Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

3.10.1941: Ο vέoς κυβερvήτης της Κύπρoυ Τσαρλς Κάμπελ Γoύλλεϊ φθάvει στηv Κύπρo αvτικαθιστώvτας τov Γoυίλλιαμ Μπάττερσιλλ.

S-685

3.10.1941: Ο ΝΕΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΤΣΑΡΛΣ ΚΑΜΠΕΛΛ ΓΟΥΛΛΕΥ ΦΘΑΝΕΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΓΟΥΙΛΛΙΑΜ ΜΠΑΤΤΕΡΣΙΛΛ

Ο Ταξίαρχος Τσιαρλς Κάμπελλ Γούλλεϊ, αναλαμβάνει κυβερνήτης της Κύπρου σε μια δύσκολη περίοδο για τον τόπο και καθώς ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη

Μέσα τη θύελλα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου η αγγλική Κυβέρνηση αποφάσισε αλλαγή του Κυβερνήτη της νήσου, Ουίλλιαμ Μπάττερσιλ, που είχε έλθει στην Κύπρο μόλις τον Αύγουστο του 1939.

Ο Μπάττερσιλλ μετατίθετο επί προαγωγή στο υπουργείο των εξωτερικών στην Κεντρική Κυβέρνηση και στη θέση του διορίστηκε ο στρατιωτικός Τσαρλς Κάμπελλ Γούλλεϊ από τις 3 Οκτωβρίου 1941.

Ο Γούλλεϊ, 48 χρόνων, ήταν πολυτιμημένος. Ηταν Ταξίαρχος του Τάγματος του Αγίου Μιχαήλ, Ταξίαρχος της Βρεττανικής Αυτοκρατορίας ενώ είχε τιμηθεί και με το Στρατιωτικό Σταυρό.

Ο νέος Κυβερνήτης είχε διατελέσει αρχιγραμματέας στη Νιγηρία ενώ είχε υπηρετήσει με το βαθμό του Λοχαγού στον Α Παγκόσμιο Πόλεμο στη Γαλλία, τη Θεσσαλονίκη, την Κωνσταντινούπολη και τον Καύκασο.

Με τον νέο διορισμό αναλάμβανε τη θέση του Κυβερνήτη και Αρχιστράτηγου της Κύπρου.

Πριν φύγει ο Μπάτερσιλλ συγκάλεσε το Συμβουλευτικό Συμβούλιο στις 21 Αυγούστου, 1941 ενώπιον του οποίου προέβη σε απολογισμό για το έργο του και τη συμβολή της Κύπρου ιδιαίτερα στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο που βρισκόταν στο απόγειο του:

" Είναι πρόδηλο για μερικά από τα πολεμικά μας μέτρα πρέπει να πω λίγα ή τίποτε. Μπορώ όμως να αναφερθώ στο Κυπριακό Σύνταγμα και την Κυπριακή Εθελοντική Δύναμη, την ειδική χωροφυλακή και τους εργάτες γενικώς της Παθητικής Αεράμυνας.

Το Κυπριακό Σύνταγμα μετέσχε σε όλες τις εκστρατείες του σημερινού πολέμου στη Γαλλία, όπου έλαχε σ' αυτό η τιμή να είναι τα πρώτα Αποικιακά στρατεύματα στη χώρα, τη Δυτική Ερημο, την Ερυθρέα, την Ελλάδα, την Κρήτη και την Συρία.

Η Κυπριακή Εθελοντική Δύναμη αποδείχθηκε και αποδεικνύεται εξαιρετικής σημασίας για τη χώρα. Η σημερινή ωραία κατάρτιση της μονάδας αυτής οφείλεται μεγάλως στην προσπάθεια, την ενεργητικότητα και τη συμπαθητική κατανόηση του διοικητή της που υποστηριζόταν από άλλους λαούς και ενθουσιώδη πρόσωπα από τα οποία έχουμε ένα σήμερα στο Συμβούλιο.

Η συναδέλφωση στα όπλα όλων των τάξεων και δογμάτων στη Δύναμη αυτή, θα έχει ελπίζω, διαρκές αποτέλεσμα.

Επειτα έχουμε τις υπηρεσίες Παθητικής Αεράμυνας και τους ειδικούς χωροφύλακες. Μίλησα γι' αυτούς προηγουμένως. Κατά τις πρόσφατες αεροπορικές επιδρομές κατά της χώρας αυτής, τέθηκαν σε δράση και γνωρίζω ότι εκτελούν πραγματικά αποτελεσματικό και αφωσιωμένο έργο.

Στρέφομαι τώρα το άμεσο μέλλον όσον αφορά την καθαρώς πολιτικήν διακυβέρνηση. Εχω από κάποιο καιρό ενώπιον του υπουργού των αποικιών διάφορα σχέδια για την

Στις 26 Απριλίου 1941 οι Ναζί βρίσκονται στα κράσπεδα της Αθήνας

οικονομική, γεωργική και άλλη βελτίωση της νήσου αυτής, Υπάρχουν δε προφανείς ενδείξεις ότι στο όχι και τόσο απομακρυσμένο μέλλον μερικά από τα σχέδια αυτά θα πραγματοποιηθούν.

Γνωρίζετε τι είναι τα σχέδια αυτά διότι έχετε βοηθήσει στην προτοιμασία τους. Δεν μπορώ να πω περισσότερα το σημείο αυτό εκτός του ότι θα εκπλαγώ πολύ, εάν η Κύπρος δεν λάβει βοήθεια απαό το ταμείο Αποικιακής Ανάπτυξης και Ευημερίας στο εγγύς μέλλον.

