Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

5-7.3.1954: Τό vέo καταστατικό τoυ ΑΚΕΛ διατηρεί τη βασική πρόvoια με τηv oπoία τovίζεται ότι βασικός στόχoς τoυ Κόμματoς εξακoλoυθεί vα παραμέvει η Εvωση της Κύπρoυ με τηv Ελλάδα.

S-1026

5-7.3.1954: ΤΟ ΝΕΟ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΤΟΥ ΑΚΕΛ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΗ ΒΑΣΙΚΗ ΠΡΟΝΟΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΤΟΝΙΖΕΤΑΙ ΟΤΙ ΒΑΣΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Η ΕΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΑ

Εζεκίας Παπαϊωάννου, επανεξελέγη το 1953 Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ. Στο νέο Καταστατικό του κόμματος παραμένει η πρόνοια ότι η Ενωση σνεχίζει να αποτελεί τον στόχο του ΑΚΕΛ

Στις 5, 6 και 7 Μαρτίου 1953 συνήλθε στη Λευκωσία το Ογδοο Συνέδριο του ΑΚΕΛ και ο Εζεκίας Παπαϊωάννου, που επανεξελέγη Γενικός Γραμματέας του Κόμματος καθόρισε ως εξής τον αγώνα που επιδίωκε για την Κύπρο το ΑΚΕΛ: Ενωση, Ειρήνη και Επιβιωση.

Ανέφερε ο Παπαϊωάνννου:

Τρία είναι τα βασικά σημεία του προγράμματος που προτείνουμε για την συγκρότηση του Ενιαίου Πατριωτικού Μετώπου Πάλης:

1. Ενωση της Κύπρου με την Ελλάδα χωρίς όρους, χωρίς ανταλλάγματα, χωρίς παραχώρηση βάσεων σε οποιαδήποτε ξένη δύναμη. Ενιαίος απελευθερωτικός αγώνας στο εσωτερικό και το εξωτερικό και ενιαία απαίτηση από την ελληνική κυβέρνηση να θέσει το κυπριακό στον ΟΗΕ σαν ελληνική εθνική διεκδίκηση.

2. Ειρήνη και αποστρατικοποίηση του τόπου μας. Οχι γη για στρατιωτικούς σκοπούς. Μακρυά η Κύπρος από τα πολεμικά σύμφωνα. Οι πολεμικές βάσεις τσιμεντώνουν στην Κύπρο τους ιμπεριαλιστές. Αναβάλλουν την ένωση. Είναι ασυμβίβαστος με την εθνική μας ανεξαρτησία.

3. Πάλη για λαϊκή επιβίωση. Η ιμπεριαλιστική οικονομική πολιτική κτυπά ολόκληρο τον λαό. Είναι πολλά τα οικονομικά προβλήματα πάνω στα οποία υπάρχει κοινή συμφωνία και για τα οποία μπορεί να διεξαχθεί κοινός αγώνας, αγώνας ενάντια στα ξένα εκμεταλλευτικά συμφέροντα, αγώνας ενιαίος ενάντια στην αντιλαϊκή οικονομική πολιτική της ξένης κυβέρνησης.

Το Συνέδριο επέφερε μερικές τροποποιήσεις στο Καταστατικό του Κόμματος που είχε εγκριθεί από το προηγούμενο συνέδριο του 1952.

Στο καταστατικό όμως παρέμενε η βασική πρόνοια με την οποία τονιζόταν ότι βασικός στόχος του ΑΚΕΛ εξακολουθούσε να παραμένει η Ενωση της Κύπρου με την Ελλάδα.

Το Καταστατικό του ΑΚΕΛ που όπως διευκρινιζόταν εκδόθηκε ύστερα σε 3.000 αντίτυπα τον Οκτώβρη του 1954 έχει ως εξής (Από ανέκδοτη μελέτη του Ξενοφώντος Καλλή για την ιστορία του Κυπριακού Εργατικού Κινήματος):

"1. ΧΑΡΑΧΤΗΡΑΣ ΚΑΙ ΣΚΟΠΟΙ ΤΟΥ ΑΚΕΛ

ΑΡΘΡΟ 1. Το Ανορθωτικό Κόμμα του Εργαζομένου Λαού της Κύπρου (ΑΚΕΛ) είναι το οργανωμένο πρωτοποριακό τμήμα, η ανώτερη μορφή οργάνωσης της εργατικής τάξης της Κύπρου.

Η εργατική τάξη της Κύπρου, πρωτοστατώντας στην πάλη για τη απαλλαγή του τόπου μας από τον ιμπεριαλιστικό ζυγό και τη λύτρωση από τη ντόπια αστοτσιφλικάδικη εκμετάλλευση, αγωνίζεται όχι μόνο για τη δική της απελευθέρωση, αλλά και για την απελευθέρωση όλων των εργαζομένων. Απ' αυτή την άποψη το ΑΚΕΛ, κόμμα της εργατικής τάξης, είναι και κόμμα όλου του εργαζομένου κυπριακού λαού.

Το ΑΚΕΛ καθοδηγείται από την επιστημονική μαρξιστική-λενινιστική θεωρία και έχει για τελικό του σκοπό την ανοικοδόμηση της σοσιαλιστικής-κομμουνιστικής κοινωνίας.

ΕΘΝΟΣ 16 6 1954

Στο σημερινό στάδιο, κάτω από συνθήκες εθνικής υποδούλωσης, το ΑΚΕΛ έχει σαν πρώτο και άμεσο σκοπό την εθνική αποκατάσταση του κυπριακού λαού, την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα.

Το ΑΚΕΛ αγωνιζόμενο για τη λαϊκή επιβίωση, την εθνική αποκατάσταση του κυπριακού λαού και το σοσιαλισμό, είναι από το χαραχτήρα του Κόμμα πατριωτικό.

Βασική στρατηγική επιδίωξη έχει να οργανώσει όλα τα εργαζόμενα στρώματα της πόλης και της υπαίθρου, άντρες και γυναίκες, Ελληνες, Τούρκους, Αρμένηδες, τους επιστήμονες και τους διανοούμενους κι' όλα τ' άλλα συνεπή πατριωτικά στοιχεία, σ' ένα ενιαίο εθνικο-απελευθερωτικό μέτωπο αγώνα, κάτω από την ηγεσία της εργατικής τάξης, για την απελευθέρωση της Κύπρου από τον ιμπεριαλιστικό ζυγό και την ένωση της με την Ελλάδα.

