Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

25.1.1955: Βαριές πoιvές στoυς 5 τoυ Iστιoφόρoυ Αγιος Γεώργιoς για τη μεταφoρά oπλισμoύ στηv Κύπρo. τo Σωκράτη Λoϊζίδη και τoυς πέvτε της oμάδας της Χλώρακας. Αλλoι δύo αθωώθηκαv.

S-1077

25.1.1955: ΒΑΡΙΕΣ ΠΟΙΝΕΣ ΣΤΟΥΣ 5 ΤΟΥ ΙΣΤΙΟΦΟΡΟΥ ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΤΟΝ ΣΩΚΡΑΤΗ ΛΟΙΖΙΔΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ 5 ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΧΛΩΡΑΚΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΟΠΛΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ. ΑΛΛΟΙ ΔΥΟ ΑΘΩΩΘΗΚΑΝ

Χιλιάδες κόσμου και μαθητές συνωθούνται έξω από το δικαστήριο της Πάφου


Ακόμα δυο στιγμιότυπα από τη μεταφορά των κατηγορουμένων για την υπόθεση του Αγίου Γεωργίου σε δικαστήριο της Πάφου (PHOTO CHARITOU)

Το Δικαστήριο της Πάφου όπου έγινε η δίκη των συλληφθέντων (6 Mαϊου 1955), για τη μεταφορά και παραλαβή του οπλισμού στην Κύπρο στις 26.1.1955 επέβαλε βαριές ποινές στον Σωκράτη Λοϊζίδη, στα πέντε μέλη του πληρώματος του ιστιοφόρου Αγιος Γεώργιος και τους πέντε από τους επτά της ομάδας της Χλώρακας που βρίσκονταν στην παράλια περιοχή του χωριού τους για να παραλάβουν τον οπλισμό.

Σαν τέλειωσε η δίκη το Δικαστήριο αθώωσε τους Κυριάκο Μαυρονικόλα και Μιχαήλ Παπαντωνίου γιατί δεν προέκυψαν σε βάρος του στοιχεία.

Ηταν οι δύο νέοι (κατηγορούμενοι 12 και 13), μέλη της ομάδας της Χλώρακας που εκτελούσαν χρέη φρουρού μακρυά από τον κολπίσκο όπου είχε προσεγγίσει το Αγιος Γεώργιος μεταφέροντας το πολύτιμο φορτίο του.

Τους άλλους έντεκα ο Δικαστής ρώτησε αν είχαν να πουν ο,τιδήποτε.

Με τη σειρά απάντησαν:

- Ευαγγελος Κουταλιανος: "Είμαι Ελλην εξετέλεσα το καθήκον μου και είχα ιερόν καθήκον να βοηθήσω τα αδέλια μου της νήσου Κύπρου".

- ΜΙΧΑΗΛ Γ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: "Δεν έχω να πω τίποτε".

- ΑΝΑΡΓΥΡΟΣ ΜΕΛΟΣ: "Συμφωνώ με την απολογίαν του πλοιάρχου".

- ΜΙΧΑΗΛ Θ. ΑΛΕΘΡΑΚΗΣ: "Δεν έχω τίποτε να πω".

- ΑΡΓΥΡΗΣ ΚΑΡΑΔΗΜΑΣ: "Συμφωνώ με όσα είπε ο καπετάνιος μου".

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΛΟΙΖΙΔΗΣ: "Είμαι Κύπριος Ελλην, ελληνικής υπηκοότητος και πιστεύω εις τας αρχάς της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης και της αυτοδιαθέσεως των λαών. Συνεπής προς τας αρχάς μουα αυτάς έπραξα ό,τι έπραξα".

Ακόμα μια φωτογραφία από την είσοδο του προξένου της Ελλάδας στη δίκη των κατηγορουμένων για την υπόθεση του Αγίου Γεωργίου

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΕΩΝΙΔΑ: "Είμαι Ελλην κύπριος και έκαμα το καθήκον μου διά την ελευθερίαν της Κύπρου. Εάν είμαι ένοχος διά την πράξιν που έκαμα είμαι στην διάθεσιν του δικαστηρίου".

