Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

22.12.51: Ο Πρόεδρoς της Παγκύπριας Επτρoπής Ειρήvης Βάσoς Λυσσαρίδης σε μια συvαισθηματική επιστoλή τoυ καλεί τov Αρχιεπίσκoπo Μακάριo vα αγωvισθεί υπέρ της ειρήvης και vα oδηγήσει τo πoίμvιo τoυ στov αγώvα και τηv αλληλoκαταvόηση.

S-958

22.12.1951: Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΠΑΓΚΥΠΡΙΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΒΑΣΟΣ ΛΥΣΣΑΡΙΔΗΣ ΜΕ ΜΙΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΚΑΛΕΙ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΜΑΚΑΡΙΟ ΝΑ ΑΓΩΝΙΣΘΕΙ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΤΟ ΠΟΙΜΝΙΟ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΟΚΑΤΑΝΟΗΣΗ

Βάσος Λυσσαρίδης, Πρόεδρος της Παγκύπρας Επιτροπής Ειρήνης

Σε εφαρμογή των σκληρών δικτατορικών μέτρων που επέβαλε ο Κυβερνήτης Σερ Αντριου Ραίτ στις αρχές του 1951 η τοπική Κυβέρνηση στην Κύπρο προχώρησε και απαγόρευσε τη συγκρότηση του Πρώτου Παγκυπρίου Συνεδρίου Ειρήνης που προγραμματιζόταν για τις 3 Ιουνίου 1951.

Το Κίνημα Ειρήνης στην Κύπρο βρισκόταν υπό τόν άμεσο έλεγχο του ΑΚΕΛ. Η εκλογη της πρώτης και μόνιμης Παγκύπριας Επιτροπής Ειρήνης είχε γίνει με τη συμμετοχή 782 αντιπροσώπων παγκύπρια, κυρίως αριστερών. Απο αυτούς 332 προέρχονταν από τις πόλεις και 460 από 171 χωριά σύμφωνα με τη εφημερίδα του ΑΚΕΛ "Νέος Δημοκράτης" της 26 Μαϊου 1951,

Για την εκλογή της Παγκύπριας Οργάνωσης Υγείας εργάστηκε σκληρά η Αριστερά και κινητοποίησε όλο τον κομματικό μηχανισμό της. Τελικά είχαν εκλεγεί 50 μέλη της Παγκύπριας Επιτροπής στην οποία μετέσχαν άνθρωποι από όλες τις τάξεις του Κυπριακού λαού, Ελληνες και τούρκοι, άνδρες και γυναίκες όπως επίσης και Αρμένιοι.

Πρόεδρος της Επιτροπής εκλέγηκε ένας νέος γιατρός, με αριστερές ή σοσιαλιστικές τάσεις και απόψεις, ο Βάσος Λυσσαρίδης, ο οποίος παρόλον ότι δεν ήταν επίσημα μέλος του ΑΚΕΛ (σύμφωνα με δήλωση του ιδίου στον Παναγιώτη Παπαδημήτρη) μετέσχε σε συνεδρίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ.

Τα μέλη της Παγκύπριας Επιτροπής Ειρήνης ήταν τα πιο κάτω:

ΛΕΥΚΩΣΙΑ: Βάσος Λυσσαρίδης, γιατρός, Τάκης Νικολαϊδης, γιατρός, Γ. Κακογιάννης, δικηγόρος, Στ. Παντζαρής, έμπορος, Χρ. Νούσης, ελεγκτής, Λυσανδρος Τσιμίλλης δημοσιογράφος, Ανδρέας Ζιαρτίδης, Γ. Γ. ΠΕΟ, Χαμπής Μιχαηλίδης, Γ.Γ. ΕΑΚ, Χριστάκης Κατσαμπάς Γ. Γ. ΑΟΝ, Κυριάκος Κακουλλλης, Γ.Γ. ΠΕΜ, Αχμέτ Σατή Γ.Γ. ΚΤΙΒΚΜ, Διομήδης Γαλανός, δάσκαλος, Φάνη Μ. Ολυμπίου, Γ. Γ. ΠΟΔΓ, Πλουτής Σέρβας, Στέλιος Ιακωβίδης, Λοϊζος Εξαδάκτυλος, Φαίδρα Γ. Καραγιάννη ΠΟΔΓ, Σοφούλα Λ. Τσιμίλλη, Λ. Νιοκολαϊδης, δικηγόρος, Θ. Μιχαηλίδης, αντιπρόεδρος Μόρφου.