Βασικό του καθήκον σήμερα έχει να συσπειρώσει γύρω από την εργατική τάξη τις μεγάλες μάζες των αγροτών και εργαζομένων στρωμάτων στις τάξεις του, Ελληνες, Τούρκους αρμένηδες σ ένα παλλαϊκό μέτωπο πάλης για την υπεράσπιση της ειρήνης, για το ψωμί, για όλες τις οικονομικές επιδιώξεις του λαού για τις άμεσες πολιτικές ελευθερίες, ενάντια στην ιμπριαλιστική και πλουτοκρατική εκμετάλλευση και την πνευματική πολιτική καταπίεση.

Το ΑΚΕΛ αγωνίζεται αποφασιστικά ενάντια στο σωβινισμό, ενάντια στη φυλετική θρησκευτκή εθνική διάκριση, ενάντια στην καλιέργεια του μίσους, ανάμεσα στους λαούς και στέκεται πάνω στη βάση της διεθνούς αλληλεγγύης και συνεργασίας όλων των λαών.

Μέσα στις γραμμές του ΑΚΕΛ είναι απαραίτητη η συνειδητή, σιδερένια πειθαρχία για να μπορεί το κόμμα να ανταποκρίνεται στα καθήκοντα του και να πραγματοποιήσει τον ιστορικό του προοροισμό. Μέσα στους κόλπους του ΑΚΕΛ δεν επιτρέπεται η δημιουργία φράξιων και παρατάξεων που υποσκάπτουν την ενότητα του και τη μαχηική του ικανότητα.

ΙΙ. ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΑΚΕΛ. ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥΣ.

ΑΡΘΡΟ 2. Μέλος του ΑΚΕΛ θεωρείται ο καθένας που παραδέχεται τις προγραμματικές αρχές και το Καταστατικό του Κόμματος, ανήκει σε μια από τις οργανώσεις των εργατών του Κόμματος και πληρώνει κανονικα τις συνδρομές του.

ΑΡΘΡΟ 3. Το μέλος του ΑΚΕΛ έχει υποχρέωση:

α). Να καταγίνεται ακούραστα για να ανυψώσει την ιδεολογική μαρξιστική- λενινιστική του κατάρτιση, ν' ανεβάσει την κομματικότητα του και την πολιτική του συνείδηση και να κάμνει κτήμα του τις βασικές κομματικές αποφάσεις.

2). Να τηρεί το καταστατικό του Κόμματος, να ανήκει σε μια από τις οργανώσεις βάσης (ομάδα) του Κόμματος και να δουλεύει δραστήρια και με αυταπάρνηση για να πραγματοποιηθεί το πρόγραμμα του Κόμματος.

γ). Να τηρεί την πιο αυστηρή κομματική πειθαρχία, να συμμετέχει ενεργά στην εσωκομματική ζωή, να συμμετέχει δρατήρια στην πολιτική ζωή της χώρας, να εφαρμόζει στην πράξη την πολιτική του κόμματος και τις κομματικές αποφάσεις.

δ). Το μέλος του ΑΚΕΛ έχει την υποχρέωση, με τον πρωτοπόρο ρόλο του στα καθημερινά ζητήματα της ζωής και της πάλης των μαζών του περιβάλλοντος του, να σφυρηλατεί και να δυναμώνει επίμονα και σταθερά την επιρροή του Κόμματος μέσα τους εργάτες και τους άλλους εργαζομένους, να τους καταχτά για την υπόθεση του Κόμματος με το παράδειγμα του και τη μαζική του δουλειά, να ανταποκρίνεται έγκαιρα στις ανάγκες των

Ο Μητροπολίτης Κιτιου Ανθιμος ανάμεσα σε πλήθος λαϊκών και ιερωμένων στο δικαστήριο Λεμεσού όπου κατηγορήθηκε και αθωώθηκε για χρήση μεγαφώνων (Φωτογραφία Εντουαρτ)

εργαζομένων, να τους εξηγεί την πολιτική και τις αποφάσεις του Κόμματος, να δουλεύει ακούραστα για τη διαφώτιση και την οργάνωση του.

ε). Να δείχνει ιδιαίτερα στις κρίσιμες στιγμές την απαιτούμενη πρωτοβουλία, τόλμη και ψυχραιμία. Να εξασφαλίζει τη σωστή εφαρμογή της κομματικής γραμμής, τη σύνδεση και κινητοποίηση των μαζών κάτω από τις πιο δύσκολες συνθήκες. Να περιφρουρεί το κόμμα από τα χτυπήματα του εχθρού, αναπτύσσοντας την επαναστατική επαγρύπνηση. Να τηρεί αυστηρότατα τους κανόνες προφύλαξης τόσο στην πρακτική δουλειά, όσο και στην ανάκριση, στο δικαστήριο και στη φυλακή.

ΑΡΘΡΟ 4. Το μέλος του ΑΚΕΛ έχει το δικαίωμα:

α). Να παίρνει ελεύθερα μέρος στη συζήτηση για τη χάραξη της πολιτικής γραμμής και της ταχτικής του Κόμματος, τόσο στις κομματικές συνεδριάσεις και συνελεύσεις, όσο και στον κομματικό τύπο. Να παίρνει μέρος στη συζήτηση, στη λήψη αποφάσεων και στην πρακτική δουλειά της οργάνωσης που ανήκει.

β). Να λέει στις κομματικές συνδριάσεις ελεύθερα τη γνώμη του για τη δράση οποιουδήποε κομματικού μέλους ή στελέχους ή και καθοδηγητικού οργανισμού. Να κάνει έλεγχο και κριτική.

γ). Να απευθύνεται μέσον της οργάνωσης όπου ανήκει για κάθε ζήτημα προσωπικό ή κομματικό, σ' οποιοδήποτε καθοδηγητικό όργανο της κομματικής ιεραρχίας, μέχρι την Κεντρική Επιτροπή.

