Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

26.7.47: o Αρχιεπίσκoπoς Λεόvτιoς πεθαίvει ύστερα από παραμovή στo θρόvo τoυ Απoστόλoυ Βαρvάβα για μόvo 36 ημέρες.

S-783

26.7.1947: Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΛΕΟΝΤΙΟΣ ΠΕΘΑΙΝΕΙ ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΣΤΟ ΘΡΟΝΟ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΒΑΡΝΑΒΑ ΓΙΑ ΜΟΝΟ 36 ΗΜΕΡΕΣ

Η εφημερίδα ΕΘΝΟΣ αγγέλλει το θάνατο του Αρχιεπισκόπου Λεοντίου (27 7 1947)

Ο Αρχιεπίσκοπος Λεόντιος δεν έμελλε να παραμείνει στο θρόνο του Αποστόλου Βαρνάβα παρά μόνο για 36 ημέρες.

Θλίψη για το θάνατο του Αρχιεπισκόπου Λεόντιου εκφράζει και η εφημερίδα ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ όργανο της Αριστεράς που συνέβαλε απόλυτα στην ανάδειξη του στο θρόνο του Αποστόλου Βαρνάβα

Στο διάστημα αυτό, όμως, έδωσε το στίγμα του και καθόρισε σαν πορεία του αγώνα για την Ενωση και απάντησε όχι στη Διασκεπτική Συνέλευση που προσκάλεσε ο Κυβερνήτης Γουίνστερ για να προσφέρει στους Κυπρίους Σύνταγμα.

Ως τελευταία του "πολιτική" πράξη μπορεί να θεωρηθεί το διάγγελμά του της 12ης Ιουλίου 1947, στο οποίο απαντούσε στον Κυβερνήτη και τόνιζε ότι ο κυπριακός λαός "θα αποφύγη την σκηνοθετηθείσαν παγίδα " και δεν θα επιτρέψει "να τορπιλλισθεί διά της συμβουλευτικής συνελεύσεως η θέλησις αυτού, η τοσάκις τελευταίως διαδηλωθείσα υπό του Συμβουλίου Εθναρχίας Κύπρου" ότι " το μόνο και ομόθυμον του Κυπριακού Λαού αίτημα είναι η Ενωσις της Κύπρου μετά της Ελλάδος, δηλαδή η απελευθέρωσις αυτού από της ξενοκρατίας, απορριπτομένων οιωνδήποτε συνταγματικών μεταρυθμίσεων ή πολιτικών ελευθεριών υπό τον ξενικόν ζυγόν".

Λίγο μετά την απόλυση της εγκυκλίου του έπεσε στο κρεβάτι για να μη ξανασηκωθεί πλέον.

Η πάθηση των αμυγδαλών του που του προκάλεσε παράλληλα επιπλοκές στα νεφρά του και ψηλούς πυρετούς μέχρι 39,8 βαθμών τον ανάγκασαν να παραμείνει κλινήρης.

Στο πλευρό του βρίσκονταν οι γιατροί Θεμιστοκλής Δέρβης, Ι. Σπυριδάκις και Ν. Ιακωβίδης, ενώ κλήθηκαν από την Παλαιστίνη ο Καθηγητής Ζόντεκ και οι Ελλαδίτες Μπένσης και Γεωργακόπουλος.

Κανένας όμως δεν μπορούσε να του προσφέρει καμμιά βοήθεια. Η υγεία του συνέχιζε να επιδεινώνεται συνεχώς και υπέκυψε στο μοιραίο, μέσα σε πυρετό 41 βαθμών, στις 2.35 το απόγευμα της 26ης Ιουλίου 1947.

Πριν πεθάνει οι γιατροί του αφαίρεσαν τα δόντια και αυτό προκάλεσε πολλά σχόλια ότι δεν ήταν η ενδεδειγμένη ενέργεια καθώς είχε ψηλό πυρετό.

Πολλοί μάλιστα προχώρησαν διά του ψιθύρου να αναφέρουν ότι εξοντώθηκε. Αλλα η παρουσία έξη γιατρών δεν μπορούσε να δώσει έδαφος σε ένα τέτοιο ισχυρισμό.

Πέθανε σε ηλικία 60 χρόνων χωρίς ουσιαστικά να μπορέσει να λειτουργήσει από την εκλογή του ως Αρχιεπίσκοπος, παρά μόνο να χοροσταστήσει δυο φορές: Στις 22 Ιουνίου στο

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ 29 7 1949

ναό Φανερωμένης κατά τη δοξολογία για την ονομαστική γιορτή του Βασιλέα Παύλου και στις 6 Ιουλίου κατά το μνημόσυνο των πεσόντων εθνομαρτύρων κατά το 1821.

Μέσα στα παραληρήματα του και τον ψηλό πυρετό πριν πεθάνει ο Λεόντιος επαναλάμβανε συχνά:

"Εχάραξα την γραμμήν, ας την ακολουθήσουν όλοι".