Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

8.3.1940: Η Αστυvoμία αvακαλύπτει στo σπίτι τoυ Μίvoυ Περίδoυ παραγγελιδoχόχoυ από τη Λεμεσό, έγγραφα τoυ Παράvoμoυ Κoμμoυvιστικoύ Κόμματoς και τov oδηγεί στo δικαστήριo

S-646

8.3.1940: Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΕΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΜΙΝΟΥ ΠΕΡΔΙΟΥ, ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΟΔΟΧΟΥ, ΑΠΟ ΤΗ ΛΕΜΕΣΟ, ΕΓΓΡΑΦΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟΥ ΚΟΙΜΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ

Στέλιος Παυλίδης

Πολλοί από τους εργάτες που συγκρούονταν με την αστυνομία, λόγω της έλλειψης εργασίας, λόγω του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, αν όχι όλοι, ήσαν αριστερών φρονημάτων ή υποστηρικτές της οργάνωσης των Κτιστών ή του Κομμουνιστικού Κόμματος Κύπρου που δρούσε στην παρανομία.

Η Αριστερά ή το Παράνομο Κομμουνιστικό Κόμμα Κύπρου, σε σύγκριση με τους εθνικιστές δεν είχε εκδηλωθεί ακόμα υπέρ των συμμμάχων γιατί παρέμενε πιστή στη γραμμή της Ρωσίας η οποία είχε συνάψει σύμφωνο μη επίθεσης με τον Αδόλφο Χίτλερ της Γερμανίας, στα τέλη του 1939.

Ετσι η παράταξη αυτή, παρά το γεγονός ότι πέρασαν δέκα σχεδόν μήνες από την έναρξη των εχθροπραξιών ακολουθούσε άλλη πορεία και στάση έναντι του ναζιστικού πολέμου.

Ετσι ο Κυβερνήτης Γουίλλιαμ Μπάττερσιλλ έχοντας ακόμα μια δικαιολογία, πέρα από την καταδίωξη των κομμουνιστών που εντεινόταν από την ίδρυση του Κομμουνιστικού Κόμματος που είχαν αρχίσει οι προκάτοχοί του, δεν άφηνε ήσυχους τους Κομμουνιστές.

Ενας από τους αριστερούς αυτή την περίοδο που σύρθηκε στα δικαστήρια ήταν ο Λεμεσιανός παραγγελιοδόχος και ανταποκριτής εφημερίδων αργότερα της Αριστεράς, Μίνως Περδίος, (ιδρυτικό στέλεχος μετά του ΑΚΕΛ) στο σπίτι του οποίου η αστυνομία είχε ανακαλύψει στις 8 Μαρτίου 1940 έπειτα από έρευνα, έγγραφα του παράνομου Κομμουνιστικού Κόμματος.

Εναντίον του προσήφθησαν τρεις κατηγορίες:

α) Οτι κατά ή περί την 8ην Μαρτίου 1940 εν Λεμεσώ, χωρίς νόμιμον εξουσίαν ή δικαιολογίαν κατείχεν έγγραφον, το οποίον είχεν ανατρεπτικόν σκοπόν, ήτοι εσκόπει να φέρη αλλαγήν εις τη Κυβέρνησιν της Αποικίας.

Μίνως Περδίος

2). Οτι κατά τον ίδιον τρόπον και χρόνον χωρίς νόμιμον εξουσίαν ή δικαιολογίαν κατείχε έγγραφον, το οποίον είχε ανατρεπτικόν σκοπόν, δηλαδή εσκόπει να δημιουργήση δυσαρέσκειαν εναντίον της Κυβερνήσεως της Αποικίας.

3). Οτι κατείχεν έγγραφον, το οποίον φαίνεται ότι εξεδόθη διά τα συμφέροντα παρανόμου οργανώσεως, της οποίας σκοπός ήτο να φέρη αλλαγήν της Κυβερνήσεως της Αποικίας ήτοι να εξάψη την δυσαρέσκειαν εναντίον της Κυβερνήσεως της Αποικίας, ήτις είναι νομίμως καθιδρυμένη.