Η εγγραφή στο κόμμα γινεται μόνο ατομικά. Καινούργια μέλη στο Κόμμα γίνονται δεχτά κατά προτίμηση από τους οργανωμένους στις εργατικές συντεχνίες και τις άλλες λαϊκές οργανώσεις, γίνονται δεχτοί για μέλη του Κόμματος οι συνειδητοί και δραστήριοι εργάτες, αγρότες, εργαζόμενοι στην πόλη και στο χωριό επιστήμονες και διανοούμενοι, που είναι πάνω από 18 χρονών.

Τι χριάζεται για να γίνει ένας μέλος του ΑΚΕΛ;

α). Για να γίνει ένας μέλος του Κόμματος πρέπει να περάσει από δοκιμασία. Η δοκιμασία αυτή δεν μπορεί να είναι μικρότερη από τρεις μήνες.

2. Για να γίνει ένας δεχτός σαν δόκιμο μέλος του Κόμματος πρέπει να τον συστήσουν, δύο κομματικά μέλη που τον γνωρίζουν το λιγότερο στο διάστημα των τελευταίων έξη μηνών. Αυτά τα μέλη είναι υπεύθυνα απέναντι στο κόμμα για τις συστάσεις που κάνουν για δόκιμα μέλη.

γ). Για την έγκριση εκείνων που πρόκειται να γίνουν δόκιμα μέλη αποφασίζουν οι κομματικές οργανώσεις βάσης- οι ομάδες.

δ). Τα δόκιμα μέλη οργανώνονται σε ομάδες δίπλα στην κομματική οργάνωση βάσης, εκτός αν η Ε.Π. ή Π.Ε. θεωρήσει αναγκαίο να συνενώσει δόκιμα μέλη που στρατολογήθηκαν από διάφορες ομάδες, σε μιαν ομάδα, στην τέτοια περίπτωση η συνένωση αποσκοπεί όπως δοθούν τα μαθήματα για στοιχειώδη κατάρτιση από κατάλληλο στέλεχος. Η ευθύνη όμως για την παρακολούθηση των δοκίμων στην πρακτική δουλειά παραμένει στις ομάδες που τα

ΕΘΝΟΣ 16 3 1954

στρατολόγησαν. Γραμματέας της ομάδας δοκίμων είναι μέλος του Κόμματος που ορίζεται από την κομματική οργάνωση βάσης που σρατολόγησε αυτά τα δόκιμα μέλη.

ε). Το δόκιμο μέλος έχει το δικαίωμα να παίρνει μέρος στη συζήτηση για τη γραμμή, την τακτική και τις αποφάσεις του Κόμματος και να λέει ελεύθερα τη γνώμη του για οποιοδήποτε κομματικό ζήτημα. Η γνώμη του δόκιμου μέλους έχει συμβουλευτικό χαραχτήρα. Το δόκιμο μέλος έχει το δικαίωμα και το καθήκον να παίρνει μέρος στην πρακτική δουλειά για την εχτέλεση των αποφάσεων του Κόμματος. Το δόκιμο μέλος πληρώνει συνδρομή στο κόμμα, που την καθορίζει το ίδιο το δόκιμο μέλος.

στ). Για να γίνει ταχτικό μέλος του Κόμματος το δόκιμο μέλος που εχει περάσει στον απαιτούμενο χρόνο δοκιμασίας, πρπέπει ν' αποφασίζει η κομματική οργάνωση βάσης, που τον στρατολόγησε. Η απόφαση αυτή πρέπει να εγκριθεί τελικά από την Ε.Π. ή τη Π. Ε. ή όπου δεν υπάρχουν τέτοιες από την Ε.Ε. Υστερα από την έγκριση αυτή το νέο μέλος παίρνει την ταυτότητα και γίνεται ταχτικό μέλος του Κόμματος.

ζ). Προσχώρηση στο κόμμα απλών μελών από άλλες πολιτικές οργανώσεις μπορεί να γίνει μόνον ύστερα από έγκριση της Ε.Ε. Καθοδηγητιά στελέχη από άλλες πολιτικές οργανώσεις ή άλλα πολιτευόμενα στοιχεία γίνονται δεκτά στο κόμμα μόνο ύστερα από έγκριση της Κ.Ε. Εννοείται ότι και τα τέτοια στοιχεία θα περνούν το στάδιο της δοκιμασίας.

ΑΡΘΡΟ 6. Το μέλος του κόμματος που χωρίς δικαιολογημένα αιτία απουσιάζει από τη συνεδρίαση της ομάδας του ή καθυστερεί να πληρώνει τις συνδρομές του για τρεις μήνες συνέχεια και δεν συμμορφώνεται με τις υποδείξεις που του γίνονται, θεωρείται ότι αυτό το μέλος βρίσκεται εκτός τάξης. Οπως διαγραφή από το κόμμα θα γίνεται όταν συνεχίσει και στο δεύτερο τρίμηνο την ίδια διαγωγή και αφού εξανληθεί κάθε δυνατότητα για τη συμμόρφωση του. Η απόφαση για τη διαγραφή ενός μέλους παίρνεται απ' την οργάνωση βάσης, στην οποία ανήκει το μέλος και επικυρώνεται από την Ε.Π. ή την Π.Ε. ή όπου δεν υπάρχουν τέτοιες από την Ε.Ε.

ΑΡΘΡΟ 7. Κάθε μέλος του Κόμματος που φεύγει από τη αχτίνα δράσης μιας κομματικής οργάνωσης και πάει στην αχτίνα δράσης μιας άλλης οργάνωσης, έστω από ένα χωριό σε άλλο, της ίδιας επαρχίας ή και της ίδιας περιφέρειας μόνιμα ή προσωρινά για περίοδο από δύο μήνες και πέρα, πρέπει να πάρει άδεια της οργάνωσης του και να γίνει μελος στην άλλη οργάνωση εκεί που πηγαίνει.

ΕΘΝΟΣ 20 3 1954

Για τη μετακίνηση και περιφερειακών στελεχών χρειάζεται η έγκριση από την επαρχιακή επιτροπή.

