Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

11.7.1945: Ο Πλoυτής Σέρβας εκδιώχvεται από Γεvικός Γραμματέας τoυ ΑΚΕΛ.

S-723

11.7.1945: Ο ΠΛΟΥΤΗΣ ΣΕΡΒΑΣ ΕΚΔΙΩΧΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΥ ΑΚΕΛ

Πλουτής Σέρβας. Φωτογραφία από το βιβλίο του Αριστου Κάτση "Από τη Διασκεπτική στην ΕΟΚΑ"

Ο Πλουτής Σέρβας δεν έμελλε να παραμείνει στη θέση του Γενικού Γραμματέα παρά για ένα μόνο χρόνο μετά την εκλογή του που έγινε στις 23 Απριλίου 1944.

Σαν τέλειωσε ο Δεύτερος Παγκόσμιος πόλεμος το 1945 προκηρύχθηκε το Δ Παγκύπριο συνέδριο του ΑΚΕΛ στις 18,19 και 20 Αυγούστου στη Λευκωσία.

Με το τέλος του πολέμου είχαν ήδη επιστρέψει από τον πόλεμο πολλά από τα στελέχη του Κόμματος που ανέλαβαν τις θέσεις τους.

Ενας από αυτούς ήταν και ο Ανδρέας Φάντης που μπήκε αμέσως στην Κεντρική Επιτροπή του Κόμματος όπου στρώθηκε στη δουλειά για τη συγκρότηση του νέου συνεδρίου.

Στον κατάλογο των ομιλητών του Κόμματος περιλαμβάνονταν ο Πλουτής Σέρβας, ενώ ο Μ. Περδίος θα διάβαζε την έκθεση της Κεντρικής Επιτροπής Ελέγχου και ο Φιφής Ιωάννου θα μιλούσε με θέμα τη διεθνή κατάσταση, τα σύγχρονα προβλήματα, και τις σύγχρονες κατευθύνσεις.

Ο Μιλτιάδης Χριστοδούλου θα κατέθετε εισήγηση για τα οργανωτικά προβλήματα, ο Χ. Νούσης για τα μεταπολεμικά προβλήματα και ο Ι. Νικολάου για την αγροτική πολιτική.

Ενω όλα όμως προχωρούσαν κανονικά και οι ομιλητές ετοίμαζαν τις ομιλίες τους όλως ξαφνικά στις 11 Ιουλίου, η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ με μια λακωνική ανακοίνωση της πληροφορούσε το λαό ότι ο Πλουτής Σέρβας είχε παραιτηθεί τόσο από τη θέση του Γενικού Γραμματέα όσο και από μέλος του Κόμματος.

Αναφερόταν στην ανακοίνωση: "Η Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ σε συνεδρία της ημερομηνίας 10 Ιουλίου, 1945, απεφάσισε να αποδεχθεί την παραίτηση του φ. Πλουτή Σέρβα από τη θέση του Γενικού Γραμματέα και από μέλος του Κόμματος και εις αντικατάσταση του εξέλεξε ως Γενικό Γραμματέα το φ. Αντρέα Φάντη".

Η είδηση έπεσε σαν βόμβα για όσους δεν γνώριζαν το παρασκήνιο. Γιατί στο παρασκήνιο παιζόταν ένα μεγάλο παιχνίδι.

Η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ είχε θέσει θέμα ασυμβιβάστου για τον Πλουτή Σέρβα να ήταν Δήμαρχος και Γενικός Γραμματέας του Κόμματος και τον κάλεσε να μεταβεί στη Λευκωσία, προφανώς για να αναγκασθεί να εγκαταλείψει το ένα από τα δυο πόστα.

Η μετακίνηση του, στην οποία επέμενε η Κεντρική Επιτροπή δεν σήμαινε εγκατάλειψη του πόστου του δημάρχου παρόλον ότι το κόμμα επιφυλασσόταν να ασχοληθεί με το θέμα αργότερα και εφόσον αποφάσιζε ο ίδιος να μετακινηθεί στη Λευκωσία.

