Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

28.4.1955: Η δράση της ΕΟΚΑ από τηv πρώτη Απριλίoυ 1955, πρώτη ημέρα της έvαρξης της ΕΟΚΑ εvαvτίov τωv βρετταvώv μέχρι και τις 28 τoυ μήvα σε oλόκληρη τηv Κύπρo όπως τηv κατέγραψε στo ημερoλόγιo τoυ o Γεώργιoς Γρίβας- Διγεvής.

S-1092

28.4.1955: Η ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΕΟΚΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1955, ΠΡΩΤΗ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΗΣ ΕΟΚΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΒΡΕΤΤΑΝΩΝ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΙΣ 28 ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΟΠΩΣ ΤΗΝ ΚΑΤΕΓΡΑΨΕ ΣΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ Ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΡΙΒΑΣ- ΔΙΓΕΝΗΣ

Οι άγγλοι καταζητούν τον αρχηγό της

ΕΟΚΑ Γεώργιο Γρίβα. (Από την Κυπριακή

Θύελλα του Σπύρου Παπαγεωργίου)

Ο Αρχηγός της ΕΟΚΑ Γεώργιος Γρίβας- Διγενής δεν φαινόταν να είναι απόλυτα ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα της πρώτης ημέρας της εξέγερσης της ΕΟΚΑ, την 1η Απριλίου 1955.

Αυτό φαίνεται μέσα από το ημερολόγιο του που διατηρούσε και στο οποίο κατέγραφε κάθε μέρα τα διάφορα γεγονότα.

Στο Ημερολογιο που κατέσχαν οι βρεττανοί και έδωσαν στη δημοσιότητα αργότερα προβαίνοντας σε όποιες αποκοπές ήθελαν, ο αρχηγός της ΕΟΚΑ κατέγραψε τα εξής γεγονότα για το μήνα Απρίλιο του 1955:

1η ΑΠΡΙΛΙΟΥ: Αι πρώται ειδήσεις από εφημερίδες εμφανίζουν ικανοποιητικά αποτελέσματα. Μετέπειτα πληροφορίες ας είχον μέχρι εσπέρας παρουσιάζουν τα εξής αποτελέσματα:

Εν Λευκωσία: Ραδιοφωνικός σταθμός Αθαλάσσης εφλέγετο. Φαίνεται ότι η ομάς η οποία είχε αναλάβει τούτον ως στόχον έκαμε την δουλειά της.

Ραδιοφων. Σταθμός Λακατάμιας: Μηδέν. Στρατώνες Wolseley. Ζημίαι ασήμαντοι καθώς και εν Αρχιγραμματεία και Γραφείον Παιδείας.

Λάρνακα. Απαντες οι στόχοι εβλήθησαν ικανοποιητικώς.

Αμμόχωστος. Οχι ικανοποιητικά αποτελέσματα. Ελλείπουν ακριβείς πληροφορίαι.

Λεμεσός. Μονον δύο στόχοι εντός της πόλεως εβλήθησαν. Αστυνομική Διεύθυνσις και αστυνομία Αγ. Ιωάννη. Πληροφορίαι περί Επισκοπής Πολεμίδια κλπ ουχί επαρκείς.

Συλλήψεις. Συνελήφθη ΟΡΕΣΤΗΣ μετά αρχηγών δύο ομάδων καθώς και 2 έτερα πρόσωπα.

ΖΗΔΡΟΣ (Γρ. Αυξεντίου). Αναζητείται, κατ' άλλους συνελήφθη.

ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ εγκατέλειψε θέσιν του και ήλθε ενταύθα προβάλλων ως επιχείρημα ότι ενώ μετέβαινε δι' ενέργειαν συνηντήθη μετ' Αστυνομίας και ηναγκάσθη εγκαταλείψη υλικόν εξ ου και δεν εγένοντο αι προβληθείσαι δύο ενέργειαι εν Λεμεσώ.

Ουδεμία πληροφορία περί Ε...