ΙΙΙ. ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΑΚΕΛ

ΑΡΘΡΟ 8. Το ΑΚΕΛ είναι συγκροτημένο πάνω στην αρχή του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού, δηλαδή στηρίζεται στην εσωκομματική δημοκρατία, την αυστηρή συγκεντρωτική καθοδήγηση και τη συνειδητή σιδερένια πειθαρχία. Η εσωκομματική δημοκρατία εξασφαλίζει σε όλα τα μέλη τη δραστήρια συμμετοχή στη ζωή του Κόμματος στην επεξεργασία της γραμμής και ταχτικής του, στη συζήτηση και λύση όλων των ζητημάτων που μπαίνουν μπροστά του. Η εσωκομματική δημοκρατία εξασφαλίζει την κριτική και αυτοκριτική, δηλ, το ζωντανό έλεγχο για την ορθότητα των κομματικών αποφάσεων, τη διαπίστωση των αδυναμιών και ελλείψεων στη δουλειά όλων των κομματικών οργάνων και των μελών και στελεχών από τα κάτω ίσαμε τα πάνω. Τον συστηματικό έλεγχο για την εκτέλεση των αποφάσεων που πάρθηκαν, η εσωκομματική δημοκρατία σημαίνει ανάπτυξη της πρωτοβουλίας κάθε μέλους του Κόμματος, κάθε κομματικής οργάνωσης βάσης, κάθε κομματικής επιτροπής, για την εφαρμογή των γενικών οδηγιών του Κόμματος, την άμεση αντιμετώπση όλων των γεγονότων στον τομέα της δράσης τους. Η εσωκομματική δημοκρατία σημαίνει δραστήρια συμμετοχή όλων των μελών του Κόμματος για την ανάδειξη και εκλογή των καθοδηγητικών οργάνων του Κόμματος, όπως επίσης και για την αντικατάσταση εκείνων που αποδείχτηκαν όχι αρκετά δραστήρια με άλλα περισσότερο κατάλληλα. Η εσωκομματική δημοκρατία σημαίνει εκλογή όλων των καθοδηγητικών οργάνων του Κόμματος από τη γραμματεία της κομματικής οργάνωσης βάσης ως την Κ.Ε. και τη Κ.Ε.Ε. και λογοδοσία αυτών των οργάνων στις ογνανώσεις που τα ανάδειξαν.

Αυστηρή συγκεντρωτική καθοδήγηση σημαίνει ότι όλες οι κομματικές οργανώσεις δουλεύουν κάτω από ενα ενιαίο κέντρο- την Κεντρική Επιτροπή. Η Κ. Ε. του Κόμματος, που εκλέγεται στα κομματικά συνέδρια υποτάσσεται μόνο σ' αυτά. Στο ενδιάμεσο δύο συνεδρίων η Κ. Ε. καθοδηγεί όλο το κόμμα με την ολόπλευρη δράση της και οι αποφάσεις της είναι αυστηρά υποχρεωτικές για όλα τα μέλη του κόμματος. Το κόμμα πρέπει να αποτελείται όχι από τυχαία συνένωση μονάδων, μα από τη συμπαγή συγκεντρωτική οργάνωση έτσι που να μπορεί να κατευθύνει τη δουλειά του με ενιαίο σχέδιο. Η συνειδητή σιδερένια πειθαρχία έχει σαν απαραίτητη συνέπεια την υποταγή της μειοψηφίας στην πλειοψηφία και την υποχρέωση της μειοψηφίας να υποστηρίζει τους κατώτερους οργανισμούς δραστήρια και συνεδητά τις αποφάσεεις της πλειοψηφίας.

Η Κομματική πειθαρχία δεν αποκλείει τον αγώνα....κείνα τα ζητήματα που ακόμα δεν έχουν...από το Κόμμα. Οταν αυτές οι αποφάσεις είναι....αυτές είναι υποχρεωτικές για όλα τα μέλη του Κόμματος.

ΕΘΝΟΣ 30 3 1954

Σε περίπτωση διαφωνίας εκείνοι που διαφωνούν είναι υποχρεωμένοι να εκτελέσουν την απόφαση της πλειοψηφίας. Εχουν όμως το δικαίωμα να καταφύγουν γι' αυτή τους τη διαφωνία σε ανώτερα κομματικά όργανα.

Και τα τρία αυτά στοιχεία του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού είναι ενιαία και αδιαχώριστα. Χωρίς την πρακτική εφαρμογή του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού είναι ακατανόητη η διατήρηση της εσωτερικής ενότητας του Κόμματος, η ανάπτυξη της μαχητικότητας του και η εφαρμογή της όλης δουλειάς του.

IV. ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΚΕΛ.

ΑΡΘΡΟ 9. Ανώτατο καθοδηγητικό όργανο του ΑΚΕΛ είαι το προεδρείο που εκλέγει την Κεντρική Επιτροπή του Κόμματος που εκλέγει την Κεντρική Επιτροπή του Κόμματος και την Κεντρική Επιτροπή Ελέγχου.

Ανώτατο Καθοδηγητικό όργανο της κομματικής οργάνωσης μιας επαρχίας είναι η επαρχιακή συνδιάσκεψη ή συνέλευση που εκλέγει την επαρχιακή επιτροπή.

Ανώτατα Καθοδηγητικά Οργανα μιας περιφέρειας είναι η περιφερειακή συνδιάσκεψη ή συνέλευση που εκλέγει την περιφερειακή επιτροπή.

Ανώτατο Καθοδηγητικό όργανο της οργάνωσης πόλης είναι η συνδιάσκεψη ή συνέλευση της οργάνωσης πόλης που εκλέγει την επιτροπή πόλης.

ΑΡΘΡΟ 10. Η εκλογή των καθοδηγητικών σωμάτων γίνεται με μυστικήν ψηφοφορία. Θεωρούνται εκλεγμένοι εκείνοι που πήραν τους περισσότερους ψήφους.

ΑΡΘΡΟ 11. Για την καθημερινή καθοδηγητική και εκτελεστική δουλειά οι κομματικές επιτροπές εκλέγουν τη γραμματεία τους, που λογοδοτεί στις ολομέλειες τους.

