Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

13.5.1954: Η Βoυλή τωv Ελλήvωv διαδηλώvει τη συμπαράσταση της στις πρoσπάθειες τoυ πρωθυπoυργoύ Στρατάρχη Παπάγoυ vα πρoσφύγει στα Ηvωμέvα Εθvη.

S-1017

13.5.1954: Η ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΙΑΔΗΛΩΝΕΙ ΤΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΣΤΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΡΑΤΑΡΧΗ ΠΑΠΑΓΟΥ ΝΑ ΠΡΟΣΦΥΓΕΙ ΣΤΑ ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ

Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ανταλλάσσει χειραψία με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Στέφανο Στεφανόπουλο. Μαζί του και ο δήμαρχος Λευκωσίας Θεμιστοκλής Δέρβης. Ο Στεφανόπουλος μιλώντας στην Ελληνική Βουλή είπε ότι ο Στρατάρχης Παπάγος θα φέρει το κυπριακό στα Ηνωμένα Εθνη, τα οποία δεν πρόκειται να διαψεύσουν την αποστολήν τους και να παραγνωρίσουν τη βασική διάταξη του Κατατατικού τους Χάρτη για αυτοδιάθεση των λαών

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Στρατάρχης Παπάγος είχε στις προσπάθειες του για κατάθεση κυπριακής προσφυγής στα Ηνωμένα Εθνη, την πλήρη συμπαράσταση του Ελληνικού Εθνους ή τουλάχιστον της Ελληνικής Βουλής.

Ετσι στις 13 Μαϊου 1954 όταν το θέμα ηγέρθη ενώπιον της ελληνικής Βουλής όλοι επιβεβαίωσαν την υποστήριξη τους στις ενέργειες του.

Τόσο ο Γεώργιος Παπανδρέου των Φιλελευθέρων όσο και ο Σάββας Παπαπολίτης εκ μέρους της ΕΠΕΚ, (μετά το θάνατο του ηγέτη της Νικολάου Πλαστήρα) εξέφρασαν τη συμπαράταση τους στις προσπάθειες του Ελληνα πρωθυπουργού για λύση του κυπριακού.

Πριν η Βουλή εισέλθει στην ημερησία διάταξη της πήρε το λόγο ο Πρόεδρος της κονοβουλευτικής επιτροπής Εξωτερικών και στέλεχος του Κόμματος του Παπάγου, Περικλής Ι. Αργυρόπουλος που είπε: (Συνεδρίασις Ελληνικής Βουλής ΞΘ, 24 Μαϊου 1954):

"ΠΕΡ. ΙΑΚ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριοι βουλευταί. Την 4ην Μαϊου ο κ. Πρόεδρος της Κυβερνήσεως Στρατάρχης Αλέξανδρος Παπάγος προέβη διά του τύπου εις μίαν βαρυσήμαντον κατηγορηματικήν και οριστικήν δήλωσιν αφορώσαν το ζήτημα της Κύπρου.

Η δήλωσις αύτη ανταποκρίνεται εις τα αισθήματα και την δικαίαν αξίωσιν πάντων των Ελλήνων.

Δεν δύναται- είπε ο κ. Πρόεδρος της Κυβερνήσεως- να αγνοήση η Κυβέρνησις της Ελλάδος το αίτημα 400.000 Ελλήνων. Η εκκρεμότης του ζητήματος αποτελεί κίνδυνον ενδιαφέροντα ολόκληρον τον ελεύθερον κόσμον. Εάν δεν λυθή φιλικώς η Ελλάς θα προσφύγη εις τον Οργανισμόν Ηνωμένων Εθνών (χειροκροτήματα εξ όλης της αιθούσης).

Ως αντιπρόσωπος του Εθνους και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής επί των Εξωτερικών εθεώρησα σκόπιμον να φέρω ενώπιον υμών την δήλωσιν του κ. Προέδρου της κυβερνήσεως και εξάρω ταύτην, ίνα, ως πέποιθα, η εθνική ανιπροσωπεία, εκφράση σύσσωμος την έγκρισιν και τον ενθουσιασμόν της διά την πανελλήνιον αξίωσιν την διατυπωθείσαν διά της δηλώσεως του κ. Προέδρου της Κυβερνήσεως.

