Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

30.4.1953: Με τηv παρέμβαση τoυ Αρχιεπισκόπoυ Μακαρίoυ η διασπασμέvη Δεξιά στηv Αμμόχωστo καταλήγει σε συμφωvία με κoιvό ψηφoδέλτιo.

S-988

30.4.1953: ΜΕ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΟΥ Η ΔΙΑΣΠΑΣΜΕΝΗ ΔΕΞΙΑ ΣΤΗΝ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟ ΚΑΤΑΛΗΓΕΙ ΣΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΚΟΙΝΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ

Αντρέας Γαβριηλίδης, δικηγόρος, Πρόεδρος του σωματείου Ανόρθωση: Αναγκάστηκε να μη επιμένει όπως είναι υποψήφιος δήμαρχος δίνοντας την υποψηφιότητα στον Ιάκωβο Φαίδωνος

Στις δημοτικές εκλογές τοιυ 1953 στην Αμμόχωστο, ενώ η Αριστερά είχε καταρτίσει ήδη το Συνδυασμό της και έμπαινε στην προεκλογική περίοδο καλά προετοιμασμένη, η Δεξιά κινδύνευε να κατέλθει με δυο συνδυασμούς γιατί οι ηγέτες της Ανδρέας Γαβριηλίδης, δικηγόρος και μετέπειτα δικηγόρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, και Νικόλαος Αντωνίου επέμεναν να ηγηθούν του συνδυασμού, ενώ μια τρίτη, μικρότερη παράταξη, πρότεινε συνεργασία με τον "αποστάτη" του ΑΚΕΛ Αδάμ Αδάμαντο.

Η μια σύσκεψη ακολουθούσε την άλλη χωρίς να καταλήγουν πουθενά.

Οι Γαβριηλίδης, Πρόεδρος της Ανόρθωσης για σειράν ετών και ο Αντωνίου, περισσότερο κοντά στο Κυπριακό Εθνικό κόμμα, ΚΕΚ, δεν υποχωρούσαν.

Τελικά η συντονιστική επιτροπή των εθνικοφρόνων Αμμοχώστου αποφάσισε στις 13 Απριλίου 1953 όπως πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη στις 19 του μηνός όπου θα αποφασιζόταν ποιος τελικά θα ηγείτο του συνδυασμού.

Η σύσκεψη έγινε στο κινηματοθέατρο Χατζηχαμπή μέσα σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα.

Οι άνθρωποι της Δεξιάς παρουσιάστηκαν διασπασμένοι σε τρεις τουλάχιστον παρατάξεις. Η μια μερίδα υποστήριζε τον Αντωνίου, η δεύτερη τον Γαβριηλίδη και μια τρίτη, που πρόσκειτο στο Γαβριηλίδη, δεχόταν σύμπραξη ακόμα και με τον Αδάμαντο.

Η σύσκεψη έγινε μέσα σε φωνές και απειλήθηκαν επεισόδια, η δε αστυνομία ζήτησε και πέτυχε τελικά τη διάλυση της χωρίς να ληφθεί απόφαση.

Είναι χαρακτηριστική επιστολή του Γεωργίου Ζ. Μυλωνά που προήδρευσε της σύσκεψης, στην εφημερίδα "Εθνος" στις 23 Απριλίου, για τη σύσκεψη και γενικά για τη διαμάχη ανάμεσα στη Δεξιά Παράταξη:

"Αφορμή των κατωτέρω δηλώσεων και παρατηρήσεων μου, έδωσαν τα δημοσιευθέντα εις την εφημερίδα "Πρωτεύουσα" υπό του κ. Α. Γαβριηλίδου, καίτοι το δημοσίευμα δεν φέρει την υπογραφήν του, εν σχέσει με την συνέλευσιν των εθνικοφρόνων δημοτών Αμμοχώστου, εις την εφημερίδα "Κύπρος" υπό του κ. Τάκη Γεωργίου και εις την εφημερίδα "Ελευθερία" ημερομηνίας 21 .4.1953 εν είδει ανταποκρίσεως πάλιν υπό του κ. Α. Γαβριηλίδου ή προσώπου ενεργούντος εκ μέρους του.

