Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

16.12.1941: Ο Κυβερvήτης Τσιαρλς Κάμπελλ Γoύλλεϊ καλεί τoυς κυπρίoυς στηv Παθητική Αεράμυvα και επιτάσσει τα ελαστικά και τα Σπαρκς τωv αυτoκιvήτωv.

S-686

16.12.1941: Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ ΤΣΑΡΛΣ ΚΑΜΠΕΛΛ ΓΟΥΛΛΕΥ ΚΑΛΕΙ ΤΟΥΣ ΚΥΠΡΙΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΑΘΗΤΙΚΗ ΑΕΡΑΜΥΝΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΑΣΣΕΙ ΤΑ ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΠΑΡΚΣ ΤΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ

Ο Κυβερνήτης Τσιαρλς Κάμπελλ Γούλλεϊ

Ο νέος κυβερνήτης Τσιαρλς Κάμπελλ Γούλλεϊ δεν δίστασε να πάρει πολύ αυστηρά μέτρα προκειμένου να εξασφαλίσει τα απαραίτητα που χρειαζόταν για να κινήσει τις στρατιωτικές μονάδες ή για να μπορέσει να προσφέρει στο λαό μια υποφερτή διαβίωση μέχρι να ανάτελλαν καλύτερες ημέρες.

Ενα από τα πρώτα μέτρα που πήρε ο Γούλλεϊ ήταν να καλέσει τους κυπρίους από ηλικίας 16-60 χρόνων να καταταγούν υποχρετικά στην Παθητική όπως αποκαλείτο τότε Αεράμυνα.

Με διάταγμα του ο Γούλλεϊ στις 16.12.1941 ανέφερε σύμφωνα με τον "Ανεξάρτητο" της 17 Δεκεμβρίου 1941:

"Εις χθεσινήν έκτακτον έκδοσιν της Επισήμου Εφημερίδος δημοσιεύεται τροποποίησις των Κανονισμών Αμύνης, παρεχομένου εις τον Κυεβρνήτη δικαιώματος να εκδίδη διάταγμα, υποχρεούν όλα τα πρόσωπα αμφοτέρων των φύλων να εγγραφούν προς εκτέλεσιν καθηκόντων Παθητικής Αερομύνης.

Τα πρόσωπα ταύτα πρέπει να είναι Βρεττανοί υπήκοοι και να κατοικούν εις την περιοχήν, εις την οποίαν έχει εφαρμογήν το διάταγμα κατά τον χρόνον της δημοσιεύσεως της σχετικής ειδοποιήσεως.

Τα καθήκοντα αυτά δεν θα αποσχολούν τους ασκούντας ταύτα πέραν των 48 ωρών κατά μήνα.

Ο Κυβερνήτης δικαιούτο να εφαρμόζη το διάταγμα τούτο εις οιασδήποτε περιοχάς ήθελε κρίνει σκόπιμον, όπου κατά τη γνώμην του ο αριθμός των εγγραφέντων εθελοντικώς δι' εκτέλεσιν καθηκόντων Παθητικής Αεραμύνης δεν είναι αρκετός.

Είσης δικαιούται να διορίζη πρόσωπον, όπερ να ελέγχη και διευθύνη τας υπηρεσίας Παθητικής Αεραμύνης ως Διοικητής τούτων. Δικαιούται να ορίζη την φύσιν των καθηκόντων εκάστου προσώπου, όπως ο διοικητής των υπηρεσιών ήθελεν υποδείξει.

Ουδέν πρόσωπον υποχεούται να εγγραφή εάν δεν είναι ηλικίας 18-60, δύναται δε ο Κυβερνήτης να ορίση εντός του Ανωτέρου ορίου άλλην ηλικίαν διά τας γυναίκας και άλλην διά τους άνδρας καθεστώς διαφορετικήν ηλικίαν, αναλόγως της περιοχής.

Παν εγγραφόμενον πρόσωπον υποχρεούται να συμμορφούται προς τας οδηγίας του διοικητού των Υπηρεσιών, όστις θα ορίζη την φύσιν των καθηκόντων του εν λόγω προσώπου και τας ώρας τον τόπον και τον τρόπον της εκτελέσεως των καθηκόντων του.

Ουδείς θα δικαιούται εις αποζημιώσεις ή αμοιβήν διά την εκτέλεσιν των καθηκόντων του, δυνάμει του παρόντος διατάγματος.

Το διάταγμα θα διαλαμβάνη πρόνοιαν, διά της οποίας θα δικαιούται παν πρόσωπον να ζητή την εξαίρεσιν του ή την διαγραφήν του διά λόγους υγείας ή εξαιρετικής δυσκολίας.