Η δίκη έγινε στις 27 Μαρτίου ενώπιον του Προέδρου των διικαστηρίων Λεμεσού Ντυμπρέ. Ο δικηγόρος του Στέμματος Στέλιος Παυλίδης αναπτύσσοντας την υπόθεση είπε:

" Ο κατηγοροούμενος είναι παραγγελιοδόχος, ηλικίας 34 ετών, και δεν έχει προηγουμένας καταδίκας. Απλή ανάγνωσις του υπό κρίσιν εγγράφου πείθει ότι τούτο είναι αναστρεπτικού περιεχομένου,

Η Κυβέρνησις έχει πληροφορίας ότι διεξάγεται ανατρεπτική προπαγάνδα εν Κύπρω διαφόρων ειδών. Τα υπό κρίσιν έγγραφον είναι ένας τύπος των ειδών της διεξαγομένης προπαγάνδας. Εκ του περιεχομένου του εξάγεται ότι το έγγραφον τούτο δεν αποτελεί μεμονωμένην πράξιν, διότι επικεφαλής περιγράφεται ως δελτίον και φέρει αριθμόν 6.

Κατοχή εγγράφων τα οποία αντικείμενον έχουν την ανατροπήν της εννόμου τάξεως και την διασάλευσιν της ειρήνης της Αποικίας δεν είναι δυνατόν να γίνουν ανεκτά υπό της

Εφημερίδα «Ανεξάρτητος» 29 Αυγούστου, 1939

Κυβερνήσεως εις οιανδήποτε περίστασιν πολύ δε περισσότερον εις εποχήν καθ' ην η αυτοκρατορία ευρίσκεται εις εμπόλεμον κατάστασιν.

Η Κυβέρνησις θα λάβη τα πλέον δραστικά μέτρα εναντίον κακούργων οι οποίοι διαπράττουν παρόμοια εγκλήματα. Υποβάλλω όπως το δικαστήριον καταστήση κατάδηλον την εναντίον τούτων αποδοκιμασίαν του διά της επιβολής τοιαύτης ποινής, η οποία να καταδείξη όχι μόνον εις τον κατηγορούμενον αλλά και εις πάντας οι οποίοι τυχόν συντάσσονται μετ' αυτού ότι ανατρεπτικά στοιχεία δεν δύνανται να αναμένουν καμμίαν επιείκειαν από δικαστήρια της Α. Μεγαλειότητος εν τη Αποικία".

"Φωνή Κύπρου", 3 2 1940

Ο δικηγόρος του Περδίου Λεύκιος Ζήνων επικαλέσθηκε το λευκό του ποινικό Μητρώο.

Είπε ο Λεύκιος Ζήνων:

"Συμφωνώ πληρέστατα προς όσα υπεστήριξεν ο ευπαίδευτος δικηγόρος του Στέμματος ότι έχει η Κυβέρνησις και δικαίωμα και καθήκον να λάβη δραστικά μέτρα κατά της ανατρεπτικής προπαγάνδας. Ας μου επιτραπή όμως να είπω, ότι ο κατηγορούμενος με το καλόν παρελθόν του, δεν πρέπει να χρησιμεύση ως παράδειγμα έναντι της ανατρεπτικής προπαγάνδας εν τη Αποικία.

Υποβάλλω και επιμένω να λέγω χωρίς φόβον να διαψευσθώ εκ της αντιθέτου πλευράς, ότι ο κατηγορούμενος δεν είναι συντάκτης του κατασχεθέντος εγγράφου, ότι τούτο του εστάλη εξ Αγγλίας κατά την 8.3.1940 ημέραν διανομής του εξωτερικού ταχυδρομείου και ότι μεταβάς εις την οικίαν του, όπου του παρεδόθη η αλληλογραφία της ημέρας ταύτης και είναι βέβαιον, ότι κατόπιν της αναγνώσεως τούτου θα το κατέστρεφε, διότι δεν συμφωνεί ούτος ποσώς με το περιεχόμενον του εγγράφου.

Ως θα ίδητε κατά την ανάγνωσιν του, πρόκειται μεταξύ άλλων, περί εκκλήσεως του Κομμουνιστικού Κόμματος της Φιλλανδίας και περί ζητημάτων τελείως αγνώστων εις την Αποικίαν.