ΑΡΘΡΟ 12. Ο αριθμός των τακτικών και αναπληρμωματικών μελών στην Κ.Ε. και την Κ.Ε.Ε. καθορίζεται από το Συνέδριο. Ο αριθμός των μελών που αποτελούν τις ολομέλειες των επαρχιακών επιτροπών καθορίζεται από τις επαρχιακές επιτροπές σε συνεννόηση με την Κ. Ε. και τελικά επικυρώνεται από τις επαρχιακές συνδιασκέψεις. Ο αριθμός των μελών των περιφερειακών επιτροπών και των επιτροπών πόλης καθοριζεται από τις αντίστοιχες συνδιασκέψεις ή συνελεύσεις.

ΑΡΘΡΟ 13. Ολες οι κομματικές οργανώσεις λύνουν τα τοπικά τους προβλήματα με τη δική τους πρωτοβουλία, πάντα όμως μέσα στα πλαίσια της πολιτικής γραμμής και των γενικών αποφάσεων του Κόμματος.

ΑΡΘΡΟ 14. Για τη ζωντανή και έγκαιρη καθοδήγηση των κατωτέρων κομματικών οργανώσεων και τη διαφώτιση και ανάπτυξη των στελεχών, οι κομματικές οργανώσεις καλούν ταχτικά συσκέψεις στελεχών σε περιφερειακή ή επαρχιακή κλίμακα. Οι συσκέψεις αυτές (κομματικά αχτίβ) έχουν συμβουλευτικό χαραχτήρα. Τέτοια κομματικά αχτίβ καλεί και η Κ.Ε.

ΑΡΘΡΟ 15. Για την καλύτερη μελέτη και επεξεργασία των διαφόρων ζητημάτων και γιά την πραχτική εφαρμογή των αποφάσεων του Κόμματος δημιουργούνται ειδικά γραφεία, δίπλα στις κομματικές επιτροπές από τις επαρχιακές επιτροπές μέχρι την Κεντρική Επιτροπή. Τα γραφεία αυτά είναι:

ΕΘΝΟΣ 9 1 1954

α). Οργανωτικά- Καθοδηγητικά.

β) Διαφώτισης και Μόρφωσης.

γ). Οικονομικό.

Με απόφαση της Κ. Ε. μπορεί να δημιουργηθούν κι' άλλα τέτοια Γραφεία.

V. ΑΝΩΤΕΡΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΟΥ ΑΚΕΛ

ΑΡΘΡΟ 16: Το συνέδριο είναι το ανώτατο όργανο του Κόμματος. Τακτικά συνέδρια καλούνται από την Κ. Ε. μια φορά στα δύο χρόνια. Εκτακτο συνέδριο μπορεί να συγκληθεί ή με πρωτοβουλία της Κεντρικής Επιτροπής ή αφού θα το ζητήσουν κομματικές οργανώσις που αντιπροσωπεύουν το ένα τρίτο του αριθμού των μελών του Κόμματος. Η ημερήσια διάταξη του συνεδρίου γνωστοποιείται τουλάχιστο δύο μήνες πριν από τη μέρα της έναρξης του. Το ποσοστό της αντιπροσώπευσης και ο τρόπος της εκλογής αντιπροσώπων καθορίζεται από την Κ.Ε. Οι ανιπρόσωποι και το συνέδριο πρέπει να έχουν δύο τουλάχιστο χρόνια αδιάκοπης και σταθερής κομματικής ζωής. Εξαιρούνται οι νέες οργανώσεις βάσης που έχουν το δικαίωμα να στείλουν αντιπροσώπους στο συνέδριο ανεξάρτητα από την κομματική τους ηλικία.

Οι υποψήφιοι για τη Κ.Ε. πρέπει νάχουν τουλάχιστον πέντε χρόνια αδιάκοπης και σταθερής κομματικής ζωής. Ο τρόπος υποβολής των υποψηφίων για την Κ.Ε. και τη Κ.Ε.Ε. καθορίζεται από τη Κ.Ε. του Κόμματος και στηρίζεται στις αρχές του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού.

ΑΡΘΡΟ 17. Το συνέδριο του ΑΚΕΛ:

α). Ακούει, ελέγχει και επικυρώνει την έκθεση (απολογισμού) της Κ. Ε. και της Κ. Ε. Ε. Ακόμα και επικυρώνει την εξελεγμένη οικονομική έκθεση.

β). Εξετάζει και τροποποιεί το πρόγραμμα και καταστατικό του Κόμματος.

γ) . Καθορίζει την ταχτικήν ή μέθοδες δράσης του Κόμματος πάνω στα βασικά ζητήματα της τρέχουσας πολιτικής.

δ). Εκλέγει την Κ.Ε. και την Κ.Ε.Ε. του Κόμματος.

ΑΡΘΡΟ 18: Η ολομέλεια της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ σνέρχεται μια φορά στους έξη μήνες σε ταχτική συνεδρίαση και έκτακτα όταν θεωρηθεί αναγκαίο από το Πολιτικό Γραφείο ή την Κεντρική Επιτροπή.

Τα αναπληρωματικά μέλη της Κ.Ε. και τα μέλη της Κ.Ε.Ε. παίρνουν μέρος στις ολομέλειες της Κ.Ε. με συμβουλευτική ψήφο.

Σε σοβαρές περιπτώσεις η Κ.Ε. καλεί συνδιασκέψεις όπου παίρνουν μέρος ταχτικά και αναπληρωματικά μέλη της Κ.Ε. και της Κ.Ε.Ε. και αντιπρόσωποι των επαρχιακών οργανώσεων.

Η Κ.Ε. καθοδηγεί ολόκληρη τη δουλειά του Κόμματος στο διάστημα που μεσολαβεί άμεσα σε δυο συνέδρια, για την καθημερινή καθοδηγητική δουλειά η Κ. Ε. εκλέγει από τα μέλη της το Πολιτικό Γραφείο (Π.Γ.) που λογοδοτεί στις ολομέλειες της Κ.Ε. Η ολομέλεια της Κ. Ε. για την οργανωτική και την μαθημερινή εκτελεστική δουλειά του Κόμματος εκλέγει από τα μέλη της τη Γραμματεία της, το Γενικό Γραμματέα και τον Οργανωτικό Γραμματέα.

