Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

18.8.1945: Ο Φιφής Iωάvvoυ εκλέγεται Γεvικός Γραμματέας τoυ ΑΚΕΛ σε διαδoχή τoυ Πλoυτή Σέρβα.

S-726

18.8.1945: Ο ΦΙΦΗΣ ΙΩΑΝΝΟΥ ΕΚΛΕΓΕΤΑΙ ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΥ ΑΚΕΛ ΣΕ ΔΙΑΔΟΧΗ ΤΟΥ ΠΛΟΥΤΗ ΣΕΡΒΑ

Φιφής Ιωάννου: Εξελέγη Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ στο τέταρτο Παγκύπριο Συνέδριο του Κόμματος διαδεχόμενος τον Πλουτή Σέρβα (Φωτογραφία Αρχείο «Φιλελεύθερου»)

Το τριήμερο Τέταρτο Συνέδριο του ΑΚΕΛ που συνήλθε στο θέατρο Μπελίκ Πασιά στην τουρκική συνοικία της Λευκωσίας εξελεξε μια νέα κεντρική Επιτροπή στην οποία μετείχαν νέοι άνθρωποι μεταξύ των οποίων ήταν και ο πρώην δάσκαλος Φιφής Ιωάννου.

Τη νέα Κεντρική Επιτροπή αποτελούσαν οι εξής: Ανδρέας Φάντης, Φιφής Ιωάννου, Αδάμ Αδάμαντος, Χ. Γιαπανάς, Χ. Νούσης, Χρήστος Σαββίδης, Α. Ζιαρτίδης, Νίκος Σαββίδης, Γεώργιος Σαββίδης, Γεώργιος Μαννούρης, Μιλτ. Χριστοδούλου, Β. Παπαδόπουλος, Μιχ. Μοντάνιος, Γεώργιος Φωτίου, Λύσανδρος Τσιμίλλης και Τεύκρος Ανθίας.

Από τη νέα Επιτροπή απουσίαζε ο Εζεκίας Παπαϊωάννου, του ΑΚΕΛ Λονδίνου.

Στην Κεντρική Επιτροπή Ελέγχου εξελέγησαν οι Μ. Περδίος, Α. Ψαθάς και Ι. Νικολάου και πάλι.

Οι εργασίες του Συνεδρίου έληξαν με τον Εθνικό Υμνο της Ελλάδας.

Μετά το τέλος του Συνεδρίου συνήλθε η Κεντρική Επιτροπή και εξέλεξε ως νέο Γενικό Γραμματέα τον Φιφή Ιωάννου και ως μέλη της τριμελούς Γραμματείας, εκτός από το Φιφή Ιωάννου, τους Μιλτιάδη Χριστοδούλου και Ανδρέα Φάντη.

Ο Ανδρέας Φάντης εξελέγη Οργανωτικός Γραμματέας.

Το Πολιτικό Γραφείο του Κόμματος αποτέλεσαν οι Φ. Ιωάννου, Μιλτ. Χριστοδούλου, Α. Φάντης, Α. Ζιαρτίδης, Χ. Νούσης, Ν. Σαββίδης και Γ. Φωτίου.

Το Δ Συνέδριο του ΑΚΕΛ πήρε πολλές αποφάσεις ενώ ενέκρινε και διακήρυξη προς τον Κυπριακό λαό και τα μέλη του αναφορικά με την "καθοδήγηση των μαζικών οργανώσεων και την εξασφάλιση της ενοποίησης του συνδικαλιστικού και γενικά του επαγγελματικού κινήματος.

Αναφερόταν στη διακήρυξη:

"Το Δ Παγκύπριο Συνέδριο του ΑΚΕΛ εξετάζοντας το ζήτημα της Κομματικής Καθοδηγήσης των Μαζικών Οργανώσεων (Συντεχνιών κλπ) πήρε την ακόλουθη απόφαση:

α). Το ΑΚΕΛ από την πρώτη μέρα της ίδρυσης του στάθηκε ο ακούραστος οργανωτής και ο φωτεινός καθοδηγητής των εργατικών και επαγγελματικών μας οργανώσεων.