Εις εκ των εντεταλμένων την διακοπήν του ρεύματος Λευκωσίας, έπαθε ηλεκτροπληξίαν εξ ου δικαιολογείται και η επί δευτερόλεπτα σβύση των φώτων περί την 00.30 ώραν χωρίς τελικώς να διακοπή ο φωτισμός Λευκωσίας.

ΕΘΝΟΣ 3 4 1955

Ηλθα εις επαφήν με ΑΒΕΡΩΦ (Γιαννάκης Δρουσιώτης) και έδωσα εντολήν όπως την εσπέραν συνεχισθούν τρομοκρατικαί ενέργειαι εις τας πόλεις.

Ο Ραδιοφωνικός σταθμός Αθηνών μετέδωσε ανταπόκρισιν εκ Παρισίων περί τρομοκρατικών εκρήξεων εν Κύπροω.

" Φωνή Πατρίδος" έμεινε άφωνος. Είπε τα συμβάντα αρκεσθείσα μόνον εις το να εξυμνή τον Σωκράτην Λοϊζίδην κατόπιν υποδείξεως ασφαλώς του εν Αθήναις αδελφού του Σάββα. Κατόπιν τούτου ηναγκάσθην να κάμω αναφοράν εις ΓΕΝ και να εκφράσω πικρίαν μου διά τοιαύτην στάσιν Ραδιοφων. σταθμού, αλλά και Λοϊζίδη, όστις κακή τη μοίρα εμφανίζεται πάλιν επί σκηνής διά να εκμεταλλευθή προς ίδιον όφελος την εργασίαν άλλων.

Οι αδελφοί Λοϊζίδη εμφανίζονται και πάλιν οι κακοί δαίμονες του αγώνος.

2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ: Εξέδωκα διαταγήν περί τακτικής ην πρέπει να ακολουθήσουν αι ομάδες συμποτέρ ήτοι: Συνέχισις τρομοκρατικών ενεργειών εις τας πόλεις ώστε να τρομοκρατηθή η αστυνομία και αναγκασθή Κυβέρνησις διαθέση διά ασφάλεια στρατιωτικάς δυνάμεις. Το τοιούτο θα μας διεκολύνη κατόπιν εις τον ανταρτικόν αγώνα, όπερ ήδη προπαρασκευάζω.

- Στρατολόγησις νέων μελών διά τας ομάδας σαμποτέρ.

- Εξασφάλισις της συνεχείας εν τη Διοικήσει είς ολα τα κλιμάκια.

- Εξασφάλισις του υλικού.

Η "Φωνή της πατρίδος" του Ραδιοφωνικού σταθμού Αθηνών ήτο κάτι όπου η λέξις "Αίσχος" θα ήτο ολίγον να τη απονομηθή. Ηναγκάσθην κατόπιν τούτου να απευθύνω εις τον Γ. (Μακάριος) την κάτωθι επιστολήν:

"Είμαι υποχρεωμένος να επανέλθω επί του ζητήματος του περιεχομένου των εκπομπών της " Φωνής της Πατρίδος". Η σημερινή εκπομπή ητο χειροτέρα της τοιαύτης της χθες. Εφθασε μάλιστα μέχρι του σημείου να είπη ότι η Ελευθερία δεν αποκτάται με τρομοκρατίαν, όπως ο Γκάντι, δεν επέτυχε την απελευθέρωσιν των Ινδιών με τοιαύτα μέσα... Οι παρακολουθούσαντες μετ' εμού έμειναν απολιθωμένοι και διηρωτώντο εάν έπρεπε να συνεχίσουν τον αγώνα.

Ο κ. Λοϊζίδης, όστις χθες επί ημισείαν ώραν απησχόλησε τον ραδιοσταθμόν εις το να εγκωμιάζη τον αδελφόν του, ημπορούσε και σήμερον να τον καθοδηγήση ώστε να αφιερώση ολίγα λεπτά διά την τόνωσιν του ηθικού του Κυπριακού λαού, όστις σήμερον διάγει αιματηρόν αγώνα. Ως σας ανέφερα πολλάκις, θα διεξαγάγω τον αγώνα τον οποίον μου ενεπιστεύθηκε έστω και ΜΟΝΟΣ. Αλλά εάν δεν επιζήσω θα έχω πολλά να ομιλήσω διά τον κάθε ένα τι συνεισέφερε εις τον αγώνα αυτόν. Εάν δε αποθάνω θα τα αφήσω εγγράφως".