ΕΘΝΟΣ 20 2 1954

ΑΡΘΡΟ 18. Το Π.Γ. της Κ.Ε. αντιπροσωπεύει το Κόμμα στις σχέσεις του με τα άλλα κόμματα, οργανώσεις και υπηρεσίες, οργανώνει διάφορες υπηρεσίες και καθοδηγεί τη δράση τους, οργανώνει και καθοδηγεί τις επιχειρήσεις του Κόμματος και είναι υπεύθυνο για το κεντρικό κομματικό ταμείο.

ΑΡΘΡΟ 20. Η Κεντρική Επιτροπή Ελέγχου:

α). Ελέγχει πως εφαρμόζονται οι αποφάσεις του Κόμματος και της Κεντρικής Επιτροπής από τις κομματικές οργανώεις.

β). Καθιστά υπεύθυνους τους υπαίτιους για παράβαση του προγράμματος και του καταστατικού και της κομματικής πειθαρχίας.

γ). Ελέγχει την οικονομική δράση του Κόμματος. Για τον έλεγχο των κομματικών ταμείων ορίζει ελεγκτές.

δ. Παρακολουθεί τη γρήγορη και έγκαιρη εξέταση των υποθέσεων από τα κεντρικά και επαρχιακά όργανα του Κόμματος.

ε). Η Κ.Ε.Ε. κατατοπίζει τα ... του Κόμματος πάνω στη δράση της, με τη έγκριση και μέσον της Κ.Ε.

στ). Για τον πιο λεπτομερειακό καθορισμό των καθηκόντων της η Κ. Ε. Ε. κάνει κανονισμούς που εγκρίνονται από κοινού με την Κ.Ε.

VI. EΠΑΡΧΙΑΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΚΕΛ

ΑΡΘΡΟ 21. Ανώτατο όργανο μιας επαρχιακής οργάνωσης είναι η επαρχιακή συνδιάσκεψη και στο διάστημα ανάμεσα σε δυο συνδιασκέψεις η επαρχιακή επιτροπή. Στη δράση της η επαρχιακή οργάνωση καθοδηγείται από τις αποφάσεις των ανώτερων καθοδηγητικών οργάνων του Κόμματος.

ΑΡΘΡΟ 22. Τακτική συνδιάσκεψη της επαρχιακής οργάνωσης συγκαλείται από την επαρχιακή επιτροπή μια φορά το χρόνο. Εκτακτα συγκαλείται:

α). Οταν το αποφασίσει η Κ.Ε. του Κόμματος.

β). Οταν το αποφασίσει η επαρχιακή επιτροπή.

γ). Οταν το θελήσουν κομματικές οργανώσεις της επαρχίας που αντιπροσωπεύουν το ένα τρίτο των μελών που αποτελούν την κομματική οργάνωση της επαρχίας.

Στις δύο τελευταίες περιπτώσεις χρειάζεται η έγκριση της Κ.Ε.

ΑΡΘΡΟ 23. Το ποσοστό αντιπροσώπευσης στην επαρχιακή συνδιάσκεψη κι ο τρόπος εκλογής των αντιπροσώπων καθώς και ο τρόπος υποβολής των υποψηφίων για την Ε.Ε. καθορίζεται από την επαρχιακή επιτροπή σε συνεννόηση με την Κεντρική Επιτροπή του Κόμματος. Οι υποψήφιοι για τη Ε.Ε. πρέπει να έχουν τουλάχιστο τρία χρόνια αδιάκοπης και σταθερής κομματικής ζωής.

Η επαρχιακή συνδιάσκεψη ακούει και επικυρώνει την έκθεση της επαρχιακής επιτροπής, την οικονομική έκθεση, συζητά τα ζητήματα της κομματικής δουλειάς της επαρχίας και εκλέγει την επαρχιακή επιτροπή.

ΑΡΘΡΟ 24. Κάθε επαρχιακή επιτροπή εκλέγει τη γραμματεία της. Η εκλογή του επαρχιακού γραμματέα επικυρώνεται από τη Κ.Ε. του Κόμματος.

Οι επαρχιακοί γραμματείς πρέπει νάχουν τουλάχιστο πέντε χρόνια κομματικής ζωής. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις η Κ.Ε. μπορεί να τοποθετήσει στέλεχος επικεφαλής μιας Ε.Ε. σαν γραμματέα της, έστω και αν το τέτοιο στέλεχος δεν εναι από τα εκλεγμένα μέλη της Ε.Ε.

Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος εισέρχεται στον ιερό ναό Φανερωμένης στη Λευκωσία στις 28 Οκτωβρίου 1953 για τη δοξολογία της εθνικής επετείου

VII. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΚΕΛ

ΑΡΘΡΟ 25. Ανώτατο όργανο της περιφερειακής οργάνωσης είναι η περιφερειακή συνδιάσκεψη ή συνέλευση και στο διάσημα ανάμεσα σε δυο συνδιασκέψεις η περιφερειακή επιτροπή. Στη δράση της η περιφερειακή οργάνωση καθοδηγείται από τις αποφάσεις των καθοδηγητικών οργάνων του Κόμματος.

ΑΡΘΡΟ 26. Τακτική περιφερειακή συνδιάσκεψη ή συνέλευση συγκαλείται από την περιφερειακή μια φορά το χρόνο και έκτακτα:

α) Αν το απαιτεί η Επιτροπή.

β). Αν το αποφασίσει η περιφερειακή επιτροπή.

γ). Αν το ζητήσει το ένα τρίτο των μελών της περιφερειακής κομματικής οργάνωσης.

ΑΡΘΡΟ 27. Το ποσοστό αντιπροσώπευσης στην περιφερειακή συνδιάσκεψη και ο τρόπος εκλογής αντιπροσώπων από τις οργανώσεις βάσεις καθορίζονται από την περιφρειακή επιτροπή σε συνεννόηση με την επαρχιακή επιτροπή. Οι περιφερειακές συνδιασκέψεις ή συνελεύσεις ακούνε κι' επικυρώνουν την έκθεση της περιφερειακής επιτροπής, συζητούν τα ζητήματα της κομματικής δουλειάς στην περιφέρεια και εκλέγουν την περιφερειακή επιτροπή.

