Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

25.3.1950: Ο Εζεκίας Παπαϊωάvvoυ oρκίζεται στov "Μαγικό Κήπo" ότι δεv θα σταματήσει oύτε λεπτό τov αγώvα για τηv Εvωση της Κύπρoυ με τηv Ελλάδα.

S-867

25.3.1950: Ο ΕΖΕΚΙΑΣ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΟΡΚΙΖΕΤΑΙ ΣΤΟ ΜΑΓΙΚΟ ΚΗΠΟ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΟΥΤΕ ΛΕΠΤΟ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΕΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΜΕ ΤΗ ΕΛΛΑΔΑ

Εζεκίας Παπαϊωάννου, Γ.Γ. του ΑΚΕΛ. Ορκίστηκε στον Μαγικό Κήπο στη Λευκωσία ότι δεν θα σταματήσει ούτε λεπτό τον αγώνα για την Ενωση με την Ελλάδα

Η εικοστή πέμπτη Μαρτίου 1950 ήταν η πρώτη εθνική γιορτή που γιόρταζαν οι Ελληνες Κύπριοι μετά το ενωτικό δημοψήφισμα της 15ης Ιανουαρίου 1950 και τη γιόρτασαν με μεγάλες εκδηλώσεις.

Η Εικοστή πέμπτη Μαρτίου, όμως, βρήκε τις δύο παρατάξεις- Αριστερά και Εθναρχία- πλήρως διασπασμένες και με δύο Κυπριακές Πρεσβείες που θα πήγαιναν στο εξωτερικό αλλά με τον ίδιο στόχο: Την ενημέρωση για τα αποτελέσματα του Ενωτικού Δημοψηφίσματος και την προώθηση της ένωσης της Κύπρου με τη Ελλάδα.

Η Αριστερά ιδιαίτερα, βρισκόταν σε δύσκολη θέση. Γιατί ενώ είχε αποφασίσει την αποστολή δική της πρεσβείας από την άλλη αγωνιζόταν για να συμμετάσχει στην πρεσβεία της Εθναρχίας αν γίνονταν αποδεκτοί οι όροι της που περιλάμβαναν ενημέρωση όχι μόνο των δυτικών αλλά και των σοσιαλιστικών και κομμουνιστικών χωρών, πράγμα που αρνείτο η Εθναρχία.

Στο γιορτασμό της Αριστεράς εγκρίθηκε όπως είχε προαγγελθεί η Πρεσβεία της Αριστεράς που θα πήγαινε για διαφώτιση στο εξωτερικό με τη διαφορά ότι αυτήν θα αποτελούσαν μόνο οι Αδάμος Αδάμαντος, Εζεκίας Παπαϊωάννου και Εύδωρας Ιωαννίδης.

Για λόγους που δεν διευκρινίστηκαν ο Αννίβας Φράνσις δεν θα έπαιρνε μέρος στην Αποστολή.

Στα ψηφίσματα που εγκρίθηκαν στο γιορτασμό-συλλαλητήριο υποβαλλόταν για τελευταία φορά έκκληση προς την Εθναρχία για καταρτισμο κοινής πρεσβείας.

Τους συγκεντρωθέντες στη Λευκωσία στον Μαγικό Κήπο της Λευκωσίας προσφώνησε ο Διομήδης Γαλανός, τον δε πανηγυρικό της ημέρας είπε ο Εζεκίας Παπαϊωάννου που αναφερθηκε στην αποστολή της Πρεσβείας της Αριστεράς και στην προκήρυξη εράνου για κάλυψη των εξόδων της.

Επίσης ο Εζεκίας Παπαϊωάννου αναφέρθηκε στην Πρεσβεία που ετοιμαζόταν να στείλει η "λεγόμενη Εθναρχία" όπως αποκάλεσε τη Εθναρχία και είπε ότι όλα τα μέλη της ήσαν βέροι αντικομμουνιστές.