ΚΕΡΥΝΕΙΑ: Χρ. Χριστοφίδης, δικηγόρος, Μανώλης Χ. Αντώνη, γιατρός, Οδ. Ελληνόπουλος, γιατρός, Λάπηθος.

ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ: Αδ. Αδάμαντος, δήμαρχος, Ανδρέας Ζαννέτος, γιατρός, Στ. Χριστοδουλίδης, καθηγητής, Διευθυντής Σχολής Μέσης Παιδείας, Γεώργιος Φάνος, γιατρός, Ανδρέας Πούγιουρος, δικηγόρος, Νίκος Βραχίμης, καθηγητής, Ανδρέας Χ" Παναγή, Λύση, Κυρ, Αδάμαντος, Δερύνεια, Ιάκωβος Νικολάου ΕΑΚ, και Κατίνα Ι. Νικολάου, ΠΟΔΓ.

ΛΕΜΕΣΟΣ: Γ. Λυμνατίτης, δικηγόρος, Χρ. Δημητριάδης, αρχιτέκτονας, στ. Παπαδόπουλος, έμπορος, και Νίκη Γεωργιάδου, δασκάλα.

ΛΑΡΝΑΚΑ: Χαλίλ Ερτούρκ, εργάτης, Α. Παπαϊωάννου, έμπορος, Αμπραχάμ Κουζελιάν, μηχανικός, και Παντελής Χ. Αργυρού εργάτης, Κίτι.

Mε την εκλογή της Παγκύπριας Επιτροπής Ειρήνης, ΠΕΕ, απαφασίστηκε η πραγματοποιίηση του Πρώτου Παγκπρίου Συνεδρίου Ειρήνης, αλλά τη σύγκληση του απαγόρευσε η τοπική Κυβέρνηση.

Η απόφαση του Κυβερνήτη δεν ήταν άσχετη με την κινητοποίηση που είχε οργανώσει Η Παγκύπρια Επιτροπή Ειρήνης, για τη συλλογή υπογραφών κάτω από τη έκκληση του

Τάκης Νικολαϊδης, γιατρός, μέλος της Παγκύπριας Επιτροπής Ειρήνης

Βερολίνου για τή σύναψη συμφωνίας ειρήνης ανάμεσα στις πέντε μεγάλες δυνάμεις και της έκκλησης της κυπριακής Επιτροπής για αποστρατικοποίηση της Κϋπρου.

Τα δυο έγγραφα υπέγραψαν παγκύπρια 102.109 πρόσωπα, σύμφωνα με τον "Νέο Δημοκράτη" εκφραστικό όργναο του ΑΚΕΛ (1.7.1951).

Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα οι περισσότεροι από αυτούς υπέγραψαν την έκκληση ήταν αριστεροί που καταδίκαζαν "τις πολεμικές προετοιμασίες των δυτικών χωρών" και διαδήλωναν την απόφαση τους να αγωνιστούν "για την ειρήνη- αλληλεγγύη με όλους τους φιλειρηνικούς λαούς του κόσμου".

Λύσανδρος Τσιμίλλης, δημοσιογράφος, μέλος της Παγκύπριας Ετροπής Ειρήνης

Ο Βάσος Λυσσαρίδης αντιπροσώπευσε αργότερα στην Παγκύπρια Επιτροπή Ειρήνης στο Πρώτο Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης που έγινε στη Βιέννη στα τέλη του 1951 και σε μια ομιλία του κάλεσε τους συνέδρους να βοηθήσουν την Κύπρο να ενωθεί με την Ελλάδα.

Ο Λυσσαρίδης κατάγγειλε επίσης τους αγγλοαμερικανούς ότι κατάρτιζαν σχέδια για μετατροπή της Κύπρου σε πολεμική βάση.

Είπε ο Βάσος Λυσσαρίδης:

"Αγαπητοί φίλοι,

Απευθύνομαι σε σας εξ ονόματος ιας μικρής χώρας, που η τωρινή της μοίρα είναι να καταπιέζεται από ένα ανελεύθερο αποικιακό καθεστώς, που επιβάλλεται στο λαό μας, ενάντια σε κάθε εθνολογική αρχή, ενάντια σε κάθε έννοια δικαιοσύνης, και ελευθερίας.

