Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

24.5.1955: Απόπειρα εvαvτίov τoυ Κυβερvήτη της Κύπρoυ Αρμιτεϊτζ στov κιvηματoγράφo Παλλάς της Λευκωσίας.

S-1095

24.5.1955: ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΑΡΜΙΤΕΙΤΖ ΣΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ ΠΑΛΛΑΣ ΤΗΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ

Ο κυβερνήτης Σερ Ρόμπερτ

Αρμιτεϊτζ εναντίον του

οποίου η ΕΟΚΑ διενήργησε

δολοφονική απόπειρα.

Γλύτωσε από θαύμα.

Ο Αρχηγός της ΕΟΚΑ είχε ξεκαθαρίσει από την αρχή στους άνδρες του ότι ο αγώνας δεν πρόβλεπε απ' ευθείας αντιπαράθεση με τους Αγγλους στρατιώτες.

"Θα κτυπάτε και θα φεύγετε" ήταν οι οδηγίες του.

Κι' αυτό εφάρμοσαν τα μέλη της ΕΟΚΑ κατά γράμμα. Σε κάθε δρόμο, είτε στην ύπαιθρο είτε στις πόλεις υπήρχαν οι δυνάμεις που έστηναν ενέδρες στους Αγγλους ή τους εκτελούσαν. Και μόλις διαπίστωναν ότι κινδύνευαν εγκατέλειπαν την προσπάθεια τους και αποχωρούσαν.

Κι' αυτό γιατί ούτε τα μέσα είχαν για να δώσουν μάχη ούτε την απαιτούμενη πείρα. Η καρδιά ήταν αρκετή για την πρώτη επίθεση και τον πρώτο αιφνιδιασμό. Απ' εκεί και πέρα αρκούσε ότι οι Αγγλοι ένοιωθαν ότι δεν υπήρχε ασφαλής ουρανός γι' αυτούς σε κανένα μέρος της νήσου.

Οι επιχειρήσεις εναντίον των Αγγλων ήταν πραγματικά εντυπωσιακές. Οι Αγγλοι δέχθηκαν επιθέσεις και στα πιο αυστηρώς φρουρούμενα σημεία- από το Κυβερνείο μέχρι το αρχηγείο της Αστυνομίας ή τους αστυνομικούς σταθμούς.

Ανάμεσα στα υποψήφια θύματα της ΕΟΚΑ ήσαν όλοι όσοι υπηρετούσαν την αγγλική διοίκηση, όπου κι' αν βρίσκονταν. Και οι άπειροι αγωνιστές έφεραν στο πέρας τις αποστολές τους θέτοντας πάντοτε σε κίνδυνο τη ζωή τους.

Η καρέκλα στην οποία καθόταν ο κυβερνήτης

διαλύθηκε μαζί με τα άλλα καθίσματα του "Παλλάς"

αλλά ο ίδιος και οι συνεργάτες του διέφυγαν τον

κίνδυνο καθώς η παράσταση τέλειωσε γρηγορότερα

κι έτσι αναχώρησε νωρίτερα από το κινηματοθέατρο

Ομως δεν έλειψαν και οι επιχειρήσεις που προκάλεσαν μέχρι και πανικό στους Αγγλους. Αυτές ήταν οι πιο τολμηρές και θαρραλέες που στόχευαν κατ' ευθείαν στην καρδιά της Αγγλικής Διοίκησης- τους εκάστοτε Κυβερνήτες και τους ανώτερους επιτελείς του.

Μια βόμβα τοποθέτησαν άνδρες της ΕΟΚΑ κάτω από το κάθισμα του κυβερνήτη Αρμιτεϊτζ στον κινηματογράφο Παλλάς της Λευκωσίας, με την έναρξη της δράσης της ΕΟΚΑ στις 24 Μαϊου 1955.

Την βόμβα τοποθέτησε ο Χαρίλαος Ξενοφώντος που εργαζόταν στον κινηματογράφο, ενώ ο Κυβερνήτης παρακολουθούσε κινηματογραφική παράσταση.

Ομως ο Κυβερνήτης έφυγε πέντε λεπτά νωρίτερα απ' ότι είχε προγραμματισθεί και γλύτωσε.