Αληθώς εάν επρόκειτο να ανασκευάσω όλας τας αναληθείας των ρηθέντων δημοσιευμάτων θα έπρεπε να απασχολήσω όλας τα στήλας της εφημερίδος η οποία με φιλοξενεί. Επειδή όμως τούτο είναι δύσκολον, αν μη αδύνατον, θα αναφερθώ εις γεγονότα και παρατηρήσεις, εν γενικαίς γραμμαίς, επιφυλασσόμενος να επανέλθω ευθύς αμέσως εις λεπτομερή δημοσίευσιν προς πληροφορίαν του ενδιαφερομένου κοινού, θέτων ενώπιον του την όλην κατάστασιν οία ενεφανίζετο εξ' αρχής πως αύτη διεμορφώθη πού κατέληξεν διά να εξαχθούν τα αναγκαία συμπεράσματα, ποίοι υπήρξαν και είναι οι υπεύθυνοι της όλης καταστάσεως.

Το ψηφοδέλτιο της Δεξιάς όπως καταρτίστηκε ύστερα από παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου Μακάρίου

Η σύγκλησις της γενικής συνελεύσεως προς υπόδειξιν του υποψηφίου δημάρχου απεφασίσθη υπό της συντονιστικής η δε Εκτελεστική δι' αποφάσεως της ημερομηνίας 13.4.1953. Επειδή κατά την απόφασιν η υπόδειξις έδει να γίνη διά μυστικής ψηφοφορίας, αφού γίνουν γνωστοί οι υποψήφιοι εκ των προτέρων, η εκτελεστική απεφάσισεν όπως όλα τα μέλη προσέλθουνεις την συνεδρίαν την 18.4.1953 διά να συντάξουν κανονισμούς εν σχέσει με τον χρόνον υποβολής υποψηφιότητος, τον τρόπον και τόπον διεξαγωγής της ψηφοφορίας κλπ, την 17.4.1953 εκάλεσα όλα τα μέλη της εκτελεστικής εις συνεδρίαν διά τον ως άνω σκοπόν, αλλ' ο κ. Γαβριηλίδης και οι φίλοι του, οι οποίοι κατέβαλον πάσαν εξ αρχής προσπάθειαν να αποφύγουν την ετυμηγορίαν των δημοτών την οποίαν εφοβούντο και φοβούνται, ως ο διάβολος το λιβάνι, δεν προσήλθον. Ούτω συνεπεία αναγκαστικής απουσίας και μερικών άλλων μελών της εκτελεστικής επετεύχθη απαρτία, παρόλον ότι ανέμενον την προσέλευσιν των επί μίαν και πλέον ώραν πέραν της ορισθείσης.

Ούτω ενώπιον μου έθετον δύο τινά. 'Η να εκτελέσω την απόφασιν της συντονιστικής και εκτελεστικής όπως συγκαλέσω γενικήν συνέλευσιν διά τον αναφερθέντα σκοπόν ή να μη την εκτελέσω, διότι δεν παρείχετο πλέον καιρός, απεφάσισα το πρώτον, δηλώσας εις τα παρόντα 8 μέλη της εκτελεστικής μεταξύ των οποίων και ο κ. Π. Παπαδόπουλος, την απόφασιν μου ταύτην, ταυτοχρόνως δε εδήλωσα ότι τον τρόπον της υποδείξεως υποψηφίου δημάρχου θα αφήσω να τον αποφασίση η γενική συνέλευσις, εφ' όσον η εκτελεστική δεν ηθέλησε να υποβοηθήση την συνέλευσιν. Την επομένην, αφού εξησφάλισα ως τόπον συγκεντρώσεως την αίθουσαν Χ" Χαμπή έδωσα οδηγίας και εστέλλοντο προσωπικαί προσκλήσεις προς τους εθνικόφρονας. Την επομένην επληροφορούμην, ότι πολλαί προσκλήσεις επεστράφησαν από το Ταχυδρομείον ελλείψει επαρκούς διευθύνσεως. Επειδή το μεσολαβούν χρονικόν διάστημα ήτο τόσο βραχύ και επειδή ήτο βέβαιον ότι πολλοί δημόται δεν θα ελάμβανον την πρόσκλησιν, πράγμα που θα προεκάλει δυσαρεσκείας με ολέθρια αποτελέσματα, εδημοσίευσα γενικήν πρόσκλησιν προς όλους τους εθνικόφρονας όπως προσέλθουν, ανεξαρτήτως ανέλαβον την πρόσκλησιν ή μη.

