Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

14.12.1941:Πραγματoπoιείται η πρώτη Επαρχιακή Συvδιάσκεψη τoυ ΑΚΕΛ Πάφoυ.

S-673

14.12.1941: ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΕΠΑΡΧΙΑΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΑΚΕΛ ΠΑΦΟΥ

Κυριάκος Χρίστου από την Κισσόνεργα. Εξελέγη μέλος της επαρχιακής επιτροπής του ΑΚΕΛ Πάφου τον Δεκέμβρη τοιυ 1941

Στο πλαίσιο των προσπαθειών του ΑΚΕΛ για διεύρυνση ύστερα από τις αποφάσεις του Πρώτου Συνεδρίου του Κόμματος έγινε στις 14 Δεκεμβρίου 1941 στην επαρχία Πάφου, η πρώτη επαρχιακή συνδιάσκεψη του Κόμματος, πράγμα που επέτρεψε την ενίσχυση της επαρχιακής επιτροπής που είχε συσταθεί με νέα στελέχη.

Λεπτομέρειες έδωσε η εφημερίδα "Ανεξάρτητος", όργανο του ΑΚΕΛ στις 19 Δεκεμβρίου:

"Την περ. Κυριακήν εις την αίθουσαν "Τιτάνια" εδόθη η διάλεξις του Γενικού Γραμματέως του ΑΚΕΛ κ. Π. Σέρβα με θέμα "τα προβλήματα της Κύπρου και το ΑΚΕΛ".

Ο ομιλητής διεξήλθε το θέμα του διεξωδικώτατα και με αρκετήν σαφήνειαν διακοπτόμενος υπό χειροκροτημάτων και από το πυκνόν του ακροατήριον. Κατόπιν επηκολούθησε διαλογική συζήτησις μεταξύ ομιλητού και ακροατηρίου, οπότε ο ομιλητής απήντα με ετοιμότητα πνεύματος, αποσπάσας εκ δευτέρου τα χειροκροτήματα του ακροατηρίου.

ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ 10 4 1943

Μετά το τέλος της διαλέξεως έλαβε χώραν η αρχική επαρχιακή συνδιάσκεψις του ΑΚΕΛ Πάφου, κατά την οποίαν το προεδρείον απηρτίσθη εκ των φ. Π. Σέρβα, Β. Βασιλείου και Π. Παυλίδη, η δε γραμματεία εκ των φ. Ε. Γεωργιάδη και Ορφανίδη.

Χαιρετισμόν προς την συνδιάσκεψιν απηύθυναν οι φ. Β. Βασιλείου, Κ. Χρίστου, εκ μέρους της Κισσόνεργας και Γ. Σοφοκλή εκ μέρους Αρμους- Μαραθούντας. Κατόπιν ο προσωρινος γραμματεύς του ΑΚΕΛ Πάφου κ. Σ. Αντωνιάδης ωμίλησεν επί της καθόλου δράσεως του Κόμματος, ο φ. Λ. Νικολαϊδης ανέγνωσε και ανέλυσε την έκθεσιν της κεντρικής επιτροπής, αφού προηγουμένως ηυχαρίστησε διά θερμών λόγων τον κ. Σέρβαν και τέλος ο ταμίας της επιτροπείας ανέλυσε τη οικονομικήν κατάστασιν του κόμματος.

Ακολουθως ο φ. Βασιλείου ανέγνωσε το σχέδιον αποφάσεως της συνδιασκέψεως, το οποίον ενεκρίθη ομοφώνως. Περιλαμβάνει τούτο τας ακολούθους αποφάσεις:

1). Εγκρίνει την έκθεσιν δράσεως της Κ. Ε. όπως διαβάστηκε από τον γραμματέα της Κ. Ε. και καλεί όλες τις ομάδες να συζητήσουν εν πλάτει την έκθεσιν και να καθορίσουν σχέδιον εργασίας πάνω στη βάση της.

2). Εγκρίνει την έκθεσιν της Ε. Ε.