Επίσης διά του διατάγματος δύνανται να εξαιρούνται ή απαλλάσσωνται οιαιδήποτε τάξεις προσώπων. Ο κυβερνήτης δύναται διά διατάγματος να προνοήση την ίδρυσιν δικαστηρίου, ενώπιον του οποίου να συζητούνται αιτήσεις και εφέσεις, όσον αφορά τα καθήκοντα τα επιβαλλόμενα διά του διατάγματος.

Ο εργοδότης παντός προσώπου, υποχρεουμένου να εκτελή καθήκοντα Παθητικής Αεροαμύνης οφείλει να παρέχη εις το τοιούτον πρόσωπον πάσαν ευκολίαν, ώστε τούτο να δύναται να εκτελή τα καθήκοντα του χωρίς να αφαιρή οιονδήποτε ποσόν από το ημερομίσθιον ή τον μισθόν του, ούτε να ζητή να αποζημιωθή διότι έχασε ας υπηρεσίας του εν λόγω προσώπου κατά την εκτέλεσιν των καθηκόντων του Παθητικής Αεραμύνης".

Κύπριοι νεοσύλλεκτοι σε παράταξη

Η συνέχιση του πολέμου με την έξοδο της Ιταλίας στον πόλεμο και την κατάληψη της Ελλάδας κατέστησε πολύ δύσκολη τη μεταφορά προϊόντων στην περιοχή της Κύπρου και γι' αυτό ο Κυβερνήτης για να αντιμετωπίσει τις τρομερές ελλείψεις σε καύσιμα για τις μετακινήσεις των στρατιωτικών οχημάτων διέταξε την επίταξη των ελαστικών των αυτοκινήτων και ακόμη και των σπαρκς τους.

Με διάταγμα του κάλεσε τους οδηγούς να παραδώσουν τα επιτασσόμενα προϊόντα στο πλησιέστερο τους κυβερνητικό γραφείο.

Επίσημη ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο Δημοσίων Πληροφοριών και δημοσιεύθηκε στις 11 Ιουοίου 1942 ανέφερε:

" Η Κυβέρνηση προτίθεται να επιτάξει τα ελαστικά και τα σπαρκς από τα οχήματα των ακόλουθων κατηγοριών:

Οι στρατιώτες Χ.Χριστοφίδης από τον Στρόβολο και Χρίστος Βαρναβίδης από τη Λευκωσία

1. Από τα ιδιωτικά αυτοκίνητα και μοτοσυκλέττες που έχουν άδεια, αλλά στα οποία δεν επιτράπηκε η κυκλοφορία για το μήνα Ιούλιο, και

2. Απο ιδιωτικά αυτοκίνητα, ταξί, λεωφορεία, φορτηγά αυτοκίνητα και μοτοσυκλέττες που δεν έχουν άδεια.

Η Κυβέρνηση προτίθεται επίσης να επιτάξει και άλλα ελαστικά (αχρησιμοποίητα και μεταχειρισμένα) τα οποία δεν έχουν τοποθητηθεί ακόμη στα οχήματα. Οι πληρωμές των επιτασσομένων ελαστικών και σπαρκς θα γίνονται σε λογικές αναλογίες πάνω στην αρχική αξία και με βάση τη σημερινή κατάσταση τους.

Οι κάτοχοι τέτοιων ελαστικών και σπαρκς παρακαλούνται να υποβηθήσουν το έργο της ταχείας συλλογής των ειδών αυτών, αφαιρώντας αυτά από τα οχήματά τους και τοποθετούντες σ' αυτά σημείωση που να περιλαμβάνει το όνομα και τη διεύθυνση του ιδιοκτήτη, την οδό και τον αριθμό του οχήματος, για τη λειτουργία του οποίου χρησιμοποιούνται (εάν υπάρχουν τέτοια). Αυτά πρέπει να αποσταλούν ή να μεταφερθούν σε ένα από τα κατωτέρω αναφερόμενα γραφεία. Εάν δεν υπάρχει τρόπος αποστολής τους, οι κάτοικοι οφείλουν να τα έχουν αυτά έτοιμα και να ειδοποιήσουν ένα από τα γραφεία, το οποίο θα φροντίσει για την παραλαβή τους.

Εάν το κοινόν αρχίσει να αφαιρεί τα ελαστικά και σπαρκς, από τα οχήματά του και τα μεταφέρει μαζί με όλα τα άλλα ελαστικά και σπαρκς των άλλων στα γραφεία που θα αναφερθούν, θα συμβάλει μεγάλως στην εξυπηρέτηση της γενικής προσπάθειας.

Σε περίπτωση κατά την οποία τα ελαστικά θα παραδοθούν στα γραφεία αμέσως, ή όπου τα κέντρα μεταφοράς δεν επιτρέπουν να ετοιμασθούν αμέσως και ειδοποιηθεί το γραφείο, οι κάτοχοι θα πληρώνονται 10% επί πλέον, πάνω στην αρχική πληρωμή".