Επίσης ανέφερε το πρόγραμμα που θα ακολουθούσε η Πρεσβεία της Αριστεράς.

Τέλος ο Παπαϊωάννου ορκίσηκε ενώπιον των χιλιάδων του λαού ότι θα αγνωνιζόταν σκληρά για την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα.

Είπε ο Παπαϊωάννου στον όρκο του που έμεινε γνωστός ως ο όρκος του Μαγικού Κήπου:

" Ορκιζόμαστε να οργανώσουμε και να ανεβάσουμε σ' ανώτερα σκαλοπάτια την πάλη για την Ενωση, να μη σταματήσουμε ούτε λεπτό αυτή την πάλη, μέχρι που ν' αποκτήσουμε τη λευτεριά μας".

Στην ομιλία του ο Εζεκίας Παπαϊωάννου είπε τα ακόλουθα σύμφωνα με την εφημερίδα του ΑΚΕΛ "Νέος Δημοκράτης":

"Αποταθήκαμε επανειλημμένα στη λεγόμενη Εθναχία και της κάναμε συγκεκριμένες προτάσεις για μικτή Πρεσβεία και κοινό πρόγραμμα ενωτικού αγώνα.

Αυτή όχι μόνο δεν έδωσε καμμιά απάντηση στις προτάσεις μας αλλά προχώρησε μάλιστα στον καταρτισμό Πρεσβείας της Δεξιάς παράταξης. Ποιοι αποτελούν αυτή την πρεσβεία. Την αποτελεί ο Ν. Κλ. Λανίτης, ένας ακούραστος προπαγανδιστής για την παραχώρηση πολεμικών βάσεων στον τόπο μας, στον εγγλέζικο ιμπεριαλισμό. Την αποτελεί

Διαδήλωση στην Ελλάδα υπέρ της Ενωσης της Κύπρου με την Ελλάδα

ένας Σάββας Λοϊζίδης, εξ ίσου φανατικός υποστηρικτής για την παραχώρηση βάσεων στους εγγλέζους. Τέλος την αποτελεί ο Κυρηνείας Κυπριανός, μεγάφωνο του Πολυκάρπου (Πολύκαρπος Ιωαννίδης, Γραμματέας της Μητρόπολης Κερύνειας). Ολοι φανατικοί αντικομμουνιστές, όλοι άνθρωποι των ελληνοβρεττανικών υπουδουλωτικών πλαισίων. Πώς βγήκε αυτή η Πρεσβεία; Βγήκε με κλήρο. Βγήκε στο τυχερό. Οσους δεν ευνόησε ο κλήρος είναι κακοφανισμένοι. Και μαλλιοτραβιούνται, απειλούν και καταφρονούνται με διμύτατη γλώσσα. Αυτή είναι η λεγόμενη Εθνική πρεσβεία που γέννησαν τα κελλιά (με τη λέξη κελλιά υπονοούντο οι καλόγηροι που συνήθως- κατά την Αριστερά- ήσαν πλούσιοι). Και θα πάει πού;

Ούτε κι η ίδια δεν ξέρει. Το βέβαιο είναι πως θα βάλει πανιά για το " Εθνικόν κέντρον" των Αγγλοαμερικανών- στην Αθήνα- κι ανάλογα με τις υποδείξεις αυτού του κέντρου θα πράξει. Πάντως δεν πρόκειται να βγει έξω από τα αγγλοαμερικανικά ιμπεριαλιστικά πλαίσια. Σ' αυτά τα πλαίσια θα κινηθεί για να δει κανένα υπάλληλο του υπουργείου και να εκπληρώσει έτσι "το προς την πατρίδα καθήκον". Και για να δει έστω κι' αυτό τον υπάλληλο θα οπλιστεί με τόνους αντικομουνιστικού φανατισμού, θα γίνει ιμπεριαλιστικότερη του ιμπεριαλισμού για ν' αρέσει.