ΑΡΘΡΟ 28. Κάθε περιφερειακή επιτροπή εκλέγει τη γραμματεία της. Οι γραμματείες των περιφερειακών επιτροπών επικυρώνονται από την επαρχιακή επιτροπή και πρέπει νάχουν το λιγότερο τρία χρόνια κομματική ζωή.

ΑΡΘΡΟ 29. Οι ολομέλειες των περιφερειακών επιτροπών συνέρχονται μια φορά το μήνα, τακτικά και έκτακτα όταν κριθεί απαραίτητο από την περιφερειακή επιτροπή κι' αφού γνωστοποιηθεί αυτό στην επαρχιακή επιτροπή.

Τέτοιες περιφερειακές επιτροπές συγκροτούνται στην ύπαιθρο, εκεί που θα το κρίνει αναγκαίο η επαρχιακή επιτροπή σε συνεννόηση με την Κ. Ε. του Κόμματος και καθοδηγούν όλες τις οργανώσεις βάσης της περιφέρειας τους.

ΑΡΘΡΟ 30. Ολες οι οργανώσεις βάσης στις πόλεις και τα προάστια καθοδηγούνται από την επιτροπή πόλης, που είναι κομματική οργάνωση ισόβαθμη με την περιφερειακή επιτροπή. Οι κανονισμοί του καταστατικού που αναφέρονται στις περιφερειακές επιτροπές, ισχύουν και για τις επιτροπές πόλης. Τέτοιες επιτροπές πόλης συγκροτούνται εκεί που θα το κρίνει αναγκαίο η επαρχιακή επιτροπή σε συνεννόηση με την Κ. Ε.

VIII. ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΒΑΣΗΣ ΤΟΥ ΑΚΕΛ

Ο Πρόξενος της Ελλάδας Παπάς ενώ εισέρχεται στην εκκλησία Φανερωμένης για το γιορτασμό της επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940 ( 28 10 1954)

ΑΡΘΡΟ 31. Θεμέλιο του Κόμματος είναι οι οργανώσεις βάσης. Οργανώνονται στις μεταλλευτικές και βιομηχανικές περιοχές μικρές ή μεγάλες στα εργαστήρια, γραφεία και υπηρεσίες, στις συνοικίες και σε κάθε τόπο, όπου δουλεύουν και ζοουν εργαζόμενες μάζες. Οργάνωση βάσης δημιουγείται σε κάθε τόπο δουλειάς, όταν υπάρχουν εκεί τρία τουλάχιστο μέλη του Κόμματος. Σε κάθε χωριό όλα τα μέλη του Κόμματος οργανώνονται σεε οργάνωση βάσης. Αν σε κάποια αγροτική περιοχή υπάρχουν επιχειρήσεις που απασχολούν σημαντικό άριθμό εργατών ή αγροτών εκεί δημιουργείται οργάνωση βάσης στον τόπο της παραγωγής.

Στις πόλεις οι επαγγελματίες οργανώνονται σε οργανώσεις βάσης κατά κλάδο επαγγέλματος.

Στις μεταλλευτικές επιχειρήσεις δημιουργούνται κομματικές οργανώσεις βάσης, ανάλογα με τα διάφορα τμήματα της δουλειάς και μαζί με τις οργανώσεις βάσης της περιοχής (τριγύρω χωριά) απαρτίζουν περιφερειακή οργάνωση σύμφωνα με την πρόνοια του άρθρου 29.

Οπου επιβάλλεται για την καλύτερη διεξαγωγή της κομματικής δουλειάς, οι κομματικες οργανώσεις βάσης χωρίζονται σε τμήματα και εκλέγονται καθοδηγητές αυτών των τμημάτων. Η δημιουργία οργάνωσης βάσης αποφασίζεται από την επιτροπή πόλης ή την περιφερειακή επιτροπή με την έγκριση της επαρχιακής επιτροπής.

ΑΡΘΡΟ 32. Κάθε κομματική οργάνωση βάσης καθοδηγείται από ένα γραμματέα ή γραμματεία. Τα μέλη της γραμματείας είναι 3 έως 5 και εκλέγονται στη συνεδρίαση της οργάνωσης βάσης. Η θητεία της ισχύει για ένα χρόνο. Η εκλογή του γραμματέα επικυρώνεται από την περιφερειακή επιτροπή ή την επιτροπή πόλης ή την επαρχιακή επιτροπή όπου δεν υπάρχουν τέτοιες.

ΑΡΘΡΟ 33. Η κομματική οργάνωση βάσης είναι η πρωτοπόρα, η καθοδηγητική δύναμη των εργαζομένων ανάμεσα στους οποίους δουλεύει και συνδέει την εργατική τάξη και τον εργαζόμενο λαό με το Κόμμα. Τα καθήκοντά της είναι:

α). Η διαφωτιστική οργανωτική δουλειά, ανάμεσα στις εργαζόμενες μάζες για τη διοχέτευση και την πρακτική εφαρμογή των αισθημάτων και αποφάσεων του Κόμματος.

β). Η πολιτική και κομματική διαπαιδαγώγηση των κομματικών μελών, η επιλογή, η προτοιμασία και εγγραφή νέων μελών στο κόμμα.

γ). Η δραστήρια συμμετοχή στην οικονομική πολιτική και εκπολιτιστική ζωή της χώρας, η δουλειά για την οργάνωση των μαζών, η δουλειά μέσα στις μαζικές οργανώσεις, η κινητοποίηση των μαζών για την πραγματοποίηση των καθηκόντων που μπαίνουν μπροστά στο κόμμα.

δ). Η φροντίδα για την οργάνωση και διαπαιδαγώγηση της νεολαίας.

ΑΡΘΡΟ 34. τα μέλη του Κόμματος που δουλεύουν στις επιτροπές των εργατικών συντεχνιών και των άλλων μαζικών λαϊκών οργανώσεων, συγκροτούν τις κομματικες φράξιες που έχουν για σκοπό τους τη διοχεύτευση και την πρακτική εφαρμογή της κομματικής γραμμής μέσα στις εξωκομματικές οργανώσεις.