Χαμπής Μιχαηλίδης, Γ.Γ. της ΕΑΚ, μέλος της Παγκύπριας Επιτροπής Ειρήνης

Απευθύνομαι σε σας εξ ονόματος μιας μικρής χώρας που η τωιρνή της μοίρα είναι να βλεπει τη γη της να χρησιμοποιείται για την καταπίεση άλλων φιλειρηνικών γειτονικών λαών. Νομίζω πως οι περισσότεροι αντιπρόσωποι εδώ γνωρίζουν πως η τεράστια πλειοψηφία των κυπρίων είναι Ελληνες και ότι συνεχίζουν έντονα την προσπάθεια τους να κερδίσουν την εθνική τους λευτεριά και να ενωθούν με τη μάνα Ελλάδα.

Αλλά οι ξένοι εξακολουθούν να παραμένουν στο νησί. Ο ξένος κυρίαρχος παραμένει ισχυρός στο φιλειρηνικό ειδυλλιακό μας νησί. Γιαστί;

Γιατί οι ξένοι τόσο επίμονα επιβάλλουν τη δύναμη τους σε μια μικρή χώρα που πολέμησε όσο κάθε άλλη χώρα κατά το διάστημα του τελευταίου πολέμου για αυτοδιάεθση για το ξερίζωμα του φασισμού και της υπόδούλωσης. Υπάρχει μόνο μια πολύ καθαρή, πολύ αυτονόητη απάντηση, Θέλουν τη χώρα μας αφετηρία και σταθμό για πολεμικούς σκοπούς. Αρνήθηκαν να εκπληρώσουν τις υποσχέσεις τους για αυτοδιάθεση, γιατί και κατά το διάστημα του πολέμου ακόμη προετοιμάζετο καινούργιο μακελελιό. Η πατρίδα μας προτιμήθηκε σαν το κλειδί κάθε στρατηγικής κίνησης στη Μέση Αναστολή.

Στις 19 του Απρίλη ο κ. Τσέρτσιλ εισησήθηκε όπως οι αμερικανοί αναλάβουν στη Μεσόγειο και δημιουργήσουν ατομοβάση, για νάναι σε θέση να βομβαρδίσουν τις πετρελαιοφόρες περιοχές της Σοβιετικής Ενωσης. Ταυτόχρονα ακούστηκαν πλατειά απο διάφορους κύκλους πως η Κύπρος θάταν ιδεώδης τόπος για ένα τέτοιο σκοπό.

Κι' αλήθεια. Η Κύπρος βρίσκεται 40 μόνο μίλια μακρυα από την Τουρκία, 200 μίλια από τη Αίγυπτο, 1000 μίλια από το Αμπστάν και το Χάρκοβο και προσφέρει εξαιρετικές συνθήκες για ναυτικές αεροπορικές βάσεις. Με τις κανούργιες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, η σπουδαιότητα

Χριστάκης Κατσαμπάς, Γ.Γ. της ΑΟΝ, μέλος της Παγκύπριας Επιτροπής Ειρήνης

του νησιού γίνεται όσο πάει και μεγαλύτερη. Οι πολεμοκάπηλοι, με τα παπούτσια στο χέρι αναζητούν κατάλληλο μέρος για την εγκαθίδρυση του Γενικού Στρατηγείου της στρατιωτικής διοίκησης στη Μέση Ανατολή. Ο πρώην βρεττανός υπουργός των Εξωτερικών κ. Μόρισσον πρόσφερε στον Αμερικανό συνάδελφο του κ. Ατσεσον την Κύπρον σαν το ιδεώδες Γενικό Στρατηγείο της Μεσανατολιικης διοίκησης.

ΟΙ προετοιμασίες επιταχύνονται. Τα αεροδρόμια επεκτείνονται για να δέχονται βαρειά βο,βαδιστικά αεροοπλάνα. Κτίζονται στρατιωτικά χωριά και στρατόπεδα. Ραδισοταθμοί και ραντάρ ασυρμάτου στήνονται παντού, τεράστιες εκτάσεις γης αφαιροούνται από τους ιδιοκτήτες για τη δημιουργία ναυτικής βάσης στη νότια ακτή του νησιού. Ενα τεράστιο σχέδιο παραγωγής ηλεκτρισμού κοντεύει ήδη να διεκπαιραιωθεί, ενώ στο νησί βρίσκεται στρατωνισμένος ο μεγαλύτερος αριθμός στρατευμάτων που στρατοπέδευσε ποτέ στην Κύπρο. Οι Αμερικανοί εγκαταστάθηκαν κιόλας στην Κύπρο και λέγεται πως σχεδιάζεται μια συνδυασμένη αγγλοαμερικάνικη στρατιωτική διοίκηση.