Κάτω από την καθοδήγηση του Κόμματος μας οι συντεχνίες και οι ενώσεις των μικροβιοτεχνών αναπτύχθηκαν και ανδρώθηκαν σε αξιοζήλευτο βαθμό και μετατράπηκαν στους άγρπνους φρουρούς των λαϊκών δικαίων και συμφερόντων.

β). Μέσα στο τετράχρονο αυτό διάστημα της κομματικής πολιτικής καθοδήγησης της απαραίτητης για τη διαπαιδαγώγηση των εργατών και την περιφρούρηση των οργανώσεων τους από τους κινδύνους που τις περικύκλωναν (εσωτερικών και εξωτερικών) το Κυπριακό Συνδικαλιστικό Κίνημα έχει δημιουργήσει ικανή και φωτισμένη ηγεσία, σε τρόπο που νάναι απαραίτητο σήμερα να διακηρυχθεί η ανεξαρτησία των μαζικών οργανώσεων.

Οι σχέσεις μας με τις συντεχνίες πρέπει να πάρουν ολότελα νέα μορφή, τη μορφή της ελεύθερης, της εθελοντικής αποδοχής της κομματικής μας γραμμής. Επιμονή μας να διατηρήσουμε την παληά μορφή κομματικής καθοδήγησης, θ' αποτελούσε εμπόδιο στην περαιτέρω ανάπτυξη των οργανώσεων, θα δημιουργούσε σε τεράστιο βαθμό την απαραίτητη σήμερα ενοποίηση του συννδικαλιστικού κινήματος.

γ). Το Δ Συνεδριο του ΑΚΕΛ, έχοντας τα πιο πάνω υπόψη, και την ανάγκη να πλατυνθεί όσο ποτές προηγουμένως το εργατικό και επαγγελματικό κίνημα, πιστεύει ακράδαντα πως το κάθε μέλος των μαζικών οργανώσεων έχει αναφαίρετο δικαίωμα να πρεσβεύει τις δικές του ιδεολογικές και πολιτικές πεποιθήσεις, αρκεί να συνδυάζουνται με αυστηρή πειθαρχία προς όλες τις αποφάσεις της μαζικής οργάνωσης στην οποία ανήκει.

Το Δ Συνέδριο πιστεύει πως οποιαδήποτε άλλη τακτική θα ήταν σήμερα επιζήμια και καταστροφική για τα συμφέροντα των εργατών και των εργαζομένων του τόπου μας θά ήταν επιζήμια και καταστροφική γι' αυτή τούτη τη βασική υπόθεση της εθνικής λεφτεριάς του λαού μας".

Κατ' εντολή του Δ Παγκυπρίου Συνεδρίου του ΑΚΕΛ

Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Τεύκρος Ανθίας: Εξελέγη μέλος της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ στο Δ συνέδριο του κόμματος το 1945

Στην Οικονομική διακήρυξή για την οικονομική ανόρθωση του τόπου που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 25 Αυγούστου 1945, η νέα Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ τόνιζε ότι θέση του Κόμματος ήταν η δημιουργία μιας κοινωνίας "η οποία να παρέχει ίσες ευκαιρίες για όλους τους δουλευτές, μια κοινωνία δίχως τάξεις και εκμεταλλευτές".

Επίσης γινόταν αναφορά στην ένωση που χαρακτηριζόταν ως "ηψηλό, τιμητικό καθήκον".