Ο Ελληνικός λαός από των χρόνων των αγώνων του υπέρ της ανεξαρτησίας του παρέμεινε πάντοτε πιστός εις την φιλίαν της Μεγάλης Βρεττανίας, ουχί διά λόγων, αλλά δι' έργων θυσιάσας το αίμα του εις κοινούς μετ' αυτής αγώνας υπέρ της ελευθερίας των λαών.

Από συζήτηση στην Ελληνική Βουλή ( 2 12 1954 ). Από αριστερά: Στέφανος Στεφανόπουλος, υπουργός Εξωτερικών, Παναγιώτης Κανελλόπουλος υπουργός Αμυνας και ο Πρωθυπουργός Αλέξανδρος Παπάγος

Η αγάπη των Ελλήνων προς τους Αγγλους έχει βαθυτάτας ρίζας, οφειλομένη εις το γεγονός ότι οι δύο ούτοι ναυτικοί λαοί έχουσιν την αυτήν ψυχοσύνθεσιν όσον αφορά την αγάπην των προς την ελευθερίαν διά την οποίαν έχυσαν ποταμούς αιμάτων, δεν είναι ούτε η ανάμνησις του Βύρωνος ούτε το Ναυαρίνον, ούτε η παραχώρησις των Ιονίων νήσων τα κίνητρα της αγάπης ταύτης, εφ' όσον οι Ελληνες διά των μακροχρονίων αγώνων των εξεδίκασαν την απόκτησιν της ελευθερίας των και την πολιτικήν αποκατάστασιν των υπό ξένον ζυγόν αδελφών των.

Είναι, ως είπομεν, τα κοινά χαρακτηριστικά Ελλήνων και Αγγλων υπέρ της ελευθερίας, από των χρόνων του πατριωτικωτάτου Βασιλέως Οθωνος και εντεύθεν, οι Ελληνες, κατά την διαδρομήν του πολιτικού των βίου, υπέστησαν πολλά πικρίας εκ μέρους της αγγλικής πολιτικής κατά τους διαδοχικούς αυτών σταθμούς υπέρ της απελευθερώσεως υποδούλων αδελφών των, αλλά παρά ταύτας η αγάπη των προς την Αγγλίαν είχε τοσούτον βαθείας ρίζας, ώστε αύτη παρέμεινεν ακλόνητος.

Η Ελλάς ηγωνίσθη εις το πλευρόν της Αγγλίας κατά τους δύο αιματηρούς παγκοσμίους πολέμους, όταν αύτη ανεπέτασεν ως σύμβολα των αγώνων της, την ελευθερίαν των λαών και την αυτοδιάθεσιν αυτών. Και οι Ελληνες επίστευσαν εις τα σύμβολα ταύτα και ετάχθησαν και κατά τον δεύτερον παγκόσμιον πόλεμον εις το πλευρόν της Αγγλίας όταν αύτη ηγωνίζετο μόνη κατά του εχθρού.

Και ηγωνίσθημεν μέχρι τέλους διά την αυτοδιάθεσιν των λαών.

Και διερωτώνται ήδη οι Ελληνες, πως είναι δυνατόν μετά τόσας θυσίας των να λησμονήσωσιν οι Αγγλοι και παραβώσι τας αρχάς δι' ας από κοινού ηγωνίσθησαν μεθ' ημών προκειμένου περί της ελευθερίας και αυτοδιαθέσεως της Κύπρου;

Πιστοποιούμεν μετά δέους την εξέγερσιν του ελληνικού λαού κατά της Αγγλίας διά την αδιάλλακτον στάσιν της εις το Κυπριακόν ζήτημα. Εσται τραγικώς δυσάρεστον, εάν η Αγγλία εμμένουσα εις την πολιτικήν της ταύτην στερηθή της μακραίωνος πατροπαραδότου φιλίας των Ελλήνων.

