομβίδα ερρίφθη εναντίον στρατιωτικού αυτοκινήτου στην οδό Κωνσταντίνου, στην Αμμόχωστο και τρίτη στην περιοχή της Μητροπόλεως Λάρνακος.

Οι χειροβομβίδες δεν εξερράγησαν.

- Κατά τη διάρκεια νέου κύματος επιεσοδίων το Σαββατοκυρίακο τραυματίστηκαν οκτώ βρεττανοί στρατιώτες. Τα επεισόδια έχουν ως εξής:

- Μεταξύ Λεύκας και Πεδουλά στρατιωτική περίπολος υπέστη επίθεση. Τραυματίστηκε σοβαρά ένας κομμάντος.

- Στην Αμμόχωστο, άγνωστοι έρριψαν χειροβομβίδα εναντίον του κέντρου Κράουν Τάβερν, αγγλικής ιδιοκτησίας στο οποίο συχνάζουν βρεττανοί στρατιώτες. Ετραυματίσθησαν ελαφρά δύο στρατιώτες.

- Αλλη χειροβομβίδα ρίφθηκε εναντίον βρεττανών στρατιωτών σε δρόμο της Αμμοχώστου. Ενας από αυτούς τραυματίστηκε σοβαρά.

- Στρατιωτικό αυτοκίνητο υπέστη επίθεση παρά το στρατόπεδο Γκόλτεν Σαντς. Οι στρατιώτες ήνοιξαν πυρ.

19 11 1955: Εκρηξη στο Κεντρικό Ταχυδρομείο Λευκωσίας

- Βόμβα εξερράγη έξω από το Ταχυδρομείο της Μύρτου.

- Δύο επικουρικοί αστυνομικοί, που κατηυθύνοντο στον Αστυνομικό σταθμό Κάμπου, πυροβολήθηκε. Ο ένας τραυματίστηκε στα πόδια.

- Δυο χειροβομβίδες, εξερράγησαν παρά τον αστυνομικό σταθμό Ασσιας.

- Στη Χλώρακα κατεβιβάσθησαν υπό της αστυνομίας συνθήματα που υψώθηκαν σε διάφορα σημεία του χωριού.

- Δύο βόμβες ρίφθηκαν στην αυλή του αστυνομικού σταθμού Αγίου Αμβροσίου.

- Ενοπλοι στρατιώτες επέδραμαν εναντίον του σωματείου Νέα Σαλαμίνα και διενήργησαν έρευνα.

- Αστυνομικό αυτοκίνητο, που συνοδεύετο από στρατιωτικό, ενέπεσε σε ενέδρα, παρά τον Αμίαντο, Εφονεύθησαν ένας Αγγλος, ένας αστυνομικός και ένας πολίτης που επέβαινε του αστυνομικού αυτοκινήτου.

- Εκρηξη σημειώθηκε στο γραφείο του Διοικητού Λευκωσίας. Προκλήθηκε πυρκαϊά

- Βόμβα ερρίφθη εναντίον αυτοκινήτου της ΡΑΦ, ενώ ήταν σταματημένο σε φώτα τροχαίας στην Αμμόχωστο.

Η χειβομβίδα δεν εξερράγη.

Εκπρόσωποι της διοικήσεως Αμμοχώστου μετέβησαν στο Λευκόνοικο για διακανονισμό του προστίμου 2.000 λιρών που θα επιβληθεί στο χωριό, το πρόστιμο θα πληρώσουν μόνο οι άρρενες κάτοικοι μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και οι Οθωμανοί κάτοικοι του χωριού, που ανέρχονται σε 150.

- Με διαταγή του Γραφείου Παιδείας κλείστηκε το Παρθεναγωγείο Αθηαίνου επί του οποίου τοιχοκολλήθηκαν φυλλάδια της ΕΟΚΑ.

Ακόμα και μέσα στις προμήθειες των νοικοκυρών ψάχνουν οιι βρετανοί

για να ανακαλύψουν ό,τιδήποτε που θα αποδεικνυόταν χρήσιμο για την

οργάνωση ΕΟΚΑ

- Στην Κερύνεια όλοι οι μαθητές και μαθήτριες της πόλεως απέσχον των μαθημάτων τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το κλείσιμο της Ανωτέρας Σχολής Λευκονοίκου.

Τα Εθνικόφρονα Σωματεία Λύσης, έστειλαν επιστολή στο διευθυντή Παιδείας για κλείσιμο των σχολείων, επειδή μια ελληνική σημαία είχεν αναρτηθεί πάνω σε ανεμόμυλο πλησίον το σχολείου από τριμήνου.

- Παρητήθησαν ο κοινοτάχης Αγλαντζιάς Κώστας Α. Καραολής, ο κοινοτάρχης Ορούντας Αναστάσης Λοϊζου και οι Αζάδες, όπως επίσης και οι Αζάδες της ενορίας Ομεριέ Λευκωσίας, Αραδίππου και Κάτω Κουτραφά.