Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

23.9.1955: Απόδραση oμάδας από 16 κρατoυμέvoυς από τo φρoύριo της Κερύvειας.

S-1106

23.9.1955: ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΟΜΑΔΑΣ ΑΠΟ 16 ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΦΡΟΥΡΙΟ ΤΗΣ ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ

Το κάστρο της Κερύνειας από το οποίο απέδρασαν 15 κρατούμενοι αγωνιστές της ΕΟΚΑ

στις 23 Σεπτεμβρίου 1955

Στις 23 Σεπτεμβρίου, 1955, 16 κρατούμενοι απέδρασαν από το Φρούριο της Κερύνειας, το οποίο είχε μετατραπεί σε κρατητήριο.

Οι κρατούμενοι έδεσαν σεντόνια,τα κρέμασαν από το ένα παράθυρο του φρουρίου και ενώ έβαλαν τους συγκρατουμένους τους να φωνάζουν, ώστε να κάνουν φασαρία και να μη ακούεται ο θόρυβος, που έκαναν οι υποψήφιοι για απόδραση, σαν έκοβαν τα κάγκελλα του κρατητηρίου τους, που "έβλεπε" προς τη θάλασσα, κατέβηκαν στη θάλασσα και από εκεί, ύστερα από ταλαιπωρίες ενώθηκαν με τις αντάρτικες ομάδες.

Τελευταίος κατέβηκε ο Μάρκος Δράκος.

Παναγιώτης

Παπαναστασίου

Οι αποδράσαντες ήσαν οι Μάρκος Δράκος, Λάμπρος Καυκαλλίδης, Μιχαλάκης Ρωσσίδης, Λεύκιος Ροδοσθένους, Πέτρος Στυλιανού, Πέτρος Παπαϊωαννου, Ευάγγελος Ευαγγελάκης, Χριστάκης Ελευθερίου, Κωνσταντίνος Λοϊζου, Στέλιος Σιάμισης, Χαρίλαος Ξενοφώντος, Παύλος Νικήτας, Ανδρέας Πολυβίου, Παναγιώτης Παπαναστασίου, Δήμος Βρυωνίδης και Μίκης Φυρίλλας.

Λάμπρος Καυκαλιάς

Την απόδραση των κρατουμένων είχε εγκρίνει και ο αρχηγός της ΕΟΚΑ ο οποίος σμειώνει στο " Χρονικό" της ΕΟΚΑ, ότι "επειδή η απόδρασις επιταχύνθη κατά μίαν ημέραν εν αγνοία εμού και του υπευθύνου Λευκωσίας, ουδείς ευρίσκετο προς παραλαβήν των εις το συμφωνηθέν μέρος και εκινήθησαν προς το έναντι του φρουρίου τουρκικόν νεκροταφείον".

Μάρκος Δράκος

Εκεί του αντιλήφθηκε όμως ο τούρκος φύλακας και έτσι διαχωρίστηκαν σε δυο ομάδες. Η μια από οκτώ άνδρες κατευθύνθηκε προς τον Πενταδάκτυλο. Από αυτούς οι Α. Καυκαλλίδης, Χαρίλαος Ξενοφώντος και Ευάγγελος Ευαγγελάκης κατόρθωσαν να φθάσουν ύστερα από πολλές περιπέτειες στη Λευκωσία και να έλθουν σε επαφή με τον αρχηγό της ΕΟΚΑ.

Η άλλη ομάδα απομακρύνθηκε με δυσκολία και έφθασε στην περιοχή Κύκκου όπου αποτέλεσαν τον πρώτο πυρήνα των ανταρτικών ομάδων.

Στον Κύκκο έφθασαν οι Μάρκος Δράκος, Λεύκιος Ροδοσθένους, Μίκης Φυρίλλας Ανδρέας Πολυβίου, Χριστάκης Ελευθερίου και Παυλος Νικήτας.

Οι άλλοι δυο, Πέτρος Στυλιανού και Μιχαλάκης Ρωσσίδης συνελήφθησαν στην Κερύνεια από την πρώτη μέρα όπου εστάλησαν για να βρουν αυτοκίνητο για να τους απομακρύνει από την πόλη.