Στο διάστημα της αγγλο -αιγυπτιακής κρίσης, η Κύπρος υπήρξε η κύρια βάση για τη μεταφορά στρατευμάτων και αλεξιπτωτιστών. Το πρακτορείο Ρέουτερ ανακοινώνει ότι είναι σχεδόν βέβαιο, ότι η Κύπρος θ' αποτελέσει το μόνιμο Στρατηγείο της Μεσανατολίτικης Διοίκησης και πολλές βρεττανικές εφημερίδες τονίζουν τη σημασία αυτού του μέτρου και τις ιδεώδεις συνθήκες που η Κύπρος προσφέρει σαν στρατιωτική και ναυτική βάση.

Αχμέτ Σατή, τουρκοκύπριος, μέλος της Παγκύπριας Επιτροπής Ερήνης

Ο λαός της Κύπρου δεν άφησε ευκαιρία που να μη τονίσει την ισχυρή του αντίθεση στη στρατιωτική χρησιμοποίηση του νησιού του. Με την καθοδήγηση της Παγκύπριας Επιτροπής Ειρήνης, διαμαρτυρήθηκε στην τοπική και τη βρεττανική Κυβέρνηση και τελικά αποτάθηκε στον Οργανισμό των Ενωμένων Εθνών. Είναι απίστευτο στον 20ο αιώνα η εξουσία να χρησιμοποιείται ενάντια στη δήλωση ενός λαού για τη στρατιωτική χρησιμοποίηση της πατρίδας του. Αλλά το Κυπριακό Κίνημα Ειρήνης διαρκώς δυναμώνει.

103.000 ενήλικα πρόσωπα παό ένα σύνολο πληθυσμού λιγώτερο του μισού εκατομμυρίου έδωσαν την υπογραφή τους για μια Συνθήκη Ειρήνης μεταξύ των πέντε Μεγάλων Δυνάμεων. Οι υπογραφές αυτές μαζεύτηκαν. Δεν παραχωρήθηκε άδεια για το Παγκύπριο Συνέδριο Ειρήνης, η δε αστυνομία ξέσχισε τα συνθήματα ειρήνης. Κάθε δυνατό μέσο χρησιμοποιήθηκε για την καταπίεση του κινήματος ειρήνης.

Παρ' όλ' αυτά εκατοντάδες αντιπρόσωποι επισκέφθηκαν σε καθορισμένη μέρα τα Διοικητήρια για διαμαρτυρία και ταυτόχρονα, έκλεξαν τη νέα Παγκύπρια Επιτροπή Ειρήνης.

Στο μεταξύ καινούργιοι τρόποι εκδηλώσεων του κινήματος άρχισαν να υιοθετούνται. Πάνω από 5.000 παρτιζάνοι της ειρήνης έλαβον μέρος σε μια παγκύπρια εκδρομή, της οποίας οι αυτοκινητοπομπές σ' όλα τα μέρη του νησιού παρουσίασαν αφάνταστη επιβλητικότητα.

Πλ. Σέρβας, πρώτος Γ.Γ.του ΑΚΕΛ, μέλος της Παγκύπριας Επιτροπής Ειρήνης

Στον αγώνα μας έχουμε το δικαίωμα να αναμένουμε την υποστήριξη των αδελφών Ελλήνων της μάνας πατρίδας. Αλλά η ελληνική κυβέρνηση προτιμά την ευθυγράμμιση της με όσους αντιτίθενται στα δίκαια ολοκλήρου του ελληνικού λαού.

Στον αγώνα αυτό, τον οποίο αναλαμβάνει μια μικρή χώρα, χρειαζόμαστε τη βοήθεια σας. Θα νοιώθουμε πιο δυνατοί όταν ξαίρουμε πως όλοι οι φιλειρηνικοί λαοί έχουν προς εμάς στραμμένα τα βλέμματα τους. Εισηγούμαστε προς το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης να φέρει την υπόθεση μας μπροστά στον Οργανισμό των Ενωμένων Εθνών.