3). Εκλέγεται νέα επαρχιακή Επιτροπή ήτις εντέλλεται:

α) να προβή το ταχύτερον στην οργάνωσιν των ομάδων, που θα λειτουργούν κατά τον πιο συστηματικόν τρόπον, σύμφωνα με το καταστατικό του Κόμματος,

β) να αναπτύξη τον ρυθμόν στρατολογίας στο κόμμα, ούτως ώστε όλα τα παιδιά του εργαζομένου λαού της Πάφου, τόσο της πόλης όσο και της υπαίθρου, να βρουν τη θέσιν τους μέσα στες γραμμές του ΑΚΕΛ,

ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ 22 5 1943

γ) να μετελετήση όλα τα προβλήματα της επαρχίας εργατικά, αγροτικά, μεσαίων στρωμάτων και να καθορίσθούν συγκεκριμένα αιτήματα πάνω στη βάση των οποίων το κόμμα να αναπτύξη μέσον των ομάδων την δράση του,

δ) να εντείνη τη μαζικοπολιτική δράση του Κόμματος τόσοσ την πόλη όσο και στην ύπαιθρο, με σειρά διαλέξεων και, εάν είναι δυνατό, και προπαγανδιστικών διαλέξεων του Κόμματος οργανώνοντας μορφωτική σχολή και τα πιο δραστήρια μέλη και αναδεικνύοντες εις υπεύθυνες θέσεις τα μέλη που έχουν όρεξη για δουλειά.

στ) να καταβληθούν προσπάθειες όπως το ταχύτερο οργανωθή η Λέσχη ΑΚΕΛ,

ζ) να μαζικοποιηθή η αντιφασιστική επιτροπή διά την συμμετοχήν σ' αυτήν των αγροτικών οργανώσεων,

η) να καταβληθούν ειδικές προσπάθειες για την στρατολογία στο Κόμμα, μελών από τα σύνοικα στοιχεία καθώς επίσης και απο τες εργαζόμενες γυναίκες,

θ) να καλέσουμε σε άμιλλα την επαρχιακή Οργανωτική της Λεμεσού για τα πιο πάνω αιτήματα.

Η συνδιάσκεψις ελπίζει ότι η Ε.Ε. θα αναπτύξει τη δουλειά της κατά τοιούτο τρόπο ώστε το τμήμα του ΑΚΕΛ Πάφου να κατέχη μια τιμητική δράση μέσα στα τμήματα του Κόμματος, σ' όλη τη Κύπρο και να μπορέσει να εκτελέσει όλα εκείνα τα θεμελιώδη πολιτικά καθήκοντα, τωρινά και αυριανά έτσι που το ΑΚΕΛ να μετατραπεί σε πραγματική πρωτοπορία του εργαζομένου λαού της Πάφου.

Κατόπιν τούτου ο φ. Βασιλείου ανέγνωσε τον κατωτέρω χαιρετισμόν προς τη Κ. Ε., ο οποίος και ενεκρίθη:

"Το ΑΚΕΛ Πάφου με την ευκαιρία της σημερινής επαρχιακής συνδιάσκεψης, ενός ιστορικού σταθμού της εξέλιξής του, στέλνει σε σας το καθοδηγητικό επιτελείο του κόμματος μας, το θερμό του χαιρετισμό. Ο χαιρετισμός μας αυτός επιθυμούμε να είναι σύγχρονα και η πιο πειστική διαβεβαίωση για τη βαθειά πεποίθηση και πίστη μας για τον αγώνα που εκούσια και συνειδητά αναλάβαμε και που τελικός του σκοπός είναι το ανέβασμα σε ψηλότερες βαθμίδες κοινωνικής προόδου του τόπου μας και η οικονομική ευημερία του λαού μας και η πολιτκή αποκατάσταση της πατρίδας μας. Δεν παραγνωρίζουμε και δεν υποτιμούμε τα εμπόδια και τους σκοπέλους που θα συναντήσουμε στον ανηφορικό δρόμο μας.

Αλλά η απέραντη πίστη μας για το δίκαιο του σκοπού που επιδιώκουμε να είναι η σταθερά πηγή Θάρρους και εμμονής στον αγώνα μέχρι πλήρους επιτυχίας. Μ' αυτήν την υπόσχεση στέλνομεν σε σας τον θερμότερον μας χαιρετισμον".

Μετά τη συνδιάσκεψιν την οποίαν έκλεισε διά θερμής συντόμου ομιλίας ο κ. Π. Σέρβας, εξελέγη η επαρχιακή επιτροπή Πάφου, απαρτισθείσα εκ των φ. Λ. Νικολαϊδη, Σ. Αντωνιάδη εκ Κτήματος, Κ. Χρίστου εκ Κισσόνεργας, Γ. Νικόλα, Γ. Σοφοκλή, Γ. Εθελοντή και Β. Θεμιστοκλέους".