Σχετικά με την έκρηξη η εφημερίδα "Ελευθερία" της Πέμπτης 26 Μαϊου 1955 έγραφε:

"Υπό της Αστυνομίας συνελήφθη και

Ακόμα δυο φωτογραφίες από την έκρηξη στο κινηματοθέατρο Παλλάς της Λευκωσίας που είχε στόχο

τον Κυβερνήτη Αρμιτεϊτζ. Δεξιά η είσοδος του κτιρίου, η οποια φουρείται από αστυνομικούς που

διενεργούν έρευνες για ανακάλυψη στοιχείων που να οδηγούν στους δράστες

Χαρίλαος

Ξενοφώντος:

Διενήργησε την

απόπειρα εναντίον

του Κυβερνήτη

Αρμιτεϊτζ στο Παλλάς

Λευκωσίας

ετέθη υπό κράτησιν εν πρόσωπον προς διευκόλυνσιν των ανακρίσεων εν σχέσει με την σφοδράν έκρηξιν, η οποία συνέβη κατά την 11.05 νυκτερινήν ώραν της προχθές Τρίτης εντός του παρά το Αρχηγείον της Αστυνομίας εν Λευκωσία κινημαθεάτρου "Παλλάς".

" Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες κληθέντες αμέσως μετά την έκρηξιν προέβησαν εις σχετικάς ερεύνας. Εξ αρμοδίας πηγής ανεκοινώθη ότι η εκραγείσα ύλη ήτο δυναμίτις, προσδεθείσα εις ωρολογιακήν συσκευήν.

"Η έκρηξις συνέβη πέντε περίπου λεπτά μετά την εκ του κινηματοθεάτρου αναχώρησιν του Κυβερνήτου και της Λαίδης Αρμιτεϊτζ ,του Αρχιδικαστού Σερ Ερικ Χάλλιναν,του Αποικιακού Γραμματέως και της κυρίας Φλέτσερ Κουκ και άλλων επισήμων, οι οποίοι είχον παρακολουθήσει την πρώτην προβολήν της ταινίας " Απηγορευμένον φορτίον".

" Η ωρολογιακή βόμβα εξερράγη εις απόστασιν πέντε περίπου βημάτων εκ του καθίσματος, το οποίον είχε χρησιμοποιηθή υπό του Κυβερνήτου εν τω Θεάτρω.

" Εκ της εκρήξεως καθίσματα κατεθρυμματίσθησαν και ανετινάχθησαν και οπαί διηνοίγησαν εις την οροφήν του κτιρίου. Νεφύδριον καπνού εκάλυψε την περιοχήν της εκρήξεως. Αστυνομική δύναμις εφρούρει μετά την έκρηξιν την είσοδον του κινηματοθεάτρου και παρημπόδιζε την εις αυτό είσοδον.

(....) Η Αστυνομια, ως μετέδωσε το Ρέουτερ- φρονεί ότι πρόκειται περί της τολμηροτέρας των τρομοκρατικών επιθέσεων, αφ' ότου εξαπελύθη κατά τον παρελθόντα μήνα σειρά εκρήξεων βομβών εκ μέρους της παρανόμου οργανώσεως απακαλουμένης ΕΟΚΑ (Εθνικής Οργανώσεως Κυπρίων Αγωνιστών).

" Το ρηθέν πρακτορείον προσέθεσεν ότι το κινηματοθέατρον " Παλλάς" ευρίσκεται απέναντι του Αστυνομικού Αρχηγείου, εκ του οποίου διευθύνεται η εναντίον των παρανόμων ενεργειών εκστρατεία. Η προχθεσινή έκρηξις είναι η πρώτη επισυμβάσα εν Κύπρω από της 12 Απριλίου.

" Κατ' αστυνομικας πληροφορίας η κινηματογραφική παράστασις κανονικώς θα ετελείωνε κατά την 11.10 μ.μ. ώραν, αλλά λόγω συντομεύσεως του διαλείμματος κατά δέκα λεπτά, η παράστασις επερατώθη την 11 μ.μ.. Η έκρηξις εγένετο κατά την 11.5 μ.μ."