Την γενομένην ως ανωτέρω σύγκλησιν της συνελεύσεως και υπό τα συντρέξαντα περιστατικά ο κ. Γαβριηλίδης και οι φίλοι του χαρακτηρίζουν ως αυθαίρετον με σκοπόν να γίνη προπαγάνδα υπέρ του υποψηφίου Ν. Αντωνίου. Ουδέν τούτου αναληθέστερον. Διότι ο κ. Α. Γαβριηλίδης και οι περί αυτόν επληροφορήθησαν και καλώς εγνώριζον ότι από των πρώτων ημερών, αφού διεπίστωσα το γεγονός ότι ήτο αδύνατος η συνεννόησις μεταξύ τούτου και του κ. Ν. Αντωνίου, ώστε να κατέλθωμεν εις τας εκλογάς ηνωμένοι, επλησίασα διάφορα πρόσωπα μεθ' ων συνωμίλησα διά την εξεύρεσιν τρίτου προσώπου ως υποψηφίου δημάρχου και εν συνεννοήσει μετ' αυτών επρότεινα εις διαφόρους, αλλά ουδείς αποεδέχετο.

Πού έγκειται το αυθαίρετον της συγκλήσεως της συνελεύσεως; Και εάν δεν επραγματοποιείτο η σύγκλησις, ως απεφάσισεν η συντονιστική, ποίαν δικαιολογίαν θα ηδυνάμην να προβάλω; Την παρατηρηθείσαν και πραρατεινομένην αντίδρασιν εκ μέρους του κ. Γαβριηλίδη και των φίλων του προσπαθούντων την ματαίωσιν της; Οχι.

Ο κ. Γαβριηλίδης περί το μεσονύκτιον του Σαββάτου 18 Απριλίου εζήτησεν όπως αναβάλω την συνέλευσιν, ισχυρισθείς ότι δεν θα επιτύχη, ότι ελάχιστοι θα προσέλθουν και συνεπώς θα εκτεθώμεν. Ουδένα ισχυρισμόν προέβαλεν ότι αυθαιρέτως και σκοπίμως αύτη συνεκλήθη. Ηρνήθην διαρρήδην διά δύο λόγους ους του ανεκοίνωσα:

α) Η συνέλευσις φρονώ ότι από απόψεως αριθμού προσελεύσεως θα υπερεπιτύχη.

β) Διότι την αναβολήν ή ματαίωσιν θεωρώ ολεθριωτάτην.

Προτιμώ να ευρεθώ προ 100 ή 200 δημοτών εις ους να εξηγήσω τα διατρέξαντα και εκθέσω την κατάστασιν, παρά να αναβάλω. Αλλως τε δεν παρέχεται πλέον καιρός διά νέαν σύγκλησιν.

Αποτυχόν και εις την τελευταίαν του προσπάθειαν, ο κ. Γαβριηλίδης και οι ολιγάριθμοι φίλοι του, οι οποίοι όμως την επομένην απεδείχθησαν ότι και αυτόν τον εξηπάτων λίαν πρωί εκυκλοφόρησε την γνωστήν ανακοίνωσιν του προτρέπων τους οπαδούς τους όπως απόσχουν.