Αναφερόταν στη διακήρυξη:

"Σε στιγμές που οι παγκόσμιες προοδευτικές δυνάμεις έχουν συντρίψει στρατιωτικά το φασισμό κι αποφασιστικά εκκριζώνουν σήμερα από το πρόσωπο της γης κάθε πολιτική και ηθική φασιστική επιρροή, ο Κυπριακός λαός εξακολουθεί να υποφέρει κάτω από το βάρος μιας αβάσταχτης οικονομικής, πολιτικής και εθνικής καταπίεσης. Το τέλος του αντιφασιστικού πολέμου, στο βωμό του οποίου τόσες θυσίες έχουμε προσφέρει, δεν υπήρξε για το λαό μας ευκαιρία να δρέψει έστω κι ένα μικρό ποσοστό από τους καρπούς της Νίκης, μα αντίθετα, σημείωσε την απαρχή μεγαλυτέρων δεινών του λαού μας.

2. Οι λαϊκές μάζες και ιδιαίτερα η οργανωμένη εργατική τάξη συνειδοποιούν σήμερα (βαθειά πως, χωρίς την εθνική αποκατάσταση του λαού μας, κανένα βασικό-πολιτικό ή οικονομικό- πρόβλημα δε μπορεί να λυθεί αποφασιστικά. Αυτό έγινε πεποίθηση μέσα στην καθημερινή πάλη για τη λύση των αιτημάτων της εργατικής τάξης, των άλλων παραγωγικών τάξεων ιδιαίτερα της αγροτικής) και γενικά όλων των εγαζομένων στρωμάτων.

Με βάση την πλήρη αυτή κατανόηση εκδηλώνουνται οι μεγάλοι ενδοιασμοί του λαού μας για κάθε νέο βήμα της Κυβέρνησης, που σκοπό του έχει, με οικονομικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις, να διαιωνίσει το αποικιακό καθεστώς στον τόπο μας.

"3. Με το τέλος του πολέμου, το κόμμα μας συνειδητοποιεί πλήρως τα βαρειά καθήκοντα που πέφτουν στους ώμους του, για την εκπλήρωση των εθνικών πόθων του λαού μας-την Ενωση του με την Μητέρα Ελλάδα. Για εκτέλεση αυτού του ψηλού, τιμητικού καθήκοντος, το Ανορθωτικό Κόμμα του Εργαζομένου Λαού καλεί σε ισότιμη συνεργασία και προγραμματισμένη οργανωμένη και συστηματική προσπάθεια κάθε πατριωτικήν οργάνωση, κάθε τίμιο πατριώτη της Κύπρου. το ΑΚΕΛ για την υπόθεση της εθνικής λεφτεριάς του λαού μας, είναι έτοιμο να ενώσει και σήμερα όλες του τις δυνάμεις με κάθε άλλη εθνική δύναμη στον τόπο μας, ταυτόχρονα όμως και να στιγματίσει κάθε εχθρό της ενότητος, που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, στέκεται εμπόδιο στην εκπλήρωση των εθνικών μας πεπρωμένων".

Το Κυπριακό Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο καθίσταται σήμερα αναγκαίο περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Προς αυτή τη κατεύθυνση το Κόμμα μας, είναι έτοιμο σήμερα να προχωρήσει αποφασιστικά, παίρνοντας τη θέση, παραγνωρίζοντας την άρνηση.

4. Διακηρύττουμε πως είμαστε κόμμα στηριγμένοι στις υγιείς αρχές του σοσιαλισμού. Απώτερος σκοπός μας είναι η δημιουργία μιας κοινωνίας στην οποία τα μέσα της παραγωγής θ' ανήκουν στο σύνολο κι όχι στους λίγους. Μιας κοινωνίας που θα παράγει για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες του λαού, κι' όχι για να πραγματοποιούν κέρδη οι μεγαλοεπιχειρηματίες. Μιας κοινωνίας μέσα στην οποία θα πάψει η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Στην οποία κάθε δουλευτής προσφέροντας όλες τις ικανότητες του, θ' αμείβεται σύμφωνα με τη δουλειά και την πραγματική του αξία. Η μόρφωση θα πάψει νάναι το προνόμιο άλλων κατόχων πλούτου και θα γίνει δώρο όλων των εγαζομένων. Η ανεργία θα ξερριζωθεί και θα τρώει μονάχα όποιος δουλεύει, αντίθετα με τη σημερινή κοινωνία στην οποια συνήθως είναι χορτάτοι εκείνοι που ποτέ τους δσε δουλεύουν. Μια τέτοια κοινωνία, η οποία θα παρέχει ίσες ευκαιρίες για όλους τους δουλευτές, μια κοινωνία, δίχως τάξεις και εκμεταλλευτές, είναι ο απώτερος σοσιαλιστικός σκοπός μας.

