Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

2.8.1945: Τo ΑΚΕΛ Λεμεσoύ καταγγέλλει τηv Κεvτρική Επιτρoπή τoυ Κόμματoς ότι είχε απoβάλει αδικακoλόγητα τov Πλoυτή Σέρβα και τo Κόμμα, εvώ o Πλoυτής Σέρβας χαρακτηρίζει βεβιασμέvη τηv απόφαση.

S-724

2.8.1945: ΤΟ ΑΚΕΛ ΛΕΜΕΣΟΥ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΟΤΙ ΕΙΧΕ ΑΠΟΒΑΛΕΙ ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΑ ΤΟΝ ΠΛΟΥΤΗ ΣΕΡΒΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΕΝΩ Ο ΠΛΟΥΤΗΣ ΣΕΡΒΑΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ ΒΕΒΙΑΣΜΕΝΗ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ

Χαρίλαος Γιαπανάς, δημοσιογράφος: Εξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ στο τρίτο Παγκύπριο Συνέδριο του Κόμματος

Στις 2 Αυγούστου 1945, επομένη της έκδοσης της απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ για την απομάκρυνση του Γενικού Γραμματέα του Κόμματος Πλουτή Σέρβα, πραγματοποιείτο στη Λεμεσό, συνέλευση του ΑΚΕΛ Λεμεσού η οποία επιλήφθηκε του όλου θέματος.

Η συνέλευση επέκρινε την Επαρχιακή Επιτροπή του Κόμματος, ότι είχε επέμβει κατά τρόπο επιπόλαιο στο θέμα Σέρβα και την Κεντρική Επιτροπή του Κόμματος ότι τον είχε αποβάλει αδικαιολόγητα.

Η συνέλευση αποφάσισε να τιμωρήσει όσα κομματικά μέλη είχαν κατηγορήσει τον Πλουτή Σέρβα και τη σύζυγο του, καθαίρεσε την Επαρχιακή Επιτροπή και προκήρυξε νέες εκλογές.

Η απόφαση λήφθηκε με συντριπτική πλειοψηφία 153 υπέρ και 37 κατά και πρόβλεπε δημοσίευση στην κομματική εφημερίδα "Ανεξάρτητος".

Ωστόσο η εφημερίδα όχι μόνο αρνήθηκε να δημοσιεύσει την απόφαση, αλλά δημοσίευσε άλλα αποτελέσματα για την ψηφοφορία. Δημοσίευμα του "Ανεξάρτητου" στις 10 Αυγούστου ανέφερε:

"Εν σχέσει προς την συζήτησιν η οποία διεξήχθη εις το τμήμα ΑΚΕΛ της επαρχίας Λεμεσού, διά την απόφασιν της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ και απομακρύνσεως του κ. Πλουτή Σέρβα από το κόμμα, πληροφορούμεθα ότι τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας έχουν ως εξής: 169 μέλη ψήφισαν εναντίον της αποφάσεως της Κ.Ε., 164 μέλη ενέκριναν την απόφασιν της Κ.Ε. και 37 μέλη έδωσαν λευκή ψήφο. Απομένουν να ψηφίσουν 68 μέλη του Κόμματος εις την ύπαιθρον, τα οποία δεν συνεζήτησαν ακόμη την απόφασιν της Κ.Ε".

(Μεταγλώττιση)

"Σεν σχέση με τη συζήτηση η οποία διεξήχθη στο τμήμα ΑΚΕΛ της επαρχίας Λεμεσού, για την απόφαση της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ και για την απομάκρυνση του κ. Πλουτή Σέρβα από το κόμμα, πληροφορούμαστε ότι τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας έχουν ως εξής: 169 μέλη ψήφισαν εναντίον της απόφασης της Κ.Ε., 164 μέλη ενέκριναν την απόφαση της Κ.Ε. και 37 μέλη έδωσαν λευκή ψήφο. Απομένουν να ψηφίσουν 68 μέλη του Κόμματος στην ύπαιθρο, τα οποία δεν συνεζήτησαν ακόμη την απόφαση της Κ.Ε".