Ποίον ήτο το αποτέλεσμα;

Ο υποψήφιος δήμαρχος του ΑΚΕΛ στην Αμμόχωστο, Ανδρέας Πούγιουρος

Προσήλθον περί τα 1800-2000 πρόσωπα καθ' ην στιγμήν ελάμβανε χώραν εις άλλην αίθουσαν η πρώτη προεκλογική συνέλευσις των ακελικών. Και οι οπαδοί του ου μόνον τον ηγνόησαν, αλλά κατήλθον από την " Ανόρθωσιν" εν σώματι 30-40 εν όλω, εκάθησαν σχεδόν όλοι μαζί προπαγανδίζοντες υπέρ του Αδάμου και με σκοπόν να προκαλέσουν ανησυχίαν.

Ανήλθον εις το βήμα και ωμίλησα επί μίαν σχεδόν ώραν. Εξήγησα τον λόγον διατί εκτός των προσκλήσεων έκαμα και διά της εφημερίδος δημοσίευσιν προσκλήσεως και δι' εντύπου, το οποίον εκυκλοφόρησα απευθυνθείς προς τους εθνικόφρονας Δημότας. Είτα εξήγησα ποίους εννοώ Εθνικόφρονας Δημότας διά τους σκοπούς των Δημοτικών Εκλογών, ειπών ότι Εθνικόφρονες Δημόται είναι εκείνοι, οι οποίοι αποκρούουν πάσαν συνεργασίαν μετά των κομμουνιστών και μάλιστα όταν ούτοι είναι και συνταγματόφιλοι.

Επεξηγών είπον ότι η εθνικόφρων παράταξις έχει εφέτος να αντικρούση δύο παρατάξεις: Την των ακελικών (Κομμουνιστών) και την του κ. Αδάμαντος (Κομμουνιστών και Συνταγματοφίλων). Ετόνισα δε ότι κατόπιν του καθορισμού της εννοίας της λέξεως Εθνικόφρων είναι φανερόν ποίοι πρέπει να παραμείνουν εις την αίθουσαν ταύτην.

Ετόνισα ιδιαιτέρως και επανειλημμένως την έννοιαν της λέξεως Εθνικόφρων επικαλεσθείς και την γνώμην της Εθναρχίας και ειδικώς του Μακαριωτάτου διότι μερικά μέλη της "Ανορθώσεως" μεταξύ των οποίων και ο Γενικός αυτής Γραμματεύς και τρία μέλη της επιτροπείας υπό τα όμματα και κάτω από την ακοήν του Προέδρου κ. Γαβριηλίδη συνεσκέφθησαν και απεφάσισαν να έλθουν εις συνεννόησιν μετά του κ. Αδάμου προς συνεργασίαν μετ' αυτού. Το δε χείριστον όλων εχρησιμοποίησαν τον γενικό γραμματέα των Νέων Συντεχνιών προς διακανονισμόν των όρων της συνεργασίας των, διαδίδοντες ότι ούτος είναι απεσταλμένος από τον Μακαριώτατον διά να φέρη εις πέρας το σωτήριον διά την πόλιν έργον, ήτοι να εκλεγή Δήμαρχος ο κ. Αδάμος, αρκεί να ορισθούν Σύμβουλοι Εθνικόφρονες. Και ενώ τοιαύτα ελάμβανον χώραν και ενώ εκυκλοφόρει υπ' αυτών και έντυπον προς υπογραφήν υπό των δημοτών και ενώ μέλη της Ανορθώσεως πλείστοι των οποίων είναι και μέλη της επιτροεπείας του σωματείου, υπέβαλον εις την εκτελεστικήν πρότασιν ήτις κατεψηφίσθη περί της ανωτέρω συνεργασίας, ο δε κ. Γαβριηλίδης δεν ηθέλησε και ούτε ηδυνήθη να αντιδράση, ενόμισα και νομίζω ότι ήτο επιτακτικόν μου καθήκον να διαφωτίσω τους προσελθόντας διά να μη παραπλανηνούν και πέσουν θύματα ψευδών πληροφοριών. Και υπό τα ανωτέρω περιστατικά ανέφερα την επί του θέματος γνώμην της Εθναρχίας και του Μακαριωτάτου. Αλλ ο κ. Γαβριηλίδης λησμονών εαυτόν χαρακτηρίζει ότι ατόπως και αναρμοδίως και κατά τρόπον κομματικόν ανέμειξα το όνομα της Α. Μακαριότητος του Εθνάρχου. Αλλ' εάν η ανωτέρω πράξις μου τύχη του ανωτέρω χαρακτηρισμού, η πράξις του κ. Α. Γαβριηλίδη, ο οποίος επί σειράν ημερών, μηνών, διέδιδεν εις την πόλιν και αλλαχού ότι η Εθναρχία έχρισε τούτον υποψήφιον Δήμαρχον, ότι η Εθναρχία έχρισε τούτον υποψήφιον Δήμαρχον, ότι η Εθναρχία τον πίεσε να δεχθή να θέση υποψηφιότητα Δημάρχου, διότι είναι το μόνον ενδεδειγμένον πρόσωπον, και ακόμη το χείριστον ότι και η ελληνική Κυβέρνησις απαίτησε τούτο, πως πρέπει να χαρακτηρισθή.