ΙΧ. ΜΕΤΡΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΟΜΜΑΤΙΚΗΣ ΠΕΙΘΑΧΙΑΣ ΚΑΙ ΤΙΜΩΡΙΕΣ

ΕΘΝΟΣ 11 3 1954

ΑΡΘΡΟ 35. Η πρώτη υποχρέωση όλων των μελών του Κόμματος και όλων των κομματικών οργανώσεων είναι η διαφύλαξη και το δυνάμωμα της ενότητας του Κόμματος, η υπόσκαψη της κομματικής ενότητας και πειθαρχίας, η απόπειρα δημιουργίας παρατάξεως και φράξιων μέσα στο κόμμα, η παραβίαση των κανόνων προφύλαξης τιμωρούνται με όλη την αυστηρότητα μέχρι και τη διαγραφή από το Κόμμα.

Το μέλος του Κόμματος που δεν εχτελεί τις κομματικές αποφάσεις ή παραβιάζει την κομματική πειθαρχία ή κάνει πράξεις που παραβλάπτουν τα συμφέροντα του Κόμματος υπόκειται στις παρακάτω ποινές:

α). Παρατήρηση.

β). Παρατήρηση με προειδοποίηση.

γ). Καθαίρεση από αξιώματα.

δ). Προσωρινή αποβολή ως 6 μήνες.

ε). Αποβολή επ'αόριστο, και

στ). Διαγραφή

Αν το παράπτωμα γίνει από ολόκληρη οργάνωση, η τιμωρία μπορεί να φτάσει ως τη διάλυση αυτής της οργάνωσης και την αναδιοργάνωση της.

Το δικαίωμα για τη διάλυση και αναδιοργάνωση μιας επαρχιακής οργάνωσης το έχει η Κ.Ε. το δικαίωμα για τη διάλυση και την αναδιοργάνωση μιας περιφερειακής οργάνωσης το έχει η Ε.Ε. με την επικύρωση της Κ.Ε.

Τις ποινές α) και β) έχουν δικαίωμα να τις επιβάλλουν όλοι οι κομματικοί οργανισμοί. Καθαίρεση κομματικού μέλους από αξίωμα επβάλλεται από τον οργανισμόν στον οποίο ανήκει το μέλος ή τον οργανισμό που τον εκλέγει σαν αξιωματούχο και επικυρώνεται από τον αμέσως ανώτερο οργανισμό. Επιβολή προσωρινή ή επ' αόριστον και διαγραφή μπορεί να γίνει μόνο ύστερα από την έγκριση της Ε. Πόλης ή της Περ. Επιτροπής κι' όπου δεν υπάρχουν τέτοιες από την Επαρχ. Επιτροπή, αν πρόκειται για κεντρικό επιτροπή ή έγκριση της Κ.Ε.

Μέλη που αποβάλλονται προσωρινά από το κόμμα είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν τη συνδρομή τους και να πειθαρχούν γενικά στις αποφάσεις του Κόμματος στη διάρκεια της αποβολής.

Διαγράφονται απαραίτητα από το Κόμμα πρόσωπα που οι πράξεις και η διαγωγή τους δε συμβιβάζονται με την ιδιότητα του μέλους του προλεταριακού κόμματος, πρόσωπα που η κομματική τους διαγωγή είτε η ατομική τους συμπεριφορά δε συμβιβάζεται με τις απαιτήσεις της κομμουνιστικής κομματικότητας και ηθικής.

ΑΡΘΡΟ 36. Η απόφαση για οποιαδήποτε τιμωρία ιδιαίτερα για διαγραφή από το Κόμμα ή για την αποκατάσταση διαγραμμένου μέλους πρέπει να παίρνεται με τη μεγαλύτερη προσοχή και συντροφική φροντίδα. Πρέπει να εξακριβώνεται αν είναι πραγματικά βάσιμες οι βάσιμες οι κατηγορίες που βαρύνουν το μέλος, όπως επίσης και οι λόγοι που επιβάλλουν την αποκατάσταση ενός τιμωρημένου.

ΑΡΘΡΟ 37. Κάθε μέλος που τιμωρήθηκε από κομματική οργάνωση έχει το δικαίωμα να κάνει έφεση για την απόφαση της τιμωρίας του μέσα σ'ένα μήνα, το ανώτερο κομματικό όργανο

Τα γεγονότα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής αλλά, και σε άλλα σημεία του πλανήτη προβάλλονται αρκούντως από τις κυριακές εφημερίδες όπως το πραξικόπημα στην Αίγυπτο (ΕΘΝΟΣ 28 2 1954)

πρέπει να εξετάσει την έφεση και αργότερα μέσα σ' ένα μήνα από τη μέρα που τη πήρε. Η έφεση για τη διαγραφή μπορεί να φτάσει μέχρι την Κ.Ε.

Μέλη της Κ.Ε. ή Κ.Ε.Ε. που τιμωρήθηκαν με καθαίρεση, προσωρινή αποβολή ή διαγραφή έχουν δικαίωμα να κάμουν έφεση στο συνέδριο του Κόμματος.

ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΟΥ ΑΚΕΛ

ΑΡΘΡΟ 38. Οι οικονομικοί πόροι του Κόμματος είναι εισπράξεις από τη εγγραφή νέων μελών, από τις συνδρομές των μελών εισπράξεις από τις επιχειρήσεις του Κόμματος και άλλες προαιρετικές εισφορές.

ΑΡΘΡΟ 39. Κάθε νέο μέλος του Κόμματος πληρώνει για εγγραφή ένα σελίνι. Η συνδρομή των μελών του Κόμματος πληρώνονται με βάση την παρακάτω κλίμακα:

Οι άνεργοι και οι οικοκυρές 4 1/2 γρ. το μήνα.

ΑΡΘΡΟ 40. Για οποιοδήποτε ζήτημα που δεν καλύπτεται από τους κανονισμούς του Καταστατικού του ΑΚΕΛ αποφασίζει η Κ.Ε. με βάση τις γενικές αρχές του Κόμματος, η Κ.Ε. κάμνει κανονισμούς λειτουργίας των διαφόρων γραφείων της.

Μέλη με εισόδημα μέχρι 10 λίρες 1/- (ένα σελίνι).

Από 11-15 1-4 1/2

16-20 2/-

21-25 3/-

26-30 4/-

31-35 5/-

36-40 10/-

41 και άνω 20/-