Ομως η Επαρχιακή Επιτροπή είχε πάρει άλλη απόφαση-προφανώς παρέστησαν σ' αυτήν περισσότεροι συνεργάτες του Σέρβα, τους οποίους και επηρέαζε. Ετσι μετά το δημοσίευμα αυτό δόθηκε η απόφαση στις άλλες εφημερίδες προς ενημέρωση του κοινού.

Στις 12 Αυγούστου η "Ελευθερία" πληροφορείτο από τη Λεμεσό κατ' ανταπόκριση του ανταποκριτή της:

"Κατά την 2.8.45 η Γεν. Συνέλευσις του ΑΚΕΛ Λεμεσού, κατόπιν από πέντε πολυώρους συνελεύσεις, ως αναφέρει σχετικόν ανανακοινωθέν, έλαβε διά ψήφων 153 έναντι 37 και 10 λευκών απόφασιν διά την εκ των κόλπων του Κόμματος επιδιωχθείσαν υπό της επαρχιακής επιτροπής Λεμεσού, αποβολήν του Πλουτή Σέρβα. Κατά το αυτό ανακοινωθέν η ανωτέρω απόφασις της γεν. συνελεύσεως του ΑΚΕΛ Λεμεσού είχεν αποσταλή αμέσως προς δημοσίευσιν εις το δημοσιογραφικόν όργανον του Κόμματος, τον "Ανεξάρτητον" λόγω όμως του ότι αύτη δεν εδημοσιεύθη έως τώρα υπ' αυτού, αποστέλλεται τώρα προς δημοσίευσιν εις όλας τας εφημερίδας.

Συμφώνως προς το εν λόγω ανακοινωθέν, η γεν. συνέλευσις Λεμεσού κατέληξε την 2.8.45 εις τας ακολούθους διαπιστώσεις και αποφάσεις:

Εφημερίδα "Ανεξάρτητος"

1). Η Επαρχ. Επιτροπή Λεμεσού επενέβη εις τα ζητήματα του φίλου Πλουτή Σέρβα, κατά τρόπον επιπόλαιον και κακόν βάσει εσκεμμένων και κακοβούλων διαδόσεων.

2) Εδημιούργησε κατ' αυτόν τον τρόπον κακήν κατάστασιν και ημπόδισε ψυχολογικά τον φ. Πλουτήν Σέρβαν να παρευρεθή εις την συνεδρίαν της Κεντρ. Επιτροπής, που θα συνεζητείτο το ζήτημα του.

3). Η Κεντ. Επιτροπή του ΑΚΕΛ, χωρίς να εμβαθύνη και εξετάση τα πραγματικά γεγονότα και παίρνουσα αφορμήν από την απουσίαν του φ. Π. Σέρβα εκ της συνεδρίας και από τας επιστολάς του προς την Κ.Ε. (που και τα δύο ήσαν απόρροια των λαθών της Επ. Επιτροπής) "τον απέβαλεν αδικαιολόγητα".

Για όλες τις πιο πάνω διαπιστώσεις η Συνέλευσις αποφασίζει (εκτός άλλων):

1). Να τιμωρηθούν όσα κομματικά μέλη κατηγόρησαν εσκεμμένα τους φ. Πλουτή και Ειρήνη Σέρβα.

2). Καθαιρεί την Επιτροπήν Πόλης (Λεμεσού) που συνέβαλε στο να δημιουργηθή αυτή η κατάσταση.

3). Καλεί την Επαρχιακή Επιτροπή να παραιτηθή ως υπαίτιος της όλης κατάστασης και να προκηρυχθούν νέαι εκλογαί επαρχ. επιτροπής.

4). Εισηγείται εις την Κεντρικήν Επιτροπήν ν' αναθεωρήση την απόφασιν της και να εξετάση την όλην κρίσιν του Κόμματος και λύση αυτήν κατά τον πιο εξυπηρετικόν τρόπον διά το Κόμμα και το όλον ζήτημα γενικά.