Προχωρών εις την ενώπιον της Γ. Συνελεύσεως ομιλίαν μου δεν ήτο δυνατόν να παρίδω την ανακοίνωσιν του κ. Γαβριηλίδη την οποίαν διένειμαν πωληταί εφημερίδων εις την

Προεκλογική συγκέντρωση και άλλες πληροφορίες για τις εκλογές στο Βαρώσι από την εφημερίδα του ΑΚΕΛ ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ

αίθουσαν της συνελεύσεως ήτις εξεδόθη με σκοπόν να ματαιώση την συνέλευσιν. Δεν ήτο δυνατόν να μη αντικρούσω τα ασύστολα ψεύδη, τα οποία παρενέβαλεν εις αυτήν ισχυρισθείς ο κ. Γαβριηλίδης ότι ο κ. Αντωνίου δεν απεδέχθη πρότασιν του προς συνεργασίαν.

Ολον τον χρόνον της η συντονιστική και η εκτελεστική κατηνάλωσαν χωρίς να προχωρήσουν ένα βήμα προς το έργον των Προσεπαθήσαμεν να επιτύχωμεν μίαν τοιαύτην συνεργασίαν, αλλά ο κ. Α. Γαβριηλίδης απέκλειε μέχρι τέλους τοιαύτην συνεργασίαν. Την απέκλειε διότι εκείνοι τους οποίους ενόμιζε και νομίζει δυστυχώς, δι' αυτόν, ως υποστηρικτάς και φίλους του, διά να επιφέρουν τον διχασμόν των εθνικοφρόνων και επιτύχουν εν τέλει του σκοπού των ήτοι την σύμπραξιν των μετά του κ. Αδάμαντος αντί να του αφαιρέσουν την έμμονον ιδέαν ην εσχημάτισεν ότι αυτός είναι ο ενδεδειγμένος ηγέτης της εθνικόφρονος παρατάξεως, του εναντίον την υπέθαλπον χρησιμοποιήσαντες τούτον ως όργανον του επιδιωκομένου σκοπού των.