ΑΒΕΡΩΦ αναφέρει ΖΗΔΡΟΣ δεν συνελήφθη. Φαίνεται ότι ευρίσκεται εις Ακανθούν ή εις Κυρήνεια, είχε διαταχθή εν περιπτώσει κινδύνου συλλήψεως του να φύγη προς Κυρήνειαν. Αποτυχία αποπείρας προς Δεκέλειαν απέτυχε λόγω αρνήσεως σωφέρ μεταφέρη ομάδα. Με Λάρνακα δεν έλαβα ακόμη επαρκή διότι εκεί στελέχη μας συνελήφθησαν άπαντα.

Μαθητές και μαθήτριες οργανώνουν διαδηλώσεις

Συνελήφθησαν 4 μαθηταί Γυμνασίου μέλη μας τοιχοκολλούντες προκηρύξεις.

3 ΑΠΡΙΛΙΟΥ: Εζήτησα να συγκεντρωθούν ομαδάρχαι διά να τους δω.

Εσπέραν ήλθε σπίτι μου ΑΒΕΡΩΦ. Μου παρέδωσε επιστολήν Γεν. (Μακάριος) κατόπιν σχετικής επιστολής μου με " Φωνήν Πατρίδος".

4 ΑΠΡΙΛΙΟΥ: Περί το απόγευμα ήλθε Ε.... εκ Λεμεσού. Φαίνεται εδείλιασε τον απέπεμψα οικίας χωρίς να δεχθώ να μου ομιλήση.

Διέλυσε την ομάδα φαίνεται έχασε και τον οπλισμόν και κυνηγημένος λόγω κινήσεων του αποκαλυφθείς φαίνεται υπό της αστυνομίας εθεώρησε καλόν να ζητήση εδώ άσυλον. Τον εγνώριζα και παλιάνθρωπον, ενόμιζα όμως ότι είχε απάνω του τόλμην. Δυστυχώς ηπατήθην διότι στερείται τόλμης. Είναι δειλός και άνανδρος. Εξέδωκα διαταγήν προς τα ενταύθα τμήματα να μη τον πλησιάζουν διότι απεπέμφθη της Οργανώσεως. Επίσης να αποπεμφθή της οικίας Αγ. Δομετίου όπου κατέλυσε φοβούμενος φαίνεται να πάη και εις Στρόβολον.

Ο ΑΒΕΡΩΦ με ειδοποίησεν ΖΗΔΡΟΣ ευρίσκεται εις Λύσην και όχι Ακανθούν. Αλλο κακό πάλιν αυτό. Τώρα που επεκηρύχθη ζητά να τον μεταφέρωμεν εκείθεν. Εκ προηγουμένης εκκλήσεως για να μας πουν άγνωστοί του πού ευρίσκεται διά να τον μεταφέρωμεν δεν μας απήντησεν. Ούτε ο ίδιος εζήτησε επαφήν μαζί μας ως είχε εντολήν προ των επιχειρήσεων

Πώς είναι δυνατόν να εργασθής και να εφαρμόσης Σχέδιον εναντίον των Αγγλων όταν δύο των κυριωτέρων ηγετικών στελεχών σου έχουν την νοοτροπίαν που εξέθεσα ανωτερω; Είμαι τώρα μόνος. Ο Θεός όμως θα με βοηθήση. Εις αυτόν μόνον στηρίζομαι. Και όχι εις τους ανθρώπους.

Και ως να μη έφθανεν αυτό ο Γεν. μου στέλλει επιστολήν του λέγων την γνώμην του, ότι πρέπει να σταματήσουν αι ενέργειαι μας εντός των πόλεων για να ανασυνταχθώμεν.

Τώρα πρέπει να πάρω και μαθήματα από τους διάφορους δειλούς, οι οποίοι περιστοιχίζουν τον Γεν. και του υποβάλλουν διαφόρους γνώμας, φοβούμενοι το σαρκίον των, και ενδιαφερόμενοι διά την ησυχίαν των.