5). Επειδή η Κ. Επιτροπή εδημοσίευσε τις αποφάσεις των άλλων πόλεων, η συνέλευση αποφασίζει όπως η απόφασις της αυτή δημοσιευθή στον " Ανεξάρτητον" και δι' εγκυκλίου σε όλες τις κομματικές ομάδες προς κατατόπιση όλων των μελών".

Ο Πλουτής Σέρβας έλυσε τη σιωπή του όμως, από προηγουμένως, και σε δήλωση του που έδωσε σε όλες τις εφημερίδες χαρακτήριζε την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής ως βεβιασμένη και κατηγορούσε την Επιτροπή ότι δεν είχε αγγίξει καθόλου με το ανακοινωθέν της τις αιτίες της κρίσεως (Ανεξάρτητος 5.8.45):

"Οι αναγνώστες των εφημερίδων, ιδιαίτερα οι Λεμεσιανοί, θα εξεπλάγησαν πολύ με το σημερινό ανακοινωθέν της Κ.Ε. το σχετικό με την απομάκρυνση μου από τες γραμμές του ΑΚΕΛ. Ομολογουμένως αυτό το ανακοινωθέν δεν είχε καθόλου τη θέση του. Κακό έκανε, μα καλό καθόλου.

Λίγες μόνον ώρες αν η Κ.Ε. περίμενε ακόμα, τότε θάταν σε θέση να δώσει στες εφημερίδες ένα πραγματικό ανακοινωθέν, το ανακοινωθέν το σχετικό με την ψεσινή απόφαση της Ακελικής Οργάνωσης Λεμεσού, με την οποία ύστερα από 5 μέρες συζήτησης 153 Ακελιστές (Κεντρικοί επίτροποι, επαρχιακοί επίτροποι και απλά μέλη) καταδίκασαν την απόφαση της Κ.Ε. και τους ενόχους γι' αυτή την απόφαση, ενώ 37 μόνο Ακελιστές την υπεστήριξαν.

Οι συνελεύσεις της Λεμεσού απέδειξαν πόσο κακά κατατοπίστηκε η Κ.Ε. πόσο βεβιασμένα ενήργησε για να κατατοπίσει το Κόμμα, και πόσον αβασάνιστα και επιπόλαια πήρε τις αποφάσεις της η Επαρχιακή Επιτροπή Λεμεσού.

Είναι λυπηρόν γιατί η Κ.Ε. οφείλει σήμερα κάποια εξήγηση, τόσον σε όλα τα μέλη του Κόμματος όσον και στο λαόν, εφόσον κατά τέτοιον αμείλικτον και σαρωτικόν τρόπον η απόφαση

"Ελευθερία" 18 7 1945

της καταδικάστηκε από την Οργάνωση της Λεμεσού που σύμφωνα με την ιστορική πια έκφραση κάποιου κεντρικού επιτρόπου "βοούσε... ενάντια στον Γ. Γ. και δήμαρχον Λεμεσού".

Η Κ. Ε. βιάστηκε πολύ για να εκδόσει το ανακοινωθέν της ενώ 24 τώρα μέρες δεν είχε καθόλου βιασθεί και εφόσον μόνον 16 μέρες μας χωρίζουν από το Δ Συνέδριο στο οποίο σύμφωνα με την γνώμην της ο τέως Γ. Γ. "'εχει δικαίωμα να παρευρεθεί και να απολογηθεί".

Ο καθένας βλέπει ότι η Κ.Ε. μίλησε μόνον για αφορμές τέτοιες μάλιστα αφορμές που δεν μπορούν να δικαιολογούν παρόμοιες αποφάσεις. Η Κ.Ε. με το ανακοινωθέν της δεν άγγιξε καθόλου τες αιτίες. Αυτό είναι κακό, πολύ κακό. Η Κ.Ε.