Γιώργος Σαββίδης: Εξελέγη μέλος της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ στο τέταρτο συνέδριο του Κόμματος το 1945

Εν τούτοις το ΑΚΕΛ, σαν Κόμμα ρεαλιστικό- αντιλαμβάνεται πλήρως, πως με βάση την ντόπια καθυστερημένη, μικροαστική, μισοφεουδαλική οικονομία δε μπορεί να μπαίνει σήμερα μπροστά μας σαν άμεση επιδίωξη, απαραίτητη προϋπόθεση για μια τέτοια κοινωνία αποτελεί η εθνική λεφτεριά του λαού μας και η ανάπτυξη της οικονομίας του τόπου μας, μέσα στα αστικοδημοκρατικά πλαίσια.

Ετσι, με βάση αυτή τούτη τη μαρξιστική θεωρία, στην οποία στηρίζεται το κόμμα μας και που τονίζει απερίφραστα πως "κανένας κοινωνικός σχηματισμός δεν αντικαθίσταται από άλλο προτού ωριμάσουν όλοι οι προς τούτο απαραίτητοι υλικοί όροι μέσα στους κόλπους της παληάς κοινωνίας διακηρύττουμε πως είναι καθήκο, επιβεβλημένο σε μας από τη θεωρία στην οποία πιστεύουμε, να παραμερίσουμε κάθε ανώριμο, απώτερο σκοπό μας, συγκεντρώνοντας όλες μας τις δυνάμεις για την προώθηση και λύση εκείνων αποκλειστικά των ώριμων προβλημάτων, που ανταποκρίνουνται στις οικονομικές κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες του τόπου μας.

Τέτοια άμεσα προβλήματα, είναι σήμερα, η εθνική αποκατάσταση του λαού μας και η οικονομική, αστικοδημοκρατική, ανόρθωση του τόπου μας. Να λεφτερωθεί, να ενωθεί με τάλλα του αδέρφια, ο λαός μας. Ν' αναστηλώσει τη δική του οικονομία. Ν' αναπτύξει το συνεταιρισμό σ' όλες τις σχέσεις της παραγωγής και κατανάλωσης, για ν' απαλλαχτεί ο παραγωγός από τον ανταγωνισμό και την εκμετάλλευση του μεγάλου κεφαλαίου. Να μπάσει με τη βοήθεια του κράτους, έλεγχο στα μεταλλεία. Ν' αναπτύξει τη δική του βιομηχανία, μέ βάση τις πρώτες ύλες που παρέχει ο τόπος μας. Ν' απαλλάξει την οικονομία μας από τα δεσμά του ξένου κεφαλαίου. Να ψηλώσει το βιωτικό και μορφωτικό επίπεδο του λαού. Ν' αναπτύξει το νοικοκυριό του αγρότη και του μικροβιοτέχνη. Να κάμει τους εργαζομένους αφέντες του τόπου τους. Με μια λέξη: Να ολοκληρώσει τον αστικοδημοκρατικό μετασχηματισμό της κυπριακής οικονομίας σπάζοντας όλα τα μισοφεουδαλικά υπολείμματα.

