Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

21.4.1945: Ο Τoπoτηρητής τoυ Αρχιεπισκoπικoύ Θρόvoυ Μητρoπoλίτης Πάφoυ Λεόvτιoς με τηλεγράφημα στo Συvέδριo τoυ Αγίoυ Φραγίσκoυ πoυ συvήλθε για ίδρυση τωv Ηvωμέvωv Εθvώv διαβίβαζε τις ελπίδες της Κύπρoυ στις oπoίες πρόσβλεπε από τo συvέδριo.

S-736

21.4.1945: Ο ΤΟΠΟΤΗΡΗΤΗΣ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΙΚΟΥ ΘΡΟΝΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΠΑΦΟΥ ΛΕΟΝΤΙΟΣ ΜΕ ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ ΤΟΥ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΥ ΠΟΥ ΣΥΝΗΛΘΕ ΓΙΑ ΙΔΡΥΣΗ ΤΩΝ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ ΔΙΑΒΙΒΑΖΕΙ ΤΙΣ ΕΛΠΙΔΕΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΠΡΟΣΒΛΕΠΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Εφημερίδα "Ελευθερία" 27 6 1945

Πριν ακόμα ιδρυθούν τα Ηνωμένα Εθνη, το Κυπριακό βρισκόταν ενώπιον των 51 ηγετών του κόσμου καθώς συνέρχονταν στον Αγιο Φραγκίσκο της Καλιφόρνιας, στις 24 Απριλίου 1945, για ετοιμασία του Καταστατικού Χάρτη, με τηλεγραφήματα της Εθναρχίας, Κομμάτων και Οργανώσεων που είχαν απευθυνθεί προς τους ξένους ηγέτες, προβάλλοντας τα αιτήματα του κυπριακού λαού.

Ο Τοποτηρητής του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου Λεόντιος σε τηλεγράφημά του στον Πρόεδρο της Διάσκεψης, στις 21 Απριλίου 1945, τρεις ημέρες πριν αρχίσουν οι εργασίες της, τόνιζε ότι η Κύπρος ανέμενε με εμπιστοσύνη απόδοση δικαιοσύνης και σ' αυτήν (περιοδικό Απόστολος Βαρνάβας, 1945 σελ. 66):

"Εκ μέρους του Ελληνικού Κυπριακού Λαού, συμπολεμούντος εν τω αγώνι των Ηνωμένων Εθνών αποστέλλομεν θερμόν χαιρετισμόν προς την Συνδιάσκεψιν του Αγίου Φραγκίσκου, ευχόμενοι ευόδωσιν εν τω έργω της θεμελιώσεως της ειρήνης επί τη βάσει των υψηλών αρχών της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της αυτοδιαθέσεως των λαών. Η ιστορική ημών Νήσος αναμένει μετ εμπιστοσύνης απόδοσιν δικαιοσύνης και εις εαυτήν δια της οργανικής Ενώσεως μετά της μητρός αυτής πατρίδος Ελλάδος".

Η απάντηση του Λειτουργού Πληροφοριών της Διάσκεψης Τ. Τ. Μακρόσκυ δεν καθυστέρησε να φθάσει, αλλά σημείωνε ότι σκοπός της Διάσκεψης ήταν η ετοιμασία Καταστατικού Χάρτη για το Διεθνή Οργανισμό και επομένως δεν υπήρχε πρόθεση να ασχοληθεί η Διάσκεψη με το όλο θέμα.

Αναφερόταν στο απαντητικό τηλεγράφημα προς τον Τοποτηρητή Λεόντιο στις 24 Μαϊου 1945:

"Αγιος Φραγκίσκος Καλιφόρνιας, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Η ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΙΣ ΤΩΝ ΗΝΩΜΕΩΝ ΕΘΝΩΝ ΕΠΙ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ, Μαϊου 24 1945: Σεβασμιώτατε Μητροπολίτα, Ανακοινώ την κατά την 25ην Απριλίου 1945 παραλαβήν του τηλεγραφήματος, το οποίον απεστείλατε εκ μέρους του Ελληνικού λαού της Κύπρου, εν σχέσει προς το ζήτημα της

"Ελευθερία" 30 6 1945

Ενώσεως της Κύπρου μετά της Ελλάδος. Είσθε βεβαίως ενήμερος ότι ο κύριος σκοπός της Συνδιασκέψεως Αγίου Φραγκίσκου είναι η διατύπωσις του αρίστου κατά το δυνατόν Χάρτου Διεθνούς Οργανισμού προς διατήρησιν της ειρήνης και της ασφάλειας όλων των λαών του κόσμου ανεξαρτήτως φυλής, χρώματος, δόγματος ή φύλου. Θα αφιερώση η Συνδιάσκεψις απάσας τας ενεργείας και τους μόχθους αυτής αποκλειστικώς εις το έργον τούτο, και δεν υπάρχει πρόθεσις ώστε το πρόβλημα του οποίου ποιείσθε μνείαν να αποτελέση θέμα ενεργείας ενταύθα. Πέποιθα ότι θα κατανοήσητε το ευκταίον της εμμονής εις την πολιτικήν ταύτην υπέρ ταχείας συνομολογήσεως συμφωνίας επί του κειμένου του Χάρτου. Ειλικρινώς υμέτερος, διά τον Γενικόν Γραμματέα Τ.Τ. Μακρόσκυ, Λειτουργός επί των Πληροφοριών".

Η απάντηση δεν απέκλειε ότι ο Διεθνής Οργανισμός θα ασχολείτο με το θέμα σε ευθετότερο χρόνο, ύστερα από την αντιμετώπιση των επειγόντων προβλημάτων που βρίσκονταν ενώπιον της. Κι αυτό ήταν σημαντικό για ένα λαό που έβλεπε την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον να αναδύεται μέσα από τις στάκτες του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Στις 24 Οκτωβρίου 1945, όταν ιδρύθηκαν τα Ηνωμένα Εθνη με την υπογραφή του Καταστατικού Χάρτη, η Κύπρος αποτελούσε αποικία της Βρετανίας, η οποία με κανένα τρόπο δεν ήθελε να ικανοποιήσει το αίτημα των Κυπρίων για αυτοδιάθεση- Ενωση, γιατί θα επηρέαζε τα στρατηγικά της συμφέροντα στην περιοχή