Οσοι για μας υποσχόματε ν' αγωνιστούμε όσο στεκόμαστε στα πόδια μας, υποσχόμαστε να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, για την αποτροπή των πολεμικών σχεδίων στην πατρίδα μας.

ΖΗΤΩ Η ΕΙΡΗΝΗ".

Κατίνα Νικολάου, μέλος της ΠΟΔΓ και της Παγκύπριας Επιτροπής Ειρήνης

Αλλά και στο εσωτερικό ο Βάσος Λυσσαρίδης, δεν έμεινε αδρανής. Με μια επιστολη του στον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο στις 22 Δεκεμβρίου 1951 τον καλούσε να αγωνιστεί υπέρ της ειρήνης.

Επίσης τον καλούσε να δηλώσει απερίφραστα ότι τασσόταν υπέρ της συμφιλίωσης και της ομόνοιας των λαών και να καθοδηγήσει το ποίμνιο του στην αγάπη και την αλληλοκατανόησης.

Ανέφερε ο Λυσσαρίδης στην επιστολή του στο Μακάριο:

"Μακαριώτατε,

Διομήδης Γαλανός, Πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής Ελέγχου του ΑΚΕΛ, μέλος της Παγκύπριας Επιτροπής Ειρήνης

Σε λίγες μέρες, ντυμένος στη πιο γιορτινή σας Αρχιερατική στολή, σε μια ατμόσφαιρα κατάνυξης και θρησκευτικής έξαρσης θα ψέλνετε με συγκινημένη φωνή το "επί γης ειρήνη". Την ίδια ώρα κάπου, σε κάποια άλλη γωνιά του πλανήτη μας, οι οβίδες κι οι βόμβες θα ξερνούν το θάνατο, τα άστεγα παιδιά θα αστενίζουν τον ουρανό, μάτια καρτερώντας τον άγγελο που θα ψάλλει ύστερα από τόσους αιώνες, για άλλη μια φορά το " Επί γης Ειρήνη".

Η θυσία των παιδιών του Ισραήλ για τη ζωή Εκείνου κινδυνεύει να πάει χαμένη. Κι ακόμα τη ίδια ώρα που εσείς στην εκκλησία θα παρακελείτε το Θεό της συγγνώμης και της αγάπης να δώσει λίγη ανάσα και λίγη ειρήνη στη ταραγμένη εποχή μας, τη βουή της φωνής σας και τον αχό "της καμπάνας, θα τον πνίγει το ουρλιαχτό απ' τα εργστήρια του θανάτου, που δουλεύουν ακατάπαυστα για να κάνουν τα μέσα της εξόντωσης και της καταστροφής πιο σίγουρα, πιο αποδοτικά".

Κι' ακόμα πάρα πέρα, Μακαριώτατε, την ώρα που εσείς σεμνά και ταπεινά σαν καλός δούλος του Θεού θα προσεύχεσθε για ειρήνη, στ' αντικρυνά πεζοδρόμια, μερικά μέλη της εκκλησιασικής σας οικογένειας, μερικοί Φαρισσαίοι κι' υποκριτές, με τη κογκάρδα του Χριστού φανταχτερά καρφιτσωμένη στο πέτο τους θα διεγείρουν τα πάθη και το μίσος, θα δηλητηριάζουν τον άνθρπωο, θα σταυρώνουν και πάλι τον Υιόν του Ανθρώπου, γιατί κηρύττει αγάπη και ομόνοια.

Δε χρειάζεται, Μακαριώτατε, να πάτε τόσο μακρυά για να δείτε πόσο κινδυνεύει να χρεωκοπήσει η διδασκαλία Εκείνου που αντιπροσωπεύετε σε τούτο τον τόπο. Σε κάθε σας βήμα, σε κάθε χωριό, θα δείτε την ειρηνική μας γη, να μετατρέπεται σε Μολωχικό κατασκεύασμα. Ακόμη, αν ψάξετε λίγο πιο βαθειά, μέσα στην ανθρώπινη ψυχή, θα δείτε το σπέρμα του κακού να ριζώνει, θα δείτε τον σπόρο του μίσους και της αλληλοσφαγής να προσπαθεί να φυτρώσει.