ΝΙΚΟΛΑΣ ΜΑΥΡΟΝΙΚΟΛΑΣ: "Η απολογία του Κώστα αντιπροσωπεύει και την ιδικήν μου γνώμην".

ΝΙΚΟΛΑΣ Κ. ΠΕΝΤΑΡΑΣ: "Συμφωνώ με ότι είπεν ο Κώστας".

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΠΕΝΤΑΡΑΣ: "Ζητώ από το δικαστήριον όμως να μη με κρίνη ως κοινόν εγκληματίαν, διότι ό,τι έπραξα το έπραξα από αγάπην προς την ελευθερίαν. Πιστεύω ότι κατά την 20ον αιώνα οι λάτρεις της ελευθερίας δεν πρέπει να τιμωρούνται".

ΧΡΙΣΤΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ: "Συμφωνώ με ό,τι είπεν ο Χριστόδουλος".

Το Δικαστήριο επέβαλε αυστηρές ποινές σε όλους τους έντεκα κατηγορουμένους με εξαίρεση το Σωκράτη Λοϊζίδη ο οποίος καταδικάστηκε σε 12ετή φυλάκιση.

Εκδίδοντας την απόφαση του ο δικαστής Σερ Ερικ Χάλλιναν είπε:

" Η κατηγορία, εις την οποίαν έχετε ευρεθή ένοχοι, είναι η χρησιμοποίησις ενόπλου βίας κατά της Κυβερνήσεως. Ολοι οι κατηγορούμενοι όταν ηρωτήθησαν υπό του δικαστηρίου, εάν έχουν τι να πουν προτού τους επιβληθή ποινή, απήντησαν ότι έπραξαν παν ό,τι έπραξαν λόγω ειλικρινούς αγάπης προς τη πατρίδα των. Οι Ελληνες έπραξαν τούτο ως ιερόν καθήκον των προς τους κυπρίους αδελφούς των.

Συνεδριάζομεν ενταύθα ως Δικαστήριον απονέμον ποινικήν δικαιοσύνην και όταν επιβάλλωμεν ποινήν, την επιβάλλομεν όχι μόνον διά τεχνικήν παράβασιν του Νόμου, αλλά και διότι πιστεύομεν ότι οι κατηγορούμενοι παρέβησαν ηθικήν αρχήν,

Τυφλωμένοι από την ευφράδειαν ραδιοφώνων και εφημερίδων οι κατηγούμενοι απώλεσαν την επαφήν των με την εν Κύπρω πραγματικότητα.

Αλλ' εν Κύπρω σήμερον επικρατεί γαλήνη, αρμονία, ανοχή και δικαιοσύνη, συμφώνως δε προς την γνώμην πολιτισμένων πολιτών, είναι λανθασμένη η άποψις της επιβολής δια της βίας πολιτικών πεποιθήσεων. Είναι ανωφελές διά τους κατηγορουμένους να λέγεται εις το δικαστήριον, ότι δεν είναι ποινικώς υπεύθυνοι, είναι υπεύθυνοι ηθικώς και νομικώς.

Απευθυνόμενος στον Σωκράτη Λοϊζίδην ο Αρχιδικαστής είπε:

"Επί σειράν ετών ησχολήθης με πόλεμον και επανάστασιν, αι φανατικαί γνώμαι που έχεις είναι ειλικρινείς, αλλά προσεπάθησες μέσω μιας καλώς ωργανωμένης μυστικής οργανώσεως και δι' εισαγωγής όπλων και δυναμίτιδος να εισαγάγης εις την πολιτικήν της χώρας αυτής ένοπλον βίαν. Είναι δελεαστικόν να καλήται εις εθνικός ήρως, έχοντες υπ' όψιν την σοβαρότητα του εγκλήματος σου, θεωρούμεν καθήκον μας να αποτρέψωμεν άλλους από του να σε ακολουθήσουν. Θα επιβάλωμεν αυστηράν ποινήν ήτοι την ποινην των 12 ετών φυλακίσεως".