Μπροστά σ' αυτήν την κατάσταση, μπροστά στον κίνδυνο να χαντακωθεί και να θαφτεί η ενωτική μας υπόθεση από μια μονόπλευρη πρεσβεία με μονόπλευρο προσανατολισμό και περιορισμένα μέχρι ασφυξίας πλαίσια, ο Εθνικός Απελευθερωτικός Συνασπισμός, έθεσε σ' εφαρμογή προηγούμενη απόφαση του και στις 18 του Μάρτη υπόδειξε τη Λαϊκή Εθνική Πρεσβεία, την οποία θα κληθείτε να εγκρίνετε.

Η Λαϊκή Εθνική Πρεσβεία θα εργατεί με βάση το ακόλουθο πρόγραμμα:

1. Θα επισκεφθεί την Αθήνα (αν οι μοναρχοφασίστες της θεωρήσουν τα διαβατήρια) και θ' απαιτήσει από τη νέα κυβέρνηση να θέσει το Κυπριακόν στον ΟΗΕ σαν ελληνική εθνική διεκδίκηση. Το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση έγινε ήδη με το χτεσινό τηλεγράφημα του ΕΑΣ προς την Κυβέρνηση Βενιζέλου.

2. Θα αποταθεί προς τον ελληνικό λαό και θα ζητήσει την ηθική του ενίσχυση.

3. Θα επισκεφθεί τις πλείστες χώρες της Ευρώπης και θα επιδιώξει επαφή με τις διάφορες κυβερνήσεις, τις οποίες θα κατατοπίσει πάνω στο ζήτημα μας, και θα ζητήσει την υποστήριξη τους στον ΟΗΕ.

4. Θα κάμει εντατική διαφώτιση της κοινής γνώμης σ' αυτές τις χώρες πάνω στο δίκαιο της υπόθεσης μας.

5. Θα πάει στην προσεχή Γενική Συνέλευση στον ΟΗΕ και θα επιδιώξει την ανακίνηση του Κυπριακού από μια οποιαδήποτε χώρα αν η ελληνική Κυβέρνηση αρνείται να το ανακινήσει.

6. Η σταράτη γραμμή της Λαϊκής Πρεσβείας θάναι η άνευ όρων Ενωση της Κύπρου με την Ελλάδα. Σε καμμιά περίπτωση δε θ' ανεχθεί συζήτηση για παραχώρηση πολεμικών βάσεων στον τόπο μας σ' οποιαδήποτε ξένη χώρα. Καταρτίζοντας όμως τη Λαϊκή Εθνική Πρεσβεία αποταθήκαμε την ίδια μέρα ξανά στην Εθναρχία με τις ακόλουθες σαφείς προτάσεις:

1. Από κοινή σύσκεψη όλων των κομμάτων και οργανώσεων που θα καλέσει η Εθναρχία να καταρτιστεί Πρεσβεία κοινής έγκρισης και εμπιστοσύνης.

2. Η ίδια σύσκεψη καταρτίσει κοινό πρόγραμμα που να περιλαμβάνει:

Ο Διοικητής Λεμεσού το 1950 Ρένταγουεη και η σύζυγος του το με τον ηγούμενο Τροοδίτισσας στο Μεταξουργείο της Πάφου

α). Την αποστολή κοινού ενωτικού υπομνήματος υπογραμμένου από όλα τα κόμματα και τις οργανώσεις προς όλες τις κυβερνήσεις, στο οποίο ν' αναφέρονται και τ' αποτελέσματα του δημοψηφίσματος και να διατυπώνεται η αξίωση του κυπριακού λαού για άνευ όρων παραχώρηση της Κύπρου στην Ελλάδα.