Είχα μεγάλες ελπίδες ότι θα ήμουν σε θέση να εισαγάγω πλήρη σύγχρονην εργατικήν νομοθεσίαν προτού εγκαταλείψω τη νήσον αυτήν, τούτο όμως δεν επρόκειτο να γίνει. Η περισσότερη από την προσχεδιακή εργασία περατώθηκε και έπρεπε να υπάρξει λίγη περαιτέρω βραδυπορία στην εφαρμογή των πλέον σημαντικών από τα μέτρα αυτά.

Δεν είναι γνώρισμά μου να σχολιάζω την πολεμική κατάσταση και θα πω μόνο αυτό. Οπως έχουν τα πράγματα πρέπει να αναμένουμε καλές και κακές ημέρες στη διάρκεια του πολέμου και κατά τις δύσκολες περιόδους, πρέπει να αναμένουμε μεγαλύτερες ταλαιπωρίες από όσες υφιστάμεθα σήμερα. Οπως έχει η κατάσταση η Κύπρος δεν έχει να αισθανθεί τα αποτελέσματα του πολέμου περισσότερο απ' όσο τα αισθάνεται σήμερα.

Εάν όμως της συμβεί αυτό, τότε γνωρίζω ότι ο λαός της θα αντιμετωπίσει το μέλλον με αποφασιτικότητα και ανδρεία,

Εάν τα πράγματα φαίνονται ανυπόφορα, τότε θα συνιστούσα στα έντιμα μέλη να συμβουλεύσουν εκείνους οι οποίοι χάννουν το θάρρος τους, να ενθυμούνται τη Μ. Βρεττανία. Ακριβώς αυτήν. Ενθυμείσθε τις εκεί συνθήκες και την ζωήν την οποίαν περνούν όλοι εκεί- μια ζωή κινδύνου και και ταλαπωρίας, αλλά μια ζωή αφοσίωσης στην υπόθεση της ελευθερίας.

Εάν επιτελέστηκε κάτι κατά τα τελευταία δύο χρόνια, αυτό οφείλεται στη βοήθεια, υποστήριξη και συμβουλή την οποία πήρα από τους συμβούλους μου, επισήμους και ανεπίσημους, το έργο της Πολιτικής Υπηρεσίας και των εθελοντικών υπηρεσιών στη χώρα αυτή,

Οι ανεπίσημοι σύμβουλοι μου ως είναι η πλειοψηφία των Εντ. Μελών του Συμβουλίου αυτού και εκείνοι, οι οποίοι κατά την έναρξη του πολέμου απεδέχθησαν θέσεις σε διάφορες επιτροπείες που προορίζονται να επιλαμβάνονται όλων των σπουδαίων πλευρών πολεμικής, διακυβέρνησης, προσέφεραν αφειδώς το χρόνο και τις γνώσεις τους και είμαι πολύ ευγνώμων προς αυτούς. Η Πολιτική Υπηρεσία επιτέλεσε λαμπρό έργο.

Παρά το γεγονός ότι ήταν ελαττωμένη σε αριθμούς επιλήφθηκε επιτυχώς όγκον επιπρόσθετου και επείγουσας εργασίας".

Ο Κυβερνήτης της Κύπρου Γουίλλιαμ Μπάττερσιλλ έφυγε από την Κύπρο στις 25 Aυγούστου και στη θέση του παρέμεινε προσωρινος κυβερνήτης ο Αποικιακός Γραμματέας Τζ.Β. Σιόου, μέχρι να ρθει ο νέος Κυβερνήτης Τσάρλς Κάμπελλ Γούλλεϊ.

Ο Γούλλεϊ έφθασε αεροπορικώς σαν απλός επιβάτης στο αεροδρόμιο της Λάρνακας όπου τον υποδέχθηκαν οι επίσημοι, ο Δήμαρχος της πόλης Γ. Αραδιππιώτης, ο αντιδήμαρχος Ζ. Δ. Πιερίδης και τα μέλη του Συμβουλευτικού Σώματος Χαχολιάδης και Κεναάν.

Στις 27 Απριλίου 1941 η Σβάστικα, αναρτάται στον Παρθενώνα

Ο Κυβερνήτης κατευθύνθηκε στη συνέχεια προς τη Λευκωσία όπου αποφεύχθηκαν και εδώ τελετές. Εγεινε μόνο μια σύντομη τελετή στην πλατεία, στη δυτική περιοχή του Κυβερνείου, όπου χαιρέτισε στρατιωτική παρέλαση.

Ανάμεσα στους άλλους στρατιωτικούς και τρεις κύπριοι αυτή τη φορά: Οι Λοχαγοί Ιωάννης Κληρίδης, Γεώργιος Χρυσαφίνης και ο υπολοχαγός Πιετρώνης, όλοι μέλη της Εθελοντικής Δύναμης μαζί με τους άνδρες τους.

Κύρια θέματα που είχε να αντιμετωπίσει ο νέος Κυβερνήτης ήταν η διατήρηση της πολεμικής ετοιμότητας της νήσου για αντιμετώπιση κάθε ενδεχομένου, η εκπαίδευση των στρατιωτών που συνέχιζαν να κατατάσσονται στο Κυπριακό Σύνταγμα και αφού εκπαιδεύονταν αποστέλλονταν κατ' ευθείαν στο μέτωπο, όπου ο Δεύτερος Παγκόσμιος πόλεμος θα συνεχιζόταν με μεγαλύτερη ένταση ακόμα με την είσοδο μόλις πριν από λίγες ημέρες σ' αυτόν και των αμερικανών που είχαν δεχθεί ιαπωνική επίθεση στο Περλ Χάρμπουρ.