Ο κατηγορούμενος είναι ιδεολόγος ειρηνιστής και σοσιαλιστής, συνδυάζων τας δύο αυτάς ιδεολογίας με την καλλιτεχνικήν αυτού διάθεσιν και κλίσιν ως Βιολιστού. Ελπίζω να λάβη υπ' όψιν το διακαστήριον τας εξηγήσεις του κατηγορουμένου, ον γνωρίζω ως έντιμον άνθρωπον, κατά την επιμέτρησιν της ποινής, ως και το καλόν αυτού παρελθόν.

ΠΑΥΛΙΔΗΣ: Επιθυμώ να προσθέσω σχετικώς με τον ισχυρισμόν ότι εισήχθη το κατασχεθέν έγγραφον εκ του εξωτερικού, ότι τούτο ευρέθη μετ' άλλου τινός έγγράφου εις ένα ερμάρι του κατηγορουμένου τυλιγμένον με άλλα τηλεγραφήματα, άτινα απεστάλησαν εις το εξωτερικόν εις ένα σεντόνι και επίσης ότι όταν το πρώτον κατηγογορήθη δεν ισχυρίσθη όσα σήμερον εξέθεσεν ο δικηγόρος του.

"Φωνή της Κύπρου" 13 7 1940

Εάν τούτο εγένετο η αστυνομία θα είχε τον απαιτούμενον καιρόν να εξακριβώση όλα ταύτα, εν πάση δε περιπτώσει θα το κατέστρεφεν ευθύς ως ήθελε το αναγνώση, όταν μάλιστα ως ισχυρίζεται δεν συνεφώνει με το περιεχόμενον του. Εισηγούμαι ότι κατεσκευάσθη και εξετυπώθη και διενεμήθη μεταξύ ωρισμένων ανθρώπων εν Κύπρω.

ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΝ: Είναι φανερόν ότι το κατασχεθέν έγγραφον είναι εξ εκείνων, άτινα υπονομεύουσι την γαλήνην και την κοινήν ησυχίαν εις την Αποικίαν ταύτην και τα οποία ουδόλως επιτρέπονται. Επιθυμώ να καταταστήσω γνωστόν, ότι το δικαστήριον θεωρεί παράνομον και ουδόλως ανεκτόν το τοιούτον.

Είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζονται τοιαύτα έγγραφα εις το δικαστήριον και πιστεύω ότι θα είναι και η τελευταία. Χαίρω ότι ο δικηγόρος του κατηγορουμένου ευρέθη σύμφωνος με τον δικηγόρον του Στέμματος περί της καταστολής της καταστρεπτικής προπαγάνδας. Ο καθείς δύναται να έχη οιανδήποτε ιδεολογίαν θέλει, πρέπει όμως να γνωρίζη ότι η κατοχή εγγράφων ανατρεπτικής προπαγάνδας, όπως το έγγραφον όπερ παρεδέχθης ότι κατείχες κατηγορούμενε, είναι παράνομος και δεν δύναται να γίνη ανεκτή.

Η ποινή η προβλεπόμενη υπό του νόμου είναι 2 έτη φυλάκισης ή 100 λίρες πρόστιμον ή αμφότερα, αλλά εις την περίπτωσιν ταύτην θα φανώ επιεικής διότι δεν έχεις προηγουμένας καταδίκας, διότι έδωσες μίαν εξήγησιν της κατοχης του κατασχεθέντος εγγράφου, την οποίαν λαμβάνω υπ' όψιν, μολονότι έχω ποιάν τινα αμφιβολίαν διότι ο δικηγόρος σου εδήλωσεν ότι δεν συμφωνείς ποσώς με το περιεχόμενον τούτου και είναι φανερόν ότι δεν είσαι ο αρχικός συντάκτης του εγγράφου.

Επιθυμώ να γνωρίζης ότι το έγγραφον τούτο αποδοκιμάζεται και υπό του δικαστηρίου και υπό της μεγίστης πλειονότητος του λαού της αποικίας ταύτης και υπό τας περιστάσεις ταύτας, σου επιβάλλω ποινήν προστίμου 10 λιρών ή 3 μηνών φυλακίσεως, η οποία πιστεύω είναι αρκετόν μάθημα και προσηκούσας προειδοποιήσεις διά την πράξιν ταύτην, διά την οποίαν εν περιπτώσει επαναλήψεως θέλω εξαντλήση το ανώτατον όριον της προβλεπομένης ποινής".