Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

30.11.1955: Οι Βρετταvoί επικηρύσσoυv τov Αρχηγό της ΕΟΚΑ Γεώργιo Γρίβα- Διγεvή με τo πoσό τωv 5.000 λιρώv.

S-1108

30.11.1955: ΟΙ ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΕΠΙΚΗΡΥΣΣΟΥΝ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΤΗΣ ΕΟΚΑ ΓΕΩΡΓΙΟ ΓΡΙΒΑ- ΔΙΓΕΝΗ ΜΕ ΤΟ ΠΟΣΟ ΤΩΝ 5.000 ΛΙΡΩΝ ΚΑΙ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΜΕ 10.000 ΛΙΡΕΣ

Η επικήρυξη του Αρχηγού της

ΕΟΚΑ Γεωργίου Γρίβα- Διγενή

Ενώ ο αγώνας της ΕΟΚΑ άρχισε την 1η Απριλίου 1955 οι Αγγλοι, παρά τις πληροφορίες που είχαν για τον αρχηγό της ΕΟΚΑ, δεν ήταν σίγουροι για την ταυτότητά του.

Οι πρώτες πληροφορίες υπήρχαν από πολύ νωρίς, από το 1954 και όπως έγραψε ο κύπριος αστυνομικός Παύλος Στόκκος (Χρονικόν Αγώνα ΕΟΚΑ 1955-59 σελ 46) "τέλη Φθινοπώρου 1954, εργαζόμην εις το Αρχηγείον της Αστυνομίας "Σπέσιαλ Μπραντς" ότε επρόσεξα μιαν εγκύκλιον συμφώνως της οποίας ο Συνταγματάρχης Γεώργιος Γρίβας ευρίσκετο λαθραίως εις Κύπρον, κρυπτόμενος κατά πάσαν πιθανότητα εις Μοναστήριον με σκοπόν να οργανώση απελευθερωτικόν Κίνημα".

Ωστόσο και όταν ξέσπασε το επαναστατικό κίνημα οι Αγγλοι δεν ήταν σίγουροι και την ταυτότητά του αποκάλυψε ο Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας Νίκος Ζαχαριάδης, φανατικός αντίπαλος του Γρίβα, των οποίων οι οπαδοί και οι δυνάμεις (Κομμουνιστές και Χίτες) συγκρούστηκαν στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου.

Ο Σπύρος Παπαγεωργίου στο βιβλίο του "Ο αγών της Κύπρου" γράφει ότι στις 24 Απριλίου 1955, ένα σχεδόν μήνα μετά την έναρξη του αγώνα της ΕΟΚΑ, ο Νίκος Ζαχαριάδης σε ομιλία του από τον κομμουνιστικό ραδιοσταθμό " Ελεύθερη Ελλάδα" ανέφερε επί λέξει:

" Το Φλεβάρη του 1955, πιάστηκε από τους Αγγλους το βενζινόπλοιο Αγιος Γεώργιος, που ο καπετάνιος του στον πόλεμο ήταν στην υπηρεσία των Βρεττανών, μαζί του δε πιάστηκε και ο Σωκράτης Λοϊζίδης, παλιός πράκτορας της Ιντέλιτζενς Σέρβις, και φρέσκος στο "Εφ Μπι Αϊ". Στη τσάντα του Λοϊζίδη βρέθηκε και κατασχέθηκε το καταστατικό μιας ψευδοπατριωτικής οργάνωσης ΕΜΑΚ που αργότερα μετονομάστηκε ΕΟΚΑ. Η οργάνωση αυτή έχει επικεφαλής της, ένα γνωστό ψευτοπαλληκαρά αξιωματικό Χίτη, το Γρίβα, που μετά τη Βάρκιζα δολοφονούσε πατριώτες και που μπροστά στο Δημοκρατικό Στρατό τόκοβε λάσπη. Πρόκειται για το ψευδο-διγενή που οι Αγγλοι τον κυνηγάνε, δήθεν, μα δεν τον πιάνουν και που φυσικά τα όπλα που μαζεύει, προορίζονται ενάντια στο ΑΚΕΛ και τον Κυπριακό λαό".

Ωστόσο οι Αγγλοι συνέχισαν τις έρευνες τους για να σιγουρευτούν για την ταυτότητα του Γρίβα.

Στα πλαίσια των προσπαθειών τους έστειλαν ανθρώπους του ακόμα και στο σπίτι του Διγενή στην Αθήνα και ζήτησαν από τη σύζυγο του Κική να τους δώσει ένα παντελόνι του Συνταγματάρχη. Στόχος ήταν να εκπαιδεύσουν τους σκύλους τους στη μυρωδιά του Γρίβα.

Αυτή το αντελήφθη και δεν τους έδωσε και τους έδωσε ένα άλλο παντελόνι που δεν είχε καμιά σχέση με τον άνδρα της.

Οι προσπάθειες των Αγγλων συνεχίστηκαν για αρκετούς ακόμα μήνες και μόλις στις 30 Νοεμβρίου 1955 ήταν απόλυτα σίγουροι ότι Διγενής και Γρίβας ήταν το ίδιο πρόσωπο και έστειλαν φωτογραφίες του σε διάφορους αστυνομικούς σταθμούς, ενώ παράλληλα τον επικήρυξαν με το ποσό των 5.000 λιρών.

Το Μάρτη του 1956 οι Αγγλοι αύξησαν το ποσό για τη σύλληψη του στις 10.000 λίρες.

Ο Γρίβας δεν έχασε καιρό. Απάντησε στη επικήρυξη του Χάρτιγκ με δική του επικήρυξη χωρίς να προσφέρει φυσικά χρήματα, αλλά εγγραφή του ονόματος εκείνου που θα τον σκότωνε με χρυσά γράμματα στο πάνθεο των Ηρώων.

Αναφερόταν στην προκήρυξη:

"Επικηρύσσουμε χωρίς καμμιά αμοιβή τον Γκαλουάϊτερ Σερ Τζων Χάρτιγκ, του οποίου η εκτέλεση είναι καθήκον του κάθε Κυπρίου πατριώτου. αντί χρηματικής αμοιβής, θα ανακηρύξουμε τον άνθρωπο που θα τον εκτελέσει σαν εθνικό ήρωα, του οποίου το όνομα θα γραφεί με χρυσά γράμματα στο Πάνθεον των Ηρώων του Κυπριακού αγώνα".