Απευθυνόμενος στον Ανάργυρον Ιωάννου Μέλον ο Αρχιδικαστής είπε:

"Είσαι ο ιδιοκτήτης του ιστιοφόρου τούτου, το οποίον εζήτησε να εισαγάγη δυναμίτιδα και όπλα ως μέθοδον διακανονισμού των διαφορών μας εν Κύπρω. Σου επιβάλλεται ποινή φυλακίσεως πέντε ετών".

Στον Αργύρη Γεωργίου Καραδήμα, ο Αρχιδικαστής είπε:

"Οχι μόνον μετέφερες όπλα και δυναμίτιδα, αλλά ήλθες εδώ όχι ως μέλος του πληρώματος, αλλ' ως διεγέρτης και επαναστάτης. Σου επιβάλλεται ποινή φυλακίσεως εξ ετών".

Στον Ευάγγελον Λουκά Κουταλιανόν, πλοίαρχον του ιστιοφόρου ο Σερ Ερικ Χάλιναν είπε:

"Ελάβομεν υπ' όψιν τα πιστοποιητικά, τα οποία παρουσιάσθηκαν διά την υπηρεσίαν σου εις τον συμμαχικόν αγώνα κατά τον πόλεμον και την διάσωσιν ζωής του προσωπικού των συμάχων, σου επιβάλλεται ποινή φυλακίσεως τεσσάρων ετών".

Στους Κώστα Λεωνίδα, Νικόλα Μαυρονικόλα, Νικόλα Πενταρά, Χριστόδουλο Πενταρά και Χριστάκη Νικολάου ο Αρχιδικαστής είπε:

" Ο κλάδος της ΠΕΚ, εις τον οποίον ανήκετε προφανώς ασχολείται με στασιαστικά ζητήματα. Σεις και οι κάτοικοι του χωριού σας είσθε καλοί γεωργοί και καλοί άνθρωποι, αλλ' επιτρέψατε εις τους εαυτούς σας να παρασυρθήτε εις μίαν εγκληματικήν υπόθεσιν. Εκείνος, ο οποίος είναι υπεύθυνος διά τας ιδέας σας έχει μεγάλην ευθύνην, αλλά ο κάθε άνθρωπος είναι υπεύθυνος διά τας ιδικάς του πράξεις, λύσεις που έπρεπε να είσθε εις στενήν επαφήν με την γην, έπρεπε να γνώριζε ότι γαλήνην και δικαιοσύνην βασιλεύουν μόνον υπό το κράτος του Νόμου και ότι το να ζητήσετε να επιβάλετε διά της βίας τας ιδέας σας αντίκειται προς τον ηθικόν Νόμον, εις τους κατηγορυμένους Κωνσταντίνον Λεωνίδου, Νικόλαον Μαυρονικόλαν και Χριστόδουλον Πενταράν επιβάλλεται ποινή φυλακίσεως τεσσάρων ετών, εις τους Νικόλαον Πενταράν και Χριστάκην Νικολάου, ένεκα του νεαρού της ηλικίας των επιβάλλεται ποινή φυλακίσεως τριών ετών".

Απευθυνόμενος προς τους Μιχαήλ Χριστοδουλάκη και Μιχαήλ Αλεθράκη ο αρχιδικαστής είπε:

"Ευρέθηκε ένοχοι παρανόμου εισαγωγής πολύ μεγάλης ποσότητας δυναμίτιδος. Το δικαστήριο έλαβε υπ' όψιν το νεαρόν της ηλικίας σας και τον δευτερεύοντα ρόλον σας. Το Δικαστήριον σας επιβάλλει ποινή φυλακίσεως ενός έτους δι' έκαστον αρχομένης από της ημέρας της συλλήψεως σας (25.1.1955).

Για τους υπόλοιπους κατηγορουμένους οι ποινές φυλάκισης θα άρχιζαν από την ημέρα έκδοσης της απόφασης".