Διότι περί τοιούτων ανθρώπων πρόκειται, οι οποίοι υποβάλλουν τας γνώμας των εις τον Γεν. ο οποίος μόνον χθες μου έγραφε "Τράβα εμπρός καλά πας... Είναι η κρίσιμος στιγμή του αγώνος τώρα".

7 ΑΠΡΙΛΙΟΥ: Εδωσα προς πολυγράφησιν δυο προκηρύξεις μίαν διά Αγγλους στρατιώτας και ετέραν διά Αγγλικάς βάσεις εις Κύπρον.

Συνέταξα αναφοράν διά Γεν. έκθεσιν καταστάσεως ανασυντάξεως ομάδων διά προσεχή δράσιν.

ΕΘΝΟΣ 5 4 1955

Κινδυνεύω και εγώ εις την ομιλίαν όπου ευρίσκομαι. Ε... περιφέρεται εν Λευκωσία και διαμένει εις τι πανσιόν μετά παλλακίδος του. Φοβούμαι λόγω δειλίας του μη τυχόν συλλαμβανόμενος αποκαλύψει όλους μας. Αλλωστε πολλά γνωρίζει ή παλλακίς του. Εσπέραν ήλθε εις οικίαν μου ΚΡΗΣ μου ανέφερε σχετικά με ενέργεια Ε.... εις Λεμεσόν και περί ΔΕΙΛΙΑΣ του.

Ο ίδιος κατά την ώραν της εν Επισκοπή ανατινάξεως

ευρίσκετο εντός του αυτοκινήτου τρέμων, κατά ΚΡΗΣ, την δε ανατίναξιν διενήργησε Κρασίδης.

Επίσης διά ανατίναξιν Τροόδους, έδωσε εντολάς μόνον περί 22.30, ότε οι εκτελεσταί δεν είχον τον προς τούτο χρόνον. Διά ανατίναξιν Πολεμιδίων δεν είχε πρόσωπα. Μετά ανατίναξιν εις Επισκοπήν έλαβε κατεύθυνσιν προς τα εκεί, αλλά βραδύτερον μετενόησε και επέστρεψε εις Λεμεσόν.

Η επάνοδος εις Λεμεσόν εγένετο διά δημοσίας οδού ΠΑΡΑ ΤΑΣ ΕΠΑΝΕΙΛΗΜΜΕΝΑΣ ΠΕΡΙ ΤΟΥΤΟΥ ΔΙΑΑΓΑΣ ΜΟΥ, συνεπεία του οποίου ήτο να αποκαλυφθή Κρασίδης κλπ διότι παρά αστυνομικόν σταθμόν Γερμασόγειας διετάχθη αυτοκίνητον Κρασίδη όπως σταματήση και δεν εσταμάτησε. Ως εκ τούτου συνελήφθησαν

Δελτίον πληροφοριων ΚΙΚΕΡΩΝΟΣ (Πολύκαρπος Γιωρκάτζης) αναφέρει ότι εις κόλπους μας εν Λεμεσώ υπάρχει προδότης.

10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ: Δυστυχώς βλέπω ότι εν Ελλάδι δεν υπάρχει πνοή. Είναι χαλβάδες.

Εις Ρόδον εγένοντο κάπως σοβαρώτερα γεγονότα, αλλά και εκεί χωρίς μεγάλον παλμόν.

Τι να γίνη θα τα βγάλωμεν μόνοι μας πέρα. Είμαι όμως βέβαιος ότι εις την διανομήν των επαίνων όταν εμείς φέρωμεν το αποτέλεσμα, θα πάρωμεν ψυχία και άλλοι θα διεκδικούν ότι έφεραν το αποτέλεσμα. Ετσι τουλάχιστον γίνεται εν Ελλάδι...

Ο τύπος Αθηναϊκός και Κυπριακός περιμένουν να αλλάξη στάσιν η Αγγλία κατόπιν της αναλήψεως του Υπουργ. Εξωτερικών υπό Μακ Μίλλαν (αναχωρήσεως υπό Ηντεν). Ο Τύπος επίσης γράφει το Κυπριακόν προκαλεί μεγάλας ανησυχίας εις την Αγγλίαν.