Και ενώ έζη εις την αυτήν πόλιν μετ' αυτών και ενώ εστεγάζετο εις το ίδιον με αυτούς Σωματείον, δεν κατόρθωσε να επεξηγήση τας καθημερινάς μετά του κ. Αδάμαντος επαφάς των. Και όταν ακόμη τέσσαρες εξ' αυτών μεταξύ των οποίων ο ανταποκριτής της "Κύπρου" κ. Τάκης Γεωργίου και ο Γενικός Γραμματεύς της Ανορθώσεως κ. Οικονομίδης υπέβαλον εις την εκτελεστικήν όπως αποφασισθή η συνεργασία μετά του κ. Αδάμαντος, ο Εθναρχικός Σύμβουλος κ. Α. Γαβριηλίδης και πάλιν ευρέθη εις την ιδίαν αδυναμίαν, να μη αντιληφθή τι συνέβαινε γύρω του.

Αλλά όταν είδεν ακόμη ότι η προτροπή του προς τους δημότας, όπως μη προσέλθουν εις την συνέλευσιν επέφερε το αντίθετον αποτέλεσμα και όταν είδεν και ήκουσε από το έναντι οίκημα της Λέσχης τους υποτιθέμενους φίλους του και υποστηρικτάς του να προσέρχωνται να φωνάζουν υπέρ του κ. Αδάμαντος και πάλιν δεν αντελήφθη ότι ουδέποτε πιστόν φίλον είχε πλην του διδασκάλου του κ. Πολ. Παπαδοπούλου.

ΚΥΠΡΟΣ 27 4 1953

Αλλος από τον κ. Γαβριηλίδην θα ήτο ευγνώμων προς εκείνους οι οποίοι διοργάνωσαν την συνέλευσιν, διότι εδόθη δι' αυτής αφορμή να ανανήψη. Και το μόνον το οποίον απέμενε δι' αυτόν να κάμη ήτο να αποσυρθή εις ένα απόμερον μέρος και να κλαύση πικρώς διά τον διχασμόν που έγινε ο ίδιος αφορμή να δημιουργηθή εις την Εθνικόφρονα παράταξιν. Αλλά είπον, εάν άλλος ήτο δυστυχώς ο κ. Α. Γαβριηλίδης απεδείχθη κατώτερος τοιούτων αντιλήψεων. Και σήμερον ακόμη που οι υποτιθέμενοι φίλοι του συσκέπτονται μετά του κ. Αδάμου και θέτουν επί τάπητος σχέδια πως θα εξαπατηθή ο Εθνικόφρων λαός να ψηφίση τούτον, ο κ. Γαβριηλίδης εξακολουθεί να εμμένη εις την διασπαστικήν του γραμμήν. Εκ των ολιγαρίθμων φίλων και υποστηρικτών του εντός των ημερών θα κατέλθουν εις τας εκλογάς με ηγέτην τον κ. Αδάμαντον. Θα εξακολουθή ακόμη να διεκδική ηγεσίαν;

Αλλά θα επανέλθω, ως είπον, εις λεπτομερεστάτην ανάλυσιν των γεγονότων διά να αποκαλύψω πρόσωπα και πράγματα και να φανούν οι πραγματικώς υπεύθυνοι.

Καθ' ην ώραν εξηκολούθουν ομιλών αντελήφθην ότι οι κ.κ. Τάκης Γεωργίου και Μ. Κόκκινος, μέλη της "Ανορθώσεως" ο δε εις και μέλος της επιτροπείας, εκείνοι οι οποίοι υπέβαλον εις την εκτελεστικήν όπως κατέλθωμεν εις τας εκλογάς με ηγέτην τον κ. Αδάμον, είχον εν τω μέσω αυτών τον κ. Λ. Σαββίδην. Ούτω εδόθη η ευκαιρία εις αυτούς διά του δικηγόρου των να παρατηρήσουν ότι μεροληπτικά ωμίλησα υπέρ μιας παρατάξεως. Επροκάλεσα τον κ. Λ. Σαββίδην να πη που στηρίζει την αντίληψιν του αυτήν και η απάντησις ήτο ότι δεν έπρεπε να διαβάσω την ανακοίνωσιν του κ. Γαβριηλίδη και να τον σχολιάσω. Θα έπρεπε δηλαδή να αφήσω την συνέλευσιν να δεχθή ως αληθή όσα ψευδή παρενέβαλεν ο κ. Γαβριηλίδης δια να εξυπηρετηθούν και εις την συνέλευσιν ακόμη οι σκοποί των κ. κ. Κοκκίνου και Τάκη Γεωργίου προς περαιτέρω διχασμόν των εθνικοφρόνων διά να εξέλθουν της αιθούσης και εν θριάμβω να συναντήσουν τον αναμένοντα αυτούς κ. Αδάμαντον εις ον να επιβεβαιώσουν την οριστικήν των μετ' αυτού σύμπραξιν.