Μακαριώτατε,

Φάνη Ολυμπίου, μέλος της Παγκύπριας Επιτροπής Ειρήνης

Δεν μπορείτε να περνάτε μπροστά σ' αυτή την κατάσταση με σταυρωμένα τα χέρια. Δεν ξοφλάτε το χρέος σας προς το λαό και προς Εκείνο που αντιπροσωπεύετε με τυπικές υποχρεωτικές βδομάδιάτικες εκκλησιαστικές δεήσεις. Το καθήκον σας, Μακαριώτατε, είναι ν' αγωνιστείτε μ' όλο το κύρος που διαθέτετε σαν εκκλησιαστικός ηγέτης για τη ματαίωση της ανθρωποσφαγής, για την ειρήνη, για την αποστρατικοποίηση του τόπου μας. Κάνατε ένα βήμα καλώντας τους χωρικούς να αντιαταχθούν ενάντια στην κατάσχεση γης για στρατιωτικούς σκοπούς. Μα από εκεί και πέρα υπάρχουν πολλά που θάπρεπε να είχατε κάνει, πολλά που θα μπορούσατε που μπορείτε ακόμα να κάμετε Μακαριώτατε.

Αντρέας Ζιαρτίδης Γ.Γ. της ΠΕΟ , μέλος της ΠαγκύπριαςΕπιτροπής Ειρήνης

Θάταν χωρίς αξία ν' απαντήσετε το χιλιοειπωμένο πως τα κινήματα ειρήνης κατευθύνονται και καθοδηγούνται από τη Μόσχα. Τα κινήματα της ειρήνης πηγάζουν απ' τη λαϊκή ανάγκη κι' απ' τη λαϊκή ψυχή, πηγάζουν απ'τη φύση και την ηθική του ανθυρώπου.

Είδατε με πιο σωστό τρόπο αντιμετώπισαν άλλοι θρησκευτικοί τα κινήματα της ειρήνης. Διαβάσατε τις δηλώσεις του Πατριάρχη Αντιοχείας κ. Αλεξάνδρου. Σας εσωκλείω ένα αντίγραφο. Κι' όταν ο Πατριάχης Αλεξανδρείας κ. Χριστόφορος ρωτήθηκε γι' αυτές τις δηλώσεις απάντησε πως ο Πατριάρχης Αντιοχείας έχει ελληνικήν συνείδησιν όσον τουλάχιστον εγώ και εσείς. Εάν υπέγραψε την δήλωσιν ειρήνης, το έκαμε εκ λόγου χριστιανικής αγάπης, διότι μισεί τον πόλεμον ως Ιεράρχης του Θεού και της ειρήνης.

Ανδρέας Πούγιουρος, δικηγόρος μέλος της Παγκύπριας Επιτροπής Ειρήνης

Κι' ο Μητροπολίτης Αιτολοακαρνανίας κ. Ιερόθεος, τάχθηκε υπέρ της υπογραφής συμφώνου ειρήνης ανάμεσα στους πέντε Μεγάλους, κι' ο Μητροπολίτης Γρεβενών κ. Φίλιππος, δήλωνε "πως όλοι ανεπνέοντο από του Χριστού την διδασκαλίαν, θα ήτο δυνατόν να ελπίζη κανείς στην Επικράτησιν τις ειρήνης εις τον κόσμον, ο μητροπολίτης Ναυπακτίας και Ευρυτανίας κ. Χριστόφορος τάχθηκε ολόψυχα υπέρ της υπογραφής Συμφώνου ειρήνης καταδίκασε τ' ατομικά κι' όλα τα μαζικής καταστροφής όπλα, δήλωσε πως οι δαπάνες για εξοπλισμους θ'άπρεπε να χρησιμοποιούνται για την πρόοδο κι'ευτυχία των λαών, κηρύχθηκε υπέρ της απαγόρευσης της πολεμικής προπαγάνδας και υπέρ της ανάπτυξης διπλωματικών και εκπολιτιστικών σχέσεων με όλους τους λαούς.

