Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

16.3.1947: Η Πρεσβεία τωv Κυπρίωv επιστρέφει στη Λευκωσία μετά τηv έγκριση από τηv ελληvική Βoυλή ψηφίσματoς υπέρ της Εvωσης της Κύπρoυ με τηv Ελλάδα.

S-768

16.3.1947: Η ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΩΝ ΚΥΠΡΙΩΝ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΟΥΛΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Εφημερίδα ΕΘΝΟΣ 17 Μαρτίου 1949

ΕΘΝΟΣ, 12 3 1947

Με τη έγκριση του ψηφίσματος στην Ελληνική Βουλή υπέρ της Ενωσης της Κύπρου με την Ελλάδα, στις 28 Φεβρουαρίου 1946, τα μέλη της Κυπριακής πρεσβείας που πραγματοποιούσε επαφές στο Λονδίνο (Μητροπολίτης Λεόντιος, Ιωάννης Κληρίδης, Δημ. Ν. Δημητρίου και Ζήνων Ρωσσίδης) για προώθηση του ενωτικού πόθου των Κυπρίων, έκριναν ότι, εφ' όσον η Ελλάδα αναλάμβανε πλέον να διεξαγάγει επαφές με την Αγγλία, ήταν άσκοπη η παραμονή της πρεσβείας στο Λονδίνο, που συνεχιζόταν για τρεις σχεδόν μήνες.

Στις 3 Μαρτίου η Πρεσβεία αναχώρησε από το Λονδίνο, μέσο Αθηνών προς την Κύπρο όπου έφθασε στις 16 του μηνός.

Στην Αθήνα εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία εξήρε την έγκριση του ψηφίσματος υπέρ της Ενωσης της Κύπρου με την Ελλάδα από την Ελληνική Βουλή:

" Η Κυπριακή Εθνική Πρεσβεία κατασυγκεκινημένη εκ του ομοφώνου ψηφίσματος της Βουλής των Ελλήνων υπέρ της Κύπρου και εκ των σχετικών δηλώσεων του Πρωθυπουργού της Ελλάδος φρονεί αδιστάκτως ότι η Ελληνική Κυβέρνησις ενεργούσα σταθερώς και αμέσως σύμφωνα με την ομόθυμον θέλησιν του Πανελληνίου δύναται να επιτύχη την απόδοσιν της Κύπρου εις την Ελλάδα και πιστεύει ότι η σημερινή Κυβέρνησις της Μεγάλης Βρεττανίας, θα υποχρεωθή να αποδώση δικαισύνην, ικανοποιούσα τας απαραμίλλους ουσίας της Ελλάδος προ παντός δε να εφαρμόση και διά την Κύπρον την αρχήν της αυτοδιαθέσεως, αφού άλλωστε η δεδηλωμμένη πολιτική της είναι ότι δεν επιθυμεί να κρατήση εντός της Βρεττανικής αυτοκρατορίας λαούς, οι οποίοι δεν θέλουν να παραμείνουν εν αυτή".

Εφημερίδα ΕΘΝΟΣ 13 Μαρτίου 1947

Στην Πρεσβεία επιφυλάχθηκε θερμή υποδοχή τόσο στη Λεμεσό, όσο και στη Λευκωσία όπου κατέθεσε και την εντολή του Κυπριακού λαού που της είχε ανατεθεί πριν από τέσσερις σχεδόν μήνες.

ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ 22 3 1947

Η Πρεσβεία με την οποία επέστρεψε στην Κύπρο και ο εξόριστος από το 1931 Ν. Κ. Λανίτης, έδωσε στη δημοσιότητα τα συμπεράσματα της από τις επαφές της, στις 16 Μαρτίου τονίζουσα ότι ο αγώνας για την ένωση θα συνεχιζόταν με πιο έντονο τρόπο:

" Η Κυπριακή Εθνική Πρεσβεία κατέστησε πλήρως σαφές εις την Βρεττανικήν Κυβέρνησιν και τον Βρεττανικόν Λαόν ότι ουδέν αντάλλαγμα είναι δυνατόν να πείση τον Κυπριακόν Λαόν να υποστείλη την ενωτικήν του σημαίαν και να αναβάλη την άμεσον πραγμάτωσιν της δικαίας αξιώσεως του προς εθνικήν αποκατάστασιν.

Ηδη απομένει εις τον Κυπριακόν Λαόν, εν όψει της στάσεως της Βρεττανικής Κυβερνήσεως έναντι της δικαίας αξιώσεως του, να διασκεφθή και αποφασίση περί των μέτρων τα οποία η εθνική του συνείδησις επιβάλλει να λάβη προς αντιμετώπισιν της αδίκου κατακρατήσεως της Κύπρου υπό της Μεγάλης Βρεττανίας και της εξουδετερώσεως της μελετωμένης προπαγάνδας διά την παράτασιν της δουλείας του.

Ο Ελληνικός κυπριακός λαός συνεχίζων τον ενωτικόν αγώνα του δύναται να έχη υπ' όψιν του ότι ολόκληρος ο Ελληνικός Λαός ανεξαρτήτως κομμάτων ή παρατάξεων, διαβεβαίωσε την Κυπριακήν Εθνικήν Πρεσβείαν ότι ίσταται πάντοτε παρά το πλερόν του έτοιμος προς πάσαν θυσίαν και ότι η ελληνική Κυβέρνησις έχουσα την Κύπρον εις την πρώτην γραμμήν των εθνικών διεκδικήσεων, θα εξακολουθήση να επωφελήται πάσης καταλλήλου ευκαιρίας διά την προώθησιν της κυπριακής υποθέσεως, μέχρι της πραγματοποιήσεως της οργανικής ενώσεως της Κύπρου μετά της μητρός Ελλάδος.

Ο Πάφου ΛΕΟΝΤΙΟΣ

Τοποτηρητής του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου Κύπρου

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΛΗΡΙΔΗΣ

ΔΗΜ. Ν. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