Ο Σέρβας έθεσε ορισμένους όρους στο Κόμμα προειδοποιώντας ότι αν δεν γίνονταν αποδεκτοί θα παραιτείτο.

Το ΑΚΕΛ απέρριψε τους όρους και τελικά ο Πλουτής αποβλήθηκε και από το Κόμμα και από Γενικός Γραμματέας. Ωστόσο, σαν ξέσπασε το σκάνδαλο, ο Πλουτής Σέρβας δεν βιάστηκε να απαντήσει, αλλά περιορίστηκε να δηλώσει ότι τους λόγους θα τους ανακοίνωνε η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ.

Πριν δοθεί η εξήγηση του Κόμματος ο νέος Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Αντρέας Φάντης έσπευσε με σημείωμά το, στις 13 Ιουλίου 1945, να διευκρινίσει ότι έστω και αν έφυγε ο Πλουτής Σέρβας η γραμμή δεν άλλαζε και ότι στόχος ήταν η Ενωση με την Ελλάδα. Ανέφερε ο Ανδρέας Φάντης:

"Η παραίτηση του φ. Πλουτή Σέρβα από τη θέση του Γενικού Γραμματέα και από μέλος του Κόμματος ενδεχόμενα Θα δώσει αφορμή σε ανεύθυνες εξηγήσεις και αυθαίρετες παρεξηγήσεις.

Εφημερίδα "Ανεξάρτητος" 30 4 1944

Ευθύς εξαρχής και με τον επισημότερο τρόπο οφείλουμε να τονίσουμε τούτο: Ανεξάρτητα από την παραίτηση του Γ. Γραμματέα, την οποία η Κεντρική μας Επιτροπή βρέθηκε στη λυπηρή θέση να αποδεχθεί, το Κόμμα μας βρίσκεται σταθερά προσηλωμένο προς όλες τις βασικές γραμμές, που χάραξε με την πολιτική του από την πρώτη μέρα της ίδρυσης του, και ιδιαίτερα βρίσκεται σταθερά προσηλωμένο προς τη γραμμή που χάραξε αναφορικά με το εθνικό μας ζήτημα και την επίτευξη της εθνικής Ενότητος δράσης.

Το Κόμμα μας, Κόμμα των εργατών και του εργαζομένου λαού, δε βάσισε ποτές τη γραμμή του πάνω σε οποιαδήποτε πρόσωπα. Η τέτοια γραμμή δεν μπορεί να επηρεάζεται από οποιαδήποτε παραίτηση. Το κόμμα μας, Κόμμα σοσιαλιστικό, προσανατολισμένο στις ντόπιες συνθήκες, συνεχίζει το δρόμο του απρόσκοπτα και με πλήρη πεποίθηση στις δυνάμεις των μελών του και των μαζών που το αγκαλιάζουν με την υποστήριξη τους, με βασικό και αναλλοίωτο σύνθημα του την εθνική αποκατάσταση του λαού μας, με την εξασφάλιση της ενότητος δράσης όλων των πατριωτικών δυνάμεων της Κύπρου.

Το ΑΚΕΛ με πίστη στην υπόθεση του λαού, με πολικό αστέρι την τελευταία διακήρυξη της Κεντρικής του Ολομέλειας, υποστηρίζει ολεψυχα κάθε προσπάθεια, οποθεδήποτε κι'αν προέρχεται, που σκοπό της έχει το συντονισμό των προσπαθειών του λαού μας για Ενωση με τη Μητέρα Ελλάδα. Προς αυτή την κατεύθυνση το Κόμμα μας θα ρίξει αδίσταχτα όλες του τις δυνάμεις.

Καμμιά αλλαγή στη γραμμή μας, καμμιά διαφωνία πάνω σ' αυτή τη Γραμμή που δεν ανήκει σε πρόσωπα, δεν μπορεί ούτε να θίγεται ούτε ν' αλλοιούται με την παραίτηση προσώπων. Η διαμόρφωση της πολιτικής μας γραμμής πάνω σ' όλα τα βασικά προβλήματα του τόπου ανήκει στο σύνολο του Κόμματος μας, αποκρυσταλλώνεται καλλεκτιβιστικά και με τη συμμετοχή και του τελευταίου μας μέλους, οποιαδήποτε δε αλλοίωση της δεν μπορεί να νοηθεί, παρά με την ίδια κολλελκτιβιστική συμμετοχή του συνόλου του Κόμματος μας. Αυτή είναι η βασική ιδιομορφία των εργατικών Κομμάτων που τα ξεχωρίζει από όλα τα άλλα Κόμματα.

Με στασθερότητα παραδειγματική, που ξεχωρίζει ακριβώς από αυτή τη βασική ιδιομορφία, το σύνολο του Κόμματος μας συνεχίζει σήμερα το δρόμο των ιστορικών εκείνων καθηκόντων, την εκτέλεση των οποίων περιμένει από αυτό ο λαός μας".

Α ΦΑΝΤΗΣ Γ.Γ. του ΑΚΕΛ.

Οι Επιτροπές του ΑΚΕΛ άρχισαν να εγκρίνουν η μια μετά την άλλη την αλλαγή και στις 17, πριν ακόμα δοθεί οποιαδήποτε επίσημη εξήγηση από την Κεντρική Επιτροπή του Κόμματος, με μια νέα της ανακοίνωση για το συνέδριο προέβαινε σε αλλαγές στα πρόσωπα που θα μιλούσαν σ' αυτό.

Ο Μιλτιάδης Χριστοδούλου θα προέβαινε σε λογοδοσία της Κεντρικής Επιτροπής, ενώ ο Μ. Περδίος θα προέβαινε σε έκθεση της Κεντρικής Επιτροπής Ελέγχου όπως είχε προγραμματισθεί.

Παρέλαση Ακελιστών μελών της ΠΣΕ την πρωτομαγιά του 1944 (Φωτογραφία από διάφορα έντυπα τουΑΚΕΛ και το βιβλίο «Μνήμες ενός Ακελιστή», του Γρηγόρη Σπύρου

Ο Φιφής Ιωάννου θα μιλούσε, όπως είχε προγραμματισθεί, με θέμα "διεθνής κατάσταση, σύγχρονα προβληματα, σύγχρονες κατευθύνσεις" και ο Αντρέας Φάντης για τα οργανωτικά προβλήματα.

Για τα μεταπολεμικά προβλήματα και την αγροτική πολιτική παρέμεναν οι Χ. Νούσης και Ι. Νικολάου.

Η κρίση συνεχιζόταν χωρίς να δίδεται καμμιά εξήγηση. Μια ένδειξη έδωσαν οι Μικροκαταστηματάρχες της Λεμεσού, οι οποίοι ανέφεραν ότι η παραίτηση του Πλουτή Σέρβα σχετιζόταν με τη διπλή του ιδιότητα ως δημάρχου και ως Γενικού Γραμματέα του Κόμματος.

Αργότερα είχε γνωσθεί ότι πραγματικά αυτή ήταν η αιτία, αλλά όχι η μοναδική, ότι ο Πλουτής Σέρβας είχε κληθεί από το Κόμμα να εγκαταλείψει τη Λεμεσό και να μεταβεί στο Κένγρο, τη Λευωκσία, ως Γενικός Γραμματέας του Κόμματος και αυτός αρνήθηκε.

Οι μικροκαταστηματάρχες της Λεμεσού που ξεσπάθωσαν εναντίον των αποφάσεων του ΑΚΕΛ ανέφεραν σε ανακοίνωση τους σύμφωνα με την εφημερίδα "Ελευθερία" στις 17 Ιουλίου:

" Σε πρωτοφανή συγκέντρωση ψες, 16/7/1945 άνω των 500 μελών της Ενωσης Μικροκαταστηματαρχών, πάρτηκε ομόφωνη απόφαση όπως σταλή στη γενική συνέλευση της Οργάνωσης Πόλης ΑΚΕΛ Λεμεσού το κάτωθι ψήφισμα:

" Συνάδελφοι, η Ενωση Μικροκαταστηματαρχών Λεμεσού, στη σημερινή της Παγκλαδική Συνέλευση, στην οποία προσήλθαν πέραν των 500 μελών, εξετάζουσα αποκλειστικώς το θέμα "Ζήτημα ΑΚΕΛ και δημάρχου Λεμεσού", ζήτημα που δεν μπορούσε να αφήσει την οργάνωση μας αδιάφορον, κατόπιν πολυώρου εξονυχιστικής εξέτασης κατέληξε στην πιο Κάτω απόφαση:

α). Η Οργάνωση μας αντιλαμβάνεται ότι υπάρχει από πολλού μέσα στους κόλπους του Κόμματος μια μερίδα ανθρώπων, οι οποίοι δρουν συστηματικά και εσκεμμένα εις βάρος του Γ.Γ. και του δημάρχου της Πόλης μας.

«Ανεξάρτητος» 29 4 1944

β). Συνέπεια της δράσης αυτής υπήρξεν η δημιουργία κρίσεων προ πολλού και μέσα στην Οργάνωση μας.

γ). Αποδοκιμάζομεν πλήρως την τακτικήν των ανθρώπων αυτών και εφιστώμεν σοβαρά την προσοχήν σας, όπως οι προσπάθειες σας τείνουν στην εκκαθάριση της κακής αυτής κατάστασης, προς αποκατάσταση του γενικού καλού.

δ). Παρακαλούμεν την γενική συνέλευση όπως πάρει την πρέπουσα θέση προς αποκατάσταση του γοήτρου του πρώτου πολίτου της πόλης μας, προς την θέσιν του οποίου η ένωση Μικροκαταστηματαρχών Λεμεσού τάσσεται ανεπιφύλακτα αλληλέγγυος.

Για την Παγκλαδική συνέλευση Γ. Αντωνιάδης, Κ. Τσικούρης και Κ.Παρτασίδης".

Την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής ενέκριναν όλα τα στελέχη του Κόμματος εκτός από την επαρχιακή επιτροπή Λεμεσού που παρουσιάστηκε διχασμένη, αλλά με πλειοψηφία υποστήριξε τον Πλουτή.

Ακόμα και το ΑΚΕΛ Λονδίνου με τον Εζεκία Παπαϊωάννου διαμηνούσε, σύμφωνα με τηλεγράφημα του ίδιου του Παπαϊωάννου, μέλους της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ από το Λονδίνο, που δημοσιεύθηκε στον "Ανεξαρτητο" στις 4.8.1945, λίγες μέρες πριν πραγματοποιηθεί το τέταρτο συνέδριο του Κόμματος:

"Ελήφθη το τηλεγράφημα σας σχετικώς προς το ζήτημα απομακρύνσεως του κ. Πλ. Σέρβα εκ του ΑΚΕΛ. Το τμήμα του ΑΚΕΛ εν Λονδίνω, αφού εμελέτησε προσεκτικώς την αποσταλείσαν ανακοίνωσιν της Κ.Ε. σχετικώς προς τας συνθήκας υπό τας οποίας ο κ.Σέρβας απεμακρύνθη εκ του Κόμματος, ενέκρινε ομοφώνως την ληφθείσαν απόφασιν. Επίσης κατεδίκασεν αυστηρώς την απειθαρχίαν του κ.Π. Σέρβα ως ασυγχώρητον αδυναμίαν τόσον ως ηγέτου όσον και ως μέλους του Κόμματος.

Τα εν Λονδίνω μέλη του Παραρτήματος του ΑΚΕΛ, την επαύριον της μεγάλης Βρεττανικής εργατικής νίκης, κάμνουν έκκλησιν προς όλα τα εν Κύπρω μέλη του Κόμματος καθώς επίσης και προς τον εργαζόμενον Κυπριακόν λαόν, όπως παραμείνει σταθερός και ηνωμένος παρά το πλευρόν του Κόμματος του, αγωνιζόμενος διά την εκπλήρωσιν των επιδιώξεων του".

ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ

Η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ έλυσε την σιωπή της μόλις την 1η Αυγούστου και η ανακοίνωση της δημοσιεύθηκε στις 3 του μηνός χωρίς να περιμένει την απόφαση της επαρχιακής επιτροπής Λεμεσού. Με την ανακοίνωση κατηγορείτο ο Πλουτής Σέρβας για αντικομματική δραστηριότητα και για απειθαρχία στο κόμμα, γιατί είχε αρνηθεί να μετοικήσει από τη Λεμεσό στη Λευκωσία και ότι έθεσε όρους στο κόμμα.

Εφημερίδα "Ελευθερία" 11 10 1042

Ακόμα διευκρίνιζε η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ ότι ο Πλουτής Σέρβας δεν ήταν υποχρεωμένος με τη μετοίκηση του να εγκαταλείψειτο αξίωμα του δημάρχου της Λεμεσού.

Αναφερόταν στην ανακοίνωση:

"Η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ για να άρει κάθε παρεξήγηση και κάθε εσκεμμένη ή μη διαστρέβλωση της πραγματικότητας, επιθυμεί να ανακοινώσει τα πιο κάτω αναφορικά με την απομάκρυνση του τέως Γεν. Γραμματέα Πλουτή Σέρβα από το Κόμμα:

1. Κεντρικός άξονας γύρω από τον οποίο περιεστράφη η όλη συζήτηση κατά τη συνεδρία της Ολομέλειας της Κ.Ε. ημερομηνίας 10.7.1945 ήταν το γεγονός πως ο τέως Γεν. Γραμματέας, δίχως να παρουσιαστεί στη συνεδρία, εθεώρησε σκόπιμο να στείλει επιστολή ημερ. 8.7.1945 στην οποία μεταξύ άλλων υπέβαλλε πέντε σημεία, για τα οποία ετόνιζε: "Αν τα πιο πάνω δεν εξασφαλισθούν πλήρως 100% δεν είμαι εγώ το κατάλληλο πρόσωπο που θα παραμείνει στο κόμμα".

Κι η επιστολή κατέληγε έτσι:

"Στο μυαλό μου είναι όλα ξεκαθαρισμένα. Μη σπαταλήσετε άλλο πολύτιμο καιρό σε συζητήσεις. Χωρίς την πλήρη αποδοχή και των πέντε πιο πάνω σημείων, φρονώ αδίσταχτα ότι το κομματικό μου καθήκο επιβάλλει την ολοκληρωτική απομάκρυνση μου από το Κόμμα. Κανείς δεν θάναι δυνατό να με μεταπείσει. Τα πέντε πιο πάνω σημεία είναι για μένα Δ ό γ μ α (η υπογράμμιση δεν είναι δική μας).

2. Είναι φανερό πως ο τέως Γεν. Γραμματέας έθετε όρους για να μπορέσει να παραμείνει στις γραμμές του Κόμματος. Η φύση των όρων αυτών δεν απασχόλησε ποσώς την Κεντρικήν Ολομέλειαν. Εκείνο που εβάρυνε στην όλη συζήτηση ήταν το γεγονός πως Κόμματα του τύπου του δικού μας, δεν αναγνωρίζουν ποτές το δικαίωμα σε κανένα τους μέλος να υποβάλλει προσωπικούς όρους για την παραμονή του στο Κόμμα. Από την άλλη, Κόμματα σαν το δικό μας δεν αρνούνται ποτές να συζητήσουν τις απόψεις και του τελευταίου μας μέλους πολύ δε περισσότερο τις απόψεις ενός Γεν. Γραμματέα.

Ο τέως Γεν. Γραμματέας είχε κάθε δικαίωμα και κάθε ευκαιρία να συζητήσει τις απόψεις του μέσα στο Κόμμα και δημοκρατικά να υιοθετηθούν ή να απορριφθούν αυτές. Ηταν καθήκο του να πειθαρχήσει σε οποιαδήποτε απόφαση του Κόμματος, είτε υπέρ είτε ενάντια στις απόψεις του. Πέραν τούτου το Κόμμα μας παρέχει όλες τις ευκαιρίες (σε συνδιασκέψεις, προσυνεδριακές συζητήσεις και συνέδρια) να επανεξετασθούν δημοκρατικά οιεσδήποτε προσωπικές απόψεις έχουν απορριφθεί προηγουμένως σπό διάφορους κατώτερους οργανισμούς.

Το γεγονός πως ο τέως Γεν. Ηραμματέας δεν επεδίωξε αυτό το δημοκρατικό και οργανωμένο αυτό τον κομματικό δρόμο για την τοποθέτηση των απόψεων του και εθεώρησε σκοπιμώτερο να υποβάλει όρους στο κόμμα, ήταν ο βασικός παράγοντας που ωδήγησε την Ολομέλεια της Κ. Επιτροπής να θεωρήσει τη στάση του ως απόλυτα αντικομματική.

Αντρέας Φάντης: Εξελέγη Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ μετά την εκδίωξη του Πλουτή Σέρβα

Ας σημειωθεί ότι ο τέως Γεν. Γραμματέας ποτέ προηγουμένως δεν είχε θέσει υπό συζήτηση τις πέντε αυτές απόψεις του μπροστά στο Κόμμα. Η ταχτική της υποβολής όρων είναι απόλυτα απαράδεχτη και αυθαίρετη ταχτική, ανεξάρτητα της ορθότητος ή μη των όρων που υποβάλλουνται.

3. Στον καθορισμό της ποινής για απομάκρυνση του τέως Γεν. Γραμματέα έπαιξαν σημαντικό ρόλο προηγούμενες του απειθαρχίες, για τις οποίες κατά καιρούς είχαν επιβληθεί σ' αυτόν διάφορες μικρότερες τιμωρίες.

Ετσι η Ολομέλεια της Κ.Ε. ημερομηνίας 19 και 20 Μαϊου 1945 στην οποία ο τότε Γ.Γ. αρνήθηκε να παρακαθήσει, απεφάσισε "ομόφωνα αποδίδουμε μεγάλη ευθύνη στον φ. Πλουτήν Σέρβα, Γ. Γ. του Κόμματος και κεντρικόν υπεύθυνο Λεμεσού γιατί:

α) δεν καθοδηγούσε την Ε.Ε. Λεμεσού, και

β) δεν κατετόπιζε την Κ.Ε. πάνω στην κατάσταση".

Η Ολομέλεια έχοντας υπ' όψη την τεράστια καθυστέρηση να εφαρμοσθεί παληά απόφαση για μετοίκηση του Γ.Γ. στη Λευκωσία τόνιζε τα ακόλουθα:

Η Κ.Ε. προειδοποιεί τον φ. Πλουτή Σέρβα ότι αν δεν πειθαρχήσει στην πιο πάνω απόφαση θα τον καθαιρέσει απ' όλα τα κεντρικά του αξιώματα. Αν ο φ. Πλουτής δεν έρθει στη Λευκωσία σε 15 μέρες, τότε θα συγκληθεί και πάλιν Ολομέλεια της Κ. Ε. για να εφαρμόσει την απόφαση της για την καθαίρεσή του. Στη συνεδρία αυτή να κληθεί ο φ. Πλουτής για να απολογηθεί για την απειθαρχία του

Επιβάλλοντας ποινές σε διάφορα άλλα κεντρικά στελέχη Λεμεσού, η ίδια Ολομέλεια αποφάσιζε:

Η Κ.Ε. δεν βάζει άλλη ποινήν στον φ. Γ.Γ πλην της προηγούμενης (αυστηρή προειδοποίηση) για τη στάση του, όσον αφορά την επίμονη άρνηση του να παρευρεθεί στη συνεδρίαση της Κ..Ε.".

Παρ' όλα τα πιο πάνω στη συνεδρία της Ολομέλειας της Κ.Ε. ημερομηνίας 27 και 28 Ιουνίου 1945 στην οποία παρευρίσκετο και ο ίδιος ο Γ. Γ. με ψήφους 13 έναντι 5 διεπιστώνετο ότι "ο φ. Πλουτής απειθάρχησε στην απόφαση της Κ. Ε. (να μετοικήσει στη Λευκωσία") και αποφασίζετο "να γίνει παρατήρηση στο φ. Γ. Γ. για την απειθαρχία του αυτή".

(Σημ: Πρέπει να τονιστεί πως η απόφαση για μεταφορά του Γ.Γ. στη Λευκωσία δεν εξυπάκουε παραίτηση του από το δημαρχείο Λεμεσού. Το ζήτημα αν μπορούσε να ταυτίζονται τα καθήκοντα του Γ.Γ. και τα καθήκοντα του δημάρχου, σύμφωνα με εισήγηση αυτού του ίδιου του Γ.Γ. θα ελύετο από τη νέα Κ. Ε. που θα εξελέγετο από το Δ Συνέδριο).

Αυτά όλα, μαζί με τη συστηματική ταχτική του τέως Γ. Γ. να αρνείται να παρευρίσκεται σε κομματικές συνεδριάσεις, στις οποίες θα συζητούνταν δικά του ζητήματα, έπαιξαν σοβαρό ρόλον στον καθορισμό της ποινής για απομάκρυνση του από το Κόμμα, δίχως εν τούτοις να μεταθέτουν αλλού τον κεντρικό άξονα της κατηγορίας,-την αυθαίρετη δηλαδή υποβολή όρων προς το Κόμμα.

4. Χαρακτηριστικά της ορθότητος της αντίληψης ότι κόμματα του τύπου του δικού μας θεωρούν ως απαράδεχτη και αυθαίρετη την τακτική της υποβολής όρων είναι τα ακόλουθα, που περιέχονται σε επιστολή του τέως Γεν. Γραμματεα προς την Κ.Ε. ΑΚΕΛ ημερομηνίας 22 Ιουλίου 1945, και που τα παραθέτουμε δίχως κανένα σχόλιο:

"Δεχθήτε την διαβεβαίωση μου ότι σε καμμιά περίπτωση δεν ήθελα να θέσω τα πέντε σημεία ως όρους. Απλώς τέθηκαν σαν επιθυμία δημιουργίας νέων συνθηκών αλληλοκατανόησης και αν εξελήφθησαν ως όροι (πιθανώς δικαίως να εξελήφθησαν) εκφράζω την λύπη μου. Η σχετική επιστολή μας ας ξεναεξεταστεί ως σύνολο. Οτι είναι σφάλμα το δέχομαι ως σφάλμα μ' όλες τις συνεπούμενες κομματικές τιμωριες".

5. Σύμφωνα με το Καταστατικό του Κόμματος το όλο ζήτημα θα επανεξεταστεί στο προσεχές Δ. Παγκύπριο Συνέδριο του ΑΚΕΛ που προκηρύχθηκε ήδη για τις 18, 19 και Αυγούστου 1945 για επικύρωση, ακύρωση ή τροποποίηση της απόφασης. Στο συνέδριο ο τέως Γ. Γ. έχει κάθε δικαίωμα να παρευρεθεί και να απολογηθεί.

Αυτά επιθυμεί να διασαφηνίσει η Κ.Ε. του Κόμματος μας, για να άρει κάθε παρεξήγηση ή διαστρέβλωση της πραγματικότης και για να διαφωνίσει όλους τους καλής πίστεως ενδιαφερομένους. Η Κ. Ε. εξακολουθεί να πιστεύει στην ορθότητα της απόφασης της, την οποίαν ενέκρινεν ήδη η τεραστία πλειοψηφία των κομματικών μελών. Θέτουμε να μη χάσουμε την ευκαιρία να ξανατονίσουμε πως το όλο ζήτημα του τέως Γ. Γ. δεν επηρεάζει καθόλου την πολιτική γραμμή και την τακτική του Κόμματος μας, όπως αυτή εκδηλώνεται στην τελευταία μας διακήρυξη"

Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΑΚΕΛ

Λευκωσία 1. 8. 1945