β). Την αποστολή μιας μονάχα Πρεσβείας κοινής έγκρισης και εμπιστοσύνης, που θ' αποταθεί παντού και θα επιδιώξει την τοποθέτηση του Κυπριακού στην προσεχή Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

γ). Την σύμπηξη Εθνικού Μετώπου δράσης προς υποστήριξη της Πρεσβείας και παραπέρα προώθηση του εθνικοαπελευθερωτικού μας αγώνα.

δ). Την προκήρυξη κοινού παλλαϊκού εθνικού εράνου.

3. Με βάση το πρόγραμμα που αναφέραμε θάμαστε πάντα έτοιμοι για συνεργασία και μέχρι της τελευταίας ημέρας ακόμη που θ' αναχωρήσει η Πρεσβεία μας και σ' αυτό το εξωτερικό. Αν είναι ειλικρινείς ας απαντήσουν καθαρά. Δέχονται ή δε δέχονται αυτές τις προτάσεις; Κι αν δεν τις δέχονται τι έχουν αυτοί να αντιπροτείνουν; Τα περί "ανοχής" της "Ελευθερίας" και "υπακοής στην ανώτατη αρχή" των καρακάξων της δεξιάς είναι σαχλαμάρες κι ανοησίες. Αν ανέχονται έναν Πισσάν που φυλακίστηκε για καταχρήσεις μέσα στον πόλεμο και μάλιστα σαν Εθναρχικό Σύμβουλο, αν ανέχονται τόσους παρασημοφορημένους και διορισμένους σε ηγετικά πόστα, η συνεργασία τους με τους κομμουνιστές θα τους βγάλει από τα χάλια που βρίσκονται σήμερα. Πρέπει να το θεωρούν τιμή τους να συνεργάζονται με τους πιο θαρραλέους τους πιο αποφασιστικούς, τους πιο ειλικρινείς και τίμιους μαχητές του λαού μας, ας αναλογιστούν τις ευθύνες τους κι ας πράξουν σύμφωνα με το συμφέρο της ενωτικής μας υπόθεσης, κι όχι σύμφωνα με τις υποδείξεις του ιμπεριαλισμού. Το κόμμα κι η παράταξη μας δεν πρόκειται να λυγίσει μπροστά σ' οποιαδήποτε θυσία ή δοκιμασία. Θα πάμε μπροστά με ψηλά τη σημαία της πάλης.

Ετούτη την ιστορική επέτειο της πανένδοξης επανάστασης του Εικοσιένα,

ΟΡΙΚΙΖΟΜΑΣΤΕ

- Να κρατήσουμε άσβεστη τη φλόγα για την εθνική μας λευτεριά.

- Να σηκώσουμε ακόμη πιο ψηλά το λάβαρο του αδιάλλακτου, μαχητικού αγώνα για την Ενωση.

- Να οργανώσουμε την πάλη για την ειρήνη, την πάλη ενάντια στη μετατροπή του τόπου μας σε πολεμική βάση.

- Να μονιάσουμε το λαό στα κάτω και ν' απομονώσουμε κάθε διασπαστικό στοιχείο.

- Να στείλουμε την πρεσβεία παντού για την τοποθετηση του Κυπριακού στον ΟΗΕ.

- Να διεξάγουμε μια ασίγαστη πάλη για το ψωμί και τα οικονομικά προβλήματα του λαού μας.

ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ 11 2 1950

` - Να οργανώσουμε και να ανεβάσουμε σ' ανώτερα σκαλοπάτια την πάλη για τη ένωση. Να μη σταματήσουμε ούτε λεπτό αυτή την πάλη μέχρι που ν' αποκτήσουμε τη λευτεριά μας.

Με πίστη, αφοσίωση, αυταπάρνηση, αυτοθυσία, και παλληκαριά να διεξάγουμε μέχρι τέλους αυτό το ιερό τίμιο αγώνα.

Φίλοι και συναγωνιστές. Το εικοσιένα προστάζει. Εμπρός για τη Λευτεριά μας. Εμπρός για την Ενωση".