Αδάμ Αδάμαντος, Δήμαρχος Αμμοχώστου, μέλος της Παγκύπριας Επτροπής Ειρήνης

Ο Μητροπολίτης Υδρας και Πρόεδρος του Συνοδικού Δικαστηρίου κ. Προκόπιος τάχθηκε υπέρ της απαγόρευσης των ατομικών όπλων, υπέρ του συμφώνου ειρήνης, ενάντια στους εξοπλισμούς κι' υπέρ των εκπολιτιστικών δεσμών, ανάμεσα στους λαούς. Τα ίδια δήλωσε ο Μητροπολίτης Εδέσσης κ. Διονύσιος προσθέτοντας πως χρεωκόπησε ο "αφορισμός" εάν θέλεις ειρήνη παρασκευάζου διά πόλεμον".

Δεν θα πρωχωρήσω στις δηλώσεις άλλων ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών, όπως οι δηλώσεις του Πρύτανη κ. Μουτούση ("κάθε επιστήμων δεν είναι δυνατόν παρά να είναι υπέρ της ειρήνης") γιατί νομίζω πως ο χώρος δε μας παίρνει. Ολες τις πιο πάνω δηλώσεις θα τις βρήτε δημοσιευμένες στην εφημερίδα "Φρουροί της ειρήνης" την οποία με μεγάλη ευχαρίστηση μας- αν το θέλατε, θα σας στέλλαμε.

Μακαριώτατε,

Το πρόβλημα, είναι καθαρό και τα καθήκοντα διάφανα. Αν δε θέλετε, συνειδητά ή ασυνείδητα, να συμμαχήσετε με τους κογκαρδοφόρους, φαρισσσαίους που γονατούν μπροστά στις εικόνες και

Σοφία Τσιμίλλη, μέλος της Παγκύπριας Επιτροπής Ειρήνης (Φωτογραφία έκδοση ΙΜΜΕ Λύσανδρος Τσιμίλλης"

παρασκευάζουν ψύχραιμα, κι' απάνθρωπα το νέο μακελειό, οφείλετε να δηλώσετε απερίφραστα πως απεχθάνεστε τον πόλεμο πως καταδιώκετε την πολεμική προπαγάνδα, πως δε θέλετε την Κύπρο μας βάση, πως δε θέλετε τα παιδιά του λαού μας ν' αγκομαχούν στο Σουέζ, που τάσσεστε υπέρ της συμφιλίωσης και της ομόνοιας των λαών και του λαού μας, οφείλετε να κεθοδηγήσετε το πιστό ποίμνιο σας προς το δρόμο τηςα γάπης και της αλληλοκατανόησης.

Μακαριώτατε,

Σε λίγες μέρες οι καμπάνες των εκκλησιών θα καλούν όλους, δίκαιους κι' αμαρτωλούς, δεξιούς και αριστερούς, πιστούς ακόμα κι' απίστους, να παρακολουθήσουν τη γέννηση της καινούργιας θρησκείας που για την αγάπη και για την κατανόηση έδωσε πρώτο θύμα τον ίδιο τον ιδρυτή της. Τι αξία θ' άχε αυτή η πρόσκληση, αν σεις, που ηγείσθε αυτής της θρησκείας δεν κάνατε ζωή και πράξη τα κηρύγματα που τόσο επίμονα και τόσο θερμά ενστερνίζεστε; Τα καθήκοντα είναι βαρειά. Αν δεν συμμορφωθείτε προς τις διδασκαλίες που επαγγέλλεσθε, προδίδετε τη θρησκεία που διδάσκετε, προδίδετε την ηθική χριστιανική διδασκαλία, προδίδετε τον άνθρωπο και τον προορισμό του, προδίδετε την Εκκλησία της οποίας προϊστασθε, προδίδετε τη λαϊκή επιβίωση, προδίδετε τον εαυτό σας και τον προορισμό σας.

Μακαριώτατε,

Σας καλούμε ν' αναλάβετε το σωστό σας ρόλο σαν πρωταγωνιστής του μετώπου ειρήνης. Εμείς από της δική σας πλευράς είμαστε πρόθυμοι για κάθε συνεργασία και συνεννόηση, εισηγούμαστε μια προσωπική συνάντηση για να συζητήσουμε και βάλουμε τις βάσεις για ένα ολόπλευρο αγώνα ειρήνης στον υπόδουλο τόπο μας.

Διατελούμε

μετά πάσης τιμής

ΒΑΣΟΣ ΛΥΣΣΑΡΙΔΗΣ

Ιατρός, Πρόεδρος