Αλλ' υπήρξε και έτερος ήρως ο εκ των φίλων και υποστηρικτών του κ. Γαβριηλίδη κ. Τσακκιστός, όστις εκτελών προδιαγραφέν εις την " Ανόρθωσιν" σχέδιον όπως μεταιωθή η συνέλευσις διά να δικαιολογήσουν την σύμπραξιν με τον κ. Αδάμο, περιστοιχιζόμενος υπό τριάκοντα περίπου Ανορθωτικών, όλων αδαμικών, εζήτησε να ομιλήση. Δεν του επέτρεψα διότι η δοθείσα υπό της διοικήσεως άδεια δεν επέτρεπε τοιούτον τι. Θα ήτο ευχής έργον εάν ηδυνάμην να του επιτρέψω να ομιλήση. Θα μου εδίδετο η ευκαιρία να απογυμνώσω τούτον και τους φίλους του, οι οποίοι συνεκεντρώθησαν εις ωρισμένον μέρος της αιθούσης και με φωνές και ουρλιασμούς προσπάθησαν να εμποδίσουν την συνέλευσιν να εκφέρη γνώμην και υποδείξη τον υποψήφιον δήμαρχον.

Επειδή οι ρηθέντες τριάκοντα ή τεσσαράκοντα ανορθωτικοί εξηκολούθουν να φωνάζουν με λέξεις ανάρθρους, πλέον προεκάλουν θόρυβον, ώστε να μη ακούεται κανείς, θέλων να εισηγηθώ τι, και επειδή η πρόσκλησις ήτο τοιαύτη, ώστε ήτο δυνατόν να δημιουργηθούν θλιβερώτερα γεγονότα, ο αξιωματικός της αστυνομίας επιμόνως μου εζήτησε να διαλύσω την συνέλευσιν και παρά την διαφωνίαν μου και προ της επιμονής του ηναγκάσθην να την διαλύσω.

Εάν η συνέλευσις δεν έφερεν εις πέρας το έργον της δι' ο εκλήθη, ποίος είναι ο υπόλογος κ.κ. Γαβριηλίδη και Τάκη Γεωργίου";

Το κακό συνεχιζόταν χωρίς αποτέλεσμα και η Δεξιά στο Βαρώσι παρέμενε χωρίς ηγεσία και συνδυασμό. Τελικά όλοι προσέφυγαν στον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο που βρήκε τη λύση: Να κατέλθουν και οι δυο υποψήφιοι ως συναρχηγοί με κοινό υποψήφιο με δυνατότητα να εξυπηρετήσουν απο μισή περίοδο, σε περίπτωση εκλογής τους στη θέση του δημάρχου.

Η επίτευξη της συμφωνίας ανακοινώθηκε λίγο πριν από τα μεσάνυκτα της 30ης Απριλίου, λίγες μόνο μέρες πριν λήξει η ημερομηνία υποβολής υποψηφιοτήτων.

Ετσι το ψηφοδέλτιο της Δεξιάς Παράταξης αποτέλεσαν οι εξής: Νικόλαος Αντωνίου, Ανδρέας Γαβριηλίδης, Ανδρέας Χατζηκυριάκος, Μιχαλάκης Χ. Σεβέρης, Ανδρέας Χρ. Κουννάς, Γεώργιος Δ. Χατζηλοϊζίδης και Ντίνος Παναγιώτου.