με τη στάση της θα μπορούσε να προκαλέσει τον καθένα σ' ένα σωρό αντεγκλήσεις και αντιπαράθεση. Είμαι εξαιρετικά ευτυχής, γιατί τόσον ολόκληρο το Κομματικό τμήμα της Λεμεσού μέσα στο οποίο ζω, καθώς επίσης και ο Λαός μου έδωσαν την δύναμη να μη παρασέρνωμαι σε αντεγκλήσεις, μια και κανονικά μπορώ να μιλήσω το Συνέδριο μας, στο οποίο και θα παρευρεθώ για να απολογηθώ και για να βοηθήσω κυρίως το κόμμα στο πλήρες ξεκαθάρισμα της ενδοκομματικής μας κρίσης.

Η Κομματική συνέλευση Λεμεσού χάραξε τον δρόμο, γι' αυτό και ο ρόλος της είναι ο σατιρικός. Ο καθένας που σέβεται τον εαυτόν του, που σέβεται την δημοκρατία, που σέβεται το Κόμμα και το Λαό δεν μπορεί παρά να προσέξει το αποτέλεσμα της ψεσινής ψηφοφορίας.

Το γεγονός ότι ο Λαός ενδιαφέρθηκε για την Κομματική μας κρίση, μαρτυρά πόση μεγάλη αγάπη και εκτίμηση απολαμβάνει το Κόμμα μας, μέσα στον Λαό. Γι' αυτό δεν έπρεπε η Κεντρική μας Επιτροπή να παρασυρθεί και να δώσει σε ανακοινωθέν μερικές αφορμές, γιατί αν πρόκειται να ικανοποιηθεί ο Λαός, τότε αυτός δεν μπορεί να ικανοποιηθεί με τέτοιες μικρολεπτομέρειες, κατά πόσον ο Πλουτής, όντας δήμαρχος, έπρεπε να μετοικήσει στην Λευκωσία και γιατί δεν μετοίκησε ή κατά πόσον η Κ.Ε. τον κατεδίκασε ή δεν τον κατεδίκασε γιατί δεν ενοικίασε το ένα ήτο άλλο σπίτι. Ο Λαός μας αγαπά και μας σέβεται, γι' αυτό και ζητά να μάθει τις πραγματικές αιτίες και πρέπει να τες μάθει.

Πιστεύω πως πριν ακόμη από το Δ Συνέδριον η πλειοψηφία της Κ.Ε., θα στρέψη τα βλέμματα μέ σεβασμό προς τη Λεμεσό και θα βγάλει τα μαθήματα της από την συνέλευση της

"Ελευθερία" 12 5 1945

Λεμεσού, εφόσον ο Λαός της Λεμεσού, οργανωμένος (συντεχνίες, Μικροκαταστηματάρχες και λοιποί Σύλλογοι) κι' ανοργάνωτος έχει βγάλει τα μαθήματά του. Τότες, ομαλά θα πάμε στο Συνέδριο μας, για να τεθούν εκεί τα πράγματα στη θέση τους, για να αναλυθούν οι βαθειές αιτίες της κρίσης, για να βρει το κόμμα σύγκορμο τον υγιή προσανατολισμό του προς τες κατευθύνσεις για να εξαλειφθεί κάθε απομεινάριο σεκταριστικό και δικτατορικό, για να καταστεί πάνω από πρόσωπα, το κόμμα, πιο ισχυρό πιο δυναμικό και απόλυτα ικανό στην καθοδήγηση των αγώνων του Κυπριακού Λαού, πρώτα προς την εθνική Λευτεριά και ύστερα προς την Κοινωνική λευτεριά, ενω καθημερινά θα βρίσκεται πρωταγωνιστής στους καθημερινούς αγώνες του Λαού για το ψωμί και για την ευημερία του.

Σ' αυτό το το καθήκον είμαστε όλοι οι ακελιστές μονιασμένοι,μα θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τες γραμμές μας και να διορθώσουμε τα λάθη μας.

ΠΛ. ΣΕΡΒΑΣ