Τρέφομεν εν τούτοις την πεποίθησιν, ότι παρά τη αγγλική Κυβερνήσει θα επικρατήσωσι εν τέλει φιλελληνικώτεραι σκέψεις μέχρι της ημέρας καθ' ην κατά την δήλωσιν του κ. Προέδρου της ελληνικής Κυβερνήσεως η Ελλάς θα υποχρεωθή να υποβάλη το Κυπριακόν ζήτημα εις τον Οργανισμόν Ηνωμένων

Εθνών (χειροκροτήματα εξ' όλης της αιθούσης).

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Αρχηγός των Φιλελευθέρων έχει τον λόγον.

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, το κόμμα των Φιλελευθέρων επανειλημμένως έχει διακηρύξει και με την σημερινήν ευκαιρίαν, επαναλαμβάνει ότι το αίτημα της ενώσεως της Κύπρου με την μητέρα Ελλάδα (χειροκροτήματα ζωηρά εξ όλης της αιθούσης) δεν είναι αίτημα μιας μόνον μερίδος του Ελληνικού Λαού, είναι αίτημα ολοκλήρου της εθνικής αντιπροσωπείας (χειροκροτήματα απ' όλας τας πτερύγας). Είναι ιερόν ανένδοτον αίτημα ολοκλήρου του ελληνισμού (χειροκροτήματα). Το Κόμμα των Φιλελευθέρων δηλοί ότι προσφέρει εις την κυβέρνησιν διά την επιδίωξιν της πραγματοποιήσεως του ιερού εθνικού μας αιτήματος, αμέριστον συμπαράστασιν (χειροκροτήματα παρατεταμένα εξ όλης της αιθούσης).

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο εκπρόσωπος της ΕΠΕΚ βουλευτής Πειραιώς κ. Παπαπολίτης έχει τον λόγον.

Διαδήλωση στην Αθήνα. Οι φοιτητες κρατούν πανώ υπέρ της Ενωσης της Κύπρου με την Ελλάδα

Σ. ΠΑΠΑΠΟΛΙΤΗΣ: Κύριε πρόεδρε, τόσον κατά τας προγραμματικάς δηλώσεις της Κυβερνήσεως ενώπιον της Βουλής, όσον και διά δηλώσεων της εις τον τύπον, η ΕΠΕΚ έχει καθορίσει την θέσιν της έναντι του πόθου των Κυπρίων, ο οποίος αποτελεί Πανελλήνιον πόθον, το Κόμμα μας δηλοί και σήμερον επί τη ευκαιρία ταύτη, ότι είναι πρόθυμον να συμπαρασταθή εις την Κυβέρνησιν εις πάσαν ενέργειαν της διά την Ενωσιν της Κύπρου μετά της Ελλάδος (χειροκροτήματα εξ όλης της αιθούσης).

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Υπουργός των Εξωτερικών έχει τον λόγον.

Σ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ (Υπ. Εξωτερικών): Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η πολιτική, την οποίαν επί του Κυπριακού ζητήματος εχάραξε και ακολουθεί η Κυβέρνησις του ελληνικού συναγερμού, είναι πολιτική η οποία ανταποκρίνεται και προς όλων των Κομμάτων τον πόθον και την θέλησιν και προς το καθολικόν αίτημα του ελληνισμού. Η γραμμή την οποίαν εχάραξεν η Κυβέρνησις θα συνεχισθή απαρεγκλίτως και εάν δεν μεσολαβήσουν άλλα γεγονότα, τα οποία ματαίως αναμένομεν συμφώνως με την τοποθέτησιν, την οποίαν ενώπιον της Βουλής έκαμεν ο Πρόεδρος Στρατάρχης Παπάγος, θα φέρη το Κυπριακόν ζήτημα ενώπιον των Ηνωμένων Εθνών (χειροκροτήματα παρατεταμένα εξ όλης της αιθούσης) με την ελπίδα και τα Ηνωμένα Εθνη δεν πρόκειται να διαψεύσουν την αποστολήν των, δεν πρόκειται να παραγνωρίσουν την βασική διάταξιν του Καταστατικού των χάρτου περί της αυτοδιαθέσεως των λαών (χειροκροτήματα εξ όλης της αιθούσης).