11 ΑΠΡΙΛΙΟΥ: Εις Τσέλιγκαν διαταγήν να μου υποβάλη κατάστασιν μελών μας επαρχίας Λεεσού.

Εις ΖΗΔΡΟΝ διαταγήν περιλαμβάνουσαν:

1. Να υποβάλη έκθεσιν γεγονότων νυκτός 1 Απριλίου.

2. Πού έχει εφεδρικόν υλικόν σαμποτάζ όπερ του είχε δοθή.

3. Να οργανώση σαμποτάζ εις επαρχίαν Κυρηνείας και να αναφέρη τί υλικόν χρειάζεται προς τούτο.

4. Εις ομάδας Επαρχίας Αμμοχώστου είναι κάποιος, ο οποίος προδίδει. Ποίον υποπτεύονται;

5. Η εκπαίδευσις εις τα ανταρτικά και η συγκρότησις των ομάδων να προχωρήση με γοργόν ρυθμόν και να προτιμηθή όλων των άλλων αποστολών, αίτινες του ανετέθησαν. Οταν είναι έτοιμος να αναφέρη.

6. Να με τηρή ενήμερον της προόδου της άνω εργασίας πράγμα όπερ μέχρι σήμερον δεν έκαμε ούτε ανέφερε μέχρι σήμερον τι επί όσων του ανετέθησαν εν Κυρηνεία.

Απέστειλα αναφοράν προς Γεν. να ενδιαφερθή διά τας οικογενείας των συλληφθέντων.

Εχω μεγάλας υπονοίας ότι ο Ε... μας προδίδει. Είναι ικανός να κάμη όλα. Ο κλέφτης και ο γυναικάς όλα μπορεί να τα κάμη και την προδοσία της πατρίδος του.

13 ΑΠΡΙΛΙΟΥ: Αναχώρησα ώραν 7.30 από οικίαν Πασχ. εις τοιαύτην Σοφοκλή διά λόγους ασφαλείας, λόγω συλλήψεως Ε...

Ο αντιπρόσωπος της Εθναρχίας στο

Λονδίνο και ανταποκριτής της κυπριακής

εφημερίδας ΕΘΝΟΣ Σπύρος Κυπριανού

με τον πρωθυπουργό της Ινδίας Παντίτ

Νεχρού. Ο ινδός πρωθυπουργός δήλωσε

ότι η χώρα του τάσσεται υπέρ της

αυτοδιάθεσης των Κυπρίων (Εφημερίδα

ΕΘΝΟΣ 21 2 1955)

Αναφορά Κικέρωνος ότι Ε... συλληφθείς 16 ώραν ανακρίνετο μέχρι 22 οπότε αφέθη ελεύθερος. Υπεδύθη άνθρωπον του υποκόσμου. Περίεργος όμως η στάσις του, διατί δεν κρύπτεται αφού δύναται. Αλλά και η αστυνομία διατί δεν τον συλλαμβάνει; Δύο ερωτήματα εις τα οποία δύσκολον να δοθή απάντηση. Κατ' εμέ Ε... ή προδίδει ή εάν είναι αθώος τότε η Αστυνομία επιζητεί εν εκ των δύο. Η αφήνει αυτόν ελεύθερον διά να ίδη με ποίους έρχεται εις επαφήν και αποκαλύψει συνενόχους του ή προσπαθεί να τον κάμη πράκτορα της.

Πάντως διέταξα παρακολούθησιν του ίνα εξακριβώσωμεν περί τνος πρόκειται και λάβωμεν τα μέτρα μας.

ΠΟΛΟΣ ανεχώρησε δι' ΑΜΙΑΝΤΟΝ.

Στρατολογ. Κυβερνητικών υπαλλήλων της Κυβερνήσεως δεν. Εκδώσω αύριο προκήρυξιν εις τους υπαλλήλους να μη ενδώσουν εις τους εκβιασμούς της Κυβερνήσεως.