5. Το Δ Παγκύπριο Συνέδριο του Ανορθωτικού Κόμματος του Εργαζομένου Λαού διακηρύττει ανεπιφύλαχτα πως θ' αγωνιστούμε για την εθνική απελευθέρωση του νησιού μας με κάθε ειρηνικό μέσο. Ταυτόχρονα δε μπορούμε παρά να απαιτήσουμε από τη ξένη Κυβέρνηση να εξασφαλίσει αμέσως όλες εκείνες τις συνθήκες, ελεύθερης δημοκρατικής εκδήλωσης, που θα καθιστούσαν ανεμπόδιστη και πλέρια νόμιμη την ειρηνική εξέλιξη των προσπαθειών του λαού μας, αποτελεί απαράβατο, καθήκο της Κυβέρνησης, επιβεβλημένο, σ' αυτήν από αυτές τούτες τις υποχρεώσεις της, απέναντι σ' ένα λαό, που θυσίασε το παν για την κατασυντριβή του φασισμού, να καταργήσει αμέσως όλους τους ανελεύθερους νόμους και διατάγματα, που περιορίζουν την ελευθερία της σκέψης, του τύπου, της συγκέντρωσης και οργάνωσης, καθώς και την προσωπική ελευθερία.

Σαν πρωταρχική, έμπρακτη εκδήλωση της διάθεσης αυτής, η Κυβέρνηση οφείλει ν' αποσύρει την ποινική δίωξη κατά των μελών της Παγκ. Συντεχνιακής Επιτροπής που κατηγορούνται ότι ανήκουν σε παράνομη οργάνωση και ότι δημοσίεψαν στασιαστικά έγγραφα.

6. Με βάση όλα τα πιο πάνω καθήκοντα, το Ανορθωτικό Κόμμα του Εργαζομένου Λαού, ρίχνει σήμερα σ' όλα του τα μέλη το σύνθημα του πλατέματος του κινήματος. Με βάση τη νέα γραμμή και τακτική που χαράσσει το Δ Παγκύπριο Συνέδριο του ΑΚΕΛ, δημιουργείται κάθε ευκαιρία να μεγαλώσουμε το κόμμα μας, να συμπεριλάβουμε σ' αυτό τα πιο δραστήρια στοιχεία των εργατών, των μεσαίων και των διανοουμένων του τόπου μας, όλες εκείνες, δηλαδή τις δυνάμεις που είναι ικανές να οδηγήσουν τον Κυπριακό λαό στην Εθνική του λεφτεριά και την οικονομική του ανόρθωση.

Πρέπει να γίνουμε το Κόμμα που να βρίσκεται πλησιέστερο από κάθε άλλο στο λαό. Ο λαός υποφέρει, είναι καθήκο όλων των ακελιστών να σταθούν δίπλα στο λαό, δίπλα στους εργάτες, τους αγρότες, τους εργαζομένους και τους ανέργους δίπλα στη νεολαία, τις εργάτριες και τις νοικοκυρές, δίπλα στη βιοπαλαίουσα διανόηση του τόπου μας, δίπλα στους στρατιώτες και τους αποστράτους μας. Πρέπει οι Ακελιστές νάναι σε θέση να κατανοούν όλα τα καθημερινά προβλήματα των εργαζομένων και ν' αγωνίζουνται για τη λύση τους. Οποιος δεν πιστεύει στους εργάτες και το λαό δεν μπορεί νάναι Ακελιστής.

Αυτά είναι τα καθήκοντα τα βασικά μας καθήκοντα σήμερα. Καθήκοντα βαρειά και σοβαρά που στην εχτέλεση τους καλείται κάθε κύπριος πατριώτης. Γι'αυτά τα καθήκοντα είναι έτοιμο να προσφέρει όλες του τις δυνάμεις το Ανορθωτικό Κόμμα του Εργαζομένου Λαού.

Λευκωσία 25.8.45

Η Κ. ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΚΕΛ