Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

31.1.1943: Ο Πλoυτής Σέρβας επαvεκλέγεται Γεvικός Γραμματέας τoυ ΑΚΕΛ στo Δεύτερo Παγκύπριo Συvέδριo τoυ Κόμματoς.

S-690

31.1.143: Ο ΠΛΟΥΤΗΣ ΣΕΡΒΑΣ ΕΠΑΝΕΚΛΕΓΕΤΑΙ ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΥ ΑΚΕΛ ΣΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΑΓΚΥΠΡΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

Το Λάβαρο του ΑΚΕΛ που σχεδιάστηκε από τον Πάνο Φασουλιώτη και εγκρίθηκε από το δεύτερο συνέδριο τουΚόμματος το 1943

Οι εργασίες του Δευτέρου Παγκυπρίου Συνεδρίου συνεχίστηκαν και την επομένη 31 Ιανουαρίου οπότε ανακοινώθηκαν και τα αποτελέσματα των εκλογών για την ανάδειξη της Νέας Κεντρικής Επιτροπής.

Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ επανεκλέγηκε ο Πλουτής Σέρβας. Τα άλλα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής ήταν οι ακόλουθοι: Βασ. Βασιλείου, Ανδρέας Φάντης, Μ. Μαρκουλλής, Γ. Λέρνης, Κώστας Παρτασίδης, Χρ. Σαββίδης, Ανδρέας Ζιαρτίδης, Μιλτιάδης Χριστοδούλου, Πρόδρομος Παπαβασιλείου, Κώστας Ιωακείμ, Αδάμ Αδάμαντος, Μ. Περδίος, Ιάκωβος Νικολάου, Ν. Στράτος, Χρ. Κατσιαούνης και Γ. Λεβέντης.

Εγραφε για τις εκλογές και γενικά τις εργασίες του συνεδρίου ο "Ανεξάρτητος" στις 2 Φεβρουαρίου 1943:

"Το εσπέρας της π. Κυριακής επερατώθησαν αι εργασίες του Β Παγκυπρίου Συνεδρίου του ΑΚΕΛ αι οποίαι διήρκεσαν επί 2 ημέρας. Η αίθουσα των "Ολυμπίων" εις Βαρώσια, εντός της οποίας διεξήχθησαν αι εργασίαι του συνεδρίου, είχε καταλλήλως διακοσμηθή. Μεγάλοι έγχρωμοι χάρται επαρουσίαζαν τα κεντρικά και αγροτικά κέντρα του κόμματος εκάστης επαρχίας με τους αριθμούς των μελών.

Αι συμμαχικαί σημαίαι και διάφορα φιλοσυμμαχικά συνθήματα εκόσμουν τους τοίχους.

Εκ των 179 αντιπροσώπων παρευρίσκοντο 160 αντιπροσωπεύοντες περί τας 3,000 πλήρως ωργανωμένα μέλη του Κόμματος.

Παρηκολούθησαν το συνέδριον απ' αρχής μέχρι τέλους περί τα 300 πλήρως ωργανωμένα μέλη του Κόμματος.

Παρηκολούθησαν το συνέδριον απ' αρχής μέχρι τέλους περί τα 300 άλλα μέλη του Κόμματος, μη αντιπρόσωποι. Επίσης παρηκολούθησαν το συνέδριον και δεκάδες διανοουμένων κι επιστημόνων μη μελών, καθώς και αντιπρόσωποι διαφόρων οργανισμών.

Τας εργασίας του συνεδρίου ήνοιξεν ο κ. Κώστας Ιακωκείμ, μετά δε τη εκλογήν του Προεδρείου και της γραμματείας ο γενικός γραμματεύς του ΑΚΕΛ κ. Πλουτής Σέρβας ήρχισε την εμπεριστατωμένη και εξονυχιστικήν έκθεσιν του, η οποία διήρκεσε περί τας 4 ώρας.

Μετά την συζήτησιν επί της εκθέσεως οι αντιπρόσωποι εκλήθησαν να εκλέξουν την νέαν κεντρικήν Επιτροπείαν. Την 12ην εσπερινήν διεκόπησαν αι εργασίαι του συνεδρίου και επανήρχισαν την 8.30 π.μ. της Κυριακής.

Κατ' αρχήν η εφορευτική επιτροπεία ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της εκλογής της Κεντρικής Επιτροπείας.

Ακολούθως ο κ. Α. Φάντης ωμίλησεν επί του οργανωτικού των συντεχνιών Κύπρου, ο κ. Μιλτιάδης Χριστοδούλου επί του αγροτικού, ο κ. Κ. Παρτασίδης επί του τιμαρίθμου και ο κ. Κ. Ιωκακείμ επί του οικονομικού ζητήματος του κόμματος.

Ακολούθως ενεκρίθη υπό του συνεδρίου ο ύμνος του Κόμματος, συνταχθείς και μελοποιηθείς υπό του κ. Τ. Ανθία. επίσης ενεκρίθη σχέδιον Λαβάρου του Κόμματος, σχεδιασθέν υπό του κ. Φασουλιώτη.

Ακολούθως ο κ. Ανθίας ανέγνωσε προκήρυξιν του συνεδρίου προς τον Κυπριακόν λαόν.

Εν συνεχεία ο κ. Γ. Λέρνης έθεσεν υπό τη έγκρισιν του συνεδρίου υπόμνημα προς την Α.Ε. τον Κυβερνήτην, διά του οποίου ζητείται παραχώρησις πολιτικών ελευθεριών διά τον τόπον καθώς και τηλεγραφήματα προς τους κ.κ. Τσέρτσιλ, Τσουδερόν, Στάλιν, Ρούζβελτ, Πριττ, Κυπριακήν Αδελφότητα Αμερικής και προς την αμερικανικήν αντιπροσωπείαν η οποία θα επισκεφθή τας ευρωπαϊκάς χώρας.

Τεύκρος Ανθίας: Εγραψε τον Υμνο του ΑΚΕΛ που ενεκρίθη στο Δεύτερο Συνέδριο του Κόμματος το 1943

Κατά την διάρκειαν του συνεδρίου ελήφθησαν υπό του Προεδρείου άνω των 100 τηλεγραφημάτων τα οποία προήρχοντο από οργανώσεις και σωματεία της πόλεως και της υπαίθρου.

Τας εργασίας του συνεδρίου έκλεισε τον ο κ. Ιωακείμ.

Μετά το πέρας του συνεδρίου διάφοροι αντιπρόσωποι έλαβον τον λόγον εκ της θέσεως των και παρώτρυναν την συγκέντρωσιν όπως αναπτύξη μεγαλυτέρους ρυθμούς εις την εργασίαν της διά να παρουσιάση ένα συνέδριον καλλίτερον του Δευτέρου".

Το συνέδριο είχε εγκρίνει και προκήρυξη προς τον Κυπριακό λαό στη οποία ανάμεσα στ' άλλα γινόταν αναφορά στην ανταπόκριση που είχε βρει το νεαρό ακόμα κόμμα ανάμεσα στο λαό:

"... και δεν αργήσαμε στο δύσκολο ανηφορικό μας δρόμο να βρούμε πολλούς συνοδοιπόρους πυκνές στρατιές αγωνιστών, συναγωνιστών και συνοδοιπόρων έτοιμες να ανεβούν μαζί μας στη ψηλή κορφή του πολιτισμού και του ανθρωπισμού απ' όπου θ' ανακρύσουμε σύντομα πολύ σύντομα, όπως επίζουμε, τον ήλιο της ελευθερίας και της ευτυχίας να αναστέλλει από τα βάθη του ζοφερού και σκοτεινού ορίζοντα".

Η προκήρυξη του ΑΚΕΛ όπως δημοσιεύθηκε στον "Ανεξάρητο" στις 4 Φεβροαυρίου, έχει ως εξής:

" Με την εκαιρία του Β Παγκυπρίου Συνεδρίου του, το Αν. Κόμμα του Εργαζομένου Λαού έρχεται να απευθύνει προς όλους τους εργάτες, αγρότες, εργαζόμενες γυναίκες και τα μεσαία λαϊκά στρώματα του νησιού μας τον πιo εγκάρδιο χαιρετισμε, διαδηλώνοντας την πίστη του προς τα μεγάλα ιδανικά της Κυπριακής και πανανθρώπνης πρωτοπορίας, που ιδιαίτερα κάτω από τις σημερινές κοσμοϊστορικές συνθήκες, μεταδίδουνε τον κραδασμό σε κάθε ελεύθερο μυαλό, σε κάθε ελεύθερη ψυχή και αυξάνουνε τον πόθο του αγώνα για μια καινούργια ζωή, αληθινά ανθρώπινη ζωή, αξία για κάθε θυσία και ηρωϊκή αυταπάρνηση.

Ο χαιρετισμός αυτός συνοδεύεται με μια υπόσχεση και ένα όρκο ιερό, τον όρκο τριών χιλιάδων πρωτοπόρων που περήφανα υψώνουν την σημαία του ΑΚΕΛ, για εντατικώτερη εργασία και συστηματικώτερη, μαχητικώτερη εργασία και συστηματικώτερη μαχητική προσπάθεια στη μεγάλη μας πορεία προς την τελική νίκη των υγιών αρχών του πολιτικσμού.

Κυπριακέ λαέ,

Ξεκινήσαμε, σα μια μικρή ομάδα που οραματιζότανε ένα καλύτερο αύριο, γι' αυτό τον τόπο τον πολύπαθο, και αδικημένο από κάθε άποψη. Ξεκινήσαμε με ελάχιστες δυνάμεις, μα πάντα με τη ελπίδα και την πίστη, πως η φωνή μας και το αγωνιστικό κουράγιο μας, θα εύρισκαν την προεπούμενη δικαίωση τους ανάμεσα σε όλες τς τάξεις του εργαζομένου Κυπριακού λαού. Και δεν αργήσαμε στο δύσκολο ανηφορικό μας δρόμο να βρούμε πολλούς συνοδοιπόρους πυκνές στρατιές αγωνιστών, συναγωνιστών και συνοδοιπόρων έτοιμες να ανεβούν μαζί μας στη ψηλή κορφή του πολιτισμού και του ανθρωπισμού απ' όπου θ' ανακρύσουμε σύντομα πολύ σύντομα, όπως επίζουμε, τον ήλιο της ελευθερίας και της ευτυχίας να αναστέλλει από τα βάθη του ζοφερού και σκοτεινού ορίζοντα.

Μέχρι το Β Παγκύπριο Συνέδριο του πρωτοποριακού μας κόμματος έχουμε διανύσει αρκετή απόσταση. Μοχθήσαμε, παλαίψαμε αντιμετωπίσαμε τις πιο αντίξοες συνθήκες, υπερπηδήαμε ποικίλα εμπόδια και τεράστιες δυσκολίες, τα ξεπεράσαμε, όπου ήταν δυνατό και ωπλιστήκαμε με όλη την πείρα που χρειάζεται για πιο μεγάλες κατακτήσεις, αλλά ο δρόμος είναι ακόμα μεγαλύτερος και πιο τραχύς και πιο ανηφορικός, δεν θα σταματήσουμε πουθενά. Δεν θα

Εφημερίδα "Ανεξάρτητος" 2 2 1943

δειλιάσουμε ποτέ και δεν θα σταθούμε μήτε για ν αναπνεύσουμε σ' αυτή την ηρωϊκή πορεία του μεγάλου μας καθήκοντος.

Εργάτες,

Σφίχτε και χαλυβδώσατε ακόμη περισσότερο τις τάξεις σας και αγωνιστήτε κάτω απ' τη σημαία της καθοδήγησης του Κόμματος μας, του δικού σας κόμματος, για την απόχτηση όλων των αναφαιρέτων δικαιωμάτων σας στη ζωή.

Αγρότες,

Σας καλεί η σάλπιγγα της λευτεριάς, το σύνθημα της απελευθερώσης από τα χέρια των αιωνίων εκμεταλλευτών σας και της ανόδου προς τη ευημερία όλου του αγροτικού κόσμου. Δόστε τα χέρια με τα παιδιά σας με τους εργάτες της γης, με όλους τους ερζομένους και μακριά παό τη φατρία των τσιφλικάδων και πολιτικάντηδων. Συγκροτείστε το ακαταμάχητο ενιαίο αγροτικό μέτωπο που θα σας εξασφαλίσει την ελεύθερη και ευτυχισμένη ζωή.

Εργαζόμενε Κυπριακέ Λαέ,

Είμαστε πάντα στο πλευρό σου. Σε περιβάλλουμε με την πιο ειλικρινή στοργή και είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε και τες μεγλύτερες θυσίες για να εξασφαλίσεις την ικανοποίηση όλων των δικαίων αιτημάτων και ιδινικών σου. Ελα μαζί μας, Πύκνωσε τες ιδεολογικές μας στρατιές και έσο βέβαιος ότι η νίκη είναι δική σου, είναι δική μας".

Σημαντικός σταθμός για το Δεύτερο Συνέδριο του ΑΚΕΛ ήταν και η έγκριση του ύμνου του Κόμματος που είχε συντάξει και μελοποιήσει ο ποιητής και στέλεχος του Κόμματος Τεύκρος Ανθίας, από την Κοντέα.

Ο ύμνος έχει ως εξής:

Είμαστε μεις οι εργάτες της ανόδου

προς κάθε φωτεινή ψηλή κορφή,

κι όλοι προς νέον ορίζοντα τραβούμε

μ'ολόρθη, κατακόρυφη ψυχή.

ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ 28 10 1944

Εργάτες, εργαζόμενες γυναίκες,

αγρότες δυνατοί μοχλοί της γης,

εργάτες του μυαλού βαριά δεμένοι,

ζητούμε την αυγή μιας νέας ζωής

Ρεφραίν

Εμπρος για τη μεγάλη νίκη

στο στίβο του πολιτισμού

αλύγιστοι σημαιοφόροι

της ιδέας του λυτρωμού.

Του ΑΚΕΛ το λάβαρο κρατώντας

ψηλά με βήμα σταθερό,

τον Ηλιο της χαράς ζητούμε

για κάθε πόλη και χωριό.

Είμαστε μεις τα χέρια που δουλεύουν

και χτίζουνε τον κόσμο απ'την αρχή.

Κι' είμαστε μεις φωτεινή πρωτοπορία

που σε μεγάλους δρόμους οδηγεί.

Αδελφωμέν' οι εργάτες κι' οι μεσαίοι,

παντού, στις πολιτείες και στα χωριά,

σ' ένα κοινόν αγώνα πολεμούμε

για το ψωμί και για τη λευτεριά

Ρεφραίν

Είμαστε μεις οι αντίμαχοι της βίας

που σκλάβο της τον άνθρωπο κρατεί,

το Δίκιο, την αλήθεια λαχταρούμε

και μια καινούργια, ελεύθερη ζωή.

Ψωμί και στέγη και φως για τον καθένα

στον τόπο μας, σε κάθε μια γωνιά,

σ' όλη τη γη, που την Ανοιξη προσμένει

ν'αρθεί μετά τη βραρυχειμωνιά