14 ΑΠΡΙΛΙΟΥ: Την εσπέραν ήλθε Ερμής. Ανέθεσα διεύθυνσιν όλων ομάδων σαμποτάζ καθ' όλην την νήσον. Αντικαταστάτης του εις ομάδας Λευκωσίας Ελευθερίου με αντικαταστάτην τον Μάρκον.

17 ΑΠΡΙΛΙΟΥ: Ωρα 14.00 Ηλθε ΑΒΕΡΩΦ σπίτι. Μου ανέφερε ότι κομμουνισταί ετοιμάζουν δυναμιτιστικάς ενεργείας εις Λεύκαν, και προς τούτο επρότειναν εις ιδικόν μας μέλος Πάφου. Εδωσα οδηγίας όπως μέλος μας προσπαθήση εξακριβώση εάν πρόκειται περί σοβαράς ενεργείας κατευθυνομένης εξ ΑΚΕΛ. Προς τούτο προσποιηθή ότι δέχεται, αλλά να του υποσχεθούν εάν διωχθή ή συλληφθή υποστήριξιν. Εάν δεχθούν τότε ζητήση προθεσμίαν διδαχθή χρήσιν υλικού, παραλάβη τούτο και αναφέρη ημίν.

Πρέπει να λάβωμεν σοβαρώτερα και γενικώτερα μέτρα. Προς τούτο εξέδωκα διαταγήν εις ομάδα σαμποτέρ πόλεων και ΝΕΟΛΑΙΑΝ ΕΟΚΑ διά συστηματικήν και οργανωμένην παρακολούθησιν των κομμουνιστών. Επίσης εζήτησα από Γεν. όπως υπάρχει διαθέσιμον εις πρώτην ζήτησιν το ποσόν 500 λιρών δι' αγοράν πιστολιών δι' ων εφωδιασθούν άνδρες σαμποτέρ.

Συνέταξα ΕΙΔΟΠΟΠΟΙΗΣΙΝ προς ηγέτας κομμουνιστικά στελέχη και διοικητάς ΑΚΕΛ όπως παύσουν αντιδρώντες καθ' οιονδήποτε τρόπον εις το έργον μας, άλλως θα πέση λεπίδι και επί πλέον θα καταγγείλω ενεργείας των εις Ελληνικόν και Κυπριακόν λαόν.

19 ΑΠΡΙΛΙΟΥ: Συνέταξα σημείωμα διά Γεν. επανερχόμενος επί παλαιάς προτάσεως μου όπως ειδοποιηθούν οι εν Αθήναις και μη θεωρούν διαβατήρια κομμουνιστών εξ Ελλάδος διά Κύπρον.

Επίσης ώρα 12 είδον Ν. Αζίναν και του έδωσα οδηγίας:

Διά μελέτην σαμποτάζ εις Κτήμα του Δικαστηρίου κυρίως- το σαμποτάζ πρέπει να λάβη χώραν προς 2 Μαϊου (ημερομηνίας ενάρξεως δίκης των 13). Διά οργάνωσιν νεολαίας εντός κόλπων ΕΟΚΑ.

Προετοιμασίαν ενόπλου ομάδος.

Μου ανέφερε ότι εις Σωκράτην Λοϊζίδην είχε πη το βράδυ της συλλήψεως του να μη μετέβαινεν εις παραλίαν προς υποδοχήν ιστιοφόρου. Ούτος όμως απήντησε ότι θα μετέβαινε και θα κατώρθωνε εάν ήρχετο ιστιοφόρον να αποβιβάσωμεν υλικά και να έφευγε και ο ίδιος.

Με απασχολεί σήμερον σοβαρώς το ζήτημα καταπνίξεως πάσης κομμουνιστικής κινήσεως.

Ζήτημα το μελετώ.

Το κτίριο του ΡΙΚ ανατινάσσεται την 1η Απριλίου 1955

20 ΑΠΡΙΛΙΟΥ: Βράδυ είδα ΕΡΜΗΝ και ΑΒΕΡΩΦ και έδωσα οδηγίας. ΑΒΕΡΩΦ μου ανέφερε ότι εκπρόσωπος των φοιτητών (Ρένος Κυριακίδης) αφιχθείς ενταύθα θέλει να με δη. Ωρισα συνάντησιν δι αύριον.

21 ΑΠΡΙΛΙΟΥ: Μία ομάς φοιτητών Κυπρίων εκπαιδευομένων εις τα όπλα περί τους 6 να έλθη αμέσως και ει δυνατόν μέχρι τέλους τρέχοντος δι' ανταρτικάς ομάδας και ακολούθως να έλθουν και υπόλοιποι (περί τους 4).

Ως προς οπλισμόν εάν διαθέτουν ούτοι πρέπει να σταλή διά λίαν ταχυκινήτου μέσου, ίνα μη κινδυνεύση συλληφθή και προς τούτο να συνεννοηθή μετά Σακελλαρίου (ναυάρχου).

Επίσης να συνεννοηθή με Ευσταθόπουλον και Γαζουλέαν δι' αποστολήν 1-2 εφεδρων αξιωματικών.

Εμεινα σύμφωνος δι' ανωτέρω και θα αναχωρήση εκ Κύπρου 25ην τρεχ.

25 ΑΠΡΙΛΙΟΥ: Επίσης ότι άτομον τι εστάλη υπό Κιτίου διά να τον υποδεχθούν μέλη μας προς εκπαίδευσιν.

Ως προς δεύτερον, έστειλα επιστολήν εις Γεν, δι' ην αναφέρω γεγονός και γνωρίζων ότι δεν θα επιτρέψω καπετανάτα εις Οργάνωσιν.

Ουδέν θα γίνεται άνευ εγκρίσεως. Ούτε έχομεν ανάγκην εκπαιδευτών.

27 ΑΠΡΙΛΙΟΥ: Εστειλα επιστολήν εις Γεν. ίνα συστηθή εις Αθηναϊκήν εφημερίδα να καυτηριάση την πίεσιν Κυβερνήσεως επί Κυβερνητικών Υπαλλήλων να καταταχθούν εις Χωρ\κήν, διότι ήδη αφού δεν επέτυχον όλα τα χρησιμοποιηθέντα μέσα, εστάλη εις τούτους υπό της Κυβερνήσεως δήλωσις προς συμπλήρωσιν ίνα αναφέρουν τους λόγους διά τους οποίους δεν επιθυμούν να καταταχθούν.

28 ΑΠΡΙΛΙΟΥ: Ωρα 13 ήλθε ΕΡΜΗΣ και μου παρέδωσε μελέτας ομάδων Λευκωσίας.

Συνέστησα επισπεύση οργάνωσιν ομάδων εις Λευκόνοικον, Μόρφου, Τρίκωμον. Επίσης την καλυτέραν συγκρότησιν ομάδων Αμμοχώστου- Λάρνακος και την συγκρότησιν εκεί Νεολαίας.

Γενικώς οι ομαδάρχαι Λάρνακος και Αμμοχώστου να κινηθούν διά οργάνωσιν μεγάλου κέντρου περιοχής τους διά να προλάβωμεν κίνησιν και αντίδρασιν κομμουνιστών.

Η οργάνωσις υπαίθρου παρουσιάζει δυσχερείας. ΝΕΟΣ δεν δύναται αναλάβη οργάνωσιν Νεολαίας εκτός Λευκωσίας. Εργασία ΤΣΕΛΙΓΓΑ (Κωνσταντίνος Λευκωσιάτης) όχι ικανοποιητική. Προσπαθώ αντιμετωπίσω κατάστασιν εναντίον κομμουνιστών διά προχείρων μέσω μέχρι εξευρέσεως καταλλήλων προσώπων.

Δυστυχώς δεν ευρίσκω πρόσωπα. Λιπόψυχοι οι πλείστοι.

Ειδοποίησε ότι Γεν. έγραψε να μη γίνη καμία επιχείρησις τώρα. "Διακυβεύονται ύψιστα εθνικά συμφέροντα τονίζει, πρέπει να περιμένωμε νέας οδηγίας".